Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
U welnemen, kom ik dan nu aan bij het onderwerp carbidschieten, zoals net al gememoreerd. Ik heb gezegd dat deze motie is ingediend door de heer Van Duffelen van het CDA en mevrouw Van der Gronden van GroenLinks. En in die volgorde wil ik beiden ook het spreekrecht geven, dus heer Van Duffelen, aan u als eerste het woord. Voorzitter, dank.
Dank u wel, voorzitter. Het zijn bijzondere tijden waarin veel zaken die we gewoon zijn of waar we naar uitkijken niet meer doorgaan. En ook de jaarwisseling komt er dit jaar anders uit te zien. Het kabinet verbiedt vuurwerk. Het alternatief dat hier schijnt te zijn gevonden is het carbidschieten en dat lijkt ons geen goed alternatief en vandaar dat wij samen met GroenLinks vanavond deze motie indienen om voor de jaarwisseling carbidschieten te verbieden. Dank u wel.
Ja, wij zijn ook, zeg maar, voor het verbod op carbidschieten, gewoon omdat we deze oudejaarsavond absoluut geen extra druk op de eerste hulp en op de zorg kunnen hebben. Vorig jaar waren 10% van alle ongelukken met vuurwerk door carbidschieten en dat waren nog de mensen die daar ervaring mee hadden. We zijn bang dat mensen die dat nu doen er niet eens ervaring mee hebben en dat er een groot deel ongelukken zal ontstaan. Dank u wel, voorzitter. Dank u wel. Ik...
Dank u wel, voorzitter. Ik heb een vraag aan de indieners. De veiligheidsregio's hebben besloten om carbidschieten niet landelijk te gaan verbieden omdat carbidschieten in de bebouwde omgeving al verboden is. Hoe verhoudt zich dit voorstel daartoe?
Voorzitter, dat is prima. Volgens mij is carbidschieten nog niet verboden, ook niet door de veiligheidsregio's. Ik ben wel benieuwd naar het antwoord van de burgemeester en of carbidschieten als alternatief wordt beschouwd voor vuurwerk. En nou, dat lijkt ons, wat ik al zei, geen goed voorstel. En zoals ook mevrouw Reinders aangaf, geeft het ook weer een druk op de zorg die we nu juist met zijn allen proberen te verminderen. Dank u wel.
Dank u wel, voorzitter. Eigenlijk in aanvulling op de heer Van Maldegem, want de veiligheidsregels hebben het niet verboden. De heer Bruls heeft daar ook een toelichting aan gegeven, namelijk dat het al inderdaad al verboden is. En nu hebben wij in mei onze APV vastgesteld en in artikel 4.6 staat dat het verboden is geluidshinder te veroorzaken voor mensen of de omgeving. Dus mijn vraag is, wat wilt u vragen om in de APV carbidschieten te verbieden? Maar het verbod staat er al in, dus wat wilt u dan met uw motie bereiken als het al de facto verboden is in onze gemeente?
Ja, daar sluit ik mezelf wel aan bij de aansluiting van de heer Heil over de eerdere zin. Het is dus al verboden, dus hoe willen de indieners dit precies dan laten landen in de APV? Hebben ze daarover nagedacht? Dat zou mijn vraag zijn.
Dank u. Volgens mij staat het niet in onze APV dat carbidschieten verboden is. En vandaar ook dat we in de motie hebben opgenomen om te kijken naar de burgemeester of die, namens de gemeente, gebruik kan maken van de bevoegdheden die de burgemeester daar krijgt op basis van de handhaving van de openbare orde, eventueel via een noodbevel, om tijdelijk voor de jaarwisseling carbidschieten te verbieden. En daarbuiten verwijst de heer heel terecht naar de geluidsbelasting in de algemene vergunningen of in de APV, maar overlast is meer dan alleen geluid. Dus dat lijkt me waarschijnlijk een onvoldoende grond om carbidschieten te verbieden. Dank u wel, mevrouw Rijn.
Op basis van de reactie van de Unie, de heer Van Duffelen, zou ik toch bijna willen veronderstellen dat de heer Van Duffelen nog nooit heeft meegemaakt wat het is om carbid af te schieten. Nou, ik wel. Ik denk dat de APV-bepaling over geluidsoverlast voldoende is om carbidschieten te verbieden. Het geeft namelijk nogal een opdonder, om het volk te zeggen. Dus als je op basis van de APV onvoldoende grond hebt om dit te verbieden, ja, ik kan dat niet voorstellen. De APV heeft dus voldoende aanleiding om een ambitie niet toe te staan in onze gemeente en ik zou hier de fractievoorzitter van de fractie van het CDA willen citeren: dit is een showmotie naar mij. Dank u wel. Ik zie...
Een ordevoorstel van de heer Heil. Interruptie van de heer Verschoor, maar ik denk dat het ook raadzaam is om de portefeuillehouder het woord te geven. Maar ik ga eerst even bij meneer Heil langs en dan langs de heer Verschoor. Meneer Heil.
Oké, dank u wel, voorzitter. Ik was even in de veronderstelling dat ik ook gewoon een eigen termijn kreeg in dit debat. Of wilt u eerst de reactie van de portefeuillehouder hebben en daarna de eerste termijn voor de Raad afmaken?
Nee, ik had twee insprekers voor dit debat en daar stond u niet bij. Dus vandaar dat ik uit ben gegaan van twee sprekers. Maar als u zegt, in eerste termijn wil ik nog wat zeggen, dan kan dat altijd, maar dan geef ik eerst een interruptie aan de heer Verschoor. Dan krijgt u wat mij betreft inderdaad kort en dan schakel ik daarna door naar de portefeuillehouder. Akkoord. De heer Verschoor, interruptie.
Ja, dank u wel, voorzitter. Mijn interruptie was dat ik een vraagteken wilde zetten bij de veronderstelling dat carbidschieten al verboden is, omdat het bij mijn weten gebeurt gedurende de jaarwisseling in Stompwijk door enkele boeren. Maar ik ben het helemaal met u eens. Laten we gerust de portefeuillehouder het woord geven, dat lijkt me inderdaad beter, sorry.
Voorzitter, want ja, dit agendapunt is aan het begin van de vergadering toegevoegd aan de agenda. Dus mijn excuses dat ik me niet voor de vergadering had aangemeld voor dit punt. Ik weet ook niet hoe ik dat had moeten doen. Maar dan nog, ik heb het eigenlijk toen ook al een beetje gezegd, hè? Ik vind het lastig om dit punt zo te bespreken. Ik denk dat hier ook maatwerk nodig is. De heer Verschoor zegt terecht, er is een enkele boer in Stompwijk die dat al jaren doet en vervolgens vraagt de motie om bijvoorbeeld in de hele gemeente, terwijl zodra er sprake is van overlast het al verboden is. Dus ik vind het eigenlijk, en dat wou ik in eerste termijn ook zeggen en dat zei ik straks ook al toen we de agenda bespraken. Volgens mij heeft de burgemeester al voldoende mogelijkheden om te kijken wat hier nodig is en wat we willen. En als het nodig is om het te verbieden, dan nogmaals, ik ben het met de strekking eens hoor, dat is niet het probleem. Ik vind alleen dat wij als Raad de burgemeester nu gaan dwingen het in de hele gemeente te verbieden, zomaar even tussendoor in een gesprek van 5 minuten, vind ik wat ver gaan. Ik denk dat de burgemeester, en dat heeft een andere gemeente om ons heen ook al laten zien, al voldoende mogelijkheden heeft om daar een gezellige en goede afweging in te maken. Dus ik wou graag daar die afweging laten liggen en ik ben ook benieuwd naar de opmerking van de burgemeester. Nou ja, de heer Bruls van Nijmegen zei het al namens alle burgemeesters van Nederland, het is al verboden. Alleen op plekken waar het geen overlast veroorzaakt, zou het kunnen. Nou, dat heb je misschien bij die enkele boeren in Stompwijk niet altijd, al doet, dus gaan we die ertan en dat is dan degene waar deze motie zich op richt, want in de rest van de gemeente mag het al niet.
Voorzitter, ik snap even de discussie hè? Er wordt gezegd, geluidsoverlast is al verboden, maar daar is natuurlijk een uitzondering op met oud en nieuw, want anders zou vuurwerk ook niet mogen. Maar volgens mij moeten we hier niet heel ingewikkeld over doen. We zitten in een bijzondere tijd. We weten allemaal dat als je geen vuurwerk af mag steken, dat mensen alternatieven gaan zoeken. En als we een deel van de gemeente, hoe logisch ook, een uitzondering zouden geven, dan weten we ook dat de rest van onze gemeente richting Stompwijk gaat. En volgens mij moeten we dat ook niet willen en moeten we gewoon heel duidelijk zijn aan onze inwoners. Dit is ook wat we niet willen. En ja, de burgemeester mag hier inderdaad alles van vinden, maar volgens mij zijn wij als gemeenteraad aan zet. En als wij dit met zijn allen zo bepalen, volgens mij moet dat gewoon kunnen. Dank u wel, voorzitter.
Jazeker, voorzitter, om even met de woorden van mevrouw Breyer te spreken. We zitten inderdaad in die bijzondere tijd, waarin een algeheel vuurwerkverbod is afgekondigd. En wat mij betreft is het standpunt ook dat carbid geen alternatief voor vuurwerk is. En op het moment dat deze discussie in de afgelopen weken loskwam, hebben we daar inderdaad in de veiligheidsregio's ook het gesprek over gevoerd. Daar is afgelopen maandag in het veiligheidsberaad met elkaar over gesproken. Daar moest de balans worden gevonden. Daar waar het een traditie is, hè? We kennen de streek in het land waar het een traditie is. Dat is nog wat anders dan dat het hier in het westen van het land een traditie zou zijn geworden. Ja, ik ken het evenement ook in Stompwijk, daar hebben ze op de middag van oudejaarsdag zo'n evenement. Maar we weten ook dat evenementen op dit moment verboden zijn. Die kunnen al niet plaatsvinden, zeker als daar meer mensen op afkomen. In de regio hebben we vanochtend na het gesprek met de collega's over gevoerd. De lijn is zoals ik die net gaf, carbid is geen alternatief voor vuurwerk. Laten we daar helder in zijn. Den Haag heeft het verboden. Wat mij betreft is dat ook in Leidschendam-Voorburg, we gaan geen carbid schieten. Dat heeft ook te maken met, nou, onder andere het waterbedeffect wat er al was gememoreerd. Die situatie moeten we absoluut zien te voorkomen. Laten we daar duidelijk in zijn. Onze APV heeft carbidschieten niet opgenomen, het verbod op carbidschieten niet opgenomen. U kunt verwijzen naar de APV in verband met geluidshinder. Maar ook de gemeenten die dat er zo in hebben staan, die kunnen daarmee nog niet het carbidschieten zo reguleren dat je het verbod kan doen, dus we kijken naar het juridische instrument. Zoals ik er nu tegenaan kijk, zal dat een lokale noodverordening zijn die voor een bepaalde duur geldt om het carbidschieten dus daarmee te verbieden. We zijn er nog, ik ga nog in overleg ook in de regio om daar ook dezelfde juridische goede constructie voor te vinden, zodat het voor iedereen helder is wat de situatie is. Uitgangspunt: niet honoreren dat we gaan carbidschieten met oud en nieuw. Dank u wel, voorzitter.
Dank voor de toelichting. Ik kijk even rond, is er nog behoefte aan een tweede termijn? Even kijken, de heer Heil zegt kort, daar hou ik van meneer Heil en ik zie een interruptie van de heer Maldegem en de heer Dupont en die sluiten zich aan bij hetgeen de heer Heil typeerde, neem ik aan meneer Heil kort. Dank u wel, voorzitter.
Voorzitter, nogmaals, ik ben het qua strekking eens, het ging mij om de motie en het middel dat ervoor gekozen wordt. Ik ben blij dat de burgemeester zegt dat hij het gaat doen en dat hij daar zijn eigen middelen voor inzet, dus wat mij betreft, en dat is ook mijn punt, is deze motie niet nodig. Ik kijk liever naar de burgemeester om hiervoor de juiste afweging te maken die hij van belang vindt en niet hem vanuit de Raad een bepaalde kant op te duwen. En hij heeft de toezegging gedaan, dus wat mij betreft is deze motie op dit moment overbodig of kan die worden ingetrokken, denk ik.
Tweede termijn helemaal eens met collega Heil. De burgemeester beschikt over alle middelen, dus moties zoals ik net al zei, oftewel overbodig, dus ik roep de indieners op om hem in te trekken.
Dank u, voorzitter. Dan zou ik een vraag aan de burgemeester willen stellen: voelt de burgemeester zich gesteund als wij deze motie indienen en voor het stemmen? Helpt hem dat in dit besluit, ja of nee?
Duidelijke vraag, ik kijk nog even naar de heer Dupon of die inmiddels wel weer in de ruimte is. Meneer Dupon is er niet, dan kijk ik even naar de portefeuillehouder of die de vraag van mevrouw Bremer kan beantwoorden met een kort ja of nee. De vraag
Van mevrouw Bremer, voorzitter, ik heb de Raad gehoord en volgens mij is raadsbreed de richting zoals die ik geduid heb, wordt die daarmee ondersteund om daarmee uitvoering te geven binnen de bevoegdheden die ik heb. En dat is precies de lijn van de motie en wat mij betreft is die motie daarmee ook wel overbodig. Maar we hebben ons wel als Raad uitgesproken vanavond, dank u wel.
Kijk, heel fijn. Nou, het viel mij op dat de heer Van Maldegem mij zojuist citeerde in het debat en het had over showmoties en zei dat ik dat zou hebben gezegd. Ik wil de heer Van Maldegem eraan herinneren dat ik in het begin van dit jaar heb uitgesproken dat het CDA geen moties over symbolen wenst te steunen en met geen woord heeft gerept over showmoties. Dus ik vraag de heer Van Maldegem zijn woorden en zijn citaat terug te trekken of mij wel correct te parafraseren als hij dat in de toekomst nog een keer wil doen. Nou op
Voorzitter, excuses aan collega Dupont dat ik het verkeerde escort heb gebruikt, maar dan wil ik van deze interruptie toch nog gebruik maken om collega Dupont eraan te herinneren dat hij slechts één keer per jaar een SGP-motie zou steunen. Dus daarbij kan ik me niet anders voorstellen dat het CDA deze motie intrekt. Dank u wel. Dank u.
Vriendelijk. Ik kijk even naar de indieners van deze motie, de heer Van Duffelen en mevrouw Reinders. Handhaaft u uw motie of trekt u die in? Ik kijk even naar de heer Van Duffelen. Voorzitter, wat...
Fantastisch. Dan denk ik dat het nu tijd is om deze motie in stemming te gaan brengen en dan ga ik weer even rondkijken of de stemming geopend kan worden. En dan gaat het over de motie van het CDA en GroenLinks. Verbod carbidschieten. En dat is motie nummer 4B en ik zie even een stemverklaring van mevrouw Bremer. Dat gebruikt.
Dank u wel, voorzitter. Nou, wij hebben de burgemeester nog duidelijk horen zeggen dat de motie overbodig is, omdat hij alle bevoegdheden in huis heeft. En om die reden zullen we dus tegen deze motie stemmen.
Ik zei al bij. Oh, sorry, dank u wel, voorzitter. Het gaat me dus niet om de inhoud van de motie, nogmaals, die steunen wij, zeker omdat de burgemeester die ook steunt. Alleen wij vinden het middel motie in dit geval niet passend. We zullen daarom ook tegenstemmen, maar als steun voor de burgemeester. Dat betekent niet dat wij nou heel erg voor het carbidschieten zijn met oud en nieuw, maar wel tegen deze motie. Dank u wel, meneer.
Hartelijk dank, dan ga ik nu over tot het in stemming brengen van deze motie en ik kijk wederom rond of de stemming. Ja, ik krijg een positief signaal, dus u kunt stemmen. Heel goed, dan dank ik u voor het uitbrengen van uw stemmen. Ik zie 12 stemmen voor en 21 stemmen tegen. Voor hebben gestemd: de fracties van GroenLinks, ChristenUnie, SGP, CDA, Partij van de Arbeid en één iemand van de VVD. Tegen hebben gestemd: Gemeentebelangen, VVD min één en D66. Dat betekent dat deze motie is verworpen. Dan gaan we hierbij over naar het volgende agendapunt. En dan neemt de burgemeester het woord.
Oké dank u wel, dan is dat dus een correctie. Helder, dank u wel, dan sluit ik hierbij dit agendapunt. Onmogelijk. De heer Rozenberg, ik zie een ordevoorstel.
Ja, dat is ook feitelijk die stemverhouding. Die blijft ook, maar je kunt in de notulen laten tekenen dat je geacht wil worden tegen te hebben gestemd en dat doet niets af van de uitslag en die stem blijft staan. Maar dat even in het verslag kan het worden opgenomen en dat is bij deze gebeurd.
Nee, want mevrouw Aris heeft dus uiteindelijk niet voorgestemd. Nee, zij heeft in eerste instantie voorgestemd, maar blijkt dus dat zij tegengestemd heeft. Dat heeft ze net gecorrigeerd, voorzitter. Volgens...
Volgens mij klopt het. Echt? Hé. Nee, dat dat klopt, maar ze heeft tegengestemd, maar zij is nadat u de stemming heeft gesloten tot de conclusie gekomen dat zij eigenlijk voor zat, het voorgestemd. Maar na uw conclusie heeft zij geconstateerd dat zij eigenlijk tegen had moeten stemmen. Dat doet aan de stemming niet af, zij heeft dus gewoon voor gestemd. Ja.
Maar ik heb net gecheckt, meneer Rosenberg, en het schijnt te kloppen dat dat dus verwerkt kan worden in de notulen, waardoor het in de notulen wordt rechtgezet, zoals mevrouw die ook bekrachtigd is en dat wordt beaamd door de griffie. Maar voorzitter.
Ik wil daar toch even duidelijkheid over hebben. Gaat het nu over het rechtzetten van de stemming of gaat het over de aantekening dat ze eigenlijk had geacht tegen te willen stemmen? En daar zit wel een verschil in. Want anders kan ik nog terugkomen op een stemming van een uur geleden. Dat dat. Ja, dat we het ook net vergist.
Ja, nee, ik ben het met de heer Rozenberg eens. Het is zo dat die stemming staat en de uitslag van de stemming staat. Alleen wat mevrouw Aris zei, dat ze in de notulen wil hebben opgenomen dat ze geacht wil worden te hebben tegengestemd, maar ze heeft voorgestemd, dus die stemming blijft staan. Alleen in de notulen wordt die correctie aangebracht. Dat is de bedoeling.
Rosenberg, u heeft gelijk. We gaan het zo doen zoals u het verwoordt. Excuus dat ik niet goed uit mijn woorden ben gekomen, maar we verwoorden het zoals u het stelt.
Wat mij betreft beëindig ik hiermee wel dit agendapunt. Het is 23 uur 10, even voor alle duidelijkheid. We hadden als eindtijd 10 uur ingesteld, dat hebben we met elkaar niet gehaald. Ik geef mijn plek weer graag over aan de burgemeester. Dank u voor uw inzet, betrokkenheid en enthousiasme en succes nog bij het laatste agendapunt. Wij gaan...