Terugkoppeling gemeenschappelijke regelingen. - 20:00
Dank u wel. Op 29 augustus was er een regionale bijeenkomst met betrekking tot de nieuwe gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis. De heer Blank, de heer Verschoor en ik waren daar aanwezig. En ik dacht, ik leg dan toch ook wel graag enige verantwoording af over wat we daar gedaan hebben en wat ik in ieder geval heb gevraagd. En het leek mij verstandig om dat even in een korte tekst aan u toe te zenden, dus jullie hebben dat ook gekregen. Alle stukken hebben jullie als het goed is allemaal ontvangen in de tijd, maar het waren veel stukken. De regionale bijeenkomst was met name bedoeld voor de raadsleden om eigenlijk vragen te stellen over de stukken die voorlagen, die zijn ook geplaatst. Ik heb in ieder geval een aantal vragen gesteld die in de brief staan. Het had een, hoe noemen we dat ook alweer, een zienswijze kunnen zijn die we uit hebben doen gaan, ware het niet dat eigenlijk op het eind van de avond door het projectteam is aangegeven dat eigenlijk de veronderstellingen die ik had op basis van de tekst zullen worden bijgesteld en dat de aannames over het benoemingsstatuut, de stemverhoudingen, de schijn van belangenverstrengeling en geen gedwongen plaatsvervangende functies inmiddels worden aangepast en dat dat eigenlijk niet meer aan de orde is. Deze bijeenkomst krijgt nog een follow-up. Er wordt ook lokaal nog een bijeenkomst georganiseerd voor de lokale raadsleden, dus ook voor onze raad, waarbij de definitieve stukken worden aangeboden, zodat we een definitieve zienswijze kunnen geven als raad op feitelijk de statuten, de gewijzigde statuten van de nieuwe gemeenschappelijke regeling. En ter verduidelijking, Veilig Thuis is op verzoek van de gezamenlijke wethouders WMO en Jeugd toegevoegd aan de gemeenschappelijke regeling. En dat was ook de reden voor nieuwe statuten. En, dat is voor u. Ik neem aan dat u allemaal weet wat Veilig Thuis behelst. Maar ik help u nog even, want ik moest het ook allemaal weer even inlezen. Dat is het meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Nou, doorsturen naar hulpinstanties, politie of Raad voor de Kinderbescherming, voorlichtingsdagen en coördinatie van huisverboden en informatieverstrekking en advisering. En die club draaide eerst zelfstandig en is nu onderdeel van de gemeenschappelijke regeling. Het is wel een soort personele unie, dus het zijn twee afzonderlijke organisaties in een gemeenschappelijke regeling en dat wilde ik u niet onthouden. Dank u wel.
Dank u wel, de heer Van Schoorl wilde ook nog iets terugkoppelen op dit onderwerp. Graag, ja, ik wilde, en dat is ook vooral dan in de richting van de heer Steutel, voorstellen dat we het inkoopkader voor 2019, wat nu wordt voorbereid, dat we dat bespreken ook in de werkgroep decentralisaties die we daar in mijn ogen voor hebben. Tijdens de avond die er was over het inkoopbeleid hebben we ook weer eens gemerkt dat er gewoon ook raadsleden zijn die tekortschieten in deskundigheid op het gebied van jeugdzorg. En ik denk dat met name in de werkgroep je echt samen met deskundige ambtenaren kunt spreken over de dingen waar het nu echt over moet gaan, de echte bespreekpunten, dat ze trouwens gewoon bij kunnen helpen. Ik denk dat we daar eerlijk in moeten zijn, dus ik wilde vooral, omdat lang niet alle commissieleden bij die bijeenkomst waren, voorstellen dat we het minimaal ook in de werkgroep decentralisaties doornemen met deskundigen. Een aantal deskundige ambtenaren die we volgens mij in huis hebben. Ja, dat is.
Naar aanleiding van het betoog van de heer Van der Griend over de terug naar de basis voor de WSW, kwam bij mij de gedachte op dat het wellicht ook goed is dat we ook in de werkgroep, met name niet alleen over de cliënten van de WSW praten, maar over de hele groep mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, om eens te kijken hoe we daarmee omgaan. Want als je het alleen over de groep WSW'ers hebt, dan vind ik het eigenlijk een beetje beperkt, want we kennen de Wajong-groep. We kennen de mensen met een beperking, nou de bijstand en al die dingen meer. Laten we het dan wat breder trekken en eens kijken hoe we daar vanuit onze maatschappelijke visie vanuit onze gemeente naar kunnen kijken.
Een prachtige oproep Voorzitter, laat ik die nou zelf ook een paar keer hebben aangevraagd, dus helemaal goed gaan we toch nog doen. Dank u wel. Zijn er andere commissieleden die op dit punt het woord willen voeren? Nee, dan...
Dan stel ik even aan de orde. De conceptbrief die door de heer Steutel en/of de heer Verschoor is samengesteld met een zienswijze op de GGD-stukken, de nieuwe constellatie van de GGD. Of u die conceptzienswijze deelt. Ja, ik...
Ik moet erbij zeggen dat inmiddels de werkelijkheid iets anders is, dus de zienswijze die we als Raad zullen indienen, zal van een heel andere strekking zijn, omdat de veronderstellingen die ik vooraf had op die vier punten eigenlijk allemaal worden bijgesteld. En nog in de definitieve stukken die we als Raad krijgen, als het gaat om de nieuwe statuten van de gemeenschappelijke regeling, komt er ook nog één bijeenkomst voor ons als Raad waarin wij geïnformeerd worden over datgene wat tijdens de regionale bijeenkomst is gehaald en wordt verwerkt in de definitieve stukken.