Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Daar doen we ook even niet moeilijk over vanavond. Het is alleen maar leuk en als je denkt, het is spannend, dan heb je achteraf iets spannends gedaan. Wat we gaan doen is: ik heb van 7 van 6 scholen 7 vragen op het lijstje, want een school is met zoveel. Die gaan twee vragen stellen, heel leuk en dat doen we op volgorde en Ster heeft net al even verteld hoe we het gaan doen, hè? Alleen ik heb wel bedacht, ik ga eerst de vraag laten beantwoorden door de wethouder en dan vraag ik aan een van de raadsleden. Er zijn heel veel raadsleden bij, dat vind ik ook heel leuk. Om daar nog even iets over te zeggen en iets aardigs tegen jullie te zeggen. Dat lijkt me de beste volgorde ook voor jullie. Ja. Kijk even naar jullie of jullie dat goed vinden. Ik stel zo voor, omdat wij het zo doen, hè, dus dan doen wij dat zo goed. Goed zo ja, maar zo gaat het ook bij de volwassen raadsvergaderingen vanavond, dan vraag ik ook van, zullen we het zus en zo doen en dan zit iedereen te knikken en dan zeg ik, ja, is goed, prima joh en dan zeg ik nou, mooi fijn dat jullie willen meewerken. We hebben ongeveer tot 10 voor 7. En dan hebben we maximaal uitlopen tot 7 uur, want we moeten hier ook weer op tijd de boel klaarzetten voor de volgende vergadering, maar we gaan pas weg als we ook met elkaar op de foto zijn geweest om te onthouden dat we hier waren en dat vind ik ook heel leuk. Dus. Zo gaan we doen. Helder. Ja iemand nog een vraag? Nee. Ja. Ja dan ga ik nu zeggen. Van, welke school ben jij? Nee. Wacht ja, ik ga ook eerst het woord geven aan het groepje van Marianne Bennetotschool. Wat gaan
Dan geef ik eerst even het woord. Daar is wethouder Bremer, ja, die komt ook naar voren, want dan kan iedereen goed zien en verstaan. Mag jij weer heel even het rode lampje uitdoen? Yes, dankjewel. Wethouder Bremer, lampje aan. Hallo, ik ben Bianca, ik ben wethouder, onder andere van wonen en van het bouwen van woningen. En op dit moment is het bijna niet te geloven, maar als je door de hele gemeente fietst en wandelt, zie je overal wel een bouwkraan staan. We zijn op dit moment ruim 900 woningen aan het bouwen, dus dat is best veel, maar nog lang niet genoeg, want er zijn nog veel meer mensen die graag hun woning willen. Dus wat ik eraan probeer te doen is om zo snel mogelijk zoveel mogelijk huizen te bouwen. Maar dan moet de gemeenteraad altijd de plannen wel goedkeuren en er staat vanavond ook weer een belangrijk punt op de agenda. Dus ik hoop dat ze zeggen: dat is goed, wethouder, want dan kunnen we weer verder. Dankjewel. Helder antwoord. Ik ga ook nog even... Als je nog heel even wilt blijven staan, want we hebben gezegd, we gaan ook nog even iemand uit de gemeenteraad vragen om te... Ja, mevrouw Tijssen, gaat uw gang. Ja, dank u wel, meneer de voorzitter, en dat wil ik heel graag, want deze dames zitten op de school waar mijn dochters op hebben gezeten. En ik heb even met ze gesproken en we hebben nog steeds dezelfde juffen en meesters, een paar nieuwe, en ik ben erg onder de indruk van ze, want ze hadden het niet alleen over bouwen en wonen, maar ook over daklozen en ze hadden het over... Jullie hadden hele goede vragen, daar was ik heel blij mee, dus als jullie nou ooit zeggen van: jongens, dat lijkt me hartstikke leuk, die gemeenteraad, dan zijn jullie altijd welkom. Dankjewel, dank jullie wel. Klopt dat? Ja, mag. Heel goed. Als tweede kijk ik naar de kinderen van de Parachute.
Dank u wel, voorzitter. Ja, ik zat inderdaad bij jullie groepje en we hebben het heel lang gehad over armoede en jullie stelden ook heel goede vragen. Dit is een van die hele goede vragen. Wat ik wel fijn vond, is dat jullie zeiden dat jullie niet echt merkten of kinderen bij jullie in de klas bijvoorbeeld echt in armoede leven, maar er zijn wel degelijk kinderen waarvan de ouders niet zoveel geld te besteden hebben, of er maar een ouder hebben die niet zoveel geld heeft. Wij helpen daar als gemeente heel graag bij. Dus wat vind ik daarvan? Ja, ik vind het heel goed dat juist kinderen niets merken, of zo min mogelijk merken van armoede, omdat ik vind dat kinderen gewoon lekker kind moeten kunnen zijn en ook dat ze zich kunnen ontplooien en dergelijke. Hoeveel geld geven we daaraan uit? Nou, om precies te zijn 38 miljoen euro. Dat is ook heel veel geld. Dat gaat niet alleen naar kinderen, dat gaat ook naar juist die ouders, naar uitkeringen, naar allerlei regelingen. Straks heb ik zomaar het vermoeden dat ik daar nog een vraag over krijg, dus dan ga ik uitleggen waar we het aan uitgeven. Maar we geven dus behoorlijk veel geld uit aan mensen die zelf even niet rond kunnen komen en dus even door de gemeente worden geholpen. Ja.
Ja dank u wel, voorzitter. Ja, ik zat ook bij dit groepje. Straks komt er nog een vraag. Ik vond het heel leuk om te zien hoe enthousiast jullie daar al over waren en ook een hele goede vraag hebben gesteld. Eigenlijk bijna dezelfde oproep als jullie het zelf ook zo belangrijk vinden dat jullie gewoon lekker een goed leven hebben, dat je straks ergens kan gaan wonen, dat je niet in armoede hoeft op te groeien, dat niemand dat eigenlijk hoeft. Dan wil ik jullie ook vooral oproepen om lekker zo kritisch te blijven als jullie nu zijn en dit soort goede vragen te blijven stellen aan jullie ouders, aan jullie leraren, maar uiteindelijk misschien ook aan de wethouders en de burgemeester als jullie zelf ook ooit dit beroep willen gaan doen. Dus heel erg goed bezig. Dankjewel.
Woord afval, denkt iedereen aan wethouder Belt. Want dat is zijn passie, in ieder geval het verwijderen daarvan. Gaat uw gang, wethouder. Ik hoop dat...
Dat de voorzitter dat niet zegt vanwege mijn achternaam, maar. Ja, wat kunnen we doen aan afval? Nou, wat ik altijd zeg is. In eerste instantie wil je natuurlijk dat er helemaal geen afval is op straat. Dus als iedereen zeg maar gewoon alles netjes in de prullenbak doet, dan hebben we ook zo min mogelijk probleem met afval. Maar daarnaast is een van de belangrijke taken van de gemeente om de openbare ruimte, zoals we dat dan heten, dus de straten en de stoepen, om die schoon te houden. En daar hebben we heel veel mensen voor in dienst. Die werken bij stadsbeheer, dus die rijden met de veegwagentjes en met de blazers, dus die zijn keihard bezig elke dag om het schoon te maken. Maar wat we heel veel zien is dat heel veel mensen eigenlijk extra willen helpen, dus die gaan met prikkers zelf in de wijken langs en dat vinden we altijd een heel mooi en goed idee. En die mensen willen we ook helpen. Dus stel nou dat jullie zeggen, nou op school zou ik ook wel af en toe een beetje afval willen prikken. Dan hoor ik het graag. Ja.
Ja dankjewel, ja, met afval hè is het altijd de vraag, wat doen we als gemeente en wat vinden wij in de raad? Allemaal dat de gemeente eraan zou moeten doen? En de vraag is natuurlijk, en wat willen we nog dat mensen zelf doen? Want hè, als iemand zomaar een bananenschil achter zich op straat gooit, willen we dan dat er direct een veegwagen aankomt gereden om het op te ruimen of willen we eigenlijk dat andere mensen dan zeggen, hé, dat hoort daar niet, dus de vraag is eigenlijk hier ook altijd, wat kun je zelf doen en wat vinden we eigenlijk dat mensen zelf moeten doen en wat ook heel leuk is hè. De wethouder zei net al hè? Met die knijpstokken kun je zelf aan de slag. Je kan ook de burgemeester, de wethouders of zelfs raadsleden uitnodigen om dat samen te gaan doen. Als je het anderen ziet doen, dan gaan anderen vaak ook denken, hé, dat moeten wij ook wat meer doen met zijn allen. De boel schoonhouden dus nodig ons ook vooral uit om dat te komen doen. Dank.
Zozeer een opmerking, maar meer. Ik vind eigenlijk dat we deze generatie jongeren moeten leren dat er geen afval bestaat. We moeten zoveel mogelijk grondstoffen opnieuw hergebruiken. Breng kleding en spullen naar de kringloopwinkel. Hoe heet dat, naar de voedselbank als er eten over is of breng spullen naar het goed voor het hergebruik van spullen? Ik denk dat dat ook de taak is voor deze generatie om daarmee op te groeien en zo met zijn allen echt te zorgen dat er veel minder afval is dan dat er nu is. Dank u.
Ik geef het woord aan wethouder Van Veller weer. Die had al aangekondigd dat er nog een vraag zou komen die hij voor informatie heel goed gaat. Uw gang.
Ik snap dat jullie groep, jullie zaten ook in die groep, dus we hebben langer gesproken over armoede, want het thema was geld en ik ben de wethouder van het geld. Ik ga over wat de gemeente allemaal kan en moet betalen, maar ook ga ik over hoe we mensen helpen die geen geld hebben en een onderdeel daarvan is mensen met kinderen en dus eigenlijk die kinderen zelf ook. En wat ik net al zei, ja, je wil eigenlijk niet dat kinderen er iets van merken en gelukkig merken jullie ook niet wie er in de klas allemaal in zo'n situatie leven. Nou, het leuke is, je vraagt je natuurlijk af, hoe werkt zo'n raad hier? Nou, ik ben dan zo'n wethouder en dan kom ik met een plan naar de raad en vanavond gaan we het hebben over dit plan en in dit plan staan allemaal plannetjes om mensen zonder geld te helpen. En er staan ook heel veel dingen in juist voor mensen met kinderen omdat we echt willen zorgen dat die kinderen in ieder geval niet lijden onder armoede en een van die dingen is bijvoorbeeld een schoolspullenpas en die gaan we dan ook uitbreiden met kleding, dus bijvoorbeeld een winterjas is best duur, dus als je ouders geen geld hebben voor een winterjas, dat is echt wel een probleem, dus daar gaan we bijvoorbeeld voor zorgen met dit plan. Als de raad het goedkeurt vanavond natuurlijk, om ook die kinderen te helpen. Of eigenlijk die ouders om gewoon een winterjas te regelen of andere kleding en ook voor schoolspullen en voor de rest staan hier ook sommige dingen niet in die al langer gebeuren, bijvoorbeeld helpen met het kopen van een fiets, want een fiets is ook hartstikke duur, dus dat soort dingen doen we allemaal voor kinderen die in armoede leven. Eigenlijk hoop ik dat ze zelf niet merken. Duidelijk.
Ja, dank jullie wel voor deze vraag. Zoals de wethouder net al zei, we gaan dit onderwerp vanavond bespreken, dus ik vroeg me eigenlijk af. Ik ben nog een beetje aan het nadenken of ik weet al voor een deel wat ik ga zeggen, maar voor een deel ben ik echt benieuwd of jullie misschien nog goede ideeën hadden voor dit onderwerp. Mag ik even...
Ik had wel, zeg maar ja, wat hij al zei over die winterjas, dat ze goed kunnen verblijven in de winter of als het echt nodig is. En ja, dat ze een huis krijgen en genoeg water en eten hebben.
En dat ze ook naar de sportvereniging kunnen, dat ze ook gewoon gezond en fit blijven, zodat ze bijvoorbeeld ook een fiets hebben zodat ze naar school kunnen fietsen of lopen en dat ze gewoon fit en gezond blijven, gewoon, ja. Hé, dankjewel.
Dankjewel. En als vijfde kijk ik naar het eerste groepje van de emmers. We hebben twee groepjes emmers. Toch? Emmerhuis, ja. Als de puntjes op de i staan, jongens. Kunnen er
De wethouder van Wonen en Bouwen, wethouder Brengen, gaat uw gang. Ja, wat een goede vraag ook weer. En het gekke is, we leven in een hele dure tijd. Dat weten jullie, bouwen is heel erg duur op het moment, dus stiekem worden de huizen al wat kleiner om op dezelfde prijs te kunnen komen. En wat jullie misschien nog niet wisten, dat ga ik jullie vanavond vertellen, is dat bijna de helft van onze inwoners alleen woont. Dus ik denk dat het dan ook veel slimmer is om wat kleinere huizen te bouwen, zodat als iemand alleen is, hij mag in een groot huis wonen, maar sommigen vinden het fijn om in een kleiner huis te wonen. En als je maar eens een klein stukje grond hebt, ja, dan kan je er 10 grote huizen neerzetten of misschien wel 40 wat kleinere. En dan willen jullie graag het laatste, meer kleinere woningen, zodat we meer mensen een huis kunnen aanbieden. Daar gaan we voor inzetten. Dank jullie wel. Even kijken. Ja, meneer Van der Schaft, ga je gang.
Ja dank u wel, voorzitter. Ja, ik was bij de voorbereiding van deze vraag. En toen jullie het erover hadden, toen noemden jullie ook alle verschillende soorten mensen, mensen die alleen wonen, ouderen, jongeren, statushouders, die zijn allemaal genoemd. En wat ik daarin zo knap aan vond, was toen jullie het daarover hadden. Want als je daarin laat zien dat je ook aan iedereen denkt, en dat is iets wat wij in de raad in ieder geval proberen heel belangrijk te vinden, dus ik vind dat heel knap. Dankjewel.
Ja. Wethouder Bremer mag weer, ik zie allemaal jonge wethouders in spe hier staan, wat goed dat jullie hierover nadenken. Ja, eigenlijk gaat de gemeente daar niet echt over. Dat is ook een beetje landelijk beleid. We hebben heel veel verzorgings- en bejaardenhuizen, zoals we dat nog een beetje noemen, in de omgeving. Ook rond het gemeentehuis in Leidschendam, maar ook in Voorburg, en we willen er nog heel graag eentje bijbouwen, maar die is nog niet helemaal klaar in de plannenmakerij, dus we denken er heel goed over na. Maar we kunnen dat als gemeente niet alleen; we hebben ook de zorg voor nodig en personeel voor nodig, dus een heel goed idee en we blijven hem vasthouden. Is dat voldoende voor jullie of zeg je: ja? Mag ook nee zeggen hoor, nee is ook een antwoord, ja. Ik keek even of er nog een raadslid op wil reageren. Ja, proficiat meneer Visscher, ja. Ik als...
Als ik om me heen kijk, denk ik dat ik op dit moment het oudste aanwezige raadslid ben en dan heb ik eigenlijk een vraag: hopen jullie dat dat huis klaar is als ik nog iets ouder ben of als jullie oud zijn? Wat denk je dat het beste is?
Nou, het liefst zo snel mogelijk eigenlijk, zodat we meer plekken voor de ouderen hebben en dan later ook nog steeds die plekken behouden. Dus dat is ook wel fijn, zo snel mogelijk.
Heel politiek om uw leeftijd heen gesproken, meneer Visser, dank jullie wel. Eentje. Nog eentje. Je hebt dat zo rustig. Zo, en als laatste gaan we naar de groep van de Van Prinstererschool. Ga jullie gang.
Dank jullie wel jongens, jullie hadden heel veel mooie vragen verzonnen, maar wat ik vooral zo leuk vond is dat jullie allemaal sporten en heel trots zijn op wat jullie doen en op jullie sportclubs. Zelfs zie ik iemand met een trui van de rugbyclub, hartstikke goed. En we zijn met jullie vragen mij over de sportolympiade. Nou, ik kan jullie zeggen, ik ben daar een aantal keer geweest. Superleuk, de sportolympiade, maar helaas nu al een paar keer afgelast en ik denk dat er drie dingen zijn die we kunnen doen. Ten eerste kunnen we hopen op beter weer dat het hier wel doorgaat, maar ik weet niet of dat zo effectief is, want ik kan niet garanderen. Ik heb geen glazen bol. Ik kan niet garanderen dat hij dan de volgende keer wel doorgaat. Wat we ook zouden kunnen doen is dat we naar binnen gaan, dat we gaan kijken in de sporthallen of we dus de sportolympiade binnen kunnen gaan organiseren. Dat is wel wat lastiger, want jullie kunnen nooit met al die scholen in een sporthal, dus daar moeten we ons heel erg gaan verspreiden over de gemeente. Maar het kan natuurlijk wel. En dus dat gaan we bekijken en het derde is: we kunnen ook uitwijken naar een andere datum, want tot nu toe was het eigenlijk altijd laatste. Laatste week van september en als we het nou bijvoorbeeld zouden doen in juni of juli of bijvoorbeeld eerste week van september. Nou, de ervaring leert dat het dan heel vaak beter weer is, dus dat zijn dingen denk ik die we met elkaar kunnen gaan doen. En dan hoop ik jullie volgend jaar allemaal te zien op een mooie, zonnige olympiade. Ik kijk
Ja, er moet in ieder geval wel over de sport. Olympische jaren weet ik zelf niet zoveel. Ik weet niet of dat vroeger toen ik jong was, dat doe ik alsof dat heel lang geleden is, maar dat is niet zo. Maar ik kan me niet herinneren dat ik dus zoveel heb meegedaan, maar wel heel goed dat jullie daar zo enthousiast over zijn. Inderdaad sporten zo belangrijk vinden en ik hoop dat wij in de gemeente er altijd voor kunnen zorgen dat jullie dat ook altijd gewoon lekker kunnen blijven doen en dat jullie daar ook zo gepassioneerd over blijven. En in ieder geval wil ik dan nog namens denk ik iedereen ook weer even namens de hele of tegen de hele groep zeggen dat het super leuk is dat jullie hier zijn, de durf hebben om dit te doen. Hier durven te staan, met ons in gesprek durven te gaan en ik zou jullie er vooral willen oproepen dat ook vaker te doen. Want wij zijn allemaal ook maar mensen en we willen heel graag met jullie in contact komen. Ook
Dus dat, dankjewel. Applaus voor deze. Heeft iedereen die de vraag in groepjes had voorbereid hem nu kunnen stellen, ja, hè? Even handen, wie vond het van tevoren spannend? Hé, ik doe even heel makkelijk en nu het allemaal hebt gedaan, hè? Het was nog steeds spannend, maar het was ook wel leuk, toch? Ja, je hebt toch ja precies dus, maar dat vind ik zelf. Weet je, als je iets spannend vindt hoef je het niet uit de weg te gaan, maar je moet het gewoon doen met zijn allen, met zijn allen zo naar voren en hier en dan denk je na afloop zo, ik heb iets gedaan wat ik spannend vond en het is gelukt, maar je hoort ook dat iedereen zegt zo goed gedaan en fijn dat je er bent en fijn dat je die vragen stelt want er zijn ook allemaal onderwerpen waar we heel graag met elkaar over nadenken, dus meestal komen hier mensen inspreken, die zijn een jaar of 20 ouder dan jullie. En, dat geeft ook niks, maar het is ook wel leuk om het van jullie te horen. Dus dank jullie wel voor het komen en dit was dan de tweede keer in de lange traditie hè? Maar die moet nog ja nog doorgaan, want ja, een en twee. Dat zijn de eerste twee stappen in een hele lange reeks, dus fijn dat jullie er vandaag waren. Ook heel erg fijn dat er zoveel mensen jullie hebben geholpen om tot hier te komen, want het ging niet vanzelf en dat geeft niet, hè. Het leven gaat bijna nooit vanzelf dus, maar voor die mensen mogen we wel even applaus geven dat ze jullie zo goed hebben geholpen. En, het was voor die mensen ook heel leuk om het te mogen doen, weet ik al. En dat zie ik ook aan ze. Die glimmen helemaal en jullie al die mensen jullie hebben gebracht en zo natuurlijk allemaal heel fijn. Wij gaan nu de zaal ontruimen en jullie mogen hier vooraan blijven omdat we dan de foto gaan maken met iedereen die erbij was en ook met het college en iedereen die de rest van de avond bij de raadsvergadering wil blijven, mag ook blijven zitten. Maar, dat hoeft niet. Dank jullie wel. En dan is de vergadering nu gesloten.