Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Ik begin dan met de motie over het strooizout. Dat is een motie die ingediend is door mevrouw Van den Heuvel en mevrouw Van der Gronde. Wie van u tweeën dient de motie in?
Voorzitter. Dat ben ik. Althans, we verdelen hem samen in, maar ik heb de eer om het woord te doen. Want naar aanleiding van de eerste vrieskou van het jaar stelde mijn fractie vragen over de bestrijding van gladheid in onze gemeente. We zijn natuurlijk heel trots op de troepen die ieder jaar uitrukken om onze wegen veilig en begaanbaar te houden. Ook voor de voetgangers en de fietsers. Maar niet alle wegen worden bestrooid en vooral de fietspaden en de stoepen die worden heel moeilijk begaanbaar als het glad is en naar aanleiding van de antwoorden van het college. Zo zat ik al een beetje te bedenken wat nou een goede kleine maatregel zou kunnen zijn om snel een beetje effect te sorteren, zodat mensen die dat graag willen wel kunnen zorgen voor begaanbare stoepen en fietspaden als die glad zijn, want het is nog best hard werken om naar zo'n hoofdweg te komen die wel bestrooid is als je gewoon diep in de wijk woont. Nou ja, gelukkig belde toen collega Van den Heuvel mij precies op dat moment en die had de goede gedachte om nu eens te beginnen met het vermeerderen van het aantal uitgiftepunten van strooizout dat we hebben. We hebben op dit moment twee punten in de gemeente waar strooizout wordt uitgedeeld aan de inwoners. Die kunnen dat dan gratis ophalen. Dat zijn eigenlijk best weinig punten. Als we die nou eens verspreiden over de gemeente, zodat iedereen in hun eigen buurt wat gratis strooizout zou kunnen ophalen, dan is dat een heel simpele manier om mensen de ruimte te geven om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid van hun stoep en fietspad, in ieder geval in hun eigen straat. We zijn heel benieuwd wat de wethouder in gang kan zetten op korte termijn, aangezien het nu winter is en daarnaast zijn we ook benieuwd hoe die op langere termijn kan organiseren dat inwoners die dat willen strooizout kunnen ophalen in hun eigen wijk. We begrijpen dat het makkelijker is om nu voor de lange termijn rustig te gaan nadenken en ik denk dat het ook belangrijk is. Maar als er nou kleine maatregelen zijn die snel genomen kunnen worden, zoals het plaatsen van strooizout op bijvoorbeeld een kinderboerderij, een bibliotheek, een school of een wijkcentrum, dan zou dat ontzettend fijn zijn. Tot zover, voorzitter.
Moeten daarmee hebt u ook de bedoeling gehad om de motie in te dienen, hè? Want dat is eigenlijk de eerste stap die we proberen te zetten. We hebben, je hebt dan ook gelijk wel bijna uw eerste termijn gehad, maar ik ga even kijken wie van de andere fracties hier het woord over verlangt. Ik zie mevrouw Pathan Singh met VGZ. Dat is een aanleiding die waarschijnlijk op mij slaat. Wat wilt u aankaarten, mevrouw Paulsen? Ja
Voorzitter, sorry, ik heb een ongebruikelijke afkorting gebruikt. Dat was niet de bedoeling. Ik wilde ook het woord voeren hierover. Ik vind het een goed initiatief van mevrouw Van der Gronde en mevrouw Van den Heuvel en ik steun dit graag. Ik heb in de afgelopen week, toen de eerste vrieskou begon, heel veel klachten gekregen over gladheid in onze gemeente, dus dit zou heel erg helpen als we dit zouden kunnen doen. Dank u wel, voorzitter.
Dank u wel, meneer Van Wijk, u staat daar net boven. Is het de bedoeling dat u het woord voert ook hier? Nee, voorzitter, dit is als het goed is van een van mijn collega's. Dan ga ik eerst naar de heer Van Duffelen. Nou, en dan praten we door elkaar. Wie? Meneer Hartsink, u.
Wat ons betreft hartstikke sympathieke motie dus. Ja, eigenlijk weinig meer dan dat hoef ik er niet over te zeggen. Waar we wel een beetje benieuwd naar zijn, is de dekking. Maar misschien dat de wethouder daar nog wat over kan zeggen. En dat is het eigenlijk voor nu, dank u voorzitter. Dank u.
Ja voorzitter, dank u wel voorzitter. Het is op zich een sympathieke motie, maar wij vinden ook dat je het beste initiatief bij de burger zelf gelaten kan worden om voor strooizout te zorgen. Soms zit het tegen in het leven, horen we vanavond, en dat betekent dat je je stoepje schoonveegt als het sneeuwt. En verder missen wij ook de financiële onderbouwing voor dit voorstel, dus wij zullen deze motie niet steunen.
Ik heb nog geen andere aanmeldingen gezien, is dat een correcte constatering voor de eerste termijn? Dan ga ik naar de wethouder voor de beantwoording. Wethouder, gaat uw gang. Dank u.
U wel, voorzitter, ja, deze motie is vrij laat ingediend. Voorzitter, ik moet eerlijk zeggen, ik word er niet onmiddellijk enthousiast van. We hebben als gemeente bewust gekozen voor een beleid waarin we zoveel mogelijk preventief strooien omdat dat het beste effect heeft en dat je ook strooit op plekken waar veel betreding, zoals dat dan heet, is. Dat je het zout ook waar het, als je dus op de sneeuw legt, goed instapt of inrijdt, want dan werkt het het beste. En gewoon een beetje zout op alle gevallen sneeuw strooien en er niet overheen lopen, dat heeft weinig effect. En ja, veel strooien heeft ook niet zo'n gunstig effect op het milieu, dus daarom is het beleid wat het nu is. Daar komt bij dat we nu twee uitgiftepunten hebben, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt, van het afhalen van strooizout op die plekken. Dus ik vraag me ook even af wat de meerwaarde is. Dus in die zin, nou ja, de reden wordt mij niet enthousiast en meneer Hartsink stelt een hele goede vraag: wat is de dekking? Ja, dat hangt ook een beetje af van hoe groot je alles maakt. Kijk, als we een paar bestaande uitgiftepunten daar op een wat makkelijkere manier iets kunnen uitdelen, dan valt het misschien nog mee. Dan moet je natuurlijk wel de mensen in de gaten houden die nou die regelmatig blijven en dergelijke. Maar als je echt een gemeente breed systeem wil hebben met overal bakken, waar dat dan kan, ja, dan moet je ook materiaal gaan aanschaffen en dan moet je ook routes gaan rijden om bij te vullen en dergelijke. Ja, ik kan op dit moment niet inschatten wat dat gaat kosten aan mensen en materiaal, gewoon omdat daar de tijd voor heeft ontbroken. Dus als de raad zegt van, nou ja, we willen dit toch, nou ja, voor deze winter kan ik gewoon even kijken wat we aan kleine dingetjes kunnen doen om de makkelijke dingen, zeg maar, dus iets meer uitgiftepunten of dergelijke kunnen proberen. Als we echt een groots plan willen maken met heel de gemeente breedte bakken die regelmatig worden bijgevuld, ja, dan wil ik eerst weten wat het gaat kosten en hoe we dat precies kunnen gaan doen. Dus dan kunnen we, dan moet ik echt terugkomen met een voorstel naar de raad en dan kan ik ook zeggen van, nou, het kost zoveel. Maar ja, en wat zijn dan precies de maatschappelijke baten? Want ook daar kan ik nu nog weinig concreets over zeggen. Maar goed, dan kunnen we misschien bij andere gemeentes die zo'n systeem wel kennen, ook even informeren hoe die dat doen. Maar dat ja, de tijd was nu gewoon te kort om er meer over te zeggen dan dit, voorzitter. Zodat er
Dank. Heel kort in reactie op wat de wethouder ons net vertelde, wat mij betreft is dit echt ook een manier om te zorgen dat inwoners gewoon nog veilig boodschappen kunnen doen, ook voor hun buren bijvoorbeeld die in quarantaine zitten en dat mensen voor elkaar kunnen zorgen in een staat dat ze gewoon veilig naar buiten kunnen. Goed voor de eenzaamheidsbestrijding. Het is goed voor de ondernemers. Het is goed voor heel veel mooie dingen. En ja, als er twee uitgiftepunten zijn, dan schiet het natuurlijk ook niet op met hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt. Dat begrijp je wel, want als je de hele gemeente moet doorfietsen voordat je ergens zout kan halen om je eigen stoepje te strooien, dan doe je dat natuurlijk niet. En het punt van dat het geen zin heeft om het gewoon te strooien op de sneeuw en dan weg te lopen. Ja, dat snappen we natuurlijk ook, dus dan moet je daar als inwoner ook je best voor doen en eventjes goed stampen daar en daar zelf ook verstandig mee omgaan. En natuurlijk over de dekking, de financiële dekking. Het is helemaal niet de bedoeling dat hier nu bakken met geld in worden gestopt op de kleine korte termijn. Ik zou juist heel blij zijn als de wethouder inderdaad, zoals die ook voorstelt, kijkt op de korte termijn wat snel mogelijk is zonder al te grote budgettaire gevolgen en dan op de lange termijn kijkt of een integraal en misschien iets groter plan mogelijk zinnig en betaalbaar is. Tot zover.
Een beetje het gras voor de voeten weggemaaid, maar ik wilde nog benadrukken wat collega Van der Gronden natuurlijk ook net zei, is dat we blij zijn met de toezegging van de wethouder om op korte termijn te kijken naar wat er wel mogelijk is en dat we op lange termijn met elkaar verder het gesprek voeren. En laten we verder hopen dat het een sneeuwvrije winter wordt. Dank u wel, voorzitter. Meneer Van
Sorry, ik zou graag ook nog in het tweede termijn even heel kort willen reageren als het kan. Want ik vraag me eigenlijk af wat er dan met het voorstel gebeurt, want ik hoor mevrouw Van den Heuvel zeggen: ik vind het prima als we op de korte termijn iets uitzoeken en op lange termijn verder praten. Maar daar lees ik, dan hoor ik dan eigenlijk uit dat we nu het voorstel niet meer hoeven te bespreken. Er niet meer over hoeven te stemmen of wat is nou het idee?
Dank u wel, voorzitter, ja, bij mij begint de stemming een beetje om te slaan. Ik dacht eerst dat het wel sympathiek was, maar nu hoor ik mensen praten over sneeuw en dat je dat met zout gaat bestrijden. Sneeuw moet je wegschuiven, ook als je een goedwillende burger bent. Ik ben bodemkundige. Ik wil niet dat mijn woonplaats onnodig verzout wordt, dus ik ga denk ik dan maar tegenstemmen. Dank u wel. Ik
Ja voorzitter, dank u wel. Ik had eigenlijk een beetje hetzelfde punt als de heer Verschoor, maar niet dat we tegen gaan stemmen, want we gaan voor stemmen en ook een beetje hetzelfde punt als mevrouw Van den Heuvel, omdat ik van mening ben dat bewoners zelf wel weten dat zij niet op sneeuw zout gaan strooien, maar dat zij dat van tevoren inrekenen en dan van tevoren strooien. En daarnaast, hoe gevaarlijk het kan zijn op schoolpleinen en wat er allemaal kan gebeuren als daar niet wordt gestrooid. En zij krijgen gewoon geen strooizout van de gemeente om daar te strooien en we hoeven niet met allemaal wagens langs te rijden. We kunnen gewoon een aantal hotspots in elke wijk bedienen met strooizout waar mensen het kunnen afhalen. En ik snap niet waarom het zo ingewikkeld moet zijn en ik zou ook wel graag van de wethouder willen weten van nou ja, wat gaan we nu met deze motie doen? En het winterseizoen is al begonnen, dus we kunnen niet al te lang wachten. En waar kunnen deze kosten ook uit gedekt worden? Dank u wel. Mevrouw van
Ik snap dat er nu wat verwarring ontstaat en dat we met elkaar verder gaan dan dat we dachten met de motie, dus ik zou willen voorstellen om inderdaad de motie even terug te trekken en te vragen aan de wethouder of hij al dan niet via mail of met een klein briefje naar de Raad terug kan komen wat hij op korte termijn kan doen. En dan hebben we later met elkaar het gesprek over de lange termijn.
Wethouder, kunt u dat op korte termijn duiden in een briefje? Ja, ik kan, ik ga mijn uiterste best doen, voorzitter. Dan zie ik nog een interruptie van de heer Jorissen. Ja.
Voorzitter, dank u. Ik vind het dan misschien ook, ja, niet de moeite waard om de wethouder dan nu op te zadelen met een taak waar hij zelf ook niet... Ja, welk probleem lossen we er dan eigenlijk mee op? Vraag ik me af. Dus mijn voorstel zou zijn om dat niet te doen.
De indieners stellen zelf voor om de stemming nu niet over de motie aan te vangen. Dus dan parkeren we die motie. Laten we de wethouder de Raad zo snel mogelijk informeren over wat er kan, wat er niet kan en welke implicaties eraan vastzitten, en kunnen we daarna alsnog kijken hoe we verder moeten met het onderwerp. Dat zou dan mijn voorstel zijn. Kun je daarmee instemmen? Nou.
Dank u, voorzitter. Ik moet zeggen dat ik meneer Jorissen wel een beetje kan volgen in dat hij het ook moeilijk vindt om te volgen. Ik vind het echt prima om deze motie nu aan te houden, in ruil voor de toezegging van de wethouder dat hij op korte termijn gaat bezien welke kleine maatregelen hij nu al gaat nemen en daarna terugkomt met een voorstel voor hoe het op de lange termijn misschien uitgebreider geregeld zou kunnen worden. Maar dan maakt het eigenlijk bijna niet meer uit of we voor of tegen deze motie zouden stemmen, want dat is ook wat de motie vraagt om te doen. Dus ik ben nu even een beetje zoekende. Ik vind het prima om terug te trekken, maar volgens mij ben ik het eens met de heer Jorissen dat het bijna al niet meer uitmaakt voor de gevolgen van wat we nu bespreken. Nee.
Voorzitter, dank ook. Omdat ik mij aan wilde sluiten bij de heer Joris, want ik ben even kwijt of de motie die nu wordt teruggetrokken door de indieners. Dan ligt er geen motie in volgens mij, maar wat gaan we dan doen? Los dat iedereen nogmaals gewoon zijn eigen straatje schoon kan vegen met een bezem. Een laatste interruptie.
Ja voorzitter, toch even als laatste. Ik hoor nu een paar mensen zeggen dat ik de weg kwijt ben. Alleen voor mij is het heel helder. Ik zou zeggen, trek de motie terug en zet de wethouder nu niet met onnodig huiswerk op en vind je gewoon je eigen straatje. Ja, dat.
Dat was in feite wat ik probeerde te concluderen, maar dan moeten de indieners daartoe bereid zijn en ik ga ze natuurlijk niet onder druk zetten daartoe. Maar als de indieners kunnen leven met op korte termijn een brief van de wethouder, en dan nu even niet doorzetten van de motie, dan hoeven we geen stemming te hebben daarover op dit moment en dan starten we door naar een volgende vergadering. Moeten de indieners even overleggen met elkaar? Dan schors ik voor 5 minuten. Gaat u goed? Ja, hij
Ik ga kijken of we de vergadering kunnen heropenen. Ik zie mevrouw Van der Gulden al wel in beeld. En mevrouw Van den Heuvel ook. Hebt u iets wat de schorsing heeft opgeleverd te melden aan ons?
Jazeker, voorzitter. Heel kort, we snappen het ook niet meer precies, maar als we nu die motie gewoon indienen omdat die al een ruime meerderheid heeft, dan nemen we hem aan. En dan gaat de wethouder die opdracht van de motie uitvoeren door op korte termijn de kleine maatregelen te nemen die gemakkelijk zijn en op lange termijn ons een brief te sturen over wat er meer structureel mogelijk is. Dus we dienen hem graag in en dan zijn we er ook klaar mee vanavond.
Om ga ik de motie in stemming brengen, dus er is ingediend de motie vreemd aan de orde onder 4B die gaat over strooizout. En ik wil kijken of iets? Meneer Rosenberg, neem me niet kwalijk, u hebt een ordevoorstel. Ja
Voorzitter, mag ik even een minuut schorsing? Ja, als u nog overleg nodig hebt. En je moet dus heel kort twee dingen doen. Ja. Dus. Te doen, dank u wel.
Erg gelukkig. Meneer Rosenberg, ik hoop dat u mij kunt verstaan, maar de twee minuten zijn verstreken. Ik wil even bij u kijken wat de stand van zaken is. Ja, voorzitter.
U had gelijk, excuses. Er zit een beetje verwarring die wij bij de dames hebben veroorzaakt met deze motie en ook in dit debat. Het is niet duidelijk geworden en wij kijken even hoe wij daarmee omgaan in onze fractie. Dus als u mij toch nog even een minuut of twee geeft. Nou, dan...
Begin ik toch weer met twee minuten. Gaat uw gang. Ik zie de heer Rosenberg weer in beeld, dus dat stemt mij gunstig in de zin van dat kennelijk het overleg is afgerond. Ik heb ook een ordevoorstel van mevrouw Van der Gronden. Wat hebt u voor ordevoorstel?
Nou voorzitter, ten eerste wil ik graag opmerken dat het niet de dames zijn die deze verwarrende situatie hebben veroorzaakt, maar dat dit een hele verwarrende situatie is geworden door hoe de vergadering verder is gelopen. Maar daarnaast hoor ik van Gemeentebelangen in de schorsing dat zij heel graag verlangen dat deze motie wordt aangehouden. En dat vinden wij ook prima, want dan kunnen we even een rustig debat met elkaar voeren zonder verwarring. En we zouden het heel prettig vinden als in de tussentijd de wethouder een korte brief aan ons wil sturen met hoe hij op korte termijn en misschien ook al een beginnend schets van de lange termijn gaat werken om de gladheid in onze gemeente te bestrijden wanneer het vriest. Dus wij houden de motie aan, voor de duidelijkheid.
Spreekt over een wij, dus dan mag ik aannemen dat dat voor beide indieners geldt en knikt heftig van ja. Dus dan is dat bevestigend. Nou dan houden we de motie aan. Maar daar komt dan ook nog weer een interruptie overheen van meneer Rozenberg. We zijn goed bezig, meneer Rozenberg, gaat uw gang. Ja.
Voorzitter, ik ben blij dat de dames het op deze manier hebben besloten en ik heb die term natuurlijk expres gebruikt om ook even aan te geven dat het aanspreken van raadsleden op deze manier ook al staat. Een poppetjespolitiek is niet gewenst in de raad. Dus ik zou ook aan mevrouw Van der Hond willen vragen om dit soort kwalificaties in het vervolg na te laten. Dank u wel. Goed.
Zullen we volstaan met te concluderen dat dit agendapunt op verzoek van de indieners van de motie wordt aangehouden en dat er op een later moment een vervolg komt? Intussen is de wethouder uitgenodigd een brief te sturen. Ik zie nog een interruptie van de heer Joris. Ja, voorzitter.
Ben je op datzelfde punt wat ik net ook probeerde te maken? Wat mij betreft heeft de wethouder nu ook geen verplichting om met een brief naar ons te komen over hoe wij de gladheid in de gemeenteraad aanpakken. Dus ik weet, ik ben eigenlijk even benieuwd hoe de rest van de Raad dat ziet. Want anders, dan zouden we de wethouder straks opzadelen met een taak waarvan eigenlijk niet iedereen zoiets heeft van nou, dat vinden we een goede taak.
Ja voorzitter, met mensen over mensen. Laten we dat dan niet als raadsleden bespreken, maar laten we dat dan ook even vragen aan de wethouder die met een briefje komt. Ja of nee? Als de wethouder een briefje stuurt, dan kunnen wij er wel iets van vinden, maar dan hebben we gewoon een briefje. Ik wil
Even wij het niet nog groter maken, maar ik ben het wel met meneer Joris eens in mijn eerste termijn bedoelde te zeggen: als de motie wordt aangenomen, kan ik die op die en die manier uitvoeren, namelijk op korte termijn makkelijker dingen doen en voor de langere termijn met een brief komen wat het kost en hoe het beter kan. Als de motie niet wordt aangenomen, ja, dan heb ik daar nog niet zoveel behoefte aan. Nu lijkt het een beetje zo dat ik die brieven toch ga sturen. Ja, als de Raad dat wil, doe ik dat uiteraard, maar ja, dan zou het dus toch wel fijn zijn als die motie in stemming wordt gebracht. Dan weet ik wat de Raad wil, want ik vind het inderdaad wel jammer als ik straks iets ga doen en de meerderheid van de Raad zegt: ja, leuk wethouder, maar niet goed voor.
Ik denk dat het verstandig is dat ik de vergadering voor 10 minuten schors. Ja, luister. We wapperen van het ene punt naar het andere punt en het is volkomen onduidelijk of we nou aanhouden of toch stemmen. Er zijn wisselende verklaringen over. Dat kunnen we toch onderling oplossen in een schorsing? Meneer Rosenberg, ordevoorstel, gaat uw gang. Nou, voorzitter.
Volgens mij is het vrij makkelijk op te lossen. De heer Joris heeft een vraag gesteld of er wel of geen briefje nu zou moeten komen als de motie wordt aangehouden. En ik zou zeggen, laat gewoon even de fracties langsgaan hoe zij erin staan. En ik heb zo het vermoeden dat u dan van collega Hartsink gaat horen dat hij op dezelfde koers zit als de Jorissen. En als je dat ook bij de andere fracties doet, dan hebben we denk ik ook de wethouder geholpen. Maar ik geef graag dan het woord via u aan mijn collega Hartsink. Nou voor
Voor de termijn volgens mij? Ja, dank je, wij volgen eigenlijk de lijn van de heer Jorissen dat zo'n briefje of document of wat het ook gaat worden wat ons betreft niet nodig is. Als de wethouder bereid is om op korte termijn nou te kijken of je wat mooie dingen ziet om ergens naartoe te gaan. Nou prima, maar daar hoeft geen heel document voor opgesteld te worden wat ons betreft. Dank u. Andere
Ben het eens. We zijn ineens een half uur bezig met een motie strooizout en ik zou wat dat betreft aansluiten bij Joris. Volgens mij is er geen reden voor de wethouder een briefje te sturen als er geen moties aangenomen zijn. Iemand anders?
Ook getypt, want ik heb een ordevoorstel, want ik ga nu dus de fracties af om met ons allen te overleggen hoe wij het aanhouden of niet aanhouden van een motie interpreteren en welke toezegging wij dan denken te hebben gekregen van de wethouder of niet. De heer Harting geeft net aan dat hij dus geen briefje hoeft, maar als de wethouder een paar maatregelen op korte termijn kan nemen, vindt hij dat ook goed zelfs. Ik ben het nu al een tijdje kwijt. Ik wil eigenlijk voorstellen dat we gewoon deze motie aanhouden, dat we dit debat beëindigen. En dat we gewoon eens eventjes zelf bellen met de wethouder van de week en eens kijken of het nog steeds nodig is om in de volgende raadsvergadering een motie in te dienen.
Daar zou dat voorstel ook op uitgedraaid zijn, dus als we dat dan allemaal concluderen, dan houden we de motie aan en komen er in de tussentijd niet allemaal briefjes in de grond. Is dat de conclusie? Dan hebben we heel wat zout gestrooid. Dank u wel. Dan heb ik...