Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-09-2018, Raadsforum
Met elkaar in debat zijn
  • C.P. Bregman - ChristenUnie
  • Ph. van Veller - VVD
  • W.E.J. Jorissen - D66
  • A.J.W. van Eekelen - VVD
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

2.c Raadsbrief: beantwoording schriftelijke vragen OV Leidschendam-Zuid / Stompwijk. - 20:30


K. Tigelaar - Burgemeester

Ga ik met u naar de bespreking van de beantwoording van de schriftelijke vragen over het openbaar vervoer Leidschendam-Zuid Stompwijk. Dat is naar aanleiding van de vraag gesteld door de fractie van Gemeentebelangen. En die fractie wil ik als eerste ook het woord geven, mevrouw Veluw, ik nodig u graag uit voor uw inbreng. Ja. We zijn

M. Velu - GBLV

Zijn in beeld. Voorzitter, mijn fractie heeft begin juni schriftelijke vragen gesteld over de bereikbaarheid van Leidschendam-Zuid en Stompwijk. Dit naar aanleiding van het concept vervoersplan van de MRDH 2019. En we danken het College voor de antwoorden, maar deze geven ook meteen aan dat niet alle drie de woonkernen binnen onze gemeente per openbaar vervoer bereikbaar zijn. En dat vinden we eigenlijk niet kunnen. Neem Stompwijk. Het is een hele opgave om daar per openbaar vervoer te komen. Vanuit Leidschendam lukt dat al helemaal niet en via Leiden of Zoetermeer is er een mogelijkheid. Maar dan moet je toch wel een heel fors stuk lopen. Waar draait het om? Buslijn 400 moest voor sneller vervoer zorgen, dus de lus door Stompwijk is vervallen. Ook zou een ritje naar Stompwijk niet rendabel zijn. Pech voor de inwoners van Stompwijk, die afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Maar wij willen ook graag dat de recreanten kennis kunnen maken met dit mooie, landelijke en groene deel van onze gemeente, niet via het openbaar vervoer dus. Er zijn te onderzoeken oplossingen. Er wordt gekeken naar een oplossing via uitbreiding van buslijn 47 of naar een mogelijkheid via Connexxion en bovendien is er een nieuwe aanbieder in beeld. We zijn hier bijeen om te debatteren over zaken van belang voor onze gemeente. Onze fractie vindt dit zo'n zaak. Het kan niet zo zijn dat een deel van onze gemeente simpelweg geen beschikking heeft over openbaar vervoer en laten we helder zijn. Ook de halte van lijn 19 bij het Overgoo blijft voor ons een zaak die geregeld dient te worden. Daar is reeds een motie over aangenomen, maar onze fractie dient vanavond met steun van GroenLinks en D66 nog een volgende motie in. We roepen het college op binnen twee jaar of sneller met een oplossing te komen, dit in het besef dat vervoersplannen er lang van tevoren worden gemaakt. Het moet echt mogelijk zijn om op lokaal niveau iets te regelen of in ieder geval binnen deze termijn plannen te presenteren met aanbieders die Haaglanden streek, waar Stompwijk en Leidschendam-Zuid beide onder vallen, in hun pakket hebben zitten. We horen bovendien graag hoe de andere fracties hierover denken. En ja, de motie is hierbij in beeld. En die is nog niet in beton gegoten, maar we zijn al met zijn drieën over deze tekst blij geworden, dus ik hoor graag nog van u hoe u daarover denkt.

J. van Rossum - GroenLinks

U wel, voorzitter. Ik ben heel benieuwd hoe de Gemeentebelangen deze motie nou heel erg anders vindt dan de toezeggingen die de wethouder al gedaan heeft in de beantwoording van de brief. Mevrouw Vreden.

M. Velu - GBLV

Zoverre dat wij toch wel een termijn eraan hangen. Kijk, vervoersplannen aanpassen, dat duurt lang en wij willen graag dat er concreet een tijdstip op de horizon is om te zeggen van oké, dan moet dat geregeld zijn. De heer

J. van Rossum - GroenLinks

Als ik de brief goed gelezen heb, komt er in 2019 een nieuwe concessie waarin het college dit allemaal mee wil nemen. In 2019 is volgend jaar, dat lijkt me toch redelijk concreet. Mevrouw Veluw.

M. Velu - GBLV

Ja, maar het is niet met zoveel woorden omschreven. Bovendien kennen wij de nieuwe aanbieder nog niet, dus wij willen daar dan sowieso het college ook de steun in geven omdat wij het belangrijk vinden dat dat ook gebeurt en dat het uitgevoerd wordt. Gaat

K. Tigelaar - Burgemeester

U verder met uw betoog, mevrouw Veluw, u was klaar. Nou, dan ga ik naar de volgende spreker over dit agendapunt. Dat is namens de ChristenUnie-SGP de heer Bregman. Aan u het woord.

C.P. Bregman - ChristenUnie

Ja geachte Voorzitter, ChristenUnie-SGP kan zich wel vinden in de geschetste werkwijze die het college voorstelt. Stichting Boei, die het nu op dit moment uitvoert, levert eigenlijk maatwerk. Die haalt ouderen op bij hun adres en brengt ze eigenlijk waar ze heen willen, en dat voldoet. Nou, de werkwijze zoals het college eigenlijk op die manier door wil zetten, daar zien we eigenlijk wel wat in. Als wij kijken naar de jongeren en ouderen zoals die nu eigenlijk in Stompwijk zijn, die hebben heel veel profijt van de snelle busverbinding die tussen Leiden en Zoetermeer gaat. Elke 5 minuten is er een snelle verbinding en ja, een buslijn door het dorp heen die om het halfuur gaat, is ook niet altijd even wenselijk. Als mensen nu willen opstappen, kunnen ze heel snel binnen een half uur in Den Haag, Rotterdam of Leiden hun aansluiting vinden. Dus de gestelde werkwijze van Boei, die vinden wij eigenlijk wel goed als dat op die manier doorgezet wordt in de nieuwe concessie van de nieuwe aanbieder.

M. Velu - GBLV

De twee problemen die ik daarmee heb zijn: A, moet je bij Woei een lidmaatschap hebben van Woei? Nou, dat wil misschien niet iedereen. En in het tweede geval is het Stompwijk. Je kunt er met een snelle busverbinding komen, maar je moet nog wel een enorm eind lopen en ik denk niet dat iedereen daar heel erg blij mee is of dat zelfs kan. De heer Bregman.

C.P. Bregman - ChristenUnie

Nu zit in Stompwijk, gaan de mensen die goed kunnen lopen en die jongeren en werkenden en dergelijke. Die kunnen heel goed terecht bij de snelle buslijn, want die is toen eigenlijk vanuit de lust van Stompwijk verplaatst naar de provinciale weg. En qua maatwerk voor mensen die wat minder goed kunnen lopen, die worden via de Woei via het lidmaatschap gewoon opgehaald. Dus het is eigenlijk gedifferentieerd en met die snelle busverbinding wordt het op die manier wel aantrekkelijk voor, ook voor mensen om op die manier uit Stompwijk te kunnen gaan. Er zijn natuurlijk wel altijd nog Stompwijkers die graag ook naar Leiden willen gaan en onder andere ook voor gemeentelijke zaken op te kunnen pakken, rijbewijs en dergelijke. Dus een vervoersmogelijkheid kan natuurlijk ook vanuit Stompwijk vandaan plaatsvinden. Veel Stompwijkers hebben eigenlijk vervoer wel geregeld, want als je uit Stompwijk weg wil, dan moet je toch best wel een aantal kilometers rijden. Maar we hebben ook nog een Kulturhus in Stompwijk en de gemeente kan natuurlijk ook kijken hoe ze in Stompwijk terecht kunnen komen.

M. Velu - GBLV

Veluw. Hoor ik u nou zeggen dat Stompwijk heel leuk is, maar dat je er eigenlijk maar moet blijven als je naar Leidschendam wil? De heer Bregman.

C.P. Bregman - ChristenUnie

Ik ben hier ook regelmatig te vinden, dus ik weet ook mijn weg te vinden richting Leidschendam-Voorburg. Ja, natuurlijk.

M. Velu - GBLV

Het is op alle vlakken dat er wel meer zijn, maar je wil wel eens van de ene naar de ander, toch?

M. Velu - GBLV

Nee, mijn verhaal was dat je wel eens van de ene plaats naar de andere plaats wil. Zo zitten mensen in elkaar. Er komt straks een Leidsenhage. Ik kan me voorstellen dat je daar eens wil gaan kijken vanuit Stompwijk.

C.P. Bregman - ChristenUnie

Dat kan, zou ik zeggen. Ik bedoel, er zijn zat mensen die op die manier ook naar Leidschendam gaan. En dat kan ook via het openbaar vervoer. En dat kan dus ook via de R-net bus en andere mensen die kunnen dus inderdaad ook via de snelle busverbinding richting Leidschendam. Maar zoals ik zei, er zijn ook mensen die wat minder afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, omdat je ook in een landelijk gebied woont. Dus er zijn ook andere manieren om richting Leidschendam te gaan. Daar wou ik het bij laten. Dank.

K. Tigelaar - Burgemeester

Jawel, dan ga ik naar de fractie van GroenLinks, mevrouw De Pree, ik geef u het woord.

Onbekende spreker

Dank u wel. Veel mensen zullen onze gemeente goed bereikbaar vinden met het openbaar vervoer, en het is ook best zo als je in de buurt van een RandstadRail-station of een treinstation woont. Maar ook bijvoorbeeld als je vanuit Stompwijk door minimaal twee gemeentes moet om met het openbaar vervoer naar Leidschendam te komen, bijvoorbeeld om je paspoort aan te vragen, vind ik dat er nog wel wat werk aan de winkel is om onze gemeente nog bereikbaarder te maken. En ook in Leidschendam-Zuid valt er heel wat te verbeteren. En ook als er mensen zijn die vanuit Stompwijk prima naar Leidschendam kunnen komen met hun middelen die ze hebben gekozen, zoals meneer Bregman zei, wil ik misschien ook wel eens naar Stompwijk. En die mogelijkheid is nu heel moeilijk. In de antwoorden op de vragen wordt gesproken over de onderzoeken die op dit moment gedaan worden. Deze onderzoeken zijn mooi, maar het zou wel fijn zijn als het college daar iets concreter over zou kunnen zijn. Wat wordt er nou precies allemaal onderzocht? Wanneer weten wij de resultaten? En wordt er ook gekeken naar de behoefte van de inwoners in onze gemeente? Het lijkt me dat er met de bijna nieuwe start van de concessie in 2019 in augustus, we daar nu al mee moeten beginnen. Daar moeten we op tijd bij zijn. Ik hoor graag de antwoorden op mijn vragen van de wethouder. Wat mij betreft wordt het nu echt tijd om te zorgen dat heel Leidschendam-Voorburg bereikbaar is. Daarom dienen wij ook graag de motie van gemeentewege mede in. Ik hoop dat we aan het einde van deze raadsperiode met recht kunnen zeggen dat onze hele gemeente heel goed bereikbaar is. Dank u wel.

K. Tigelaar - Burgemeester

Dank u wel, dan de heer Van Reeden, dames en heren, het CDA.

Onbekende spreker

Ja, hij doet het. Voorzitter, dank u wel. Ik zal straks nog even terugkomen op de motie door Gemeentebelang ingediend. Ik kan op voorhand al zeggen dat het naar mijn mening een zeer sympathieke motie is waar heel veel elementen in zitten die u misschien ook zal terugvinden in mijn betoog. Ik heb wel mijn vraag over de ambitie twee jaar. Ik zou misschien nog wel denken van, kan dat niet wat sneller? En ik heb een vraag, maar die zal ik dan meteen al aan de wethouder stellen: is die motie uitvoerbaar op die manier zoals die is verwoord? En dan even, en dan zullen er een aantal dingen misschien door elkaar heen lopen. En ik heb toch wel een voorstel, ook met vragen aan de wethouder die misschien een beetje haaks staan op of doorkruisen met het voorstel van Gemeentebelang. Maar misschien kunnen we elkaar later daar ook in vinden. Als eerste, we hebben in het vorige agendapunt uitgebreid gesproken over zelfredzaamheid. En zelfstandige mobiliteit is daar een heel belangrijk onderdeel van, maar er moeten OV-faciliteiten wel aanwezig zijn. In Leidschendam-Zuid wonen meer dan 4000 inwoners, waarvan veel ouderen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Het afgelopen jaar heeft het CDA meerdere keren gesproken met inwoners van de twee wijkverenigingen in Leidschendam-Zuid en in al deze gesprekken kwam de behoefte aan beter openbaar vervoer in Leidschendam-Zuid nadrukkelijk naar voren. Waar hebben we het eigenlijk over? De afstand, neem even de Oude Bleijk zo'n beetje als middelpunt van Leidschendam-Zuid naar de oude trambaan, is bijna 1 km. Dit is voor veel mensen echt een wonderafstand die veel te ver is, helemaal in de herfst- en wintertijden. Daarnaast is het vraagstuk leefbaarheid van Leidschendam-Centrum een zeer actueel onderwerp. Dan denken we, wat heeft dat ermee te maken? Maar minder auto's over de sluis door het Damcentrum draagt hieraan bij. Een kleine zijstap: wat is nu de huidige situatie? Nu rijdt bus 47, het Woej-busje, als buurtbus. Je moet lid zijn van Woej om er gebruik van te kunnen maken. Hij rijdt van 08.15u tot 03.45u en dan elk 1,5 uur. Reken uit hoe vaak die rijdt en niet op zondag, waarbij de chauffeurs vrijwilligers zijn. Met alle respect voor deze oplossing sinds 2012, maar we kunnen hier niet spreken van een volwaardige OV-verbinding in Leidschendam-Zuid. Het college geeft in de beantwoording van de vragen aan dat de OV-bereikbaarheid in sommige gevallen onvoldoende is, geeft ze zelf aan, onvoldoende aanwezig is en dat eventuele bereikbaarheidsvraagstukken binnen de OV-concessies opgepakt moeten worden. In deze situatie spreken we over de concessies van Haaglanden Streek. EBS is de nieuwe partner die vanaf 2019 tot 2030 het vervoer zal verzorgen. En dus een goed moment om hier afspraken over te maken. Een mooie toevoeging van het college is dat dit naar verwachting geen financiële consequenties heeft voor de gemeente. Mijn vraag: maar heeft het andere consequenties? Maar voordat er met EBS gesproken wordt over reguliere OV-dienst in Leidschendam-Zuid, is het voor het CDA van belang om duidelijkheid te hebben over de daadwerkelijke behoefte. Meten is tenslotte weten. Een optie is om op korte termijn de Woej-bus als reguliere OV-bus in Leidschendam-Zuid te laten opereren. Op die manier wordt duidelijk of er daadwerkelijk behoefte aan OV in Leidschendam-Zuid is. Aan de hand van deze gegevens kan zinvol worden onderhandeld met EBS. Wat de kosten hiervan zijn, is onbekend en moet wel onderzocht worden. Zo'n inventarisatie geeft duidelijkheid en een goed aanknopingspunt voor onderhandelingen met EBS voor de toekomst. Daarom heb ik de volgende vragen aan de wethouder: bent u het eens dat een goede inventarisatie naar de noodzaak en behoefte van een regulier openbaar vervoer in Leidschendam-Zuid noodzakelijk is? Twee, ziet u het tijdelijk uitbreiden van de buurtbus Woej naar een reguliere OV-bus als reële mogelijkheid om dit beeld scherp te krijgen? En drie, en tenslotte, bent u überhaupt bereid om dit traject te onderzoeken en eventueel in gang te zetten?

K. Tigelaar - Burgemeester

Dank u wel. Dan ga ik naar de fractie van de Partij van de Arbeid en ik geef de heer Blokland het woord. Ja, voorzitter, dank.

D.A. Blokland - PvdA

Dank u wel. Laat ik als eerste zeggen dat ik blij ben dat deze vragen en de antwoorden ook op de agenda zijn gezet. Op verzoek van Gemeentebelangen, want het is belangrijk dat we hierover praten. Niet in de laatste plaats, omdat we het openbaar vervoer natuurlijk hebben uitbesteed aan de Metropoolregio. Daar zijn we één van de gemeentes en je merkt toch dat als je tijdens de concessieperiode dan iets wilt veranderen aan een buslijn of de toegankelijkheid van een halte, dat dat enorm ingewikkeld is. Niettemin is er brede steun volgens mij in de Raad voor de verbetering van het OV in Leidschendam Zuid en nu is ook het moment om dat op te pakken om daar iets aan te doen. Nou, we hebben voor de zomer bijvoorbeeld gesproken over de vervoersplannen. Die gingen nog over de huidige concessieperiode, dus eigenlijk alleen maar over 2019. Hebben we moties ingediend en amendementen. En als je dan eens leest wat bijvoorbeeld de nota van reactie is van de Metropoolregio, dan zie je bij alles wat we inbrengen eigenlijk van: ja, dat kan eigenlijk niet nu. Dat moet je meenemen bij de MIRT. Of dat moet je meenemen in de volgende concessieperiode. Of dat hebben we al een keertje onderzocht. Dus die interventie was misschien niet zo effectief als we gehoopt hadden. Nou, nu komt er een nieuwe concessieperiode aan, dus volgens mij hebben we nu de kans om in de dienstregeling een aantal dingen die nu niet goed in onze gemeente geregeld zijn recht te zetten. En ik wil van daaruit dan ook vragen aan de wethouder hoe zij taxeert dat die ruimte er ook is, want er ligt nu een aanbod van EBS dat is gehonoreerd. Die mogen het streekvervoer gaan doen. Is het mogelijk binnen dat aanbod in overleg met andere partijen in de Metropoolregio om bijvoorbeeld openbaar vervoer in Leidschendam Zuid of Stompwijk te verbeteren? Daarnaast ook inderdaad de korte termijn. We hebben nog een jaar in de huidige concessie te gaan. Wat is er in dat jaar nog mogelijk met de huidige partijen? Ik lees daar ook wat aanknopingspunten voor en ben ik heel benieuwd naar. En ook gewoon meer zien met de politieke vraag. Ik denk dat we de wethouder en in het verband van de Metropoolregio misschien ook meer helpen als Raad als we gewoon als voltallige Raad met een motie komen waarin we gewoon hetzelfde geluid uitstralen waarmee zij ook gesteund de boer op kan. Dus ik zou de partijen die nu al moties hebben ingediend of overwegen dat te doen, toch willen oproepen om de komende week te kijken of we daar niet gewoon een motie van kunnen maken, want ik zie wel wat nuanceverschillen maar volgens mij streven we allemaal hetzelfde doel na. Dank u wel.

K. Tigelaar - Burgemeester

Dan ga ik naar de fractie van D66 en ik geef de heer Jorissen het woord. Ja

W.E.J. Jorissen - D66

Voorzitter, dank u wel. Laatst was ik met het openbaar vervoer aan het reizen. Vanaf Noordwijk naar Voorburg gaat normaal heel snel, maar soms vallen de treinen ook wel eens uit. En dan moet je omreizen. En in dit geval deed ik dat met bus 400 vanaf Leiden naar Zoetermeer en vanaf Zoetermeer met de RandstadRail. En ik kan me nog heel goed herinneren dat toen we de halte Stompwijk passeerden, ik bij mezelf dacht, oh, hier stappen echt heel veel mensen uit. En volgens mij moeten ze ook nog heel veel lopen naar huis. Nou, dat heb ik toen even op Google opgezocht, maar dat bleek ook zo te zijn. Ja, wat moet ik anders in de bus doen, hè? En eigenlijk zien we ook dat Stompwijk ook maar één bushalte heeft en daarmee ook eigenlijk te onbereikbaar is met het openbaar vervoer. Nou, gelukkig is dat college dat ook volledig met me eens en ik heb ook net gehoord van andere partijen dat zij het daar ook mee eens zijn. En dat blijkt dus ook uit de beantwoording van de vragen van mevrouw Vele. Wat me echter wel opvalt, voorzitter, is dat het college nog niet echt concrete stappen wil ondernemen om daar ook echt iets aan te veranderen. Hoewel de wethouder mij toch eerder in het debat heeft verteld dat ze regionale bereikbaarheid toch echt hoog in het vaandel hebben staan als college. Want aan de ene kant zegt het college namelijk in de beantwoording dat de mogelijkheden voor het verbeteren van de OV-bereikbaarheid in de lopende concessies nog worden onderzocht en aan de andere kant stelt het de vraag dat zij augustus 2019 pas eigenlijk de bereikbaarheid aan het licht willen brengen. En ik ga er eigenlijk vanuit dat alle partijen hier het met me eens zijn dat het eigenlijk nu in dit debat als begin het perfecte moment is om die OV-bereikbaarheid aan het licht te brengen en sterker nog ook te beginnen met een lobby voor een betere bereikbaarheid voor al onze dorpskernen. Want ik heb gelezen dat er al oriënterende gesprekken hebben plaatsgevonden en daarom steunen wij natuurlijk ook de motie van GBLV en heb ik ook aan de wethouder de volgende vragen. De eerste: wanneer verwacht de wethouder te hebben onderzocht wat de mogelijkheden zijn tot het verbeteren van de OV-bereikbaarheid in de lopende concessies? De tweede vraag: wat hebben de oriënterende gesprekken met de HTM en Connexxion tot nu toe concreet opgeleverd? Drie: is de wethouder met D66 eens dat deze oriënterende gesprekken ook kunnen dienen als een lobby om de bereikbaarheid van met name Leidschendam-Zuid en Stompwijk te verbeteren? En zo ja, worden deze gesprekken dan ook daar al voor gebruikt? En als laatste vraag heb ik voor de wethouder: wat gaat de wethouder ervoor doen om te zorgen dat in de nieuwe concessies ook zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met duurzaam vervoer? En dan denk ik bijvoorbeeld aan elektrische bussen of waterstofbussen. En met oog op de tijd zou ik het daar heel graag bij willen houden. Voorzitter, dank u wel.

K. Tigelaar - Burgemeester

Dank u wel, dan ga ik voor een reactie op deze eerste termijn naar het college en ik geef wethouder Van Eekelen het woord. Ik kan me zo voorstellen dat niet alle technische vragen ook gelijk beantwoord kunnen worden. Want u had verzocht om als raad hierover te debatteren, maar ik constateer dat er toch veel vragen nog richting het college zijn en mogelijk dat de wethouder dan ook een reactie op de motie van Gemeentebelangen, D66 en GroenLinks kan geven. Wethouder Van Eekelen.

A.J.W. van Eekelen - VVD

Ja, dank u wel, voorzitter. Dank u wel voor alle vragen. De vraag van mevrouw Veluwe: in de raadsbrief die ik inderdaad ook beantwoord heb, stelt u nogmaals vanavond dat niet alle woonkernen even goed bereikbaar zijn? Nou, Stompwijk, zoals meneer Bregman ook al aangaf, heeft wel een bus richting Leiden, maar de kant van Leidschendam op is ja nu erg goed bereikbaar met de auto, maar nog niet met de bus, dus op zich heeft u daar wel een punt en hetzelfde geldt natuurlijk voor Leidschendam Zuid. Wat de exacte behoefte is, daar heb ik geen cijfers van, maar er wonen natuurlijk wel meerdere oudere mensen. En nou ja, het is gewoon niet even goed.

M. Velu - GBLV

Meneer Jorissen ook aangaf die het zelf uitgeprobeerd heeft, is het van Stompwijk naar de halte lopen om thuis te komen. Echt een heel eind. En dat is zeker niet voor iedereen te doen en dat vind ik toch zeker een heel belangrijk punt voor wat betreft bereikbaarheid. Ja, daar heeft

A.J.W. van Eekelen - VVD

U ook een punt? Kijk, we hebben dat natuurlijk. Voor de zomer lagen de vervoersplannen bij de MRDH op tafel. En dan hebben we ook als raad. Heeft u als raad een zienswijze ingediend en ook gezegd dat, nou ja, ook voor Stompwijk en voor Overgoo dat daar beter openbaar vervoer moet komen. Nou, daar is door de vervoerder een afweging in gemaakt en dat is niet toegekend. Nou is er opnieuw een concessie verleend en die concessie die gaat lopen per augustus 2019 en het is vergund aan EBS en EBS heeft bij de aanbesteding, en dat is met name ook waarom ze de aanbesteding hebben gewonnen, aangegeven dat ze niet alleen zullen letten op de financiële haalbaarheid van de lijn, maar dat ze dus meer gaan voor een dekkend netwerk van openbaar vervoer en daar zie ik dan wel kansen, want daar kunnen we dan de lijnen die eigenlijk afgewezen zijn omdat ze niet rendabel zijn, inbrengen bij EBS om te vragen of zij die lijnen voor ons willen opstarten of willen actualiseren. Maar ik zeg wel, en dat geef ik wel aan, en in die zin vind ik uw motie zeer sympathiek, maar ik moet wel kijken, het moet wel passen binnen de concessievoorwaarden van EBS. Ik kan ze niet verplichten. We kunnen het wel inbrengen, dat wil ik ook zeker doen en ik zie ook zeker het belang, het belang voor Stompwijk en het belang voor Leidschendam Zuid. Maar we kunnen ze uiteraard natuurlijk niet verplichten. Het laatste woord is wel aan de vervoerder zelf.

M. Velu - GBLV

Denk dat we in dat opzicht ook gewoon druk op de ketel moeten zetten bij de MRH om ook aan te geven dat het natuurlijk niet acceptabel is dat een van onze dorpskernen gewoon niet bereikbaar is.

A.J.W. van Eekelen - VVD

Absoluut, dat kan ook een deel van de strategie zijn, hè? Dat zou ik zeker ook wel doen. Alleen de vervoerder uiteindelijk bepaalt, dus daar ben je wel een beetje van afhankelijk. Maar ik ben het met u eens dat we zeker die lobby richting BS in kunnen zetten en daar hebben we dan nu mooi de tijd voor in de tussentijd en het werd ook aangegeven door het CDA en ook door u en eigenlijk ook nog mezelf. In de brief kunnen we ook buslijn 47 inzetten. Nou, de buslijn 47 pakt al een groot deel van Leidschendam. We zouden in overleg met hen kunnen kijken of ze bijvoorbeeld de route ook wat verder langs het Zeeheldenkwartier zouden kunnen strekken, daar lopen ambtelijke overleggen. Dus ja, en op die manier kan ook blijken als die bus 47 daar bijvoorbeeld zou gaan rijden, wat de vraag naar het openbaar vervoer is en hoeveel ervan gebruik wordt gemaakt. En dan kan je ook gelijk je behoefte peilen, want dat is natuurlijk ook wel een belangrijke.

Onbekende spreker

Als we de behoefte willen peilen, lijkt het me niet echt logisch als we dat doen met de huidige frequentie van de huidige bus 47. Want die wordt alleen maar, zoals u zelf ook aangaf, terwijl ik daar het ook niet mee eens ben, gebruikt door ouderen. Terwijl juist de behoefte aan OV er is voor die hele gemeenschap die daar woont en dat zijn er meer dan alleen maar oudere mensen. En als u dat doet met het huidige busje en met de huidige frequentie, dan krijgt u een vertekend beeld. Dan weet ik nu al wat de uitkomst is.

A.J.W. van Eekelen - VVD

Ja, maar daar kan ik wel kort op zijn. Kijk, buslijn 47 is ooit wegbezuinigd bij gebrek aan belangstelling. En het is nu een bus die gereden wordt door vrijwilligers. Dat wordt nooit een reguliere buslijn, althans niet in deze setting, voorzitter.

K. Tigelaar - Burgemeester

De interruptie volgens mij eerst, de heer Van Rheden. Volgens mij

Onbekende spreker

Is dat juist de hele discussie waar het nu om gaat? Of er wel of niet een reguliere OV-verbinding in Leidschendam-Zuid komt?

M. Velu - GBLV

Ja inderdaad, kijk, ik denk daarbij bijvoorbeeld ook aan de vroege avonduren, de spits. Dan is er geen faciliteit. Kijk, de ouderen die kunnen prima overdag op pad. Misschien willen ze 's avonds ook wel op pad. Dat weet ik niet, maar in ieder geval denk ik dat de spitstijden ook absoluut bediend zouden moeten kunnen worden.

A.J.W. van Eekelen - VVD

Als je zegt, het gaat om een reguliere buslijn, dan kom je bij de vervoerder terecht. Zeg je, het gaat meer om vraagafhankelijk vervoer, dan kunnen we het overleg starten met WOEI. En heel kort, als het gaat over de duurzaamheid, daar had meneer Jorissen naar gevraagd, weet ik dat EBS bezig is met het bestellen van aardgasbussen, dus dat daar zeker aan gedacht wordt.

K. Tigelaar - Burgemeester

In reactie op de eerste termijn is er nog behoefte aan een tweede termijn.

W.E.J. Jorissen - D66

Ik heb nog een kleine opmerking. Ik

W.E.J. Jorissen - D66

Ik heb ook nog drie andere vragen gesteld waar ik totaal nog geen antwoord op heb gehoord. Nee.

K. Tigelaar - Burgemeester

Maar ik heb al even aangegeven dat er natuurlijk ook heel veel technische vragen hier tussen zaten en dat het ook een debat van de Raad is, naar aanleiding van de motie die is ingebracht. En wij hier met elkaar ook de discussie over hebben, dus ik merk dat de heer Jorissen nog in tweede termijn wil spreken, net als anderen in tweede termijn: mevrouw Veluw, de heer Van Reeden, de heer Blokland. Deze vier, de heer Jorissen. Nou, ik...

W.E.J. Jorissen - D66

Ik heb niet per se een tweede termijn nodig, want dat is heel zonde van de spreektijd natuurlijk. Maar ik zou wel gewoon graag een antwoord willen vragen, mag wat mij betreft ook schriftelijk. Dan wil ik even naar je toe. Helder. De

Onbekende spreker

Navolging van wat de heer Blokland zei, zou het u goed uitkomen als er wel of niet een motie, een volledige motie van de hele Raad, zou komen waarin u mee de boer op zou kunnen gaan om dit punt te onderbouwen. Mevrouw Veluw.

M. Velu - GBLV

Nou, daar sluit ik me dan graag weer bij aan, want dat was mijn punt. Ook of het inderdaad dat wij als Raad de handen in elkaar slaan en zeggen, van oké, wij vinden het gewoon belangrijk dat dit. En daarom heb ik ook een termijn in die motie gezet, niet om iemand voor het blok te zetten, maar omdat ik weet hoe lang die tijden soms lopen. Eerder dat je daar als bij zo'n vervoerder aan de beurt komt en juist om inderdaad die stimulans te geven van stip op de horizon ga actie daarop ondernemen. En wij staan daar inderdaad dan als Raad achter. Dat zou voor mij ook een interessant punt kunnen zijn.

D.A. Blokland - PvdA

Ja, ik zou ook het idee van een lobby richting MRH en gemeentes waar de lijn dan ook nog door zou lopen, echt willen aanraden en dat niet te vrijblijvend te doen, maar ook echt gewoon een voorstel neerleggen aan de vervoerder en waarbij wij ook kunnen laten zien van nou. Op deze manier kan het misschien voor de vervoerder ook nog een aantrekkelijke invulling zijn van de dienstregeling. En, hij gaat over een jaar al rijden, dus ja u zei net, we hebben wel tijd, maar volgens mij moeten we echt wel snel zijn daarmee, want het is beter om, zeg maar nu iets in te brengen dan straks te reageren op iets wat er ligt. De jorissen.

W.E.J. Jorissen - D66

Joris, dat is de reden dat ik die vraag heb gesteld en daar ook graag antwoord op zou willen.

K. Tigelaar - Burgemeester

Maar ik merk een beetje op uit deze discussie. Begrijp ik het dan goed dat de motie raadsbreed ter ondersteuning is, want dat was volgens mij de oproep die door velen door u gedaan werd om die zodanig op te stellen dat ook de steun vanuit de Raad een raadsbrede motie hier ingediend zou kunnen gaan worden? Maar dat betekent ook dat hij dan daarmee aangepast wordt. Mevrouw Veluw. Ik, ik...

M. Velu - GBLV

Ik ben blij dat ik een verwachting heb van mijn collega's wat ze gaan zeggen. De motie die de basis is, zal ik maar zeggen, dus ik sta ervoor open.

A.J.W. van Eekelen - VVD

Ja, dank u wel, ik zal de vragen van de heer Joris schriftelijk beantwoorden en naar mevrouw Veluw toe en naar meneer Blokland. Meneer Van Reenen, denk ik dat een raadsbrede motie zeker kan ondersteunen en zeker in de lobby bij de MRDH. Het zou welkom zijn. Dank.

K. Tigelaar - Burgemeester

U wel, maar dan is het in ieder geval even deze motie. Gaat deze motie met deze tekst naar de besluitvorming? Als dat zo is, dan zou ik dat willen voorstellen. Dan is hij daarmee besproken en zou die toegevoegd kunnen worden aan de besluitvorming in de volgende vergadering, omdat hij hiermee besproken is. En daarmee kunt u ook nog uw stemverklaring geven bij de besluitvorming. Als die motie nog een wijziging vraagt en afstemming vooraf, dan komt hij later in de besluitvorming. Ik kijk even naar de indieners. Maar de heer Eleveld. Ik

J. van Rossum - GroenLinks

Ben zeker nog niet een van de indieners van de motie. Ik wilde wel graag even op reageren. We kunnen de oproep steunen van de raadsbrede motie richting de MRH, maar dan wel onder inderdaad een aantal voorwaarden dus. We willen er graag nog even aan kijken naar de tekst van de motie. Ja.

K. Tigelaar - Burgemeester

Maar goed. Dan betekent het dat daarmee mogelijk in de tussentijd een tekstwijziging kan komen en dan zou ik willen voorstellen om voor alle duidelijkheid om dat later in die besluitvorming te krijgen, dat dat in afstemming vooraf de goede teksten hier komen om te werken naar een raadsbrede motie. Maar dan kijk ik inderdaad naar de indieners, de fracties van Gemeentebelangen, GroenLinks en D66. Dan komt die later aan de orde, zodat u ook de mogelijkheid hebt om dat goed af te stemmen, omdat dat de intentie is van de raad en deze vanuit deze bespreking. Ja, dan is dat de conclusie bij dit agendapunt. Dan komen we bij...