- J. Brokke - VVD
- J.H.A. Voortman - VVD
- B. Ogric - raadscommissielid
- A. Gaspersz - raadscommissielid
- W.F. Steutel - GBLV
- Th.J. Visser - CDA
- W.E.J. Jorissen - D66
- N.A. van Weers - GroenLinks
- B.B.M. Bremer - Wethouder
Gemeente Leidschendam-Voorburg: Nieuwe Subsidieregels voor Toegankelijk Wonen
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een voorstel besproken om de subsidieregels voor woningaanpassingen te herzien en de Bestemmingsreserve Langer Zelfstandig Wonen uit te breiden. Het doel is om de toegankelijkheid van woningen te verbeteren, vooral voor ouderen en andere aandachtsgroepen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de subsidieregels aan te passen en de Bestemmingsreserve uit te breiden, uitvoerig besproken. De VVD, vertegenwoordigd door de heer Voortman, uitte zijn zorgen over de effectiviteit van de huidige subsidieregeling. "Waarom zouden we de bestemmingsreserve uitbreiden, terwijl er slechts zes keer gebruik van is gemaakt?" vroeg hij zich af. Voortman benadrukte dat gemeenschapsgeld rechtmatig en verstandig moet worden uitgegeven.De wethouder legde uit dat de huidige regeling onderbenut is, deels door een gebrek aan bekendheid. Om dit te verbeteren, wordt er een bewustwordingscampagne gefinancierd. Daarnaast wordt de Bestemmingsreserve uitgebreid om ook nieuwbouwprojecten te ondersteunen die toegankelijk zijn voor ouderen en andere aandachtsgroepen. "We willen toekomstbestendig bouwen voor iedereen," aldus de wethouder.
De SP pleitte voor een bredere definitie van toegankelijkheid, waarbij niet alleen scootmobielen, maar ook driewielige fietsen en elektrische rolstoelen worden meegenomen in de subsidieregeling. Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) juichte de integrale benadering van het college toe, maar wees op de noodzaak van een betere bekendheid van de regelingen.
D66 vroeg om meer duidelijkheid over de financiële onderbouwing van het voorstel. "Wat gaan we precies met die miljoen doen?" vroeg de heer Jorissen. De wethouder antwoordde dat de bestemmingsreserve is gebaseerd op de bouwplannen tot 2030 en dat er in 2026 een evaluatie zal plaatsvinden.
De Partij van de Arbeid benadrukte het belang van langer zelfstandig wonen en vroeg of de vergrijzing een impuls is om meer sociale huurwoningen te realiseren. De wethouder bevestigde dat er al projecten zijn, zoals de Ruysdaellaan, die inspelen op de toenemende vraag naar woningen voor ouderen.
Hoewel er nog enkele vragen en zorgen waren, zoals de rol van Verenigingen van Eigenaren (VVE's) en de praktische uitvoering van de plannen, was er brede steun voor het voorstel. De raad besloot het voorstel als bespreekstuk te agenderen voor de volgende vergadering, waarbij de wethouder toezegde om met een verduidelijking te komen over de wijzigingen en de besteding van de middelen.
Samenvatting van het voorstel
Het voorgestelde raadsbesluit van de gemeente Leidschendam-Voorburg richt zich op het aanpassen van de subsidieregels en het uitbreiden van de inzet van de Bestemmingsreserve Langer zelfstandig wonen. De raad besluit geen wensen en bedenkingen te uiten over de voorgestelde wijzigingen in de subsidieregels voor collectieve woningaanpassingen. De Bestemmingsreserve zal worden uitgebreid om ook toegankelijke nieuwbouw van betaalbare woningen voor aandachtsgroepen te ondersteunen. Het budget voor collectieve toegankelijkheid van woongebouwen wordt vanaf 2025 verlaagd, terwijl er voor de periode 2024-2027 een bedrag wordt geoormerkt voor toegankelijke nieuwbouw. Er worden incidentele subsidies beschikbaar gesteld voor toegankelijke nieuwbouw, en er wordt een subsidie verstrekt voor elektrische deuropeners in wooncomplexen. Daarnaast wordt een bewustwordingscampagne gefinancierd. De evaluatie van de huidige subsidieregeling toont aan dat er weinig gebruik van is gemaakt, wat leidt tot een onderbenutting van de Bestemmingsreserve. De aanbevelingen omvatten onder andere het uitbreiden van de Bestemmingsreserve voor nieuwbouw, het verbeteren van de communicatie over de subsidieregeling, en het aanscherpen van de subsidievoorwaarden. De financiële gevolgen van deze besluiten worden verwerkt in de meerjarenbegroting 2025-2028.