Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
En geldt punt twee B Raadsvoorstel, vaststelling zienswijze, gewijzigde gemeenschappelijke regeling, Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De context in deze is naar aanleiding van de nieuwe wet gemeenschappelijke regelingen heeft het algemeen bestuur van de Metropoolregio een ontwerp wijziging van de gemeenschappelijke regeling opgesteld om de regeling in lijn te brengen met de nieuwe wet. Daarnaast zijn als gevolg van actuele ontwikkelingen, zoals gemeentelijke herindelingen, ook enkele andere wijzigingen opgenomen. De doorgevoerde wijzigingen, zowel die als gevolg van de actualisatie als de wijzigingen die het gevolg zijn van de wetswijziging, zijn beleidsarm. De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de uittreding uit de gemeenschappelijke regeling door een gemeente en de evaluatie van de gemeenschappelijke regeling. Voor dit onderwerp hebben zich aangemeld: de heer Van Wijk, de heer Beek en de heer Elenbaas. En dan geef ik de heer Van Wijk als eerste het woord.
Ja voorzitter, dank u wel. Ja, ik ben wel als woordvoerder opgegeven, maar eigenlijk is er niet zoveel woord te voeren. Er is in Emmer DA overleg vrij vaak over dit onderwerp gesproken. We hebben, voor diegenen die het niet weten, twee adviescommissies. Dat is het economisch vestigingsklimaat, waar ik onder andere in zit, en de vervoersautoriteit. Dit heeft veel met de vervoersautoriteit te maken, maar het is eigenlijk gewoon een punt van ja, wat moderne aanpassingen van dingen, regels die niet meer goed werken, et cetera, et cetera. Dus er is niet heel veel spectaculairs aan de hand. Ik heb een dingetje wat ik wil vragen aan de burgemeester voordat ik wethouder zeg, maar de burgemeester. In het laatste overleg hebben wij een briefje opgesteld. Tenminste, ik dacht dat dat briefje zou verstuurd worden naar de...
De leden van de adviescommissie Vervoer en Economisch Vestigingsklimaat plus de ambtenaren plus de burgemeester. Dat briefje is niet verstuurd naar MDA dus daar was geen bekendheid aan gegeven. Dat is mijn vraag nu, waarom is het briefje niet verstuurd naar MDA? Punt.
Ja, ik kan er ook kort over zijn, maar ik heb wel een voorstel van orde dat de heer Elenbaas misschien eerst het woord krijgt, want ik heb begrepen dat vanuit GroenLinks van mevrouw Seriese er vragen zijn aan de vertegenwoordigers in de adviescommissies. En dat is dus de heer Van Wijken en daar ben ik voor de vervoersautoriteit. En ik heb mij eigenlijk alleen maar aangemeld vanwege het feit dat mevrouw Seriese vragen had, dus die wil ik graag beantwoorden als ik daartoe in staat ben. Dank u wel. Natuurlijk dan.
Ik heb de eer om dit haar bijdrage voor te dragen. Ja. GroenLinks heeft waardering voor de wijziging van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Hiermee wordt invulling gegeven aan de wetswijziging en hiermee krijgt de democratische controle op de gemeenschappelijke regeling weer meer gestalte. We kunnen dan ook akkoord gaan met de voorliggende zienswijze en dus met de wijzigingen, maar naar aanleiding van de stukken heeft onze fractie nog een paar vragen. Er is een advies uitgebracht door de twee adviescommissies van de MRDH. In deze adviescommissies is onze Raad uiteraard ook vertegenwoordigd. Dat advies is niet of niet helemaal opgevolgd of aangehouden tot aan de komende evaluatie. Wij zouden graag aan onze leden in de adviescommissies willen vragen of zij iets kunnen toelichten over hun activiteiten in die adviescommissie en hoe zij dit verdeelde advies zien. En, dat gaat dan even tussen haakjes om twee punten. Kunnen raadsleden of commissieleden of steunfractieleden lid zijn van die adviescommissie? Daar ging het geloof ik over en kunnen raadsleden ook rechtstreeks informatie vragen aan het bestuur van de MRDH. Dat was een van de vragen. Er komt een evaluatie in 2024, waarbij ook de gemeenteraden worden betrokken. Is er al een plan van aanpak en kan de portefeuillehouder zeggen wat dat plan inhoudt, wat de planning is en hoe onze Raad hierin wordt meegenomen. En dan tot slot in de MRDH gaat het om veel en grote plannen en belangen. De Raad krijgt nu een grotere rol en er komt een evaluatie aan. Het zou ons daarom een goed idee lijken als er binnenkort een beeldvorming van en over de MRDH kunnen hebben, zodat we ons goed oordeel kunnen vormen en een goede gesprekspartner voor het college kunnen zijn. Tot zover, voorzitter.
Dank u wel. U heeft dus in dit geval de heer Bas en de heer Van Wijk. Ik wilde u bij de eerste even antwoord laten geven wat dan? Misschien is het er voor de portefeuillehouder reden om daar ook nog eens een keer op te reageren.
Heer Baas aan de portefeuillehouder vraagt, daar ga ik geen antwoord op geven. En laten we zeggen, de beeldvorming laat ik bij de griffie zitten, want ik neem aan dat dat goed komt. Ik vind dat ook wel een goed voorstel, maar ik ga even in op twee onderwerpen, dat is of commissieleden lid kunnen zijn van een adviescommissie en het informatievragen aan het bestuur van de MRH. En ik hoop ook dat de burgemeester ook even ingaat op die informatievragen aan het bestuur, want dat weet ik niet helemaal precies. Daar moet ik een beetje gokken, maar laten we zeggen, het verschil is bij die adviescommissies. Daar zitten raadsleden in en het is niet toegestaan binnen de huidige regelingen om commissieleden in te doen. Er is door diverse raden gevraagd om commissieleden toe te laten en dat heeft gewoon te maken met enerzijds werkdruk en anderzijds de vergaderdata van die gemeenteraden. Die zijn dan op woensdagavond, want die vergaderingen zijn altijd op woensdagavond en dat schuurt en dan willen ze bij een raadsvergadering zijn en dan willen ze een commissielid afvaardigen. Daar wordt verschillend over gedacht, want er zijn mensen die zeggen, van ja, je bent gekozen in de raad en als je beslissingen wil nemen of liever zegt je geeft advies aan de MRH, dan moet je raadslid zijn. Er zijn er ook die zeggen, ja, dat kan in een lichtere versie. Ik heb, ik weet niet of jij erover uitgesproken hebt. Ik heb me daar in de adviescommissie niet over uitgesproken. Ik heb aangehoord dat er twee verschillende stemmen zijn en het wordt volgens mij ook in de evaluatie zal het waarschijnlijk ook wel meegenomen worden om te kijken of dat mogelijk is. We zouden hier in de raad ook eens een keer iets van kunnen vinden. We zouden daar gewoon eens over kunnen praten of dat wel of niet kan. Maar ik weet niet wat de wettelijke kaders hierin zijn of daar wettelijke beperkingen zijn. En dan over de informatievragen aan het bestuur van de MRH dat er zijn twee dingen die of er is één ding, wat anders gaat in de regeling is dat het bestuur van de MRH mag nu zelf informatie sturen naar de onderliggende raden. Dat mocht vroeger niet, dat moest via de portefeuillehouder en volgens mij is het nu nog steeds zo dat als wij informatie willen hebben, dan moeten we dat vragen via de portefeuillehouder dus dat is de informatie die ik heb en het beeld wat ik heb. Voor de rest. Meneer van
Kon me daar bij aansluiten, voorzitter. Er was nog een klein discussiepuntje en dat was of MRH ook voor de inwoners of voor de niet-leden van de gemeenteraad is, gewoon van de inwoners van de Metropoolregio, of die rechtstreeks bij de MRH ook aan konden kloppen. En daar is ook nog een discussie over. En verder, sorry, ja, het participatietraject inderdaad. En verder laat ik het graag aan de burgemeester over. Die kan veel beter praten.
Nou, nee hoor, voorzitter. Maar het is meer dat ik dat wel zeer op prijs stel en ik heb er al lang naar uitgekeken, zeker op dit onderwerp, want dat gaat mij zeer aan het hart. We hadden vanmiddag de directie of het MT van de Metropoolregio als college op de lunch. Ze maken altijd een ronde door de regio om het gewoon over dingen die in de gemeenten spelen te bespreken. En nou, daar ging het ook weer over een hoop lokale en bovenlokale onderwerpen en daar merkten we ook weer aan. Het is goed om elkaar vaak te spreken. En dan hebben we het ook over gehad. Hoe krijg je nou draagvlak en hoe kom je nader tot elkaar, hè? Wij hebben die serie nu opgezet dat we met leden van de adviescommissies, de wethouders en mij als lid van het AB met enige regelmaat overleg hebben om het voor te bereiden. En ja, daar kreeg je ook echt wel de hint vanuit de MRH van, doe dat nog wat strakker, dat je ook elke keer dezelfde boodschap geeft, zodat het geluid van Leidschendam-Voorburg nog nadrukkelijker klinkt. Heel veel gemeentes doen dat nog niet zoals wij, dus hoe meer je dat laat klinken, hoe meer je ook kans hebt dat onze agenda naar voren komt. Waar ik ook heel graag naartoe wil, is om bij überhaupt gemeenschappelijke regelingen om die ook wat dichter bij de Raad te brengen, zeg ik ook. Maar even als Raadsvoorzitter hier, daar was ik al een eindje op streek met ons ambtenaar collega regionale samenwerking maar die heeft een hele mooie baan elders gekregen. Er komt binnenkort een nieuwe, dan gaan we dat een stap verder brengen. Dan kom ik ook met een notitie naar u toe over hoe ik denk dat we daar vorm aan kunnen geven en binnen de gewoon de bestaande kaders die er al zijn, hè? Bijvoorbeeld wat ik gewoon wat in mijn vorige gemeente elke half jaar gewoon alle directeuren een keertje langs, waarom niet? En laten we nou beginnen met het voorstel en toeleidend naar die evaluatie. Laat nou gewoon de directeur van de MRH met u in gesprek komen. Ze wil heel graag weten we en dan dan over dit soort dingen met elkaar het gesprek en daar hoeven we helemaal niet nog dingen voor aan te passen. In de regeling, dat kan gewoon op zo'n beeldvorming. En nou, ik denk dat daar heel veel dingen die hier besproken zijn daar heel goed tot terecht zullen komen. Even voor de feiten. We hebben in was die sessie in Schiedam volgens mij waar ik ook wat mocht zeggen over die nieuwe vormen van toezicht vanuit de gemeenteraden op de MRH dat we concludeerden dat de Gemeentewet zegt dat je raadslid moet zijn. Om actief te zijn in die adviescommissie. Dat is volgens mij waarom er een regel zit over die commissieleden, maar dat dat is. Wat werd daar volgens mij verteld vanuit iemand die juristerij had gestudeerd. En wat mij betreft. Volgens mij wordt hiermee juist geregeld over de vraag over informatie rechtstreeks bij de MRH die H volgens mij. Kan dat mijn voorstel zou zijn als iemand hier uit uw midden of uit ergens informatie wil van de MRH, laat het even via de griffie lopen en dan komt het vanzelf of via de contactambtenaar of via of of doe het zelf rechtstreeks. Ik denk niet dat iemand daar bezwaar tegen zal hebben, maar weet wel dat u vertegenwoordigd wordt bij de MRH door zowel leden van de Raad, leden van het college als ook ambtelijk hebben we een hecht netwerk. Dus op heel veel manieren is er ook wel veel informatie beschikbaar die u gewoon ook van ons kan krijgen. En maak daar vooral gebruik van, want nee, daar liggen heel wat kansen. Nou ja, die we nog moeten verzilveren. Voorzitter.
Wij hebben twee weken geleden na ons overleg een voorstel gehad van Donder Greef met het voorstel om die alvast door te sturen als voorloper op de zienswijze. Check ik.
Ik begreep dat er ook nog een vraag was over het plan van aanpak van de evaluatie. Daar gaat de portefeuillehouder niet op in, dus ik weet het antwoord wel, namelijk. Maar ik wil het wel geven, hoor.
Meneer? Doet dat vooral dan eerst. Nou ja, er ligt nu een plan van aanpak. Daar hebben we over geadviseerd en dat gaat verder aan de gang. Dat wordt verder uitgewerkt. Er komt een bureau en die gaat met de CONT, dus een soort desk research waarbij je op basis van cijfers een aantal dingen gaat uitzoeken en op basis daarvan wordt een uitvraag gemaakt en die uitvraag gaat naar, laten we zeggen, online. Van de partijen van de MDH en die gaat ook naar gemeenteraden, et cetera en alle partijen worden daarin betrokken en er wordt gevraagd van nou, wat vind ik eigenlijk is de vraag van wat vind je ervan? Hoe vind je dat die functioneert? Waar is die voor in het leven geroepen? Past dat nou allemaal op die manier? En er wordt ook nog heel nadrukkelijk gekeken naar de structuur van de adviescommissie, want daar is een variant gepresenteerd. Zoals die in Amsterdam is, daar heeft de, laten we zeggen, de Metropoolregio een soort raad. Die stemt dus waar, laten we zeggen, partijen in zitten op gekozen basis, maar dat is een gewogen stemming en dat is een nogal lastig verhaal om uit te leggen. Maar we gaan ook een keer kijken in Amsterdam en luisteren.
Ja, nou, dat had ik dus inderdaad niet beter kunnen zeggen, behalve dan dat ik bedoelde, met als we de directeur uitnodigen en dat gesprek voeren, wat mij betreft dat juist wat vooraan dat proces zou moeten doen, zodat we dat gesprek eerst voeren. En van daaruit kijken of evaluatiepunten nodig zijn, hè? Dus ik denk dat het heel belangrijk is om elkaar te kennen en op inhoud het gesprek te voeren en dan maakt, denk ik, vorm wordt vanzelf secundair. U moet me vooralsnog maar even niet vragen naar mijn mening over die gesprekken over die vorm die de Metropoolregio Amsterdam heeft gekozen. Want in de Drechtsteden hebben ze die weer afgeschaft, hè? Recent dus, maar goed, dat komt dan wel. Maar volgens mij heb ik nu wel voldaan aan de wensen, zo toch voorzitter. Ik denk
Ik wil alleen nog zeggen: dank voor de toelichting en het is een oproep om de gemeenschappelijke regelingen wat dichter bij de Raad te brengen. Genoteerd als.