Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Stemt Unaniem in met Nieuwe Nadeelcompensatieregeling
06-12-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met de nieuwe Verordening Nadeelcompensatie 2023. Deze regeling is noodzakelijk vanwege de aanstaande inwerkingtreding van de Omgevingswet, die nieuwe regels voor nadeelcompensatie introduceert.
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd een amendement besproken dat door de fractie van GroenLinks was ingediend. Het amendement kreeg brede steun van verschillende fracties, ondanks enige kritiek op de motivering ervan. "Hoewel de motivering die bij het amendement zit niet terecht is, want mensen met beperkte financiële middelen zullen maar moeizaam in aanmerking komen voor dit, helpt het wel onze hardwerkende middenstanders om snel nadeelcompensatie in te dienen," verklaarde een raadslid.
Het amendement werd zonder tegenstand aangenomen, nadat de voorzitter had geconstateerd dat er geen behoefte was vanuit het college om tegen het amendement te pleiten. "Ik mag aannemen dat iedereen het amendement steunt," concludeerde de voorzitter, waarna het amendement met algemene stemmen werd aangenomen. ...
De nieuwe verordening treedt in werking tegelijk met de Omgevingswet, die gepland staat voor 1 januari 2023. Mocht de wet later in werking treden, dan wordt de invoering van de verordening uitgesteld. De oude regeling voor planschade wordt ingetrokken zodra alle aanvragen volgens de oude wet zijn afgehandeld. Er zijn geen financiële gevolgen van dit besluit en er is geen inspraakprocedure geweest, omdat het een juridische regeling betreft.
Met de unanieme goedkeuring van de verordening zet de gemeenteraad een belangrijke stap in de voorbereiding op de Omgevingswet, die aanzienlijke veranderingen met zich meebrengt voor de manier waarop nadeelcompensatie wordt geregeld. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Zwemles Wachtlijsten
06-12-2022 - Bestuur - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een motie besproken om de groeiende wachtlijsten voor zwemlessen aan te pakken. Deze wachtlijsten zijn tijdens de coronalockdowns aanzienlijk gegroeid. De motie, ingediend door leden van VVD, GBLV en GroenLinks, vraagt het college om voor 1 april 2023 met een actieplan te komen.
Tijdens het debat over de motie werd duidelijk dat de raad verdeeld is over de aanpak van de wachtlijsten. De heer Streefkerk benadrukte het belang van een bestemmingsreserve om structurele problemen in de samenleving aan te pakken. "Er is actief en snel beleid nodig voor de lange termijn," stelde hij. Hij gaf aan dat de motie in stemming gebracht zou worden, maar dat hij niet vasthield aan de deadline van 1 april.
De heer Koster van het CDA vroeg zich af of de context waarin het herstelbeleid oorspronkelijk was bedacht, nog steeds relevant was. "De doelen zijn nu juist niet anders," antwoordde Streefkerk. "De doelen waren voor de lange termijn gesteld en onafhankelijk van corona." ...
De heer Steutel van GBLV vond de argumentatie van Streefkerk flinterdun. "We zitten in een hele andere tijd," zei hij. "We gaan nu stappen nemen die passen bij de tijd van nu."
De VVD gaf aan blij te zijn met de antwoorden van de portefeuillehouder en steunde de motie niet. "We blijven bij ons standpunt," aldus de VVD-fractie.
De motie over de wachtlijsten voor zwemlessen werd uiteindelijk aangenomen, met brede steun van de raad. "We zijn een waterrijke gemeente," zei mevrouw Van Weers van GroenLinks. "Het is belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen."
Naast de motie over zwemlessen werden er ook andere moties besproken, waaronder een motie van de Partij van de Arbeid over maatschappelijke weeffouten. Deze motie werd echter verworpen. "We moeten niet vragen aan het college om op korte termijn een plan te maken om al die problemen nu al op te lossen," stelde de heer Koster.
Het debat toonde aan dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zich bewust is van de uitdagingen die de coronapandemie heeft blootgelegd, maar dat er verschillende visies zijn op hoe deze het beste kunnen worden aangepakt. Meer lezen |
Politiek plein
Veiligheidsnota Leidschendam-Voorburg: Gemeenteraad Debatteert over Toekomstige Veiligheidsprioriteiten
06-12-2022 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft de Nota Veiligheid 2023-2026 vastgesteld. Deze nota bepaalt de veiligheidsprioriteiten voor de komende vier jaar, met aandacht voor wijkveiligheid, ondermijning, cyberveiligheid en jeugd- en zorgveiligheid. Tijdens het debat kwamen diverse zorgen en voorstellen aan bod, variërend van straatintimidatie tot cyberveiligheid.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg werd de nieuwe Nota Veiligheid 2023-2026 besproken. De nota, die de veiligheidsprioriteiten voor de komende vier jaar vastlegt, werd unaniem aangenomen. De discussie richtte zich op verschillende thema's, waaronder de impact van de coronapandemie op veiligheidsthema's zoals huiselijk geweld en digitale criminaliteit.
Mevrouw Van Weers benadrukte het belang van duidelijke communicatie en betrokkenheid van de gemeenschap bij veiligheidskwesties. "Veiligheid is belangrijk, dus daar zijn we voor, klaar, simpel," stelde ze. Ze pleitte voor een meldpunt waar inwoners onveilige situaties kunnen rapporteren, vooral op plekken zoals stations en fietstunnels die als onveilig worden ervaren. ...
De motie voor 'Safe Streets', gericht op het aanpakken van straatintimidatie, werd aangehouden na een toezegging van de burgemeester om verder te praten over de praktische invulling ervan. "Het gaat erom dat het duidelijk is dat onze gemeente veilig is voor iedereen," aldus Van Weers.
De VVD trok hun motie in die opriep tot een extra enquête over het veiligheidsgevoel, na de toezegging van de burgemeester dat bestaande enquêtes voldoende informatie bieden. "We kunnen wel meegaan met hetgeen de burgemeester zegt," aldus de heer Voortman van de VVD.
D66 diende een motie in voor meer samenwerking met niet-bestuurlijke partners om ondermijning aan te pakken. Deze motie werd unaniem gesteund. "Blij om brede steun te horen voor de ingediende motie," reageerde de heer Jorissen van D66.
De discussie over cyberveiligheid leidde tot de toezegging dat de gemeente volgend jaar een nieuwe penetratietest zal uitvoeren om de beveiliging van hun systemen te waarborgen. "Met het antwoord waren wij hartstikke blij," aldus Jorissen.
De gemeenteraad benadrukte het belang van samenwerking met interne en externe partners, zoals politie en brandweer, bij de uitvoering van de nota. De burgemeester bevestigde dat er al veel wordt gedaan om de veiligheid te verbeteren, maar dat er altijd ruimte is voor verbetering en samenwerking.
Met de vaststelling van de Nota Veiligheid 2023-2026 zet Leidschendam-Voorburg een stap richting een veiliger toekomst, waarbij de betrokkenheid van de gemeenschap en samenwerking met diverse partners centraal staan. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente Leidschendam-Voorburg wil samenwerking met woningcorporaties versterken in strijd tegen ondermijning
06-12-2022 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 6 december 2022 werd een motie besproken die pleit voor nauwere samenwerking met woningcorporaties om crimineel woninggebruik aan te pakken. De motie, ingediend door D66 en PvdA, benadrukt het belang van deze samenwerking, die momenteel ontbreekt in de veiligheidsnota 2023-2026.
In de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd een motie besproken die oproept tot een intensievere samenwerking met woningcorporaties en netbeheerders om crimineel woninggebruik tegen te gaan. De motie, ingediend door Wouter Jorissen (D66) en Sangita Paltansing (PvdA), stelt dat woningcorporaties moeite hebben met het bestrijden van crimineel gebruik van woningen en dat samenwerking met gemeenten hierin cruciaal is.
De burgemeester reageerde positief op de motie en erkende dat er al enige samenwerking bestaat met woningcorporaties in specifieke gevallen. "We hebben lokaal al overleg in sommige casussen," aldus de burgemeester. Hij benadrukte echter dat de samenwerking met netbeheerders nog verder ontwikkeld moet worden. "Een deel van de ondermijning doen we wel met het RIEC. Daar hebben we convenanten over, maar die moeten mogelijk aangevuld worden." ...
Tijdens het debat werd ook de motie 'Safe Streets' van GroenLinks besproken, die streeft naar een inclusieve samenleving waar iedereen veilig over straat kan. Hoewel de burgemeester openstond voor de ideeën, uitte hij zijn zorgen over de haalbaarheid binnen de huidige budgetten en capaciteiten. "Het is een beetje boksen boven onze macht," gaf hij aan.
Daarnaast werd een motie van de VVD en PvdA besproken over het uitvoeren van een periodieke enquête over het veiligheidsgevoel onder inwoners. De burgemeester wees erop dat er al meerdere enquêtes plaatsvinden en dat het toevoegen van nog een enquête wellicht overbodig zou zijn. "We enquêteren wat af," zei hij, en benadrukte het belang van goede communicatie met inwoners over de werkelijke veiligheidssituatie in hun wijken.
Tot slot werd er gesproken over een onderzoek naar de organisatie van high impact crimes, ingediend door de heer Voortman. De burgemeester stond hier positief tegenover, maar waarschuwde dat de gemeente niet alle verantwoordelijkheden op zich kan nemen. "We willen wel kijken naar een betere organisatie, maar zonder alle verantwoordelijkheden naar de gemeente te halen."
De motie van D66 en PvdA over de samenwerking met woningcorporaties kreeg brede steun in de raad. Paul Panting van de PvdA benadrukte het belang van efficiënte en effectieve hulp voor slachtoffers van high impact crimes. "Hulp dicht bij huis en betere aansluiting van veiligheids- en zorgdomeinen kunnen het verschil maken," aldus Panting.
De gemeenteraad lijkt vastberaden om de strijd tegen ondermijning aan te gaan met een versterkte samenwerking tussen verschillende partners, waarbij de focus ligt op het delen van informatie en het gezamenlijk aanpakken van criminele activiteiten. Meer lezen |
Politiek plein
SP trekt motie huurverhoging in na toezegging wethouder
06-12-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg op 9 november 2022 diende de SP een motie in om de aangekondigde huurverhogingen voor gemeentelijk vastgoed te herzien. Na een intens debat en een duidelijke toezegging van wethouder Van Veller, besloot de SP de motie in te trekken.
In de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg werd een motie van de SP besproken die de huurverhogingen voor gemeentelijk vastgoed ter discussie stelde. De verhogingen, gebaseerd op de CBS prijsindex van de gezinsconsumptie, werden door de SP als te hoog beschouwd. De partij stelde voor om de verhogingen te koppelen aan de CBS index voor CAO lonen en vroeg het college om een juridisch correcte methode te vinden om de huurstijging voor 2023 te verlagen.
Tijdens het debat benadrukte de SP dat de huidige huurverhogingen voor sommige organisaties "exorbitant" zijn. "Het probleem is keihard," stelde een raadslid. De wethouder, Van Veller, reageerde verbaasd op de hernieuwde aandacht voor de motie, aangezien het onderwerp al eerder was besproken. Hij legde uit dat de gemeente liever via subsidies hulp biedt aan getroffen partijen, in plaats van als "huisbaas" op te treden. "Het klinkt een beetje als vestzak broekzak, maar dat lijkt ons de zuiverste weg," aldus Van Veller. ...
De wethouder verzekerde de raad dat er gewerkt wordt aan een afwegingskader voor subsidies en dat partijen die zich nu al melden niet worden afgewezen. "We gaan ermee aan de slag zodra we dat afwegingskader hebben," beloofde hij.
Na deze toezegging besloot de SP de motie in te trekken. "Ik zie dit als een duidelijke toezegging," verklaarde E.R. van der Schaft van de SP. Hiermee kwam er een einde aan het debat en kon de vergadering worden afgesloten. De raadsleden werden aangemoedigd om hun Raadsflits te schrijven, een samenvatting van de vergadering die binnen enkele dagen verspreid moet worden. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeente Leidschendam-Voorburg: Herstelbeleid Corona Wordt Aangepast voor Nieuwe Uitdagingen
21-11-2022 - Sociaal domein - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde over een voorstel om het herstelbeleid, dat oorspronkelijk was ingesteld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten, aan te passen. Het college acht het huidige beleid niet langer passend vanwege nieuwe uitdagingen zoals inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel besproken om het herstelbeleid te verkleinen en te beperken tot lopende programma's. Niet-benodigde middelen zouden worden teruggestort in de Algemene Reserve. Voor 2023 is een onttrekking van € 3.334.000 aan de Reserve Herstelbeleid voorgesteld, met specifieke bestedingen voor onder andere participatieconsulenten, schuldhulpverlening en culturele compensaties. Het totale bedrag dat tussen 2021 en 2024 aan de reserve wordt onttrokken, bedraagt € 6 miljoen, waardoor € 4 miljoen kan worden vrijgemaakt voor de Algemene Reserve.
Tijdens het debat benadrukte een raadslid de krappe arbeidsmarkt en de noodzaak om wachtlijsten, zoals die voor zwemlessen, aan te pakken. "We moeten kijken wat we daaraan kunnen doen," klonk het. Er werd ook gediscussieerd over de inzet van participatieconsulenten in Leidschendam Noord en de aanpak van eenzaamheid. "Eenzaamheid is natuurlijk heel belangrijk," werd er opgemerkt, met de belofte dat de aanpak in 2023 geëvalueerd zal worden. ...
De Partij van de Arbeid uitte zorgen over het afschalen van beleid terwijl er sociaal gezien nog veel te doen is. "Ik zoek iets meer," zei een raadslid, en stelde voor om een motie in te dienen om bepaalde zaken in samenhang te bespreken. De VVD benadrukte het belang van een gezonde financiële positie van de gemeente, zodat er snel gereageerd kan worden op nieuwe uitdagingen. "Het is goed dat dit geld terugvloeit naar de algemene middelen," aldus een VVD-raadslid.
GroenLinks uitte zorgen over het rennen van crisis naar crisis zonder de eindjes aan elkaar te knopen. "Dat zwemonderwijs is een klein voorbeeldje daarvan," zei een raadslid. Er werd ook gepleit voor een breder gesprek over structurele verbeteringen in de samenleving, zoals kansenongelijkheid en eenzaamheid.
Het debat leidde tot de aankondiging van een motie, waardoor het onderwerp verder besproken zal worden in een 10 minuten debat. De wethouder verduidelijkte dat er al eerder besloten was over de € 60.000 voor eenzaamheid en dat dit in het plan van aanpak staat. De evaluatie hiervan zal in 2023 plaatsvinden, waarna er een verzoek tot budget voor 2024 en verder zal komen.
De gemeenteraad zal binnenkort beslissen over de voorgestelde aanpassingen aan het herstelbeleid. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Nieuwe Nadeelcompensatieregeling
22-11-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe verordening voor nadeelcompensatie besproken, die noodzakelijk is vanwege de aanstaande Omgevingswet. Deze wet introduceert nieuwe regelingen voor compensatie bij rechtmatig overheidsoptreden en omgevingsvergunningen. De verordening treedt in werking zodra de Omgevingswet van kracht wordt, maar kan worden uitgesteld. Het debat in de raad draaide vooral om de hoogte van de kosten voor het indienen van een bezwaar.
Tijdens de raadsvergadering van Leidschendam-Voorburg werd de nieuwe Verordening Nadeelcompensatie 2023 besproken. Deze verordening is een gevolg van de Omgevingswet, die nieuwe regelingen voor nadeelcompensatie introduceert. De verordening moet ervoor zorgen dat verzoeken om nadeelcompensatie onder de Omgevingswet in behandeling kunnen worden genomen.
Een belangrijk discussiepunt was de hoogte van het bedrag dat inwoners moeten betalen om bezwaar te maken. "€500 is een forse drempel, vooral voor mensen met een kleinere beurs," stelde raadslid Hielkema van D66. Hij vroeg zich af of dit bedrag niet verlaagd kon worden. Ook andere raadsleden, zoals Van Duffel van het CDA en Elenbaas van GroenLinks, deelden deze zorgen. "Het was €300, waarom nu ineens €500?" vroeg Van Duffel zich af. ...
Wethouder Van Veller verdedigde het bedrag door te wijzen op de stijgende kosten binnen de gemeentelijke organisatie. "We hebben het bedrag overgenomen van de landelijke verordening van de VNG," legde hij uit. Toch gaf hij aan dat de raad zelf de bevoegdheid heeft om het bedrag aan te passen via een amendement.
Een ander punt van zorg was de termijn van zes maanden die de adviescommissie heeft om tot een besluit te komen. "Voor een inwoner die schade heeft geleden, is dat vrij lang," merkte Van Duffel op. De wethouder legde uit dat de termijn afhankelijk is van de complexiteit van de zaak en dat in sommige gevallen externe expertise nodig is.
De discussie leidde tot een toezegging van de wethouder om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor mensen met een kleine beurs om via bijzondere bijstand de kosten voor het indienen van een bezwaar te dekken. Daarnaast werd afgesproken dat er jaarlijks gerapporteerd zal worden over de toepassing van de verordening.
Het debat maakte duidelijk dat de gemeenteraad kritisch kijkt naar de toegankelijkheid van de nadeelcompensatieregeling voor alle inwoners. De mogelijkheid om een amendement in te dienen blijft open, afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek naar inkomensondersteuning. Het onderwerp zal in een volgende raadsvergadering verder worden besproken. Meer lezen |
Politiek plein
Nieuwe Adviescommissie Omgevingskwaliteit: Een Stap Vooruit of Meer van Hetzelfde?
22-11-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe verordening vastgesteld voor de gemeentelijke adviescommissie omgevingskwaliteit. Deze commissie vervangt de huidige commissies voor ruimtelijke kwaliteit en erfgoed, in lijn met de aanstaande Omgevingswet. Maar is deze verandering wel voldoende om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan?
In een levendig debat besprak de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg de invoering van een nieuwe adviescommissie omgevingskwaliteit. Deze commissie moet de bestaande commissies voor ruimtelijke kwaliteit en erfgoed vervangen, een verandering die noodzakelijk is door de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De nieuwe commissie zal advies geven over vergunningaanvragen voor rijksmonumenten en omgevingsvergunningen, indien de gemeenteraad of het college dit nodig acht.
De discussie opende met een voorstel van de heer Van Hoogdalem om de commissie een bredere naam te geven: "Laten we die commissie vooral de Commissie voor de Leefomgeving gaan noemen." Hij vroeg zich af waarom bepaalde activiteiten niet onder de verplichte advisering vielen en pleitte voor een onafhankelijk advies bij buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (bopa's). ...
De heer Beek benadrukte het belang van groen in de gemeente en stelde voor dat de commissie ook hierop zou adviseren. "Hoe meer groen, hoe beter het gaat," aldus Beek. Hij uitte ook zorgen over de strikte regels voor monumenten, die volgens hem vaak niet praktisch zijn.
Mevrouw Duivestein van Gemeentebelangen onderschreef het nut en de noodzaak van de nieuwe commissie, maar uitte zorgen over de samenstelling ervan. "Hoe borgen wij een zo objectief mogelijke commissie?" vroeg ze zich af.
De heer Elenbaas vroeg naar de rol van de gemeenteraad in de benoemingsprocedure van de commissieleden en de status van de adviezen die de commissie zou geven. De wethouder beloofde hier schriftelijk op terug te komen.
De heer Bregman vroeg zich af of de nieuwe verordening wel voldoende was getoetst aan de uitgangspunten van de Omgevingswet, zoals snellere besluitvorming en meer samenhang. "Het is een ontdekkingsreis," zei hij, en stelde voor om de eerste ervaringen met de nieuwe werkwijze terug te koppelen aan de raad.
De wethouder erkende dat de invoering van de Omgevingswet een complex proces is en stelde voor om de vragen schriftelijk te beantwoorden. Hij suggereerde ook dat de raad een wandeling met de commissie zou kunnen maken om de praktische kant van hun werk beter te begrijpen.
Uiteindelijk besloot de raad om de behandeling van de verordening aan te houden, zodat er meer duidelijkheid kan komen over de benoemingsprocedure en de praktische uitvoering van de nieuwe commissie. "Laten we het goed doen, in plaats van snel," concludeerde Van Hoogdalem.
Met de invoering van de Omgevingswet op 1 juli 2023 in het vooruitzicht, blijft het spannend hoe de nieuwe adviescommissie omgevingskwaliteit haar rol zal invullen en of ze de verwachtingen van de gemeenteraad en de inwoners van Leidschendam-Voorburg kan waarmaken. Meer lezen |
Politiek plein
Nieuwe Afvalstoffenverordening Leidschendam-Voorburg: Een Stap naar Duurzamer Afvalbeheer
22-11-2022 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe afvalstoffenverordening voor 2023 besproken, die inspeelt op recente ontwikkelingen in afvalbeleid. De verordening introduceert onder andere een vierde mini-container voor restafval en de ja/ja-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. De wijzigingen hebben geen financiële gevolgen voor de gemeente.
Tijdens de commissievergadering over de nieuwe afvalstoffenverordening 2023 werd duidelijk dat de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zich voorbereidt op een modern en duurzaam afvalbeleid. De verordening, die de oude uit 2016 vervangt, is een reactie op zowel lokale als nationale ontwikkelingen in afvalbeheer.
De vergadering begon met een korte introductie door de wethouder, die benadrukte dat de nieuwe verordening noodzakelijk is vanwege de veranderingen in het afvalbeleid. "Sinds de vaststelling van de huidige afvalstoffenverordening uit 2016 zijn er ontwikkelingen geweest die een nieuwe aanpak vereisen," aldus de wethouder. ...
De discussie werd geopend door de heer Hielkema van D66, die de verordening prees maar ook een kritische noot plaatste over de hoeveelheid containers die inwoners nu in hun tuin hebben. "Gescheiden afval is natuurlijk hartstikke goed, maar leidt ook tot vier verschillende bakken in de tuin," merkte hij op.
Mevrouw Duivesteijn van GBLV was verheugd dat de wijzigingen geen financiële gevolgen hebben voor de gemeente. Ze vroeg echter om verduidelijking over de regulering van andere inzamelaars en de verwerking van kadavers van gezelschapsdieren. "Waar meldt een inwoner zich met een kadaver?" vroeg ze zich af.
De heer Bruins van het CDA benadrukte het belang van nascheiding en vroeg naar mogelijkheden voor inwoners van laagbouwwijken. Hij pleitte ook voor strengere handhaving bij verkeerd aangeboden afval. "Is de wethouder bereid om samen met Avalex in gesprek te gaan over boetes voor herhaaldelijke overtreders?" vroeg hij.
Mevrouw Seriese van GroenLinks vroeg zich af hoe de verordening bijdraagt aan een groener en duurzamer afvalbeleid. Ze herinnerde de raad aan de doelstelling om afval te verminderen tot 100 kg per persoon per jaar. "We zitten nu nog op 251 kg per persoon per jaar," benadrukte ze.
De heer Wilschut van de ChristenUnie vroeg zich af of de verordening niet beter kon worden aangehouden totdat het nieuwe beleid is vastgesteld. "Moeten we niet al een beetje vooruitlopen op dingen die we al zien aankomen?" vroeg hij.
De wethouder verzekerde de raad dat de verordening flexibel genoeg is om toekomstige beleidswijzigingen te accommoderen. "Met deze verordening kunnen we uit de voeten," stelde hij gerust.
Na een levendige discussie besloot de raad de verordening als hamerstuk aan te nemen, waarmee de weg vrij is voor een moderner afvalbeleid in Leidschendam-Voorburg. Meer lezen |
Politiek plein