Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-04-2023, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • S.J. Duijvestijn-van Leusden - GBLV
  • Th.J. Visser - CDA
  • A.J.M. Hielkema - D66
  • L.C. Kortman-de Wit - VVD
  • J. Streefkerk - PvdA
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • R. van Duffelen - CDA
  • J.M. van Wissen - GBLV
  • N.A. van Weers - GroenLinks
  • E.R. van der Schaft - SP
  • B.B.M. Bremer - Wethouder
  • G.D. Beek - VVD
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

2.a Raadsbrief Wensen en bedenkingen vragen ter voorbereiding prestatieafspraken sociaal wonen Leidschendam-Voorburg jaarschijf 2024 - 19:30


S.J. Duijvestijn-van Leusden - GBLV

Voorzitter, ik had de griffie erop gewezen dat er een foutje insloop. En het is gisteren in Griffienieuws wel goed gegaan, maar het is meneer Van Wissen in plaats van meneer Steutel. Dank u.

Th.J. Visser - CDA

De heer Van Wissen, mevrouw Van Weers van GroenLinks, de heer Streefkerk van de PvdA en de heer Van der Schans van de SP. Hoe kom ik nou bij Van der Schans, neem me niet kwalijk. Bijzonder persoon, die meneer Van der Schans, vind ik wel. Neem me niet kwalijk. Het zal u in het indringend debat alleen maar helpen, verleen me even de hoop. Ik geef het woord aan de heer Hielkema.

A.J.M. Hielkema - D66

Dank u, voorzitter, ik ga het ook proberen kort te houden vanavond. De monitor prestatieafspraken sociale woningen 2022 laat veel groen zien. En dat is natuurlijk een kleur die wij van D66 wel kunnen waarderen in een tijd waarin minimaal vier crises de norm lijken te zijn en we in elk geval de woon-, klimaat- en migratiecrisis terug kunnen herkennen. In de prestatieafspraken is dat natuurlijk een mooi compliment waard. Tegelijkertijd blijkt dat ook ruimte te bieden voor het versnellen en dus het aanpakken van de diverse crises te verbeteren. Zeker op de drie genoemde terreinen wil D66 pleiten voor nog meer ambitie en speciale aandacht is, denken wij, nodig voor verduurzaming voor het klimaat, maar zeker ook voor de portemonnee. Nog nooit was er een moment waarop het investeren in duurzame energie zo rendabel was als nu. Het lijkt voor de hand te liggen dat in de prestatieafspraken ook extra aandacht wordt gegeven en het nog eerder en nog meer dankjewel voorstaat.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel, mevrouw Kortman.

L.C. Kortman-de Wit - VVD

Dank u wel en ook vanuit de VVD hebben we met veel plezier kennisgenomen hiervan. We zijn ook wel benieuwd, want zoals gezegd, het is een nieuwe mogelijkheid, zeg maar, hè? De Raad wordt eerst al om input gevraagd. Nou, dat is natuurlijk, ligt er ook het stuk voor ons. De prestatieafspraken van een overkoepelende periode tot en met 2025, maar jaarlijks worden er ook nog afspraken gemaakt en wat de VVD betreft is het heel belangrijk om ook toch te kunnen blijven kijken naar die doorstromingsmogelijkheden, want uiteindelijk die middenklasse. Het wordt ook in de stukken genoemd. Onderliggende stukken is gewoon ook een kans om ja uit die sociale bouw weer mensen door te kunnen laten stromen naar de andere mogelijkheden, waardoor weer in die sociale bouw er nieuwe mogelijkheden blijven komen.

Th.J. Visser - CDA

Zit een beetje, u zit een beetje verborgen aan de linkerzijde, maar meneer Streefkerk.

J. Streefkerk - PvdA

Ja, dank u wel, voorzitter, misschien loop ik op de zaken vooruit, maar ik zou collega Kortman de vraag willen stellen of ze dan ook aan het college gaat vragen om aan de woningcorporatie te vragen hoe de mensen die in een te duur huis in de middensector zitten dan een sociale woning krijgen? Want dat is natuurlijk wel de statistiek. Er zijn misschien mensen in een sociale woning die in het middensegment zouden kunnen passen. Maar er zijn net zoveel mensen in het middensegment die eigenlijk behoefte hebben aan een sociale woning.

Th.J. Visser - CDA

Mevrouw Kortman.

L.C. Kortman-de Wit - VVD

Ja dank u wel, ja, dat is natuurlijk altijd de uitdaging van de markt ook hè? We kijken naar de corporaties en woningbouwverenigingen, gemeente, we zien ook dat er particuliere organisaties zijn die ook willen bouwen. Dat lukt ook heel aardig en daar heeft de gemeente natuurlijk ook allerlei input aangegeven. Maar ja, het is natuurlijk wel zo dat als je meer diversiteit bouwt er ook meer mensen op hun plek kunnen komen, hè? Dus dat is ook eigenlijk het verzoek van God. Neem dat ook mee. Ik heb ook gelezen over bijvoorbeeld ouderen hè? Er is natuurlijk een belangrijk punt van zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen voor ouderen. Ja, dan moet daar ook voor gebouwd worden. Ik heb begrepen dat er nu ook meer budget beschikbaar is daarvoor, dus dat die ouderen daarin meer tegemoet kunnen worden gekomen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de leefbaarheid ook onder de aandacht blijft, dus bijvoorbeeld ook het onderhoud en dergelijke qua financiën. De verhuurdersheffing is bijvoorbeeld nu eraf. Dat schept ook mogelijkheden financieel, om uiteindelijk daar toch wat mee aan tegemoet te kunnen komen. Onderhoud, vervanging en. Even kijken. Ja, en ik ben nog heel benieuwd vanuit de VVD. Er wordt gesproken over innovatieve woonzorgvormen voor kwetsbare groepen. En, ik kan me zo voorstellen dat u daar wel al ideeën bij heeft. Ja, het strekt wat te ver om te zeggen. Nou, wij komen nu met innovatieve vormen, maar ik kreeg zo de indruk toen ik het stuk las dat ik dacht, nou, wellicht zijn daar al ideeën over en kan dat al gedeeld worden, dus dat we eventueel nog mee kunnen denken aan invulling daarvan. Waar we heel blij mee zijn, is om te lezen dat bijvoorbeeld meldingen van signalen van overlast, buurtpreventieteams en dergelijke dat dat ook heel goed loopt. Want ook die signalen zijn natuurlijk belangrijk om te noemen. Juist ook wat er goed gaat. Even kijken. Nee, ik denk dat ik alles heb kunnen benoemen. Dank u wel.

Th.J. Visser - CDA

Dan ga ik nu naar de heer Wilschut.

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Ja voorzitter, dank. Wonen gaat over zoveel meer dan stapelen. Stenen wonen gaat over samenleven, samenhang en over gemeenschappen in de straat, buurt of wijk en een van de belangrijkste partners daarvoor zijn die woningcorporaties. We hebben ze hard nodig om te werken aan fijn wonen in Leidschendam-Voorburg. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat we vaart maken met duurzaamheid, ook omdat we afgelopen jaar hebben moeten constateren dat energieprijzen onzeker zijn en de meest kwetsbare inwoners daar het eerst de hoge rekening van betalen. Daarnaast is de ChristenUnie bezorgd over het aantal nieuwe betaalbare huurwoningen in onze gemeente en over de opvang van statushouders. Over dat laatste hebben we het gisteren al uitgebreid gehad. Beide punten staan in de monitor, ook als punt van zorg gekleurd. Wanneer worden corporaties in staat gesteld om een bijdrage te leveren aan nieuwe woningbouwprojecten? De afgelopen maanden zijn er steeds projecten waarbij of in de kleine aantal nieuwe woningen kan worden toegevoegd of het aandeel wordt afgekocht. Volgens de corporaties mogen ze ook bouwen voor middenhuur. In onze gemeente is, zoals gezegd, de nood hoog voor sociale woningbouw, maar voor Leidschendam-Noord kan middenhuur bijvoorbeeld juist een uitkomst zijn, zodat inwoners binnen een wijk door kunnen groeien. En wat zijn daar de plannen voor? De ChristenUnie hoopt in de prestatieafspraken voor komend jaar daar meer over terug te zien. Tot slot dan nog een kritische noot op de monitor. De ChristenUnie is blij met de aanstelling van een doorstroommakelaar en nog een aantal andere acties die in het groen staan. Maar belangrijk is natuurlijk dat het groengekleurde vakje wordt ingevuld met een resultaat. Wat heeft bijvoorbeeld die doorstroommakelaar bereikt? Hoeveel mensen zijn succesvol bemiddeld van het ene huis naar het andere? Het aanstellen an sich is volgens mij niet een resultaat waar we per se heel trots op kunnen zijn. Tot zover.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. En dan kijk ik nu naar de heer Van Duffelen.

R. van Duffelen - CDA

Ja, voorzitter, voorzitter, in de kerkelijke agenda is het deze week de stille week, de week voor Pasen. En ik vond de vergelijking met de sociale woningbouw in deze gemeente wel heel treffend, want ook dat ligt erg stil. Er komt geen woning bij en dat is niet iets wat dit college zich aan mag trekken. Dat is ook iets wat vorige colleges helaas niet hebben weten te realiseren. En als het dan gaat om de prestatieafspraken voor 2024, wat mij betreft is het realiseren van sociale woningbouw eigenlijk de enige en echte prestatieafspraak die je met elkaar zou moeten maken. Want wie gekeken heeft in de realisatieagenda van de regio die vorige maand naar de Raad is gestuurd, die ziet dat ook de cijfers in Leiderdorp geen rooskleurig beeld geven. Sterker nog, Wassenaar scoort beter op sociale en middeldure woningen. Voorzitter, we mogen daar toch wel iets meer ambitie gaan tonen, dus nogmaals graag eerst de afspraak bouwen en realiseren en dan ook liefst in de vorm van een doelgroepenbeleid, zodat we ook doorstroming in de sociale sector kunnen gaan realiseren. Mensen niet in hun te grote woning blijven zitten, maar ruimte kunnen maken door een andere woning aangeboden te krijgen voor gezin, senioren, doorstroming of fijn. Oftewel fluctuaties op de woningmarkt realiseren. Dat zou fijn zijn. Het werd wel net even opgemerkt door mijn voorganger, hè? De monitor die laat heel veel groen zien en dat is op zich mooi, maar de vraag is wel, wat zit er achter dat groen? Er werd al genoemd de doorstroommakelaar, die had ik zelf ook. Ik zie ook iets over flexwoningen staan. We weten dat er gebieden zijn aangewezen, maar hoe staat het, wanneer kunnen we wat verwachten? Ook daar zien we dus ja, nogmaals. We zien heel veel groen, maar we zien weinig wat er achter zit. Wat de resultaten zijn die gerealiseerd worden en inderdaad ook tot slot, voorzitter. Mijn fractie zou graag investeren in verduurzaming, waardoor energielasten kunnen dalen en inwoners, bewoners van een sociale huurwoning daar ook weer profijt van kunnen hebben. Tot zover, dank u wel.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel, dan ga ik nu naar de heer Van Wissen.

J.M. van Wissen - GBLV

Voorzitter, dank allereerst voor de complimenten aan de wethouder voor het vroegtijdig bieden van de mogelijkheid aan de Raad om input te leveren op de prestatieafspraken. Ik denk dat het een hele goede zaak is om het zo te doen. Maar de vraag om actief input te leveren op de prestatieafspraken is niet eenvoudig. Daar heeft het college, vind ik, in ieder geval in zijn raadsbrief de belangrijkste onderwerpen die in dit verband toe doen wel expliciet verwoord. Maar naar aanleiding van de paragraaf beschikbaarheid, betaalbaarheid, nieuwbouw heb ik nog wel een vraag. Door het college wordt aangegeven dat de gemeente en de corporaties samenwerken om de opgave van 750 sociale huurwoningen in de periode 2019-2030 te realiseren. Daarmee geeft het college aan dat het streven is om het bouwproces te versnellen, maar kan de wethouder aangeven welke concrete maatregelen in gang worden gezet om het bouwproces te versnellen? Verder zie ik in de monitor van de eerder gemaakte prestatieafspraken dat de voortgang voor onderwerp nummer 13, samenwerking bevorderen tussen ontwikkelaars en corporaties, oranje is gekleurd, dat wil zeggen een punt van zorg. Kan de wethouder aangeven waarom dit een punt van zorg is? En tot slot, ik mis in de raadsbrief extra aandacht voor levensloopbestendige woningen in het kader van de vergrijzing waar wij in Leidschendam-Voorburg nadrukkelijk mee te maken hebben. Dit is volgens mij een belangrijk aandachtspunt. Kunt u het belang hiervan meenemen bij het maken van de prestatieafspraken? Voorzitter, dank, tot zover mijn inbreng. Dank u.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel, dan ga ik over naar mevrouw Van Weers.

N.A. van Weers - GroenLinks

Dank u wel, voorzitter. Samenwerken met huurdersorganisaties en woningcorporaties is een belangrijke taak van onze gemeente. We zijn ons allemaal bewust van de lastige situatie waar we samen voor staan. COVID, energiecrisis, stikstofcrisis leveren grote problemen op voor de bouw van nieuwe sociale woningen. Woningen die we zo hard nodig hebben, waar we al jaren achterstand op hebben, en ook bij participatie met omwonenden komen we slecht bij elkaar. Op deze avond zal ik dan ook niet vragen waar de problemen liggen, waar de 750 beloofde huizen blijven, want we weten waarom. Maar ik zou het fijn vinden als de zogenaamde taskforce ons een keer bij zou praten over waar we nu staan en wanneer we de eerste woning kunnen verwachten. Misschien tijdens een beeldvorming. Ik heb nog wel een paar vragen aan de wethouder. Nu de kleinschalige huisvesting van 18-plus jongeren niet haalbaar is gebleken, zou deze groep dan wel mee kunnen worden genomen in de analyse voor bijzondere doelgroepen, zodat we uiteindelijk toch kunnen kijken of we daar een passende woongroep kunnen maken? Om scheefwonen te voorkomen en een goede doorstroming te bevorderen, hebben we gevarieerde woonwijken nodig in onze bestaande wijken. De senior wil graag in zijn eigen woning blijven, maar op dit moment zijn er in deze gemeente slechts twee seniorenwoningen in het middeldure segment te krijgen. Eén in Voorburg en één in Leidschendam, dat dan weer bij jou. Maar voor iemand die zijn sociale omgeving heeft in Leidschendam-Zuid is die ene woning in de Prinsenhof misschien nou net niet zo aantrekkelijk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze woningen, waar we een groot aantal sociale woningen hebben, meer gevarieerd kunnen maken zodat mensen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen en daar kunnen doorstromen? Hebben we daar misschien ook een gesprek over gehad met de woningcorporatie over de nieuwbouw in de Nieuwstraat bijvoorbeeld, want daar zou nu, nu het geen renovatie wordt, wel naar gekeken kunnen worden of daar iets voor senioren kan worden gedaan. Er is inderdaad ook toegezegd dat we de lessen uit Sterk voor Noord in andere wijken kunnen toepassen, maar ook in de monitor staat dat uitbreiding op dit moment helaas niet haalbaar is. Van andere inwoners in andere wijken krijg ik toch wel te horen dat ze met dezelfde problemen kampen als in de Prinsenhof, maar dat ze toch niet die aanpak zien. In de Heuvel is bijvoorbeeld de overlast van meeuwen toegenomen sinds de aanpak in de Prinsenhof. In de Tol en Bovenveen hebben ze sinds dit jaar ook wat meer last van jongeren. Graag zouden ze ook zien dat die aandacht een beetje naar hen verschoven kon worden, dat niet alleen Sterk voor Noord, waar we natuurlijk blij mee zijn, al die aandacht krijgt, maar ook dat zij niet het waterbedeffect opvangen van de andere gemeentes. Fijn, dank u wel.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. De heer Streefkerk.

J. Streefkerk - PvdA

Voorzitter, ja, allereerst ook van ons uit de waardering voor het kunnen meedenken. Zo vroegtijdig. Wat ons betreft kan het ook een toonbeeld zijn voor participatietrajecten. Heel duidelijk aangegeven, hier gaan we het wel over hebben. Hier gaan we het niet over hebben, dus wat dat betreft voelde ik mij een beetje burger-voorzitter. Ik vind het heel mooi dat op deze manier wordt uitgevraagd en dit zijn vraagstukken die natuurlijk niet alleen maar te maken hebben met volkshuisvesting, maar ook heel erg raken aan allerhande andere thema's. En ik vroeg me af of bijvoorbeeld ook andere gremia, zoals de adviesraad sociaal domein, ook om input worden gevraagd. Dat zou wel mooi zijn. Het raakt aan heel veel andere thema's. Het gaat ook over beleid voor risicogroepen, wijkenbeleid, dus dat zou wel mooi zijn. Dan, voorzitter, wij worden gevraagd om wensen en bedenkingen te geven, dus die geef ik ook en ik heb ook een paar vragen. Allereerst, hè? De monitor geeft aan de wachttijden lopen op voor sociale woningen en het aanbod staat onder druk. Nou, dat is enorm frustrerend en dit is natuurlijk niet het moment voor het debat over volkshuisvesting in de gemeente, maar toch een bedenking. Er wordt wel heel weinig progressie op geboekt, is al een paar keer gezegd door de collega's en dus daaraan gekoppeld de wens om een grotere inspanning op dit achterblijvende gebied te realiseren. Het college noemt ook wel in de brief dat het streven is om te versnellen, maar hier is wel echt de vraag, hoe ziet het college dat voor zich? Ik begrijp ook dat het een vraag aan woningcorporaties is, hè? Dus die zullen daar zeker ook op moeten antwoorden, maar ik ben dus ook benieuwd hoe de gemeente zelf daarin een rol denkt te spelen en hoe het college daarin een rol denkt te spelen en een beetje in het verlengde daarvan. Hoe ziet het college nou het aangekondigde rijksbeleid? Want als Leidschendam-Voorburg naar 30% sociale woningen moet, niet alleen in nieuwbouw, maar in het hele bestand, dan hebben we echt nog een lange weg te gaan en dan kunnen we beter zo snel mogelijk beginnen. Dus graag een reactie daarop hoe het college kijkt naar het aangekondigde rijksbeleid. Dan de wijkplannen die stonden in de meerjarenplannen. Die stonden ook in de jaarschijf. In de monitor zijn ze al wat minder aanwezig en in de collegebrief zijn ze nu versoberd tot veiligheidsplannen, dus daar zou ik toch wel heel graag een reactie willen dat er niet alleen om veiligheidsplannen gaat worden gevraagd, maar dat er echt naar wijkplannen wordt gevraagd. Dat is een beetje in het verlengde van wat collega Van Weers net aangaf, hè? Dat we wel en dat we dus niet alleen maar naar Prinsenhof kijken, maar dat we ook naar andere wijken kijken en ook integraal naar andere wijken kijken. En dus niet alleen maar naar veiligheidsvraagstukken. Want hier denken wij wel echt, hé, dat gaat dus over alles. Dat gaat zeker ook over de woningmix, hè? Dat dat dus niet een kwestie is van de markt, maar dat dat een kwestie is van maatwerk en dat dat dus echt wel in alle wijken op die manier benaderd kan worden. In het kader van duurzaamheid. Daar is al een hoop over gezegd. Het enige aanvulling daarop is om de woningcorporaties ook te bevragen op hoe ze achterstallig onderhoud willen aanpakken. Heeft natuurlijk veel met elkaar te maken. En nou deels een wens, deels een vraag dat het college ook aangeeft met welke aanvullende inzet het zelf aan tafel verschijnt. Dus die wederkerigheid. Het zijn afspraken, daar zit iets wederkerigs in, dus dat we niet alleen maar aan de woningcorporaties vragen: wat ga je meer doen? Maar dat we ook als gemeente bieden: dit gaan we meer doen en ik ben heel benieuwd wat dat dan is. Als dat niet nu verteld kan worden, dat we daar dan op zijn minst over worden geïnformeerd op het moment dat het college daarmee naar de corporaties gaat, dankuwel.

Th.J. Visser - CDA

En dan nu de tweelingbroer van de heer Van der Schans, meneer Van der Schaft.

E.R. van der Schaft - SP

En daar komt ie. Dank u wel, voorzitter. Ja, woningbouw en afspraken met de woningcorporaties, dat is belangrijk. De SP vindt dat er veel meer sociale woningen moeten komen. Sociale huurwoningen. We hebben gisteren bijvoorbeeld gesproken over wat er op ons allemaal af kan komen als het gaat om mensen die een woning nodig hebben. En we hebben gewoon een tekort aan woningen en er moet iets anders voor bedacht worden dan wat er tot nu toe bedacht is. Wat ons betreft moet er toch een koerswijziging komen als het gaat om, zeg maar, hoe kijken we naar woningbouw? En ja, wij willen graag dat er echte huurwoningen van voldoende grootte en voldoende kwaliteit die via wooncorporaties aangeboden worden. De nood is hoog en die wordt alleen maar hoger en met de huidige manier van werken komen die woningen er niet en dat betreurt de SP. Als het gaat om afspraken met de woningcorporaties, willen wij dat er ook in het stuk, zeg maar, iets komt over kwaliteit en kwaliteitsbehoud van huurwoningen. We hebben van diverse plekken de noodkreet gehoord over schimmel en vocht. En daarbij is de snelheid waarmee de woningcorporatie op gang komt gewoon droevig. Wij in project weten nu dat er iets gaat gebeuren, maar dat heeft allemaal veel te lang geduurd. Dus in algemene zin mag er best aandacht zijn voor, zeg maar, snelheid van handelen als het gaat om dit soort problemen op te lossen. Ja, graag hadden wij hier toch in dit stuk en de afspraak ook gezien dat daar iets zou staan over wooncoöperaties als instrument om bewoners van de huurwoningencomplexen meer mogelijkheden te geven om zaken in eigen beheer te nemen. Ja. Het college heeft besloten om de motie die raadsbreed is aangenomen over wooncoöperaties om die niet in uitvoering te nemen. Dat vinden wij triest. Vooral ook als wij, zeg maar, het plan coöperaties het licht laten zien van dat daar een mogelijkheid zit om dingen anders en beter te doen. Dan staan ze met lege handen als het gaat om afspraken met de gemeente. Want de gemeente heeft het uitgesteld om daarnaar te kijken. Dat is jammer. Tot slot, voor de SP is een doorn in het oog dat, als het gaat om ondersteunen van huurders, het je klacht kwijt kunnen over woningen dat daar in complexen waar zowel huur- als koopwoningen zitten, omdat daar namelijk woningen verkocht zijn, dat daar dan op een gegeven moment een rare situatie ontstaat dat de huurder niet weet waar die zijn klachten kwijt kan, omdat er een VVE dan actief is. En ja, wij willen dat de woningcorporaties erop gewezen worden dat ze nog steeds verantwoordelijkheid hebben om huurders goed te ondersteunen en het probleem van samenwerking met de VVE is niet een probleem van de huurder. Daar wil ik het bij laten. Voorzitter, dank u wel.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel voor alle duidelijkheid, door zowel de ChristenUnie als de SP werd verwezen naar de vergadering van gisteravond van de Commissie Samenleving. En daar was onder andere sprake van de woningtoewijzing en de woningbehoefte bij de opvang van asielzoekers, statushouders, Oekraïners, enzovoorts, enzovoorts in relatie tot uiteraard dat onderwerp. Maar dat werd gisteren ook genoemd. Dat gaat natuurlijk ook mee in het debat. Mag ik dan nu het woord geven aan de wethouder en mag ik haar verzoeken om even haar collega te introduceren?

B.B.M. Bremer - Wethouder

Ja voorzitter, dat mag, dank. Naast mij zit Mariette Laaf, onze sociale woonexpert, zeg maar, binnen de gemeente. Nee, ze heeft wonen an sich in portefeuille en daar zijn we ook heel blij mee. Een aantal van u gaf al aan dat het nieuw is dat de prestatieafspraken in de Raad liggen. Degenen die in de vorige periode in de Raad zaten, weten dat ik hier ieder jaar om gevraagd heb als raadslid. Ik verbaas me erover dat we er als Raad niet over konden meepraten, dus tadaa, eerste poging en hij ligt er. Het was even wennen. Dat ziet u ook aan de monitor. Dit is hoe er jarenlang gewerkt is en als je dat als buitenstaander dan leest, dan denk je vooral met de vraag van: En hoe wordt het dan gevolgd? En noem maar op, dat wordt wel gevolgd. Alleen dit is even hoe we dadelijk de gesprekken ingaan met de corporaties van: Nou, wat spreken we met elkaar af en wat heeft zorg nodig? Wat gaat goed en zo. Dus we gaan wel even kijken hoe we dat anders kunnen formuleren, zodat het voor de niet-interne kandidaten, zeg maar, wat leesbaarder wordt. Natuurlijk.

Th.J. Visser - CDA

Meneer van Duffelen

R. van Duffelen - CDA

Ja, hoor ik de wethouder nu zeggen dat we volgend jaar ook een andere rapportage gaan krijgen die meer inzicht geeft in de resultaten.

Th.J. Visser - CDA

Wethouder?

B.B.M. Bremer - Wethouder

Volgens mij heb ik dat niet gezegd. Ik heb gezegd dat de prestatieafspraken zoals die nu voorliggen dat ik dat in een andere vorm ga gieten, zodat die voor een buitenstaander goed leesbaar zijn. En daarnaast heb ik gezegd dat we natuurlijk monitoren en wij evalueren ook ieder jaar. En dat is het vervolg als dit vastgesteld is, dan gaan we dat natuurlijk volgen en dan krijgt u daar ook de resultaten van, zoals dat eigenlijk ieder jaar ook gebeurt, dus daarin is niks gewijzigd, dus dat blijft zoals het is. Nou, dank voor al uw goede inbreng laat ik daarmee beginnen, want daar ben ik ook echt oprecht blij mee. Nieuwe inzichten ook voor mij, makkelijker om met corporaties het gesprek aan te gaan, hè? Wij gaan dat gesprek aan. Wij geven aan de heer Van Streefkerk van, nou ja, hoe gaat dat dan hè? En wat geef je dan mee waar de druk op zit? Of waar zet je druk op? Maar het is wat prettiger als je kan zeggen, nou, de raad vindt ook dit belangrijk en ook dat belangrijk, in plaats van de ambtenaar en de wethouder. Dus u helpt hiermee wel heel erg, dus dat is al voor mij een eerste winst. Waarom? Ik vind dat we dit in de raad moeten bespreken. Overal pak hem even op zoals u dat geuit heeft dat we te weinig sociale woningen hebben. Nou, dat is correct. Dat lijkt me duidelijk. Wij zitten nu op zo'n 25-26%. Gemeente breed en het streven van het ministerie is inderdaad dat we iedere gemeente minimaal 30% hebben, maar daarvoor moeten we gaan bouwen. Er staan 750 sociale woningen. Minimaal zeg ik even bij in de plannen dat ze zitten in alle huidige plannen die u al kent. Dat is KP overgang van Ruysdaellaan. De Star et cetera bij elkaar opgeteld. Dat is ook de bieding die we gedaan hebben naar de rijksoverheid, die ook in de realisatieagenda terecht is gekomen. En daarbovenop willen we natuurlijk proberen meer te doen. Dat is helder. U weet ook dat de bouw op dit moment gewoon heel lastig zit als ontwikkelaars het plan al dicht kunnen rekenen en aan de gang kunnen, dan heb je op sommige punten te maken met stikstof op andere momenten heb je te maken met dat er nog even geen personeel is. Bestemmingsplan 1 januari komt het omgevingsplan, dan moet het weer anders worden. We hebben ook investeerders die afhaken, dus dan hebben we wel een ontwikkelaar die wil bouwen maar, zeg maar de rugdekking van de investeerder die haakt af, dus die moet weer op zoek naar een nieuwe investeerder. Het is heel complex op dit moment. Wij drukken echt aan alle kanten. We hebben ook ambtelijk regelmatig met elkaar. Even een momentje van oké, hoe staat het met dat? Hoe staat het met dat? Waar lopen we tegenaan? Waar zit een kink in de kabel? Waar kunnen we iets vlot trekken, wat is er nodig en dat vragen we ook gewoon aan de ontwikkelaars, maar ook aan de corporaties, ja.

J. Streefkerk - PvdA

Ja, dank. En ik vroeg me af, ik sloeg een beetje aan op dat punt van investeerders die afhaken. Is het college ook bereid om naar zulke creatieve mogelijkheden te kijken als bijvoorbeeld zelf investeren in woningbouw? Wethouder.

B.B.M. Bremer - Wethouder

Dank voorzitter, nou ik ben ontzettend blij met die vraag. Als u een glazen bol heeft, dan komt binnenkort een mooi stuk naar u toe waarin we inderdaad om geld gaan vragen. Want het is gewoon op sommige momenten niet meer dicht te rekenen. En zeker de grootschalige projecten en zeker daar waar heel veel sociale woningbouw zit. Daar moet gewoon altijd geld bij. Dat weet u ook. Maar in deze markt wordt het alleen nog maar lastiger, dus ik ben blij met die vraag en ik hoop dat u blij bent met mijn antwoord en dan hoop ik dat in de Raad ook terug te kunnen zien bij meerderheid, want dat er iets moet gebeuren is helder en ik denk dat u dat op het nieuws ook hoort. Maar even terug naar de prestatieafspraken. Dat is iets wat we dus jaarlijks met onze twee corporaties afspreken. Maar er zitten ook huurdersverenigingen bij. Die komen op voor de belangen van de huurders. Dus die komen ook met hun eigen inbreng. Dus de input die ik nu gehoord heb van onder andere meneer Van der Schaaf, dat u zegt nou in een mix combinatie van koop en huur waar ook een VVE is waar huurders het lastig vinden. Die neem ik mee en die geven we ook zeker door als aandachtspunt. Dat geldt voor alle punten die u als aandachtspunten heeft meegegeven, dan hoef ik niet allemaal even langs te lopen, maar die nemen wij sowieso mee. En verduurzaming. Nou ja, die noemde u eigenlijk allemaal ontzettend belangrijk, drukken wij ook op, maar ook corporaties. Geen excuus, maar hebben ook maar een beperkt budget. We moeten heel veel doen en nieuwbouwen en verduurzamen en vernieuwen en noem maar op. Dus die maken ook jaarplanningen met het budget van dan gaan we dat doen, dan gaan we dat doen. Zij realiseren zich heel goed dat wanneer zij de panden versneld verduurzamen, dat het niet alleen voor de huurders gunstig is, maar ook voor de corporatie zelf. Maar ik ga het nogmaals onder de aandacht brengen dat daar meer tempo op moet komen. Even kijken, dan ga ik even wel even nu de fracties langs of dingen die ik nog niet genoemd heb. Nou ja, meer ambitie duurzaam. Daar begon de D66 mee. De doorstroming mogelijkheden ja, die kunnen beter, maar op dit moment zit ook de doorstroom gewoon op slot omdat mensen ook minder verhuizen op dit moment en dat is ook wat ik gisteren aangaf bij de taakstelling statushouders bijvoorbeeld. Als je minder mutaties hebt in huurwoningen, dan kan je ook minder nieuwe mensen in een huurwoning kwijt. Sommige mensen blijven echt zitten vanwege de energie die willen terwijl je contract vaak mee kan nemen, ligt eraan waar je naartoe gaat overigens, maar dan zie je toch dat mensen liever wat langer blijven dan dat ze gaan verhuizen. Dus in alle opzichten is gewoon de wereld op dit moment qua wonen heel complex. Niet alleen qua wonen, maar daar hebben we het nu wel even over. Meer voor ouderen bouwen? Ja, er liggen een aantal plannen, ook specifiek ouderen. Het Knarrenhofje is hier vorige periode al langsgekomen. Daar zoeken we nog steeds naar een geschikte locatie. Dat is één grote wens van ouderen die dat graag willen. Maar wij hebben zelf zoals u weet, weinig grond ja, die hebben toch wel nodig als je zulke initiatieven wil doen. De leefbaarheid hebben een aantal van u ook genoemd, heel belangrijk in de wijken daar waar de corporaties veel zitten, hebben zij aandacht ook voor de leefbaarheid. Maar verder is het ook vooral ook een gemeentelijke taak en van de bewoners. Ik vind dit wel een én én én taak. We moeten met zijn allen zorgen dat onze gemeente leefbaar, schoon en veilig is en ik snap dat waterbedeffect heel goed, want ik woon achter de Heuvel en we hebben vorig jaar ook meeuwen gehad die we eerder nooit hadden. Dus dan kan meneer Van Duffelen waarschijnlijk ook beamen, want ze vlogen ook bij hem over de schoorstenen heen, dus dat is het effect als je aan de ene kant wegjaagt, ze gaan ergens naartoe. En je ziet nu ook alweer toename. Het is natuurlijk net seizoen. Ik denk ja, vraag het aan de gemeente Leiden. Het is een probleem van. Nou ja, we hebben de aandacht voor dat inderdaad dat waterbedeffect en niet alleen voor de meeuwen, maar ook voor de overlastgevende. Andere zaken. Even kijken de belangrijke partners corporaties gaf de heer Wildschut aan. Ja inderdaad betaalbare woningen keihard nodig dus ik zei net al die 750, die zijn hard 750 woningen. We proberen daar toe te voegen waar mogelijk. We hebben ook met de corporaties al gesproken over optopping, alleen dat is in sommige wijken gewoon lastig, ook omdat de fundering het niet altijd toelaat. Maar zoals u weet is dus wel de Heuvel als Prinsenhof is erfgoed en daar mag je niet zomaar aanpassingen aan doen. Je mag niet zomaar dingen veranderen en dat is eigenlijk als je van bovenaf naar beneden kijkt. De opbouw hoe het opgebouwd is, dus niet zozeer de panden zelf is erfgoed, maar de opbouw van de wijk. Dus de footprint.

Th.J. Visser - CDA

Ik zie even een punt, dus dan wil ik even meneer Streefkerk het woord geven.

J. Streefkerk - PvdA

Ja dank voorzitter, de wethouder gaf aan die 57 is hard, hebben we eerder gehoord, gaf ook aan die 750 is niet genoeg om naar dat rijksbeleid genoemde 30% te gaan. Daarvoor zijn een veelvoud van die 57 nodig. Kan de wethouder daar ook een getal aan plakken, ook al is dat misschien een zacht getal.

Th.J. Visser - CDA

Wethouder.

B.B.M. Bremer - Wethouder

Daar kan ik even geen getal aanhangen. Wat ik wel doe is als nieuwe ontwikkelaar mijn nieuwe plannen in ieder geval zorgen dat die 30% er wel in komt in die 20% middeldure huur, want ook die diversiteit is erg belangrijk en ben wel met de corporaties al in gesprek sinds vorig jaar om te kijken waar we kunnen toevoegen in de optopping. Maar de optopping hoeft wat mij betreft niet altijd sociaal te zijn, zeker in een wijk als Prinsenhof en de Heuvel niet. Ik denk dat we daar juist meer, en dat hoorde ik net ook al, naar de middenhuur moeten gaan. Zou wel in de optopping gezocht kunnen worden. Maar ik wil toch ook kijken en ik zoek even speelruimte bij u om toch, ja, soms moet je een beetje stout zijn in de Heuvel en de Prinsenhof. Wat ik net zei, is dat die erfgoedlijn van de footprint, maar als je blijft bouwen wat je hebt, dan hou je ook wat je hebt. En ik wil toch kijken met u in de toekomst om te kijken als daar woningen gesloopt moeten worden voor nieuwbouw of we dan toch naar een ander concept kunnen gaan kijken om ook daarin differentiatie aan te brengen in de woningen, maar ook in de opbouw van de wijk om te kijken hoe we daar de leefbaarheid terug kunnen brengen door anders te bouwen. Maar dat is even niet voor nu, die parkeren we even. Die komt de komende 3 jaar.

N.A. van Weers - GroenLinks

Voorzitter

Th.J. Visser - CDA

Mevrouw Van Weers

N.A. van Weers - GroenLinks

Ik heb nog vragen gesteld over de Nieuwstraat, want dat zijn in de laan eigenlijk maar kleine flatjes die daar staan en die hebben ze. Ze hebben er nu voor gekozen om die af te breken en niet te renoveren. Daar zou optoppen natuurlijk heel goed kunnen en dan zouden de bredere etages ideaal zijn. Zeg maar voor seniorenwoningen. Maar is daarover gesproken met woningbouwverenigingen of ga je dat nog doen? Gaat u dat nog doen?

Th.J. Visser - CDA

Wethouder.

B.B.M. Bremer - Wethouder

En ik was nog niet aan het einde van mijn betoog, want ik was pas bij de ChristenUnie en u zat daarna, dus ik zat nog middenin en dan dwaal ik af en toe af. Maar dat is ook om u mee te nemen, want ik merk dat er bij u heel veel vragen zitten en ik heb heel veel behoefte om te delen en ik ben met heel veel dingen tegelijk bezig. Alleen ik kan er pas delen met u als we er een agendapunt over hebben, dus soms zoek ik ook gewoon haakjes om dat te doen en anders moeten we kijken of we dat op een andere manier kunnen doen, hoe we met elkaar kunnen kijken hoe we innovatief, maar ook woningen kunnen toevoegen. Dus ja, ik heb daar soms behoefte aan, dus excuseert u mij als ik een beetje afdwaal, maar dan weet u in ieder geval waar we mee bezig zijn.

Th.J. Visser - CDA

Sorry, meneer Wilschut.

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Ja, ik zou denken, we moeten gewoon een beeldvorming hierover organiseren. Volgens mij is dat wel een mooie plek om eens een keer breed hierover te praten. Maar goed, het was niet mijn vraag, gaf je nou echt aan dat de Prinsenhof cultuurhistorische waarde heeft? Zeg maar. Oké, dan heb ik het goed begrepen, dank u wel.

B.B.M. Bremer - Wethouder

Ja, Google dadelijk, maar even zowel de Heuvel als Prinsenhof en dat heeft te maken met hoe de wijk opgebouwd is. Dus de footprint an sich, maar Google het maar eens. U komt verrassend tot inzicht. Ik ben daarachter gekomen toen ik dacht, het ken je ja, ik ben soms iets te openhartig, maar vooruit. Het kende die plein straat vrij lang leeg en ik heb af en toe dromen en visies en dan probeer ik te kijken, zijn daar dingen mogelijk en denk nou misschien een leuke woontoren. Zeg niet dat het moet hè, maar zo werkt mijn brein en toen ben ik gaan googelen en toen bleek dus kende die plein ook rijks erfgoed te zijn, dan mag je dus niet aankomen. Nou droom weg, maar dat geeft niet. Is heel belangrijk, ik ben ook van de erfgoed, dus ik wil dat soort dingen ook graag behouden. Maar om even aan. Dus toen kwam ik er dus achter dat beide wijken, dus dus google het even. Het is echt leuk om materie om even in te duiken, ja. De corporaties en nieuwbouw? Ja, die staat nog niet op groen, omdat het niet altijd vanzelfsprekend is dat ontwikkelaars en corporaties elkaar vinden. Dat gaat wel steeds beter, maar het is niet automatisch. We hebben wel zeg maar ook een klankbordgroep met andere corporaties en sommige ontwikkelaars, maar in ieder geval ambtelijk om te kijken, hoe krijgen we dat beter bij elkaar? En als er nieuwe ontwikkelaars komen met plannen, dan zeggen we ook altijd, denk aan Vidomes, denk aan Wooninvest en ga daarmee in gesprek, want u moet 30% sociaal in zou mooi zijn als zij dat kunnen afnemen van u, dus het is nog geen vanzelfsprekendheid, maar het gaat al beter dan het was. Nou de resultaten had ik al genoemd, die die komen er natuurlijk aan. Nieuwe sociale woningen bouwen Wassenaar scoort beter. Dat is al jaren zo trouwens Wassenaar scoort het beste in de hele regio bijna en iedereen denkt altijd dat Wassenaar duur duur duurder is en dat is ook zo, maar ze hebben nog steeds heel veel sociale woningbouw. Dat is echt heel bijzonder. Ook FLEX. Daar is ook de stand van zaken. Ik heb er gisteren ook kort al wat over gezegd, maar u was niet alle gisteravond in de Commissie Samenleving aanwezig. We hebben. We hadden 4 locaties, die hebben we met u gedeeld, die zouden we gaan onderzoeken op haalbaarheid. We hebben subsidie aangevraagd en gekregen. Maar desondanks is het niet dicht te rekenen zoals het er nu naar uitziet, moet er minimaal € 24.000 per woning bij. En dan hebben we nog geen parkeervoorzieningen, nog geen fundering en dat soort dingen, dus we zijn nog druk aan het rekenen, want we willen het heel graag wel dicht rekenen en haalbaar maken. Maar wat je ook ziet gebeuren is en dat noemde ik gisteren ook de bijvangst van deze plannen die je hardop deelt in de samenleving. Dat de andere mensen zich melden met eigen grond. Ze zeggen, hier mag het ook, maar dat er ook corporaties zijn, maar ook ontwikkelaars die zeggen van hé wacht eens even. Nu wil de gemeente daar FLEX bouwen, maar ik wil eigenlijk zelf bouwen. Ik wil nu toch een beetje tempo gaan maken, dus dat noem ik dan even bijvangst, want permanente bouwen. Ze gaat natuurlijk altijd voor FLEX, dus ik verwacht eind deze maand in ieder geval met een antwoord daarop te komen. Dan hebben we alles wel uitgerekend en dan kunnen we kijken wat wel en wat niet haalbaar is. Die 750 woningen. Volgens mij heb ik die voldoende beantwoord. De heer Van Wissen vroeg er ook naar hoe het te versnellen. Ja, wij, wij zitten gewoon constant nu ook met de ontwikkelaars om tafel van ieder project van hoe ver ben je? Wat heb je nog nodig? Bestemmingsplannen proberen we te versnellen. Nou ja, we proberen handjes te bieden daar waar mogelijk, maar we weten ook, we hebben ook op de afdeling en regionaal handjes tekort, dus we proberen ook de ontwikkelaars hebben soms zelfs ook handjes proberen met ons mee te doen en dan op die manier te versnellen. Ze zijn heel creatief in het proberen om alles te versnellen. Want het is gewoon keihard nodig. Levensloopbestendig, ja, dat zit in de woonzorgconcept. Wat hier in het stuk ook zit, vroeg u volgens mij naar meneer Van Wissen en levensloopbestendig zit natuurlijk ook veel in appartementen zelf, maar die voornamelijk in de woonzorg. En dat is de innovatieve woonzorg die we willen doen. Daar is ook naar gevraagd door 18 min 18 plus. Dat zijn zeg maar de gezinshuizen onder andere dus wij krijgen dadelijk. We hebben nu nog niet een taakstelling op zorgwoningen, maar die zit daar wel aan te komen. Dus dan wordt het straks voor de ontwikkelaars nog complexer, want het is 30% sociaal, 20% midden duur, 5% economie en waarschijnlijk 5 tot 7% ongeveer zorg. Dus dan blijft er weinig vrije ruimte over, maar goed wat nodig is is nodig, zeg ik altijd. Maar de Nieuwstraat vroeg mevrouw Van Weersma. Nou, het is grappig dat u dat zegt. Daar zijn we ook druk mee bezig. Daar gaan we vandaag toevallig het concept gezien wat naar het college gaat, dus jij komt naar u toe. Daar was aanvankelijk het idee om 3 woontorens te vervangen door dezelfde 3 woontorens, maar dan modern verduurzaamd en noem maar op en ik zag dezelfde kans als u van kunnen we daar niet toch wat meer toevoegen dan we dat toch gaan bouwen? Nou, daar, dat was even wat dat duurde even wat langer, maar uiteindelijk denk ik dat het nu redelijk gelukt is, maar dat. Komt dus nog voor de zomer naar u toe. Meeuwenoverlast heb ik gehad. De adviesraad is zeker wel betrokken en zeker ook bij de prestatieafspraken. De wachtlijst wordt langer, hoe de versnelling? Ik hoop dat ik daar voldoende antwoord op heb gegeven. De wijkplannen die zijn gemeente breed en die blijven we ook integraal bekijken. Alleen sommige dingen kan je niet bij corporaties leggen die horen bij de politie thuis of bij de andere instanties die onze gemeente in de openbare ruimte bezig zijn. Wat?

Th.J. Visser - CDA

Ja, sorry meneer Streefkerk, even kijken, u zit inderdaad een beetje buiten beeld.

J. Streefkerk - PvdA

Dat geeft helemaal niks. Dank. Ja, dus daar ga ik meteen even op aan. Snap ik dat je niet van alles en nog wat aan de corporatie, maar nu wordt juist voor de juiste veiligheidsplannen hier genoemd en ik zou juist zo graag willen dat in het gesprek met de corporaties veel breder naar wijkplannen wordt gekeken. Misschien heb ik dat verkeerd begrepen, maar kan de wethouder aangeven dat het inderdaad op die manier wordt ingestoken? Wethouder, maar

B.B.M. Bremer - Wethouder

Maar je zal ik hem niet opgevat, maar dat wordt inderdaad wel gedaan en Vidomes neemt daar echt het voortouw ook in om te kijken hoe ze zaken anders in de wijk kunnen. Zij zijn ook begonnen met die flatcoaches en dat soort zaken om met de buurt te kijken waar is behoefte aan? Dus ik vind dat ze daar echt al heel heel mooi mee bezig zijn. Maar dat zit er dus wel in. Ja. De SP voldoende woningen? Nou u had het al gezegd, hè? Kwaliteitsbehoud nemen we zeker mee en die u gaf aan die motie dat die van tafel is dat ik weet niet waar u dat vandaan heeft. Hij hoort niet in de prestatieafspraken thuis, maar omdat het daarover de woningcorporaties gaat. Anders dan u bedoelt dat in uw motie, maar daar zijn we nog mee bezig om te kijken hoe we dat uitvoering kunnen geven. Dus hij is zeker niet weg. Hoor.

E.R. van der Schaft - SP

Ik heb dat uit een overzicht van het college gehaald dat die dat in september is besloten dat vanwege capaciteiten niet in uitvoering wordt genomen. Maar als het anders is, ben ik alleen maar blij. Dus

B.B.M. Bremer - Wethouder

Wethouder. Dat is iets anders dan dat hij weg is. Wij zitten inderdaad met capaciteitsproblemen. Nee, dat dus, het is niet prioriteit één, maar hij is niet van tafel, zeker niet. Volgens mij heb ik zo alle vragen beantwoord, anders zou ik het graag vernemen.

Th.J. Visser - CDA

Ik zal even rondkijken of er vragen nog niet beantwoord zijn. Sorry, meneer Streefkerk, dank je.

J. Streefkerk - PvdA

Ik wacht rustig af tot hier in mijn hoek zo. Ja, eigenlijk een punt. En dat is: we hebben nu ook wel wat verschillende ambities van het college gehoord, maar dat we dus ook geïnformeerd worden, hè? Dus we gaan de corporaties vragen om aanvullend op die langjarige afspraken nog aan te geven wat ze willen doen, wat ze kunnen doen. Maar dus ook dat we dat overzicht als, hè, wat we als gemeente zelf aanvullend willen doen, dat we dat ook toegestuurd krijgen of ergens inzichtelijk krijgen.

Th.J. Visser - CDA

Dank.

B.B.M. Bremer - Wethouder

Ik zit even te zoeken wat er nu precies bedoeld wordt, want we gaan nu de gesprekken in met de corporaties. Daarin brengen wij ook in wat we als gemeente belangrijk vinden en dus wat u belangrijk vindt, hè? Daarom vind ik het belangrijk om het met de Raad te bespreken. Dat nemen we allemaal mee. Dan worden de prestatieafspraken gemaakt en dan krijgt u daar natuurlijk het resultaat van. Maar bedoelt u niet?

J. Streefkerk - PvdA

Nou, iets specifieker dan. Dus we gaan met de corporatie in gesprek. We geven van alles inderdaad nu mee wat we van de corporaties willen. Maar ik zou dus ook benieuwd zijn, hè, wat gaan we nou zelf extra bieden als gemeente? En over een paar dingen hebben we het hier vanavond wel gehad, hè? Dus hoe kunnen we ook als gemeente iets doen om versnelling in nieuwe nieuwbouwprojecten mogelijk te maken? Nou, zo'n investeringsplan, daar ben ik heel benieuwd naar. Er is ongetwijfeld nog meer te zeggen en dat stukje daar doel ik op.

B.B.M. Bremer - Wethouder

Ja, dan kan ik toezeggen als die van toepassing zijn bij de corporaties en we proberen met hen ook mee te denken. Het lastige soms van optoppen is dat als ze dan weer een bestemmingsplanwijziging moeten komen. Voorheen hadden ze dan zoiets van doen we liever niet, maar omdat we nu met die woningnood zitten en dat is gewoon het makkelijkst, want die kan je vaak panklaar aangeleverd krijgen en dan kraan erop en het staat bij wijze van spreken, hè? Daar zien ze nu wel de mogelijkheden in en staat ook genoemd in de prestatieafspraken en de zogenaamde okselwoningen en dat soort dingen. Dus ik ben blij dat ze daar nu ook creatief zelf mee aan de slag gaan, maar tegelijkertijd zie je ook omdat we vergrijzen dat bijvoorbeeld met name in de appartementen ook ouderen zitten met scootmobiels dat daar weer geen voorzieningen voor zijn. Dus dan willen ze weer een uitbreiding beneden dat je daar je scootmobiels kan parkeren. En dan zit je bijvoorbeeld in de Prinsenhof weer met erfgoed dat dat weer niet mag, omdat het weer uitbreiding van de footprint is en zo komen we van het een en het ander en maken sommige dingen het weer complexer. Moeten we daar weer over nadenken, maakt het vak wel heel erg leuk en boeiend, maar qua snelheid schiet dat soms niet op.

J. Streefkerk - PvdA

Dus, voorzitter, tot slot dan

Th.J. Visser - CDA

Ja, meneer Streefkerk tot slot.

J. Streefkerk - PvdA

Dus we krijgen ook inzichtelijk wat de gemeente extra gaat doen en bieden. Naast wat de corporaties extra gaan doen en bieden.

Th.J. Visser - CDA

U wordt uitgedaagd wethouder.

B.B.M. Bremer - Wethouder

Ja, ik zit even te denken wat de heer Streefkerk bedoelt, want de prestatieafspraken zijn bedoeld. Wij zijn de gemeente, corporaties zijn hier actief. Wij willen iets van de corporaties, namelijk woningen en leefbare wijken. Dat soort dingen. Dat zetten we allemaal vast. Dat monitoren we en u vraagt nu aan mij, en wat brengt de gemeente dan in anders dan de corporaties?

Th.J. Visser - CDA

Meneer Streefkerk

J. Streefkerk - PvdA

Ja klopt, omdat ik dus die weet, kijk, ik vind een afspraak iets wederkerigs en we vragen een heleboel aan de corporaties. Vind ik ook terecht, hebben we met elkaar gedaan vanavond. Maar de vraag is natuurlijk ook, wat bieden we dus als gemeente om dat mede mogelijk te maken, om al die opgaves die we in de volkshuisvesting hier met elkaar hebben opgesomd, om die te adresseren? Dus ik wil die afspraken niet alleen maar iets vragends aan de corporaties laten zijn. Ik wil ze ook iets biedends vanuit de gemeente laten zijn. Er komt

B.B.M. Bremer - Wethouder

Hé, Het kwartje valt? Ja, ja, tuurlijk. Maar dat is ook onze eigen gemeente, de ambtelijke capaciteit die we daarvoor inzetten, het meedenken als dus wat zij nodig hebben om die prestatieafspraken mogelijk te maken. Uiteraard dus inderdaad. Afspraken zijn meestal tussen meerdere partijen, ja.

Th.J. Visser - CDA

Wethouder, ik hoorde u zeggen dat deze maand nog een stuk over flexwoningen richting ons komt, dus dat is een soort toezegging, zal ik maar even zeggen. Ik hoorde u ook een soort oproep doen om vaker met ons in overleg te gaan. Dus het aandragen van de agendapunten, dat is een oproep aan de hele Raad in ieder geval en de Commissie. En, ik hoorde u een suggestie doen om eventueel een stuk over de mogelijkheden van financiering met de Commissie en de Raad te bespreken naar aanleiding van de discussie met meneer Streefkerk. Wat voor mogelijkheden heeft de gemeente zelf om aan financiering van bouwprojecten of versnelling van bouwprojecten te doen? Tenminste, zo begreep ik het.

J. Streefkerk - PvdA

Ik vroeg naar, hè, welke mogelijkheden ziet de gemeente om zelf te investeren in projecten? En volgens mij, maar dan vraag ik het aan de wethouder. Volgens mij komt er een voorstel vanuit het college om inderdaad dergelijke investeringsruimte beschikbaar te stellen.

Th.J. Visser - CDA

En mijn vraag is dan, als dat goed begrepen is, wanneer denkt u dat u daarmee zou kunnen komen? Kijk

B.B.M. Bremer - Wethouder

Ik kijk even naar de achterhoede. Volgens mij is er al een stuk verstuurd naar de Raad, maar ik zie geen geschut en ik zie geen geknik, nee, het is nog niet onderweg. Zie ik geschut, dan is die onderweg, komt het eraan. Wij gaan zeker kijken of we zelf iets kunnen doen, maar daarnaast zien we misschien ook wel mogelijkheden daar waar dingen niet dicht te rekenen zijn dat we misschien als gemeente zelf moeten bijplussen, wat meerdere gemeenten op dit moment aan het doen zijn om in ieder geval te zorgen dat het sociale component gebouwd gaat worden. Ja, en ik denk dat dat nog voor de zomer bij u ligt, ja.

Th.J. Visser - CDA

Dan noteren we dat als dusdanig, dan kijk ik nog even in de zaal rond of er behoefte is aan een tweede termijn. En dan kijk ik eventjes van links naar rechts. Ik zie geen ja's dan? Nee hè. Ja, vanuit dat hiermee het agendapunt behandeld is. Ik dank u wel, wethouder, voor dit agendapunt. Kunnen er even ook spreektijden doorgegeven worden? En als die logistiek er nog is.

Th.J. Visser - CDA

dan gaan we over naar agendapunt twee B Raadsvoorstel vaststellen zienswijze op gewijzigde gemeenschappelijke regeling Avalex. De Wet op de gemeenschappelijke regelingen is gewijzigd. Op basis hiervan moet de gemeenschappelijke regeling van Avalex op punten worden gewijzigd. Na deze wettelijke wijzigingen heeft het bestuur van Avalex dit als een natuurlijk moment aangegrepen om enkele aanpassingen voor te stellen op basis van eerdere bestuursbesluiten. De raden van de deelnemende gemeenten kunnen op basis van de zienswijze op de voorgestelde wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling een zienswijze indienen. Volgens mij, ja. Het college heeft een zienswijze brief voorbereid en legt deze ter vaststelling voor aan de raad. In de zienswijze wordt gevraagd om verdere focus aan te brengen in de samenwerking tussen Avalex en afzonderlijke gemeenten en gemeenteraden, specifiek op de punten van participatie en de bepaling van onderwerpen waarvoor een zienswijze moet worden gevraagd. Ik wijs u er even op dat de heer Beek nog een stuk met een paar extra wijzigingen heeft ingestuurd dat, als het goed is, bij u al in de stukken meegekomen is. Ik kijk even naar de griffier of dat klopt. Ja, oké, dan hebben we voor aanmelding voor het debat de heer Hielkema, de heer Beek, de heer Wilschut, de heer Van Wissen, mevrouw Cerise, de heer Streefkerk en de heer Van der Schaft. Er is...

S.J. Duijvestijn-van Leusden - GBLV

Er is iets misgegaan met mijn mailtje aan de griffie? Daar staat toch duidelijk, mevrouw Duijvestijn, dank u voorzitter.

Th.J. Visser - CDA

Dan vul ik voor meneer Van Wissen, mevrouw Duijvestijn in. Dank u wel. Dan kijk ik naar de heer Hielkema, die de aftrap mag geven.

A.J.M. Hielkema - D66

Nou hebben wij toch een snelle fractie dat daar zo snel aangemeld wordt. Hartstikke mooi. Ik hoor net dat ik nog 9 minuten heb. Ik denk dat ik die niet ga gebruiken, want dit is toch vooral een administratieve wijziging. Wel wil ik de kans aangrijpen om nog eens aan te moedigen dat wat ons betreft het echt belangrijk is en volgens mij zien we dat ook terug in deze wijziging dat ook Avalex een rol krijgt in het meedoen met participatie, want de maatschappij bestaat uit overheid, burgers en bedrijven en laten we het ook vooral samen doen. Dank u wel, voorzitter.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel, de heer Beek.

G.D. Beek - VVD

Voorzitter, ik ben sneller aan de beurt dan ik gedacht had. Dank aan D66 voor de korte bijdrage. Wij hebben het afgelopen jaar niet zoveel over Avalex gehad, maar na een hete zomer en een koude winter vind ik het toch nodig om alle mannen en vrouwen die in weer en wind ons afval ophalen te bedanken voor hun inzet. We kunnen het volgens mij niet vaak genoeg herhalen. Dan over de inhoud. We hebben het over het aanpassen van de GR voor Avalex aan de nieuwe wettelijke bepalingen. Dat is belangrijk, maar alleen in het licht van wat Avalex in functionele zin voor ons doet: afval ophalen binnen onze gemeente. En dat doen ze voor onze inwoners met een goede service en lage lasten en daar houden wij van als VVD. Even kijkend naar het verhaal. De toelichting op de wijzigingen is helder, waar aanpassing nodig is en welke niet. Beetje lastig is dat de artikelen verspringen ten opzichte van de regeling zelf, maar daar is wel doorheen te lezen. Het is een technisch duidelijk verhaal en uiteindelijk zal dat op onze instemming kunnen rekenen. Dan even over de zienswijze. Ik heb gemeend een aantal aanpassingen te moeten maken in de zienswijze en deze heb ik al rondgestuurd aan de collega-woordvoerders. Maar ik heb over die zienswijze nog wel aan de wethouder een paar vragen. Dat is, laten we zeggen, in aansluiting op wat D66 zegt dat participatie heel belangrijk is. Dat is het ook en daar moet Avalex ook een rol bij spelen. Maar de vraag is, waarom moet dat opgenomen worden in de PDC? De producten- en dienstencatalogus gaat over de producten die wij afnemen voor het weghalen van ons afval of het verwerken van ons afval. Dus dat vind ik een beetje een vreemde plek dat we het in de zienswijze laten staan. Maar mijn voorstel zou zijn om deze zin te laten vervallen, tenzij de wethouder aangeeft dat dat kan. Want PDC is, je neemt het wel af of je neemt het niet af en er komt een rekening voor en dat vind ik het meest vreemde. Ik zou van Avalex geen rekening willen zien op het moment dat wij een bijdrage vragen in participatie. Dan is het andere punt waar ik een vraag over heb: er wordt gevraagd of Avalex nog aan kan geven waar een zienswijze over nodig zou kunnen zijn. Ik heb in de toelichting gelezen dat zij al aangeven dat dat zou kunnen gaan over de strategie en de toekomst van Avalex. En als je even bedrijfskundig meedenkt, dan heb je al zo gauw zoiets van: wat is dan het lijstje van wat is van belang bij Avalex? Nou, de begroting, dat doen we al. De bemensing, nou, die organisatie. Ik denk dat we daar niet al te veel opmerkingen over mogen hebben. Milieuaspecten, nou, dan moeten ze binnen de wet blijven en ik denk dat ze dat ook doen. Dan blijven er wat mij betreft nog twee punten over die misschien zienswijze plichtig of vrijwillig zijn. Dat zou het vestigingsbeleid kunnen zijn en samenwerking met derden, want ik denk ook dat in dit soort aspecten dat meer de Raad aan zet is dan dat we dat kunnen vragen aan Avalex, want wij moeten aangeven waar we zienswijze over willen hebben. Dus dat is nog de vraag over aan de wethouder, hoe ziet hij dat? En dat is het dan tot zover.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel en dan gaan we nu naar de heer Wilschut.