Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Korte inhoudelijke toelichting: tijdens deze bijeenkomst wordt een presentatie gegeven. Meerdere presentaties worden gegeven door de afdeling Veiligheid, Toezicht en Handhaving, de brandweer en de politie over de doelstellingen en het beleid rondom veiligheid. Hierbij komen onder andere aan de orde de nota, de stand van zaken, cameratoezicht, de brandweer met betrekking tot onder andere de jaarwisseling, de politie met betrekking tot de samenwerking tussen handhaving en de politie en nog vele andere onderwerpen. Dus dat belooft een boeiende bijeenkomst te worden. Om direct te beginnen geef ik graag eerst het woord aan de afdeling Veiligheid, Toezicht en Handhaving. Dat zal de eerste spreker zijn. Er komt een reeks van sprekers die zichzelf allemaal zullen voorstellen, al dan niet met naam, maar in ieder geval wel met functie, voor de mensen thuis en ook voor de mensen die nog verder aan tafel zitten. Dus als ik de eerste spreker mag uitnodigen. Oké. Dankjewel. Zullen...
Zullen wij hier gaan staan? Naast het scherm is dat denk ik het makkelijkste, misschien ook in de camera. Hier komt niet heel veel geluid uit, volgens mij wel. Oké. Helemaal goed, heel goed. Ja, dan mag je nu de eerste sheet zetten, Rick. Ja, fijn dat wij hier langs mogen komen. Nou, je ziet het. We hebben een hele delegatie meegenomen waar in het verleden wel eens presentaties werden gegeven door de politie. Met wat cijfers dachten we nou, het is volgens mij goed om integraal langs te komen, hè? Dus dat we veiligheid zowel vanuit de politie, de brandweer, maar ook de gemeente en dus eigenlijk alle samenwerkingspartners bij elkaar het hele verhaal komen vertellen. Laten we starten met een voorstelronde, ik hoor net in ieder geval de titel. Even zijn naam hoeft niet, maar dat we even een ronde maken van wie we hier in de zaal hebben zitten en nemen jullie daar daarna mee in wie er ook iets gaat vertellen vanavond. Mijn naam is Thomas Bot. Ik ben afdelingshoofd van de afdeling Veiligheid, Toezicht en Handhaving binnen de gemeente. Mag ik jou?
Uit mijn team, meneer Asscher, die zich wel wil voorstellen van verwacht. Welkom, welkom. Mooi, mooi de agenda voor vandaag. Nou, de introductie hebben we eigenlijk kort al even gedaan. We zullen Dennis straks een korte toelichting geven op het beleid en dan gaat het om de nota veiligheid en het vergunningen-, toezicht- en handhavingsbeleid waar we zometeen mee beginnen. Dan neemt Milicia jullie mee in het Dealbreakers-project waar we in onze gemeente mee bezig zijn, gaat Karel een update geven vanuit de politie. Raoul vertelt samen met Onno iets over de wijkveiligheidsscans waar we druk mee bezig zijn. Nou, Bas iets over de brandweer en dan vooral het Voorburg-stuk, want hij geeft aan meerdere kazernes, maar vandaag natuurlijk in op onze eigen kazerne en dan eindigen Ali en Pizza met een verhaal over de pilot met de camera-auto die zich met afval bezighoudt. Het is een volle agenda. We gaan het wel binnen het uur redden dus. En als dat even lijkt uit de bocht te lopen dan zal ik ingrijpen zodat we in ieder geval binnen het uur afronden en er is ook ruimte voor vragen. Ja, helemaal goed, heel.
Ik ben voorstander van vragen gewoon tussendoor, dus stel vooral je vragen als je vragen hebt. Mag ik verder? Ja, dan hebben we kort al even gehad. Ja, dan beginnen we even met een stukje beleid en Dennis, kom je bij me staan? Nou, we hebben binnen onze afdeling eigenlijk twee algemene beleidsstukken waar wij ons mee bezig houden. En dat is de nota veiligheid die is door de Raad gegaan afgelopen december, dus nu ongeveer een jaar geleden. En die stelt eigenlijk de veiligheidsdoelstellingen vast voor dit jaar tot en met 2026, dus dat is een mooie vooruitblik waar we mee aan de slag kunnen en dat zit op verschillende thema's. We gaan vandaag verder niet echt in op detail op deze thema's, maar willen jullie iets vertellen over hoe we daar ook die doelstellingen monitoren, want daar zijn we met de nieuwe tool mee bezig, dus daar gaan we zo wat meer over vertellen van hoe monitoren we nou resultaten, hè, want we hebben allemaal verschillende veiligheidsthema's binnen de openbare orde. We gaan vooral vandaag wat stellen, hoe monitoren we nou wat we eigenlijk bijdragen aan resultaten binnen onze gemeente? Daarnaast zijn we een stukje vergunningen, toezicht en handhavingsbeleid welkom. En daar gaat Dennis wat meer over vertellen. Dat is echt een wettelijke verplichting vanuit de gemeente. Daarin beschrijven we hoe we met het vergunningsproces omgaan, maar ook het grote stukje toezicht en handhaving daarop. Nou, beginnen we even met de monitor en dan wil ik jou, Onno, heel even het woord geven voordat we doorgaan met vergunningen, toezicht en handhavingsbeleid om iets te vertellen over hoe monitoren we nou de beleidsdoelstellingen waar we mee bezig zijn.
Dankjewel, Thomas. Nou ja, wat jullie hier eigenlijk zien is eigenlijk een product van iets waar we met het team onderzoek en het team beleid met zijn allen aan hebben gewerkt. We hebben eigenlijk in meerdere sessies samen gekeken, hoe kunnen we nou echt beleidsdoelen en daarop subdoelen maken, zodat we dan een compleet beeld hebben van alles wat we bij team veiligheid doen? En dat was heel erg belangrijk, zodat we uiteindelijk hier indicatoren op kunnen gaan maken. Want we gaan eigenlijk op twee manieren monitoren bij de monitoren en nota veiligheid. Allereerst kiezen we voor een kwantitatieve methode. Dat is echt een beetje meer een hoogover methode waarmee we de algemene trend en ontwikkelingen van alle verschillende thema's in Rijswijk-Dam-Voorburg gaan monitoren en dat is belangrijk. Hierbij is dat dit echt gaat om een wat algemener beeld, dus het wordt niet gebruikt om beleid specifiek te evalueren, maar echt om bijvoorbeeld signalen te zien of extra op iets te sturen en echt gewoon een goed algemeen beeld te krijgen. Verder gaan we ook een beetje meer naar een kwalitatieve monitoring. En nou ja, daarbij gaan we echt specifieke onderdelen pakken van beleid om daar goed naar te kijken om te kijken van nou hè, wat is nou het effect van dit beleid en draagt het nou ook zo concreet bij dat dit echt goed bijdraagt aan onze veiligheidsdoelen? En nou op het kwantitatieve onderdeel hebben we ook een klein voorbeeldje. Ja, hier hebben we nou cybercriminaliteit. Dat is onderdeel van integriteit van het thema integriteit. En nou, hier zien we ook een aantal mooie, nou interessante variabelen. Allereerst zien we nou het aantal geregistreerde misdrijven. Dat neemt toe in de gemeente. Dat is iets wat we landelijk zien. Dat is data van de politie, maar wat daarbij vooral opvalt, is dat 16,7% aangeeft zelf slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van cybercriminaliteit en dat is echt aanzienlijk meer dan die 8 op de 1000 inwoners. Dus wat hier heel erg interessant aan is, is dat blijkbaar veel mensen slachtoffer ervan zijn, maar rapporteren ze dat vrijwel niet aan de politie of echt in een hele kleine mate. Nou en verder zien we. We hebben meerdere soorten cybercriminaliteit uitgevraagd, maar daarbij geven mensen aan dat ze vaak slachtoffer zijn van aankoopfraude en gehackte accounts. En tot slot hebben we ook een setje indicatoren uitgevraagd, nou eigenlijk via de veiligheidsmonitor, en die vraagt eigenlijk van: Hé, wat doen jullie nou zelf om je te beschermen tegen cybercriminaliteit? En nou daarbij kwam er eigenlijk uit dat, en dat zijn bijvoorbeeld dingen als heb je een virusscanner? Gebruik je een passwordmanager? Dat soort verschillende variabelen en daarbij zien we dat in Rijswijk-Dam-Voorburg gemiddeld 2.7 van de 6 gevraagde maatregelen worden genomen.
Dankjewel, kunnen we een sheet verder. Rick, nou dat en wat doen we dan, hè? Dus we proberen nu steeds meer data in te zetten. Nou, daar zijn we heel blij dat Onder ons daarbij ondersteunt en op basis daarvan bepalen we dan ook acties, hè? Dus een voorbeeld van cyber is wat we dan dit jaar hebben gedaan. Is preventieve voorlichting geven aan ouderen over het gebruik van social media, want je ziet ook echt juist in die kwetsbare ouderengroep dat we daarop moeten inzetten. Dat gaan we komend jaar ook verder intensiveren om echt ouderen voor te lichten en steeds meer te zoeken via verschillende platformen. We hebben dit jaar een cybercongres georganiseerd voor ondernemers en in Leidschendam-Voorburg echt succesvol zijn, ongeveer 60 ondernemers op afgekomen met enthousiast op gereageerd. Zo'n platform willen we ook echt blijven houden om ondernemers te informeren op het gebied van veiligheid en het project Hackshield hebben we dus ook goed geland, hebben we afgelopen jaar voor het eerst gedaan. Volgens mij Harmen en daarin zetten we echt meer in op jongeren. Bewustwording echt met een spelvorm ook van ja om ook bewust te worden op cyberveiligheid. Dat zijn dan acties, die we eigenlijk concreet bepalen vanuit de monitor en. Zo doen we dat eigenlijk alle verschillende veiligheidsthema's. Omdat we een volle agenda hebben, gaan we verder niet in op de andere thema's. Dit is een beetje om een beeld te hebben hoe we dan vanuit data ook echt acties bepalen en een jaaractieplan ontwikkelen. Dan nu het stukje vergunning, toezicht en handhavingsbeleid. En dan geef ik het woord aan Dennis. Ja, dankjewel.
Ik ga kort iets vertellen over het VTH-beleid. Het VTH-beleid dat staat in dit geval anders dan de afkorting van onze afdeling voor vergunningverlening, toezicht en handhaving. Dat wil zeggen dat het beleid ook wat breder is dan onze afdeling. Alleen we hebben het daarom ook samen met een andere afdeling, nou ja, met elkaar opgewerkt. Het VTH-beleid beschrijft hoe wij onze VTH-taken verrichten en het kader daarvoor. En het beslaat het omgevingsrecht, APV en bijzondere wetten. Ik ga even mijn lijstje kijken. Oh ja, het college is verplicht tot het vaststellen van het VTH-beleid, dus dat volgt uit een wettelijke verplichting daartoe. En het is de provincie die daar toezicht op houdt. We hadden een, nou ja, een achterstand opgelopen met een aantal beleidsdocumenten die we nog moesten opleveren. Dat hebben we inmiddels gedaan, dus we hebben het afgelopen jaar een inhaalslag gemaakt. Dat waren het jaarverslag van 2021-2022 en het uitvoeringsprogramma. Dit jaar moeten we een nieuw VTH-beleid op gaan leveren, want het huidige VTH-beleid loopt tot en met 2023. Nou, dat is in een verregaande voorbereiding. We zullen dat nieuwe VTH-beleid ook voor het eind van dit jaar nog ter vaststelling aan het college aanbieden. En kort daarop volgt ook het uitvoeringsprogramma en het jaarverslag, want ook dat zijn twee documenten die we verplicht zijn om op te leveren. De vraag is of het een bewuste keuze is dat het niet synchroon loopt met het andere beleidsstuk. Nou kijk, het VTH-beleid volgt uit een wettelijke verplichting. Dat heeft steeds een doorlooptijd van 4 jaar met bepaalde vaste momenten in het jaar waarin we dat op moeten leveren. Zoals gezegd, de provincie houdt daar toezicht op. En, ja, goed, ik ken de termijnen voor het andere beleid niet. Oké. Het loopt nu nog niet synchroon, maar dat is dus, hè, als ik het goed vertaal, op termijn wel de bedoeling dat het synchroon gaat lopen, nu nog niet. Even kijken zoals ik al zei. De provincie houdt toezicht in het kader van het BTH. Wij hebben door de inhaalslag ons weten te kleuren op het dashboard van oranje naar groen. Nou, daar zijn we ontzettend blij mee en we willen ook doordat we deze beleidscyclus blijven doorlopen, netjes groen blijven kleuren op het dashboard, dus daar is ons alles aan gelegen. Mogen naar de volgende, omdat we hier als veiligheid voor u staan, wil ik nog even kort inzoomen op de werkwijze van onze boa's. Onze boa's werken wijkgericht en resultaatgericht. Dat volgt ook uit ons VTH-beleid. Het wijkgericht, dat wil zeggen dat we vaste boa's hebben gekoppeld aan vaste wijken en het resultaatgericht werken. Dat wil zeggen dat we meten dat wat wij buiten doen, ook daadwerkelijk bijdraagt aan de doelen die wij met elkaar hebben vastgelegd. Nou dat meten wij door een dashboard. Dat is in verregaande ontwikkeling en ik moet even naar mijn buurman kijken wanneer wij verwachten dat in gebruik te gaan nemen.
Ja, dat is komend jaar staat het op de rol, dus dat dashboard, dat is nu in concept klaar en volgend jaar gaan we er ook echt mee werken en dan komen eigenlijk alle databronnen samen, hè? Dus we hebben heel veel meldingen. We schrijven natuurlijk bekeuringen uit namens de boa's, misschien ook in welke wijken boa's worden ingezet op welk thema, hè dat registreren we ook sinds afgelopen maand. Dat komt straks samen op een dashboard nou en dat is wat Dennis aangeeft. Dat sluit aan bij dat resultaatgericht werken dus niet één keer per jaar in december bepalen dit gaan we komend jaar doen, maar door het jaar heen monitoren wat er gebeurt en daarop inspelen. De kleuren geven aan welke wijk het is. Dus dat is geen willekeurige kleurenkeuze in dit geval. Kom straks bij de wijkveiligheid scans. Nou ja.
Tot zover denk ik voor wat betreft de inzet van onze BOA's nogmaals, dat vindt allemaal ook oorsprong in ons VTH-beleid. BOA's zijn ook nog eens gespecialiseerd op thema's, dus ze worden echt op thema's ingezet naar, ja, naar voorkeur. Nou, met het beleid zijn wij optimaal voorbereid op de Omgevingswet en de komst van de Wet kwaliteitsborging. Zoals gezegd, het VTH-beleid gaat binnenkort ter vaststelling naar het college. Op het moment dat dat is vastgesteld, dan ontvangt u daar als raad ook ter informatie een afschrift van, dus u kunt er dan nog wat gedetailleerder in kijken. En heeft u vragen, dan weet u ons vanavond te vinden.
Ja, tot zover het saaie deel van de presentatie inderdaad. We wilden er wel iets over vertellen, want ik denk dat we echt een mooie inhaalslag hebben gemaakt en ook met de nota en het tweede jaarplan, wat nu echt een stuk beter op elkaar aansluit dan voorheen. Maar het is natuurlijk niet het meest sexy onderdeel. Die komt onder andere nu, maar nu gaan we wat meer inzoomen op wat projecten die we op de afdeling doen en ook de updates van zometeen, de politie en de brandweer, maar beginnen met de afdelingsupdates. Nou, ik...
Mag jullie vanavond meenemen in het project Dealbreakers. Ik wil jullie vertellen dat we daar als gemeente mee bezig zijn. Ik ben projectleider Dealbreakers. Hij mag naar de volgende, oh nee, sorry, hij staat goed. Dealbreakers staat eigenlijk voor het voorkomen van jonge aanwas in de drugscriminaliteit. We zijn binnen de gemeente bezig en we hebben een inventarisatie gemaakt. Op welke onderwerpen willen we ons richten en waar is veel vraag naar? Nou, dan is drugscriminaliteit een van de belangrijke onderwerpen waar we op in willen grijpen als gemeente. Dealbreakers is vorig jaar gestart. Daarvoor was het twee jaar een pilot. Hebben we gekeken van oké, leeft het binnen de gemeente, willen we daar wat mee gaan doen en wat dan? Vorig jaar heeft het Rijk geld vrijgemaakt voor dit project en hebben we als een van de vijf eerste gemeentes een start gemaakt met een inventarisatie. Waar leeft het en op welke leeftijd willen we ons richten, maar ook vooral wat willen we gaan doen? Het is een initiatief van het RIEC. Het RIEC staat voor Regionaal Informatie en Expertise Centrum, waarbij eigenlijk de zwaardere jongeren worden besproken die dus in de drugscriminaliteit zitten, maar ook andere vormen van criminaliteit laten zien. We richten ons op het jeugd weerbaar maken tegen de verleidingen van de straat. We hebben onze scholen heel hard nodig voor deze aanpak. We kijken naar waar kunnen we de haakjes vinden met de lopende projecten die we al hebben en hoe haken we hierbij aan met dit project? Wat we doen is, we hebben een breed aanbod voor scholen met interventies over drugscriminaliteit. Wij willen eigenlijk gaan kijken van hoe bereiden we ze voor op het maken van bewuste keuzes als je voor de vraag staat om mee te gaan in dit onderwerp en dat doen we eigenlijk met de leerkrachten, met ouders en met de jongeren zelf. En ik ben vooral bezig met de implementatie van deze doorlopende leerlijn op de scholen. Hij mag wel weer naar een sheet verder. We zijn gestart in 2021 als pilot. En we zijn gestart met de eerste vijf gemeentes: Leiden, Gouda, Delft, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg en eigenlijk zijn nu sinds 2023 nog een aantal andere gemeentes aangehaakt. En eigenlijk zegt Dealbreakers, of eigenlijk de oprichter in Den Haag zegt, je kan meedoen als gemeente, maar we willen wel de basis erin houden. Dus degene die zich hieraan committeert moet meedoen met de doorlopende leerlijn en de implementatie op de scholen in ieder geval. Nou, dat doen wij, dus het wordt steeds groter. We worden gefinancierd, nu nog vanuit het potje Preventie met Gezag wat vrijgemaakt is binnen het Rijk, zeg maar. En dat staat eigenlijk voor het voorkomen van jeugdcriminaliteit en daar krijgen wij een deel van vergoed om dit te doen. Nou ja, wij hebben hem in ieder geval tot eind volgend jaar en eigenlijk moeten we dan het gesprek met elkaar voeren. Waar staan we en wat hebben we nog nodig? Maar het potje Preventie met Gezag loopt tot 2026. Nou ja, we hebben in ieder geval acht voortgezet onderwijsscholen waar we ons op richten en eigenlijk willen we het ook in de tien basisscholen in de groepen 8 doen. Dus dat is even een beetje een schatting van de bereikbaarheid en de doorlopende leerlijn is wel echt gericht op klas 1 tot en met 4, voorlichting geven over de gevaren van de straat. Ja. En groep 8, want ja, eigenlijk zegt de theorie dat je zeker bij de scholen waar de problematiek groot is dat je daar ook eerder moet beginnen. En dan is die natuurlijk ook op maat gemaakt. Hopelijk dat het daarna dan ook structureel wordt geborgd binnen. Ja.
Dat is wel. Ja, wij willen wel kijken intern ook gewoon. Hoe gaan we dit borgen? Dus we zijn nu iets aan het opzetten wat voor mij in ieder geval betekent dat dit alleen maar gaat groeien en dat we dit gaan doen in het vervolg en eind '24 hebben we voor nu afgesproken, maar ergens verwacht ik dat we dan nog niet klaar zijn en dat we dan ook gewoon doorgaan met uit dit potje nog maar goed, dat is even. Ja en
En toch nog een andere vraag, in hoeverre wordt op dit project samengewerkt over gemeentegrenzen heen, ook als het gaat om informatie-uitwisseling waar jongerengroepen bij betrokken zijn?
Het RIEC mag dat dus, dus wij mogen bij het RIEC ook op casusniveau zaken bespreken. Dus dat doen we dus. Waar we ons nu vooral op richten, is de trends en ontwikkelingen, niet zozeer op casusniveau. Daar hebben we natuurlijk een lokale aanpak voor, maar dit gaat echt over voorlichting en eigenlijk het voorkomen van de criminele jongeren op de repressieve kant. Dus die jongeren die eigenlijk de harde kern, de doorgroeiers noemen wij die, die bespreken we intern bij de lokale kamer. Die bespreken we ook bij het veiligheidshuis en bij het RIEC. Daar mag je over de gemeentegrenzen heen gaan. Dit project richt zich nu vooral ook op preventief inzetten om die jongeren wat bewuster te maken van de keuzes die ze kunnen maken. Ja, nou ja, die leerlijn die maken we ook lokaal hè? We hebben de leerlijn natuurlijk zoals die voor Den Haag geldt, maar we hebben hem nu ook lokaal ingekleurd voor wat bij ons passend is. Dus ook die leerlijn is een actie die we lokaal aankleden en daarnaast zijn we ook heel erg bezig met sportverenigingen en plekken waar de jongeren nog meer zijn, behalve op school, om daarop in te steken en ze daarin ook die voorlichting te geven. Dus ook de vrij ja, vooral voorlichting en ouders die een hele belangrijke rol spelen. Ook in de uitvoering van dit project. Welk woordje bedoel je precies? Ja, er zit in de grote preventie met gezag iets van 18 miljoen, maar daar krijgen wij natuurlijk niet alles van. We krijgen, wij hebben gewoon nu voor twee jaar budget gekregen om in ieder geval dit project te implementeren. We krijgen ook vanuit Den Haag ton per jaar. Ja, sorry. Ja. Ik krijg hem niet helemaal. We hebben natuurlijk ook wel wat nodig voor de implementatie, maar we hebben ook in de twee pilotjaren ook wel wat budget gekregen om een start te kunnen maken. Dus ja. We zijn goed voorzien vanuit de druk voor zover. Ja. Ja, hij mag door. Nou ja, wat zijn de uitgangspunten van de dealbreakers waar we proberen aan te sluiten op de online wereld van jongeren? Dus we gaan heel veel online podcasts en positieve rolmodellen inzetten die deze jongeren kunnen bereiken. Er is ook een hele website van Dealbreakers. Als dat nog interessant is, is het zeker de moeite waard om het een keer te bekijken. Wat we willen is eigenlijk een radar vormen in het grote geheel, dus niet een nieuwe aanpak weer ontwikkelen, maar juist die haakjes met elkaar vinden en verbinden en doorontwikkelen wat al goed werkt. Want we hebben natuurlijk ook wel wat al ontwikkeld binnen de gemeente. Met
Te staan. Ja ja ja ja ja. Wat ik net zei, we staan in verbinding met ouders en scholen. We zijn bezig met jongeren voorlichten, ook heel erg bezig met docenten voorlichten en we ontwikkelen ook een moedertraining om vooral moeders ook mee te nemen in, nou, hoe signaleer je nou problemen bij je kind? Hoe zie je nou dat je kind een veel te dure jas aan heeft die jij niet hebt betaald? En wat doe je daar dan mee? Enzovoort, dus dat zijn wel zaken waar we mee bezig zijn, wat belangrijk is. We gaan zometeen ook een filmpje kijken, heb ik voorbereid, dat gaat over een aantal gedetineerden die in gesprek zijn met een jongerenwerker. Dus een minuut of 3 waar het gaat over, nou ja, hoe heb je nou die tijd beleefd? Wat is er nou allemaal gebeurd en wat had jou op dat moment kunnen helpen om misschien toch op een andere denkwijze te komen? Waar wij als dealbreakers ook op inzetten, is eigenlijk het ontwikkelen van positief perspectief bij deze jongeren, dus zij hebben eigenlijk geen doel in hun leven, nergens voor te vechten om het zo maar te zeggen en we zijn aan het kijken, hoe kunnen we inzetten op je kracht en hoe kunnen we jou zien staan? Hoe kunnen we jou belangrijk maken zodat je je kwaliteiten gaat ontwikkelen? In dat filmpje wat zometeen gepresenteerd wordt, vraagt de jongerenwerker ook aan de deelnemers van, nou, wat had je op dat moment nodig? Is, denk ik, wel goed om even samen naar te kijken, want dat is eigenlijk ook iets wat zij teruggeven. Ik moet even spieken. Minuut 4:74 moeten we dan hebben, want anders duurt het wel heel lang. Nog een groot pak vandaag een.
Maar je zegt dus helaas, ja, dat overal zijn dat je misschien nog harder wordt. Wat denk je dan dat die jongen nodig heeft op dat moment? Je zegt, van de ene kant zou je niet willen dat die heel lang gestraft wordt aan de andere kant. Zeggen jullie ook van ja, die twee jaar binnen, heeft me ook wel tot bepaalde inzichten laten komen. Maar wat zou je idealiter gezien willen doen met zo'n jongen of meisje?
Nee, ik moet wel eerlijk zijn. Ik was binnen. Ik heb die switch kunnen maken omdat ik binnen iemand had die het team al begreep. Ik heb zelf een persoon gezocht binnen en ik heb mezelf opengesteld bij die persoon om te kunnen zeggen van oké, luister nou maar even. En, dat hebben velen niet. Ze hebben niet iemand waar ze naartoe kunnen lopen om te kunnen zeggen van oké, luister dan. Ik wil dat je me hoort. Ik wil dat je me ziet staan. Dat is vooral bij jongeren het meest wat aantrekt. Begrijp je wel?
Mooi, dat is heel anders vallen en ik denk ook dat ik steeds terug wil komen als iemand die ik kan vertrouwen, iemand die je ziet. Belangrijk dat is. En dat je zegt dat je ook de tijd hebt, dat diegene de tijd heeft voor jou. Ik kan me voorstellen dat het soms ook wel eens juist heel eenzaam kan zijn, hè? Als jonge jongen al keuzes moet maken, willen weten waar je naartoe wil. Bepaalde druk van buitenaf, dus in hoeverre speelt eenzaamheid een rol.
Hangt een beetje samen met niet gezien worden. Want dat is een stap, dat je niet gezien hebt. Ja, dat is zeg maar wat hun hebben als behoefte. Ze willen gezien worden, dat we ook continu voor hen zijn. En als je eenzaam bent, dat je niet gezien wordt, dat is eigenlijk gewoon hard samen, toch?
Aan het gevoel was niet fijn. Kijk, ik had een moment gehad. Toen was ik volgens mij 16, al dat is best wel. Zal die ook maar best. Toen had ik wel een moment dat ik best wel eenzaam was en het leek net of niemand om mij gaf. En ik kon eigenlijk doen wat ik wilde. Als ik later thuiskwam, hoorde ik daar niets van of zo. Dus ik dacht wel van ja toch, dit is de harde wereld. Ik sta er alleen voor. Ik moest alles zelf fixen. Alle problemen kwamen op me af en toen ging het al snel fout, man. Het ging vanaf daar fout, want toen kwam ik zeg maar in een vriendengroep terecht, die zeg maar mij wel zag toch in mijn ogen. En dan zagen we en kwamen we naar mijn deur van bloem. Wat ga je vandaag doen? Ja, en je bent wel loyaal aan hen, omdat, zeg maar, die groep jou dat gevoel geeft. Ze zien je niet echt, dus dan ga je automatisch gewoon met hen blijven omgaan, want je denkt van ja toch, ik moet gezien worden. Ja, dan ga je gewoon lekker met het verdrag maken, krijgen enkel of veel doen hè? Wat zeg je een kleine zinken nog veel doen? Hoe is het met je? Ja.
Nou ja, dat is, dit filmpje schetst ook wel een beetje het beeld wat wij ook zien. Wat die jongeren op school aangeven en waar we zeker op in willen steken van hoe zorgen we dat we de kwaliteiten van deze jongens zien en die omkeer kunnen maken zodat ze andere keuzes maken in hun leven? Dat was mijn stukje.
Dankjewel. Goedenavond. Om niet helemaal in de geschiedenis terug te gaan, maar een hele korte samenvatting: we waren ongeveer twee jaar geleden twee aparte organisaties. De gemeente deed zijn ding en de politie deed zijn ding. En dat is in het afgelopen jaar, anderhalf jaar, op een bijzondere wijze naar elkaar toe gekomen. Eigenlijk in een hele goede samenwerking die we nu hebben. We weten elkaar bijna blindelings te vinden als er iets is. We hebben hele korte lijntjes. We zitten in allerlei appgroepen, BM-groepen, dus als er wat is, als iemand iets signaleert, dan weten we dat nou bijna binnen een minuut en kunnen we acteren. Dus dat is echt wel een verschil dat we hebben. Tuurlijk hebben wij de WPG, de politiegegevens, waar we ons aan moeten houden, maar daar weten we op een nette wijze binnen de kaders van de regelgeving goed mee om te gaan. Als je kijkt naar oud en nieuw, daar hebben we het integrale operationele plan. Dat zijn eigenlijk alle diensten, de veiligheidsdiensten, de hulpverleners, die maken hun eigen plan. Normaal gesproken bleef het daarbij. Alleen nu leggen we ze op elkaar en kijken waar we elkaar kunnen versterken en waar de hiaten zitten met oud en nieuw. We hebben nou, daar komen we dadelijk bij de volgende sheet. We zitten niet ruim in ons jasje qua personeel, maar we weten daar wel op allerlei leuke manieren, ja, hoe noem je dat, hazenpaadjes of geitenpaadjes? Die weten we wel te vinden en dat hebben we in ieder geval gedaan door handhaving te koppelen.
Benieuwd naar hoe het er dan voor dit jaar uitziet en of er een specifiek plan voor is, of er inderdaad iets is waar we rekening mee kunnen houden. Laat zien van bijvoorbeeld vuurwerkverbod, dat soort zaken. Voor de
Gemeente, dat is niet aan mij daar. Daar blijf ik maar weg. Wat we wel hebben gedaan met de gemeente is de risicoanalyses gemaakt over de locatie aan de hand van de historische gegevens. En ik mag zeggen dat we eigenlijk dan, dan worden er bij wijze van spreken camera's aangevraagd. Nou, we krijgen daar 5 toegewezen. Er is nog een gemeente of politiebureau basisteam die er ook nog 5 heeft weten te bemachtigen, maar dat is echt wel het maximum. Omdat het over de hele eenheid gaat, hebben we een beperkt aantal. We hebben daar 6 aangevraagd en we hebben daar 5 toegewezen gekregen en dat is echt een mooi aantal. Gemiddeld zitten ze op een à twee per basisteam, dus dat is echt gekomen door de analyses die we gemaakt hebben en gewoon goed op papier hebben gezet. We hebben een risicolocatie. Dat is de gehele Prinsenhof, daar zoomen we extra in. Daar zetten we ook extra capaciteit op en ondanks dat we de krapte hebben, zitten we met oud en nieuw nacht op volle sterkte. En, laten we ongeveer zeggen, 2/3 van onze mankracht. En die 1/3 die overblijft, die heeft of vrij of die is op 1 januari 's ochtends om 7 uur de pineut. Dus dat is een beetje wat we hebben. We hebben echt wel goede capaciteit en alles op informatie gestuurd. We gaan geen 40 man inzetten om te wachten. Ja, misschien komt daar wat, zo werken wij niet. We hebben echt vanuit informatie gestuurd. Terug te komen op het buddysysteem. Elke handhaver is gekoppeld aan een wijkagent, althans niet elke handhaver, maar een heleboel. Dus ook die lijntjes zijn extra kort. Vaak gaan ze ook met zijn tweeën de straat op, zodat we het hele palet in één keer kunnen bedienen. En dat is op zich een mooi systeem. Waar je ook ziet, ik heb enige tijd geleden een hulpvraag gegeven aan de gemeente van jongens, hou er rekening mee, we kunnen niet alles meer qua bemensing en eigenlijk spontaan. Nou ja, zeker met Thomas van zeg maar waar we kunnen helpen en we ondersteunen jullie. Nou, daar hebben we eigenlijk gezegd van de preventie kant. Daar hebben we gewoon op dit moment geen tijd meer voor en dat is bijna 100% overgenomen door de gemeente, dus waar we de tijd hebben en waar we ruimte hebben, daar doen we mee. Waar we niet de ruimte hebben, wordt het in ieder geval doorgezet, dus dat is super fijn. Ja.
Ook nog een vraag, want jij zei vuurwerkverbod. Dat is voor de gemeente en ik las wel ergens dat landelijk is gezegd dat het geen prioriteit is qua handhaving voor politie. Maar dat geldt dus ook lokaal. Oké.
En, als je kijkt naar de beleidslijnen die we met de burgemeester hebben opgesteld, is dat geweld tegen hulpverleners, geweld tegen burgers, geweld tegen goederen en zaken en daarna is pas het vuurwerk, het zware illegale vuurwerk richting goederen en zaken en dat soort zaken. En, hoe is...
Ja, misschien hoor ik nu twee keer vuurwerkverbod vallen, hè? We komen hier natuurlijk toelichten wat we op dit moment doen, hè? Op dit moment kies je een lijn voor vuurwerkvrije zones die overigens succesvol zijn. Volgens mij hebben we voor dit jaar weer 13 aanvragen, 12 aanvragen, en dat wordt heel erg gewaardeerd, hè? Dus dan even bij de bordjes van vuurwerkvrije zones en dat wordt dan door een buurt gedragen en dat wordt eigenlijk elk jaar ook weer geëvalueerd en toch weer echt vol enthousiasme op gereageerd. Dus ik denk dat het een mooi idee is. Dat is het idee van de vuurwerkvrije zone inderdaad, dat het door de buurt wordt gedragen. Tot zover even over de vuurwerkvrije zones en het vuurwerkverbod.
Je hebt je beweert gered? Wij hebben. Eén keer in de twee weken hebben wij een team briefing en op een team briefing stellen wij de korte termijn prioriteiten vast van de komende twee weken. Dat is politie-informatie vanuit de systemen, ook weer informatie gestuurd. En daar zitten sinds volgens mij een half jaar twee coördinatoren van handhaving bij, dus die ook hun eigen inbreng daarin hebben. Dus als de handhavers iets inbrengen in de team briefing, kunnen wij dat meenemen en andersom. En dat zijn echt wel hele leuke, bijzondere, ook wel spannende momenten, want dan komt nog wel eens informatie voorbij op een diatje die iemand aanlevert die dan niet vooraf bekeken is en ik denk oeps, dat mogen we eigenlijk niet delen. Maar dat is een leerproces en als je geen fouten durft te maken, dan kan je beter thuis blijven. Dus de kleine foutjes die erin sluipen, daar leren we van en de volgende keer staat er geen fotootje bij en geen naam, maar alleen een locatie en een delict. Je moet wel durven. Ja, ik heb hem al twee keer benoemd, dat is echt wel een probleem. En we zijn de laatste jaren hebben we elke keer gehoord: over twee jaar wordt het beter. Nou, volgens mij is daar zeer recentelijk gezegd dat de komende jaren de politie nog niet op sterkte komt en dat merk je. De oudjes gaan weg, die gaan met pensioen. Daar komen een heleboel jonge collega's binnen. We hebben dus wel genoeg collega's om in ieder geval de noodhulp en de belangrijke zaken te doen. Alleen de ervaring wordt echt wel dramatisch. Daar zijn collega's die jong gediplomeerden, zoals dat netjes heet, meekrijgen die eigenlijk naar me toe komen, die zeggen: ja, we worden nu gestuurd naar een incident waar ik eigenlijk nog hulp bij nodig heb en dan kijkt hij links en dan kijkt hij achterin en dan zit daar 5-6 jaar ervaring in totaal en dat is gewoon zorgelijk. Waarbij je ook ziet dat we eigenlijk volle bak bezig zijn om de collega's overeind te houden. Jonge collega's van 18, 19, 20, 21 jaar die incidenten voor hun kiezen krijgen, dat is niet gezond, dus daar gaat mijn eerste zorg naar uit om de collega's die we hebben in ieder geval overeind te houden.
Ja, als ik eenmaal blijf praten, beetje mijn probleem en de wijkagent. We hebben nu vandaag een nieuwe aangenomen, maar we hebben er nog steeds 4 tekort. We zitten vergeleken bij ons district, en ons district is Zoetermeer, Wassenaar, Pijnacker en Leidschendam-Voorburg, op 65% van wat we eigenlijk zouden moeten hebben, en dan zijn wij de hoogste van het district. Dus, dat kun je wel nagaan hoe het is. Nou ja, VVC-recherche, dat loopt op zich wel, blauw springt bij en de boel is, zeg maar, de chef van de wijkagenten. Daar hebben we nu een stagiair kunnen aantrekken die voor enthousiasme binnenkort gaat zorgen. We zullen dus niet alles meer kunnen doen en we maken dus dagelijks de keuzes en dat doen we in volle overgave met de gemeente. Dat is mijn update. Dan wil ik hem nu overgeven aan de wijkveiligheidskundige.
Zeker. Aan het begin van deze presentatie hebben we het gehad over de monitor nota veiligheid en dat is echt een wat meer algemeen beeld van de gemeente op het gebied van veiligheid. Maar het is natuurlijk veel interessanter om te kijken naar wat er in de wijk gebeurt, zeker bij veiligheid. Dat is echt heel erg belangrijk. En daarbij hebben we een pilot opgestart van de wijkscans. De daadwerkelijke wijkscans gaan ergens aan het begin van 2024 worden opgeleverd, maar dit is alvast even een eerste inkijk van hoe het er ongeveer uit gaat zien. Hiermee bedoel ik dat in één opzicht een beeld gegeven wordt van de verschillende wijken. In dit geval is dat Bovenveen. In de middelste rij, dus in de binnenste rij, zien we eigenlijk alle thema's die bij de wijkscans belangrijk zijn. Wat hierbij belangrijk is om te benoemen, is dat dit anders is dan bij de monitor nota veiligheid. Waarom is dit? We merkten dat er tijdens de gesprekken behoefte was aan een ander soort focus die specifiek op wijkniveau belangrijk was. Natuurlijk komen alle thema's ook terug in de monitor nota veiligheid, maar er is op het gebied van thema's een net even iets andere uitsplitsing. De doelen die daarbuiten staan, zijn de subdoelen, de buitenste ring. En daarbij is het gewoon belangrijk dat het subdoelen zijn onder de thema's die daarboven liggen en daar weer achter zitten. Dus eigenlijk alle indicatoren die ervoor zorgen dat de kleurtjes de kleur krijgen die ze krijgen. Die kleurtjes worden eigenlijk bepaald door te vergelijken met andere wijken. We zien hier bijvoorbeeld dat het veiligheidsgevoel bij de wijken relatief rood is. Dat is dus in vergelijking met alle andere wijken in de gemeente. Hierbij moet wel benoemd worden dat dit echt een pilotversie is en dat de data die gebruikt is voor deze wijkscan maar voor een groot deel met vier wijken vergeleken kan worden omdat de veiligheidsmonitor die wij gebruiken niet representatief was voor alle wijken in de gemeente en dat gaat in de nieuwe versie wel het geval zijn. We hebben namelijk een extra steekproef gedaan waardoor we bij de nieuwe versie, dus de echte versie in 2024, wel genoeg respons hebben zodat we over alle wijken ook een uitspraak kunnen doen. Verder is het ook belangrijk om te weten dat er drie bronnen zijn die hier hoofdzakelijk achter zitten. De eerste is de landelijke veiligheidsmonitor die ik al noemde, de politiecijfers en onze eigen wijkatlas met de bewonersenquête die wij elk twee jaar uitzetten. Verder, de kleurtjes zoals ik al zei, die zijn deels gemaakt. Die zijn vooral gemaakt door een vergelijking te maken. Maar we doen dit dus door vooral in te zetten op standaardafwijking. Bij de pilotversie is het iets anders, omdat we dus nog niet alle wijken hebben, dus ook een klein algoritme en formuliertje gebruikt om de kleuren de kleur te geven die ze zouden zijn. Maar bij de uiteindelijke versie zal het hoofdzakelijk standaardafwijkingen zijn. Verder moet er ook een kleine kanttekening worden gemaakt hierbij. Omdat dit een relatief oude wijkscan is, omdat de data uit 2021 komt. Dat komt omdat de veiligheidsmonitor eigenlijk net pas af is en we de resultaten hier aan het begin van 2024 krijgen. Dus zodra we die hebben, gaan we die gebruiken voor de daadwerkelijke wijkscans, maar deze pilotversie is dus wat ouder. Verder, wat verder ook heel erg belangrijk is, is dat dit ook net als bij de monitor nota veiligheid echt iets is om de trends en ontwikkelingen te bekijken van de wijk. We krijgen dus een algemeen beeld van hoe het er in de wijk uitziet, waar we eventueel op kunnen sturen en welke signalen we zien en wat het wel goed doet in het algemeen en wat het wat minder goed doet. Het is dus ook niet echt een tool om het beleid te evalueren, maar het is wel echt een tool om de wijk meer in te gaan, het gesprek mee aan te gaan en om te zien van wat kunnen we dan aanpakken aan de hand van deze thema's. Degene die de wijk ingaat is Raoul. Die gaan we elke twee jaar herhalen. Dat komt omdat de veiligheidsmonitor elke twee jaar wordt uitgezet. Dus we zijn afhankelijk van de bronnen en daarom elke twee jaar.
Zeker. Nee, nee, nee, dat is niet zo. Het is nu in dit geval van 2021 genomen, omdat dat de laatste wijkscan was, maar de wijkscan is in principe natuurlijk nu gemaakt, alleen die gaat dus begin 2024 al gemaakt worden, dus dan is het een half jaar vertraging.
Maar jullie gebruiken ook, zeg maar, CBS-cijfers, dan ben je vaak al bijna twee jaar verder, want dat zijn al ja. Eerder kunnen die data niet verwerkt zijn, maar hoe, hoe, wat is de overstap tussen de directe gevoelens van onveiligheid of veiligheid in de wijk met de cijfers die dan, even zwart-wit gezegd, twee jaar achterlopen? Zal ik dat...
Beantwoorden met mijn verhaal, dus? Dankjewel zo. Goedenavond allemaal. Fijn dat we hier mogen zijn en ons verhaal mogen houden. Jullie kunnen meenemen in het verhaal. Het verhaal begint met cijfers, maar draait uiteindelijk om de mensen en het gaat uiteindelijk om de mensen en om het veiligheidsgevoel. Het voelt zo raar met dit praten. Wat mijn collega heeft aangegeven, Onno, van dat wijkveiligheidsscans. Dat dat begint met cijfers gebaseerd op de veiligheidsmonitor, op de wijkatlas en op de politiecijfers om op die manier een trendinzicht te krijgen in de trends en de ontwikkelingen wat er speelt binnen elke wijk op die manier. Door deze profielen zien we per gebied wat er speelt. En met toewijding worden de veiligheidsscans gemaakt. Op basis van de huidige cijfers, dus dat zijn oude cijfers en de cijfers alleen, daar gaat het niet om. Het gaat om het gevoel van wat speelt er bij mensen, wat speelt er bij de ondernemers, wat speelt er bij onze bezoekers? En juist dat gesprek aangaan met elkaar zorgt ervoor dat het de kwaliteit, kwalitatieve cijfers en de kwaliteit dat het samen gaat en op die manier een volledig beeld proberen te schetsen waar we per wijk kunnen inzetten. Van oké, wat is daar nodig? Als we vanaf beleid gaan inzetten, dan krijgen we een soort van blauwdruk eigenlijk. Maar wat in de ene wijk speelt, dat wil niet in de andere wijk spelen. Vandaar op deze manier proberen we echt onze inzet zo te bepalen van. Hé, wat hebben de mensen nodig? Want we zijn er voor de inwoners met elkaar en op die manier proberen we dat ja beter te sturen. Dat doen we gezamenlijk integraal met de collega met de partners. We willen dat uiteraard. Waar ga je dan beginnen met de wijkveiligheidsscan? We willen dat ze het bij alle wijken tegelijk kunnen beginnen, maar ja, dat is helaas niet zo, dus moeten gaan bepalen hoe we dat gaan doen. Ik ga even spieken, want ik heb een heel mooi verhaal opgeschreven. Het is het, het vermindert. De doel is niet om de criminaliteitscijfers te verminderen, ook natuurlijk, maar het is ook om de veiligheid te waarborgen. Het gevoel dat is enorm belangrijk dat mensen zich gehoord, gezien en vertegenwoordigd worden. Dat doen we samen. Dat doen wij niet alleen als ons team, maar doen we ook met jullie de raadsleden, met het college, met B&W, dus we doen het met zijn allen en ook de bewoners zelf die doen, die doen ook mee. Je hebt de buurtpreventieteams heb je dus hoe meer mensen hierbij betrokken worden, hoe meer we dit allemaal in het groen kunnen krijgen en vandaar dat ik ook compliment wil geven aan mijn leidinggevende, Thomas, door zijn manier van denken en zijn visie zorgt ervoor dat we juist wijkgericht kunnen gaan werken en echt ertoe doen en niet dat we het doen omdat we het beleid moeten maken en dat de vinkjes kunnen zetten. Nee, we zijn echt voor de mensen en daarmee willen we ons inzetten en dat gaan we ook op die manier doen, zodat we de subjectiviteit en objectiviteit als we dat met elkaar gaan combineren dat mensen zich gezien, gehoord en vertegenwoordigd voelen. En daarom wil ik jullie ook eigenlijk uitnodigen en tegelijkertijd complimenteren dat jullie hier zijn, maar ook uitnodigen om in de toekomst vooral betrokken te zijn en dat we het samen kunnen gaan doen. Wij nemen daarin wel de lead, maar uiteindelijk zijn wij niet. We doen het samen met jullie inderdaad, en we willen jullie ook waardering uitspreken dat ja jullie ook nu de tijd nemen en samen de juiste keuzes bepalen voor de mensen op de straat in de wijk. Het is niet helemaal gegaan, de volgorde ik het hier wilde op somt. Tot slot wat ik vandaag had gelezen, dat vond ik wel heel erg mooi. Dat dat gemeentesecretaris gezegd op de op intranet bij ons werk is een eer of de ik maak hem iets anders. Ons werk is een eer en voorwaarde voor het mooiste. Het geeft betekenis aan iedereens leven. En dat willen we eigenlijk ja voortzetten en waarborgen dat iedereen een mooi, plezierig leven heeft. We hebben het internet.
Oké, ik mag wat vertellen over de stand van zaken van de brandweer. Zoals bekend, de brandweer Haaglanden werkt voor de hele regio en daarin is ook de kazerne Leidschendam-Voorburg een waardevol onderdeel. U mag naar het volgende. Ik heb, ze zijn misschien wat klein, maar even wat cijfertjes meegenomen. Dat geeft even een indruk van de incidenten in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Het gaat over de situatie voor dit jaar. Tot en met september hebben we 653 incidenten afgehandeld, dus dat bij 549 ter plaatse. Dat is wat lager, daar zijn allerlei redenen voor waarom dat is, maar meestal zijn dat automatische brandmeldingen die loos blijken te zijn, waar we geen eens doorrijden als we dat halverwege al horen. En er zitten 6 opgeschaalde incidenten bij, daar kom ik zo even op terug. Dus als je naar de verdeling kijkt, dan gaat dat veelal over brandalarmen, zijn rookmelders ook weer die automatische meldingen in een ziekenhuis of een kantoor of dat soort omstandigheden. Leefmilieu meldingen, dat gaat over gaslekkages, maar ook over storm. En dan hebben we nog dienstverlening en dan moet u denken aan, ja, er kan iemand zijn die zichzelf buitengesloten heeft, maar het kan ook een dier in nood, kat in de boom, ja, heel af en toe doen we dat ook wel eens. Gezondheidsmeldingen, dat is de dienstverlening aan de ambulancedienst om te helpen bij het afhijsen van patiënten en ongevallen, dat zijn de verkeersongevallen. Ja, en dat heeft een prachtige plaatje, weet je, als je dat dan verdeelt over de gemeente, hoe dat er dan ongeveer uitziet. Ten opzichte van vorig jaar is het ietsje hoger. Vorig jaar zaten we op ruim 600 incidenten, nu 653. Ik heb er even naar gekeken, maar daar zie je geen noemenswaardige afwijkingen. Dat is niet dat je daar een volledige analyse op kan loslaten wat daar dan aan de hand zou zijn. Het is eigenlijk een redelijk normaal beeld voor de gemeente. U mag naar de volgende. Ik heb er nog even een paar uitgehaald omdat dat de opgeschaalde incidenten zijn. Een grote brand, dan hebben we meer dan een auto, dan hebben we 3 auto's nodig, dan hebben we echt wel iets serieus. Een middelbrand, dan hebben we twee auto's nodig, dat is dan ietsje groter. Nou, dit zijn een aantal incidenten, ik heb er wat plaatjes bij. Dat zijn de volgende inderdaad, dus een bootje in brand. Dit was in Stompwijk. Nou, de puzzelaar mag mijzelf hier ook nog in vinden. Ik was daarbij en een hooischuur in de fik in Stompwijk. Nou ja, toevallig een tweede bootje in brand. Dit was ook een interessant incident. Was maar een middel, maar op de Zaagmolenstraat, een incident waarbij er een gaslekkage was in een verzorgingshuis. Nou, dat geeft dan altijd wel een hoop gedoe. Nou ben ik even vergeten de precieze namen van de verzorgingshuizen, maar ze zijn daarnaast goed opgevangen. Echt een heel mooi stukje werk en dus later ook nog even contact met de gemeente over geweest. Het is eigenlijk een hele mooie samenwerking. Politie, brandweer, nou ambulance was nauwelijks nodig en de gemeente om te zorgen dat mensen ook even tijdelijk opgevangen werden. En linksboven een plaatje van de brand in de winkel in de Mall. Niet per se een hele grote brand, maar in zo'n pand ja, ben je wat voorzichtig en ga je ook met veel ter plaatse en is die ook even opgeschaald geweest omdat er wat rookverspreiding was. Ja, dat zijn dan even de spraakmakende incidenten als we het hebben over 2023 tot nu toe. Eentje heb ik daar weggelaten, maar die wil ik toch even noemen, omdat hij heel integraal was. We hebben daar met Karel ook nog regelmatig over nagesproken. Een incident met een verwarde persoon in Voorburg die uiteindelijk zijn huis in de brand gestoken had en waar wij als brandweer, ja, simpelweg omdat het al brandde en de politie er ook al niet meer in kon, bij de persoon ook nog van het balkon hebben afgehaald. U heeft misschien de filmpjes wel gezien. Het had nogal wat media-aandacht omdat hij zijn kat ook liet vallen. Ja, ik zou er nog niet over een trend willen spreken, maar ik denk als ik Karel aankijk van de politie, we zien dit natuurlijk steeds vaker, verwarde personen. Er is veel leed in de maatschappij en dat gaat ons dan ook niet voorbij, want daar hebben we dan ook mee te maken. Wat doen we nog meer? Nou, ik heb geen cijfers afgedrukt omdat het een, nou ja, het werd een lijst met heel veel getalletjes. We zijn natuurlijk als brandweer niet alleen voor de repressieve taak, maar ook voor de preventieve taken. We hebben heel veel brandveiligheidscontroles gedaan, controles in objecten, maar ook adviezen op nieuwbouwprojecten. Ja, dat gaat eigenlijk ook gewoon door. We hebben daar één eigen club mensen ook hier in de kazerne zitten die daar mee bezig zijn. Dat is een regionaal proces, maar we doen dat zeker ook vanuit Leidschendam. De vuurwerklessen werden net al even genoemd. Ja, dat is voor ons toch wel een speciaaltje. Ik heb een, twee dames moet ik eigenlijk zeggen, in mijn team die daar ja volle bak voor gaan in december en het is altijd een samenwerking met politie en met name ook gemeenten om op alle basisscholen vuurwerkles te geven. Ja, dat is een speciaaltje voor Leidschendam vanuit onze organisatie, dus dat doen we graag. Maar het heeft ook echt zin merken we. Heel praktisch in de kazerne van, we zijn een regionale organisatie. De politie noemde al de moeite met personeel. Dat zien we bij ons ook. De mensen zijn wat minder honkvast dan dat ze vroeger waren. Het is in de markt tegenwoordig veel moeilijker om mensen met technische achtergrond te vinden. Ik zeg altijd maar, maar dan met het risico dat ik wat oud gevonden word. Vroeger leerden wij allemaal zelf nog een band plakken en hadden we op zijn minst wel eens een schroevendraaier vast. Tegenwoordig kan de jeugd dat niet meer en daar hebben we last van bij onze werving. Mensen moeten ook wat kunnen, dus we moeten in onze opleiding zelfs nu ook techniekles gaan geven. Daar hebben we wat samenwerkingsverbanden met technische scholen ook voor, maar het lukt allemaal nog wel en het goede nieuws daarbij is, het laatste punt wat ik heb opgeschreven is, de kazerne in Leidschendam-Voorburg heeft een hele strategische plek in de regio, dus niet alleen voor Leidschendam-Voorburg, maar ook voor de omgeving. Daarnaast zitten daar nog meer kazernes in. Die kazerne is altijd vol, dus daar wordt ook geen concessies gedaan. Dus u kunt wat dat betreft ook gerust zijn dat ook al hebben we wat problemen met personeel, Leidschendam-Voorburg zit altijd vol zoals we gewenst hebben. Ja, en dan had ik er nog eentje bij staan, maar dat is vooral aardig misschien om volgend jaar eens een keer met de gemeenteraad te komen kijken in de kazerne en we krijgen allemaal nieuwe spullen en dat is echt wel iets van de brandweer natuurlijk, hè, dus wie weet kunnen we nog eens een keer volgend jaar een vergadering bij ons doen en dan kunt u gelijk naar de nieuwe spullen komen kijken. Ja, zeker, dank u wel. Jullie zijn de...
Namens de gemeente Voorburg. Wij zijn van veiligheid en handhaving en ik kom even een kleine toelichting geven. We proberen het kort te houden, maar het is totaal een korte presentatie te houden over wat we doen met het cameratoezicht voor de plaatsing en bijplaatsingen van zwerfafval, maar dan vooral voor afval. Dus dan hebben we het over matrassen, daar hebben we het over tuinmeubelen, bankstellen, noem het maar op. Dat allemaal wordt daar neergezet. We zijn met een pilot een paar maanden geleden begonnen en die is succesvol. Volgens mij is die met drie maanden verlengd. Daar zijn wij als afdeling ook heel erg blij mee. Ons doel is dat als wij beelden hebben, dat we die gelijk kunnen checken. Bijvoorbeeld de opvolging. Ja, dat lijkt dan nog voorzien. De analyse en optimalisatie was privacy. Dat kan ik ook laten zien. Bijvoorbeeld als er een auto langsrijdt en daar zijn mensen in beeld, geen zorgen, de kentekenplaten en de burgers worden allemaal geblurd. Daar zie je dus niets van terug. Bijvoorbeeld die dialoog zien. De voorbeeld was dat als ik het heb over de knoppen voor de opvolging. Dat is een container misbruik, dus dat deed hij niet. Maar dit is bijvoorbeeld wel, zie je hier karton zitten, dan kan je voor de opvolging zeggen. Bijvoorbeeld dat voor de afdeling handhaving is op een karton zie je 9 van de 10 gevallen kan je daar ook adresgegevens tussen vinden. Vandaar dat wij dat ook zo in kaart gebracht hebben en als je die er voor de melder ziet, dan zie je ook gelijkwaardig GPS nauwkeurig waar dit dan plaatsgevonden heeft.
Als voorbeeld, hè? Voor wat privacygegevens bijvoorbeeld van de privacy daar zie je bijvoorbeeld. Hier is personenvervoer naast of deze vol langs gereden. Dan zie je bijvoorbeeld het afval rechts wel, maar links niet, en rechts is bijvoorbeeld een persoon die er dus niet is en dan wordt het niet in beeld gebracht. Vandaar dat ik het al had over privacy, dus dan worden de mensen niet in beeld gebracht. Nog eentje. Nou. Nee, zo makkelijk gaat het helaas niet, want dat proberen we, maar dat is heel lastig. Dat is heel lastig. Dat is en als het vastgelegd wordt. Kijk, alleen afval wordt vastgelegd, hè? Dus het zijn geen burgers, geen mensen en dat wordt dan allemaal gedaan voor de privacy. Dus dat is. Iedereen die auto rijdt?
Als Pieter in het voertuig rijdt. Hij is natuurlijk geen boa, dus zodoende ook geen bevoegdheden. De beelden die we achteraf te zien krijgen, gebruiken wij niet voor opsporing. Dus ondanks dat we die persoon, misschien met de blauwe jas aantreffen, mogen we die beelden daarvoor niet gebruiken, tenzij er nou adresgegevens tussen het afval zitten en die leiden ons naar die man toe. Dan is er een ander verhaal, dan kunnen we er wel wat mee. Ik geef even terug, Pieter? Dat doen wij gelijk.
Als wij de rit gaan, als we gaan, alle beelden die bij een bepaald systeem binnenkomen, dan worden ze gelijk hier binnengebracht. We kunnen gelijk zien wat de opvolging van de desbetreffende locatie is, dus het wordt op locatie gedaan. Dat kan in de toekomst, dat we dat op locatie gelijk willen doen, maar zover is het nog niet. Er is nog geen ontwikkeling mogelijk. Gaat er nog eentje binnen, valt bijvoorbeeld niet voor, maar waar mensen vooral geweest zijn, dus vooral GPS-nauwkeurig bijvoorbeeld in bepaalde wijken. Dat is bijvoorbeeld te zien als containers. Dat wil niet zeggen dat het 9 van de 10 keer wat bijstaat, maar dat is wel waar de auto vooral veel geweest is en wij proberen om de hele gemeente een beetje in kaart te brengen. Dit is wat we dan zoal kijken, bijvoorbeeld hier, alles wat geel gemarkeerd is, is voor alles waar altijd een naslag of afval gedetecteerd is. Dat kan bijvoorbeeld. Volgens de laatste keer had ik een locatiebeheerder, dus verfblik aangetroffen. Ja, dat wordt dan gelijk naar de desbetreffende coördinatoren gestuurd, gelijk met wat er voor actie mogelijk is. Tenminste, probeer ik zo goed en zo nauwkeurig en zo snel mogelijk, want dat is chemisch en dat moeten we niet hebben. Als we nu gaan kijken, bijvoorbeeld hier, als je het hebt over het creëren en het zit. Ja inderdaad, dankjewel voor het goed en succesvol kunnen invullen van hotspots. Er zijn bepaalde wijken die frequent gereden worden, zodat je kunt zien dat daar 9 van de 10 keer altijd wel iets te verwachten valt wat afval betreft. Bijvoorbeeld wat bijplaatsingen of natplaatsingen zijn. Wat dat betreft hier, zoals ze mooi zeggen, vragen hierover. Mooi.
Is natuurlijk niet goedkoop, hè? Dus het kost best wel wat per maand. Maar tot nu toe zijn we wel heel enthousiast, hè? Dus daarom hebben we verlengd, want we hebben eerst een periode van 3 maanden gehad. Dat is gewoon kort. Nou, je ziet daar net die had misschien nog eentje terug. Kijk, je gaat hier dus wel een heel goed beeld van krijgen. Van waar zit nou de problematiek, hè, om ook echt de inzet te bepalen? We zijn tot nu toe heel enthousiast, 3 maanden verlengen ja, voor de rest zit hij nog niet structureel in ons budget, maar het lijkt er wel op dat we dat wel gaan aanvragen straks en gaan verwerken in de begroting voor op structurele basis. Tot nu toe nog pilot, maar tot nu toe wel. Nou ja, Pieter vertelde hartstikke enthousiast over.