- J. Brokke - VVD
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- W.F. Steutel - GBLV
- J.J. Koster - CDA
- L. Vogelaar - D66
- S.G.D. Kok - PvdA
- I.M. Feld - GroenLinks
- Ph. van Veller - VVD
Nieuwe Subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2026: Een Stap naar Meer Regie en Transparantie
Na een intensieve inspraakperiode en een levendig debat in de gemeenteraad, is de nieuwe Algemene subsidieverordening voor Leidschendam-Voorburg 2026 vastgesteld. De verordening belooft meer regie vanuit de gemeente en een duidelijke set spelregels voor subsidieaanvragen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor de nieuwe subsidieverordening uitvoerig besproken. De fracties van de Partij van de Arbeid en GroenLinks hadden het voorstel geagendeerd om te bespreken wat er precies is veranderd ten opzichte van het huidige subsidiebeleid. "We willen weten welke lessen zijn geleerd uit eerdere besprekingen en evaluaties, en wat dit betekent voor ons maatschappelijk aanbod in de wijk," aldus een woordvoerder van de Partij van de Arbeid.De wethouder benadrukte dat de nieuwe verordening een technisch raamwerk biedt dat als spelregels dient voor toekomstige subsidieaanvragen. "We gaan meer regie voeren vanuit de gemeente," legde de wethouder uit. "Dit betekent dat we vooraf duidelijk maken wat we verwachten van subsidiepartners en welke middelen daarvoor beschikbaar zijn."
Een belangrijk punt van discussie was de administratieve last voor subsidieaanvragers. De wethouder verzekerde dat er een gedifferentieerde aanpak komt, waarbij grotere subsidies strenger worden gecontroleerd. "We willen de administratieve lasten beperken, vooral voor kleinere bedragen," aldus de wethouder.
D66 uitte zorgen over de verantwoording van maatschappelijke effecten. "We geven publiek geld uit om bepaalde maatschappelijke effecten te bereiken. Het is belangrijk om te weten of dat
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Algemene subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2026. Na een inspraakperiode van 1 augustus tot 8 september 2024, waarin belanghebbenden hun zienswijzen konden indienen, zijn enkele aanpassingen doorgevoerd in de verordening. De meeste ontvangen reacties betroffen onderwerpen buiten de scope van de verordening, zoals subsidieregelingen en implementatie, en leidden daarom niet tot wijzigingen. De belangrijkste aanpassingen betreffen verduidelijkingen in de artikelen over subsidieaanvragen en accountantsverklaringen. Het vaststellen van de verordening heeft geen financiële gevolgen. In 2025 wordt de nieuwe subsidiesystematiek geïmplementeerd, met een implementatieplan en de mogelijkheid voor organisaties om subsidieaanvragen voor 2026 in te dienen. Het college heeft de inspraakreacties verwerkt en belanghebbenden persoonlijk geïnformeerd over de afhandeling.