Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 31-01-2023, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • M. van Wijk - GBLV
  • Th.J. Visser - CDA
  • R. van Duffelen - CDA
  • I. Inspreker - 4 - Inspreker

Raadsvergadering Leidschendam-Voorburg: Woningbouwplannen Schakelstuk en Noorthey onder de loep


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde over een voorstel voor de ontwikkeling van de gebieden Schakelstuk en Noorthey. Het plan omvat de bouw van sociale en middeldure woningen, maar stuit op gemengde reacties.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van Leidschendam-Voorburg stond het voorstel voor de ontwikkeling van de gebieden Schakelstuk en Noorthey centraal. De gemeente wil een overeenkomst goedkeuren voor de verkoop van grond aan Veurse Horsten BV, die de woningbouwplannen zal realiseren. Het plan omvat de toevoeging van 3 sociale en 2 middeldure woningen in het nabijgelegen Vlietvoorde, wat een verschuiving betekent van het oorspronkelijke programma.

De heer Van Wijk van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) opende het debat met vragen over het aantal te bouwen woningen. "Ik wil voor de zekerheid weten dat we werkelijk praten over een toename van 10 woningen ten opzichte van het eerste plan van voor 2020," stelde hij. Van Wijk uitte ook zorgen over de mogelijke overlast van nabijgelegen sportvelden en een camping. "Er zijn in de bestaande situatie al klachten bekend van overlast," voegde hij toe.

De heer Van Duffelen van het CDA uitte zijn bezorgdheid over het loslaten van de afspraken rond sociale en middeldure woningbouw. "Het is jammer dat we bij de eerste de beste kans de afspraken overboord gooien," zei hij. Hij benadrukte het belang van het vasthouden aan de ambities die de gemeente heeft geformuleerd.

Ondanks de zorgen over de sociale en middeldure woningbouw, werd het plan positief beoordeeld door het Q-team Duivenvoordecorridor en zijn omwonenden betrokken bij de planvorming. De financiële gevolgen van het besluit zijn volgens de gemeente nagenoeg neutraal binnen de kaders van de grondexploitatie Vlietvoorde.

De wethouder, mevrouw Bremer, werd gevraagd om opheldering te geven over de zorgen van de raadsleden. Ze benadrukte dat de samenwerking met private grondeigenaren essentieel is voor een integraal plan en dat de gemeente de mededingingsruimte heeft geboden volgens het Didam-arrest.

Het debat toonde aan dat er nog veel vragen en zorgen leven onder de raadsleden, vooral met betrekking tot de sociale en middeldure woningbouw en de mogelijke overlast voor omwonenden. De raad zal in de komende weken verder moeten beslissen over de goedkeuring van de overeenkomst en de bijbehorende plannen.

Samenvatting van het voorstel


Het voorgestelde raadsbesluit betreft de goedkeuring van een overeenkomst voor de ontwikkeling van de gebieden Schakelstuk en Noorthey in Leidschendam-Voorburg. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de overeenkomst en de toepassing van de Verordening sociale en middeldure woningbouw, waarbij het sociale en middeldure woningprogramma wordt verplaatst naar de grondexploitatie Vlietvoorde. Dit resulteert in een programmawijziging met de toevoeging van 3 sociale en 2 middeldure woningen in Vlietvoorde.

De overeenkomst omvat de verkoop van gemeentelijke grond aan Veurse Horsten BV, die de woningbouwplannen zal ontwikkelen. Een deel van de openbare ruimte wordt na realisatie teruggeleverd aan de gemeente. De plannen zijn positief beoordeeld door het Q-team Duivenvoordecorridor en omwonenden zijn geïnformeerd en betrokken bij de planvorming.

De financiële gevolgen van het besluit zijn nagenoeg neutraal binnen de kaders van de grondexploitatie Vlietvoorde. De gemeente heeft de mededingingsruimte geboden volgens het Didam-arrest en Veurse Horsten BV is als enige serieuze gegadigde geselecteerd voor de overeenkomst. Het bestemmingsplan wordt aangepast om de plannen mogelijk te maken, en de kosten worden gedekt uit de grondexploitatie.

Documenten