Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 10-02-2020, Commissie Samenleving

Kerken als Trouwlocaties: Een Nieuwe Stap in Leidschendam-Voorburg?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde recentelijk over een voorstel om kerken toe te staan als officiƫle trouwlocaties. Dit voorstel, dat de huidige criteria uit 2008 wil herzien, stuitte op zowel enthousiasme als kritische vragen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om kerken als trouwlocaties toe te staan uitvoerig besproken. De huidige regels, die kerken uitsluiten, zijn volgens het college verouderd. "Er is vraag naar om burgerlijke huwelijken in kerken te voltrekken," aldus de wethouder. Het voorstel zou bruidsparen meer keuzevrijheid bieden en de gemeentelijke dienstverlening uitbreiden.

Toch riep het voorstel vragen op over de scheiding van kerk en staat. "Waarom is dit nu wenselijk?" vroeg een raadslid. "De scheiding van kerk en staat is voor ons nog steeds belangrijk." De wethouder benadrukte dat de regels voor burgerlijke huwelijken ongewijzigd blijven, ongeacht de locatie. "Of het nu in een gemeentehuis, museum of kerk is, de regels zijn hetzelfde."

Een ander punt van discussie was de toegankelijkheid van kerken. "Hoe garandeert de gemeente dat gebedshuizen openbaar toegankelijk zijn?" vroeg de heer Rosenberg. De wethouder antwoordde dat als een locatie niet aan de regels voldoet, deze van de lijst wordt verwijderd. "Tijdens het huwelijk moet de locatie openbaar toegankelijk zijn, net als bij een huwelijk in het gemeentehuis."

De discussie leidde ook tot bredere vragen over trouwlocaties. "Waarom alleen kerken? Waarom geen parken of woonhuizen?" vroeg een raadslid. De wethouder gaf aan dat woonhuizen momenteel niet zijn toegestaan omdat ze niet openbaar toegankelijk zijn, maar dat dit in de toekomst wellicht kan veranderen.

Het debat eindigde zonder definitieve beslissing, maar met de toezegging dat het onderwerp verder wordt besproken in een 10-minutendebat op 3 maart. De vraag blijft of Leidschendam-Voorburg de stap zal zetten om kerken als trouwlocaties toe te staan, en welke implicaties dit heeft voor de scheiding van kerk en staat in de gemeente.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsbesluit dat wordt gevraagd, betreft het herzien van de criteria voor niet-gemeentelijke trouwlocaties in Leidschendam-Voorburg, met als doel kerken aan te kunnen wijzen als mogelijke trouwlocaties. De huidige criteria, die kerken uitsluiten, dateren uit 2008 en zijn gebaseerd op de toenmalige trend om de scheiding tussen kerk en staat te waarborgen. Inmiddels zijn de inzichten veranderd en worden kerken in veel gemeenten wel als trouwlocaties toegestaan, wat het college van Leidschendam-Voorburg ook wil volgen. De raad is bevoegd om de criteria vast te stellen en aan te passen, terwijl het college de locaties aanwijst. Het voorstel draagt bij aan het doel om de gemeentelijke organisatie dienstbaar te maken aan inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Het toestaan van kerken als trouwlocaties biedt bruidsparen meer keuzevrijheid en kan gezien worden als een uitbreiding van de dienstverlening. Na vaststelling worden de nieuwe beleidsregels gepubliceerd in het Gemeenteblad en opgenomen in de gemeentelijke regelgeving.

Documenten