Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Sociale Basis: "Een Sterke Fundering of een Luchtkasteel?"

10-12-2024 - Sociaal domein - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een visie op de sociale basis besproken, een essentieel onderdeel van het sociaal domein. Deze visie, die sociale cohesie, mantelzorg en vrijwilligerswerk centraal stelt, is ontwikkeld door het college en is gebaseerd op het model van het Verwey-Jonker Instituut.

Tijdens de raadsvergadering werden een amendement en een motie ingediend om de visie verder te versterken. De discussie draaide vooral om de vraag hoe de gemeente moet omgaan met het wegvallen van tijdelijke financiering vanuit het rijk, zoals de GALA- en ISA-gelden. De heer Wilschut benadrukte: "We laten lokaal onze inwoners niet zomaar vallen."

Mevrouw Kok van de PvdA sprak haar steun uit voor de visie, maar benadrukte het belang van financiële zekerheid: "Bouwen aan een basis vraagt om investeren. Je kunt het niet afhankelijk maken van tijdelijke middelen." GroenLinks deelde deze zorgen en noemde de visie zonder financiële commitment een "luchtkasteel." ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg: Debat over Woningbouwverordening

10-12-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met de Eerste wijziging van de Verordening sociale en middeldure woningbouw 2022. Deze wijziging, die aansluit bij regionale afspraken en de Woondeal met het Rijk, legt de focus op het realiseren van 2/3 betaalbare woningen. Tijdens het debat ontstond er echter discussie over een amendement dat de grens voor het aantal woningen waarop de verordening van toepassing is, wilde behouden op 10 in plaats van verhogen naar 12.

In een levendig debat in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd de wijziging van de Verordening sociale en middeldure woningbouw besproken. De wijziging, die voortkomt uit de Regionale Realisatieagenda Wonen Haaglanden 2023 en het Omgevingsbeleid van de Provincie Zuid-Holland 2024, stelt dat 2/3 van de nieuw te bouwen woningen betaalbaar moet zijn, waarvan minimaal 30% in de sociale huursector.

Het debat werd vooral gedomineerd door een amendement van het CDA, gesteund door de PvdA en GroenLinks, dat pleitte voor het behoud van de grens van 10 woningen waarop de verordening van toepassing is. "Er is geen reden het aantal woningen te verhogen," stelde de heer Van Duffelen van het CDA. "Zelfs de VVD pleit tegenwoordig voor betaalbare woningen voor mensen in vitale beroepen." ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Experimenteert met Spreektijden: "Tijd voor Politieke Debatten"

10-12-2024 - Bestuur - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een nieuw reglement van orde voor 2024, waarbij de nadruk ligt op het experimenteren met spreektijden. Dit besluit volgt op aanbevelingen van de Werkgroep Verordeningen en heeft als doel het politieke debat te versterken zonder nachtelijke vergaderingen te veroorzaken.

Tijdens de raadsvergadering werd een motie ingediend die oproept tot experimenten met verschillende vormen van spreektijden. Mevrouw Van der Heide, een van de initiatiefnemers, benadrukte het belang van voldoende tijd voor inhoudelijke debatten. "We willen voorkomen dat we hier vanavond een uur lang in discussie gaan over scenario's," zei ze. De motie, mede ingediend door raadsleden Wilschut, Streefkerk, Van der Heijden, Ross Benders en Van den Heuvel, roept op tot experimenten met spreektijden tot de zomer van 2025. De resultaten hiervan zullen in juni 2025 worden geëvalueerd.

De discussie over spreektijden was levendig. De heer Ross Benders van Gemeentebelangen gaf aan geen voorstander te zijn van spreektijdbeperkingen voor het college, maar besloot geen amendement in te dienen om de motie niet te dwarsbomen. "We moeten ons als raad een spiegel voorhouden als het gaat om het politieke debat," stelde hij. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert Over Nieuwe Sociale Visie

25-11-2024 - Sociaal domein - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe visie op de sociale basis besproken, een essentieel onderdeel van het sociaal domein. Deze visie, die voortkomt uit het Gezond en Actief Leven Akkoord, richt zich op sociale cohesie, mantelzorg, vrijwilligerswerk en de rol van professionals. Het doel is om de sociale basis te versterken zonder directe financiële gevolgen.

Tijdens het debat spraken verschillende partijen hun steun uit voor de visie, maar er waren ook kritische noten. Mevrouw Feld van GroenLinks benadrukte het belang van een ongelijkheidsaanpak om gelijkwaardigheid te garanderen: "De zaken uit de sociale basis zijn non-negotiable, ongeacht waar de financiering vandaan haalt." Ze riep op tot een commitment om de sociale basis te waarborgen, zelfs als dat betekent dat er naar andere financiële mogelijkheden moet worden gekeken.

Mevrouw Kok van de Partij van de Arbeid prees de regierol van de gemeente en de erkenning van haar verantwoordelijkheid in het faciliteren van de sociale basis. Ze stelde echter vragen over de vele openstaande vragen in het stuk en benadrukte het belang van laagdrempelige voorzieningen. ... Meer lezen | Politiek plein

Nieuwe Verordeningen in Leidschendam-Voorburg: Spreektijden en Flexibiliteit Centraal

25-11-2024 - Bestuur - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een voorstel besproken om de verordeningen en reglementen voor 2024 vast te stellen. Dit voorstel, dat de versies van 2021 en 2019 vervangt, richt zich op de organisatie van de gemeenteraad, het reglement van orde, de verordening op de raadscommissies en de rechtspositie van raads- en commissieleden.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel uitvoerig besproken. De wijzigingen zijn gebaseerd op aanbevelingen van de Werkgroep Verordeningen, die technische onvolkomenheden en de praktische toepasbaarheid van de verordeningen heeft onderzocht. Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere het vergadersysteem, de taakverdeling binnen de raad, burgerparticipatie en de positie van commissieleden. Het protocol voor geheimhouding tussen college en raad wordt ingetrokken, omdat dit door wetswijzigingen overbodig is geworden.

Een van de meest besproken onderwerpen was de spreektijd voor raadsleden en het college. Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) stelde voor om de spreektijdbeperkingen voor het college te schrappen. "Het college is te gast in onze raad. We moeten altijd antwoord kunnen krijgen van het college," aldus een vertegenwoordiger van GBLV. Dit voorstel leidde tot een levendige discussie onder de raadsleden. ... Meer lezen | Politiek plein

Nieuwe Subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2026: Een Stap naar Meer Regie en Transparantie

25-11-2024 - Financiën - Rijk de Bat

Na een intensieve inspraakperiode en een levendig debat in de gemeenteraad, is de nieuwe Algemene subsidieverordening voor Leidschendam-Voorburg 2026 vastgesteld. De verordening belooft meer regie vanuit de gemeente en een duidelijke set spelregels voor subsidieaanvragen.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor de nieuwe subsidieverordening uitvoerig besproken. De fracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks hadden het voorstel geagendeerd om te bespreken wat er precies is veranderd ten opzichte van het huidige subsidiebeleid. "We willen weten welke lessen zijn geleerd uit eerdere besprekingen en evaluaties, en wat dit betekent voor ons maatschappelijk aanbod in de wijk," aldus een woordvoerder van de Partij van de Arbeid.

De wethouder benadrukte dat de nieuwe verordening een technisch raamwerk biedt dat als spelregels dient voor toekomstige subsidieaanvragen. "We gaan meer regie voeren vanuit de gemeente," legde de wethouder uit. "Dit betekent dat we vooraf duidelijk maken wat we verwachten van subsidiepartners en welke middelen daarvoor beschikbaar zijn." ... Meer lezen | Politiek plein

Nieuwe Referendumverordening Leidschendam-Voorburg: Een Stap Vooruit of Terug?

25-11-2024 - Bestuur - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft besloten om de verouderde Referendumverordening uit 2002 te vervangen door een nieuwe versie voor 2024. Dit besluit volgt op een motie van september 2023, waarin werd gevraagd om een geactualiseerde verordening. De nieuwe regels zijn gebaseerd op de Model Referendumverordening van de VNG uit 2019. Tijdens het debat kwamen verschillende amendementen en vragen naar voren, die de discussie over de toekomst van lokale referenda verder aanwakkerden.

Tijdens de raadsvergadering benadrukte het CDA, bij monde van de heer Stout, het belang van een grondige bespreking van de nieuwe referendumverordening. "We willen drie amendementen voorstellen om deze verordening te verbeteren," aldus Stout. Een van de belangrijkste voorstellen was dat leden van de referendumcommissie geen inwoners van de gemeente zouden moeten zijn, om belangenverstrengeling te voorkomen. "Het is wenselijk dat de leden van een referendumcommissie wat meer op afstand staan," voegde hij toe.

Een ander punt van discussie was de benoemingstermijn van de commissieleden. Het CDA stelde voor om een maximum van drie termijnen op te nemen, om zowel continuïteit als vernieuwing te waarborgen. Dit leidde tot een debat over de lengte van de termijnen. "Als iemand 18 jaar in een commissie zit, moeten we ons afvragen of dat wenselijk is," merkte de heer Streefkerk op. ... Meer lezen | Politiek plein

Groen licht voor nieuwbouw in Stompwijk: Gemeenteraad stemt in met bouwplan

26-11-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft groen licht gegeven voor de bouw van 27 nieuwe woningen aan de Doctor van Noortstraat in Stompwijk. Het plan omvat 8 sociale huurwoningen en 19 koopwoningen, en stuitte op enkele kritische vragen tijdens het debat, maar werd uiteindelijk als hamerstuk aangenomen.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor de bouw van 27 woningen in Stompwijk besproken. Het plan, dat afwijkt van het huidige bestemmingsplan, beoogt de verouderde bebouwing te vervangen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Hoewel het plan voldoet aan de lokale verordening voor sociale en middeldure woningbouw, zijn de sociale huurwoningen iets kleiner dan de minimale vereiste oppervlakte. Ook het aantal parkeerplaatsen voldoet net niet aan de maximale eis.

De heer Elenbaas opende het debat met een kritische noot over de kleinere oppervlakte van de sociale huurwoningen: "Dat is iets wat we niet heel prettig vinden, maar ook weer niet zo'n groot probleem dat we zouden zeggen: hier gaan we voorliggen." Hij benadrukte het belang van de nieuwe woningen voor de woningbehoefte in Stompwijk, maar vroeg ook om meer groenvoorziening en laadpalen voor elektrische auto's. ... Meer lezen | Politiek plein

Leidschendam-Voorburg zet in op meer betaalbare woningen

26-11-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een wijziging in de Verordening sociale en middeldure woningbouw 2022. Deze aanpassing, die voortkomt uit regionale en provinciale afspraken, legt de nadruk op het realiseren van meer betaalbare woningen.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de verordening aan te passen uitgebreid besproken. De wijziging houdt in dat bij nieuwe bouwprojecten twee derde van de woningen betaalbaar moet zijn, waarvan minimaal 30% in de sociale huursector. Dit betekent een verschuiving van de eerdere verplichting om 30% sociale huurwoningen en 20% middeldure huur- of koopwoningen te bouwen.

De heer Van Wissen benadrukte het belang van deze wijziging: "In onze gemeente is een inhaalslag wat betreft betaalbare woningen zeker op zijn plaats." Hij wees erop dat de nieuwe norm van 2/3 betaalbare woningen een goede ontwikkeling is, vooral omdat het een intensieve samenwerking tussen projectontwikkelaars en woningcorporaties vereist. ... Meer lezen | Politiek plein

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Stemt in met Wijziging Huisvestingsverordening: "Een Ingewikkelde Puzzel"

26-11-2024 - Ruimtelijke ordening - Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met de eerste wijziging van de Huisvestingsverordening 2023. Deze aanpassing, die op 1 januari 2025 in werking treedt, introduceert onder andere een huisvestingsvergunning voor middeldure huurwoningen. Ondanks de technische aard van de wijzigingen, leidde het voorstel tot een levendig debat over lokale en regionale huisvestingsuitdagingen.

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de Huisvestingsverordening 2023 te wijzigen, besproken. De wijzigingen zijn voornamelijk technisch van aard en zijn bedoeld om de verordening in lijn te brengen met nieuwe wet- en regelgeving en regionale afspraken binnen de Woningmarktregio Haaglanden. Een belangrijke lokale wijziging is de invoering van een huisvestingsvergunning voor middeldure huurwoningen.

Raadslid Koemand benadrukte het belang van regionale afstemming: "Het is heel prettig dat regionaal gelijkluidende wijzigingen komen, zodat woningzoekenden weten waar ze aan toe zijn." Hij uitte echter zorgen over het lokale maatwerk en vroeg zich af hoe de wethouder ervoor zorgt dat er voldoende plek blijft voor lokale woningzoekenden. ... Meer lezen | Politiek plein