- Ph. van Veller - VVD
- J. Streefkerk - PvdA
Gemeente Leidschendam-Voorburg: Nieuw Afwegingskader voor Verbonden Partijen in de Maak
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft gedebatteerd over een nieuw afwegingskader voor verbonden partijen. Dit kader moet de samenwerking met externe partijen verbeteren en de oude "Nota verbonden partijen 2010" vervangen. Het voorstel is een reactie op aanbevelingen van de Rekenkamercommissie uit 2014 en biedt een gestructureerde aanpak voor het aangaan, evalueren en heroverwegen van samenwerkingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om het nieuwe afwegingskader vast te stellen uitgebreid besproken. De heer Rozenberg opende de discussie met de suggestie om de huidige toelichting op het afwegingskader te gebruiken als basis voor het nieuwe document. "De toelichting is eigenlijk veel helderder dan het afwegingskader dat we eerst hadden," merkte hij op.De heer Van Veller van de VVD benadrukte het belang van een goed afwegingskader: "Geen gemeente doet tegenwoordig alles meer zelf. Het is belangrijk om te kunnen sturen op verbonden partijen, zowel financieel als voor de publieke zaak." Hij pleitte voor een duidelijke structuur die zowel prestaties als risico's in ogenschouw neemt.
Er was ook aandacht voor de regionale samenwerking. Van Veller stelde voor om dit aspect nadrukkelijk op te nemen in het afwegingskader. "Welke rol wil ik als gemeente spelen in de regio? Dat moet je meenemen, zeker als je afscheid neemt van een verbonden partij," aldus Van Veller.
De heer Streefkerk voegde hieraan toe dat het publieke belang centraal moet staan in het afwegingskader. "Het is mooi dat de vraag naar publiek belang op één staat, maar dat moet verder terugkomen in het document," zei hij. Hij stelde ook voor om burgerinitiatieven te erkennen als een derde partij naast gemeente en marktpartijen.
Wethouder Bremer reageerde positief op de suggesties en beloofde dat deze zouden worden meegenomen in een nieuw stuk. "We gaan er een nieuw stuk van maken en dat wordt door het nieuwe college dan voorgelegd," aldus Bremer.
De vergadering concludeerde met de afspraak dat het voorstel zou worden teruggenomen voor verdere aanpassing. De voorzitter van de Raad benadrukte het belang van grip op samenwerking en stelde voor om dit onderwerp verder te bespreken in toekomstige raadsvergaderingen. "Het is goed om als Raad met elkaar te spreken over hoe we onze rol en verantwoordelijkheid richting verbonden partijen oppakken," besloot hij.
Samenvatting van het voorstel
De Gemeente Leidschendam-Voorburg stelt voor om het Afwegingskader voor Verbonden Partijen vast te stellen en de "Nota verbonden partijen 2010" in te trekken. Dit kader is ontwikkeld om de samenwerking met externe partijen te verbeteren, met name die met aanzienlijke bestuurlijke, strategische en financiële belangen. Het is een reactie op aanbevelingen uit het 2014 rapport van de Rekenkamercommissie, dat opriep tot een betere risicoanalyse van samenwerkingsverbanden. Het afwegingskader biedt een gestructureerde aanpak voor het aangaan, evalueren en heroverwegen van samenwerkingen. Bij het aangaan van een samenwerking wordt een risicoprofiel opgesteld, dat de basis vormt voor controlemaatregelen. De gemeenteraad speelt een rol in het stellen van kaders en het beoordelen van samenwerkingen. Het voorstel draagt bij aan een effectief en efficiënt werkende gemeentelijke organisatie en heeft geen nadelen of risico's. Het biedt een uniforme benadering voor het beheer van Verbonden Partijen.