- M.W. Vroom - Burgemeester
- E. van der Heide - CDA
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
- S.D. van den Heuvel - VVD
- L. Vogelaar - D66
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Experimenteert met Spreektijden: "Tijd voor Politieke Debatten"
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een nieuw reglement van orde voor 2024, waarbij de nadruk ligt op het experimenteren met spreektijden. Dit besluit volgt op aanbevelingen van de Werkgroep Verordeningen en heeft als doel het politieke debat te versterken zonder nachtelijke vergaderingen te veroorzaken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd een motie ingediend die oproept tot experimenten met verschillende vormen van spreektijden. Mevrouw Van der Heide, een van de initiatiefnemers, benadrukte het belang van voldoende tijd voor inhoudelijke debatten. "We willen voorkomen dat we hier vanavond een uur lang in discussie gaan over scenario's," zei ze. De motie, mede ingediend door raadsleden Wilschut, Streefkerk, Van der Heijden, Ross Benders en Van den Heuvel, roept op tot experimenten met spreektijden tot de zomer van 2025. De resultaten hiervan zullen in juni 2025 worden geëvalueerd.De discussie over spreektijden was levendig. De heer Ross Benders van Gemeentebelangen gaf aan geen voorstander te zijn van spreektijdbeperkingen voor het college, maar besloot geen amendement in te dienen om de motie niet te dwarsbomen. "We moeten ons als raad een spiegel voorhouden als het gaat om het politieke debat," stelde hij.
Mevrouw Van den Heuvel benadrukte het belang van duidelijke criteria voor succes bij de experimenten. "We moeten vooraf bepalen wat een succes maakt en wat het oplost," zei ze. Mevrouw Vogelaar sprak haar dank uit voor de samenwerking binnen de werkgroep en de ondersteuning van de griffie.
De motie werd unaniem aangenomen, evenals het raadsvoorstel. De voorzitter sloot de vergadering af met een dankwoord aan alle betrokkenen voor hun inzet. Het experimenteren met spreektijden wordt gezien als een stap richting efficiëntere en inhoudelijk rijkere raadsvergaderingen.
Samenvatting van het voorstel
Het voorgestelde raadsbesluit van de gemeente Leidschendam-Voorburg omvat de vaststelling van nieuwe verordeningen en reglementen voor 2024, waarbij de versies van 2021 en 2019 worden ingetrokken. Dit betreft de organisatie van de gemeenteraad, het reglement van orde voor vergaderingen, de verordening op de raadscommissies en de rechtspositie van raads- en commissieleden. De wijzigingen zijn gebaseerd op aanbevelingen van de Werkgroep Verordeningen, die technische onvolkomenheden en de praktische toepasbaarheid van de verordeningen heeft onderzocht. Belangrijke aandachtspunten zijn onder andere het vergadersysteem, de taakverdeling binnen de raad, burgerparticipatie, en de positie van commissieleden. Daarnaast wordt het protocol voor geheimhouding tussen college en raad ingetrokken, omdat dit door wetswijzigingen overbodig is geworden. Het besluit heeft geen financiële gevolgen en er was geen directe burgerparticipatie bij de totstandkoming van de wijzigingen.