- J. Brokke - VVD
- R.M. de Klerk - VVD
- S.R. Paltansing - PvdA
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- N.A. van Weers - GroenLinks
- E.R. van der Schaft - SP
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Steunt Unaniem Veiligheidsplan met Aanvullingen
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met een zienswijze op het Regionaal Beleidsplan "Coalitie voor Veiligheid 2023-2026". Het plan, dat zich richt op regionale samenwerking voor veiligheid, kreeg enkele belangrijke aanvullingen mee.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd het Regionaal Beleidsplan "Coalitie voor Veiligheid 2023-2026" besproken. Dit plan, dat elke vier jaar wordt vernieuwd, legt de nadruk op samenwerking tussen gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie, met als doel de veiligheid in de regio Den Haag te verbeteren. De prioriteiten voor de komende jaren zijn maatschappelijk ongenoegen, cybercrime, jeugd en veiligheid, zorg en veiligheid, en ondermijning.De VVD, samen met GBLV en de Partij van de Arbeid, diende een amendement in met drie belangrijke aanvullingen. "We zien graag een plek voor verkeersveiligheid in het regionaal beleidsplan," aldus de heer De Klerk van de VVD. "Verkeersveiligheid is een grensoverschrijdend thema en door samen te werken in het handhaven en bewust maken van onze inwoners, zorgen we dat de regio verkeersveiliger wordt en blijft."
Daarnaast werd er gepleit voor meer aandacht voor cybercrime. "De nadruk ligt nu nog vooral op bewustwording van de online gevaren voor inwoners en ondernemers, maar de opsporing van daders moet gelijke prioriteit krijgen," benadrukte De Klerk.
Het derde punt van het amendement richtte zich op huiselijk geweld. Mevrouw Paul Tankink van de Partij van de Arbeid benadrukte het belang van een efficiënte en effectieve samenwerking in het veiligheids- en zorgdomein. "Voor elke vorm van huiselijk geweld is een andere aanpak nodig. Het is noodzakelijk dat bij meldingen van huiselijk geweld wordt ingezet op het creëren van rust en triage door een multidisciplinair team."
De burgemeester, als portefeuillehouder, reageerde positief op de voorstellen. "Verkeersveiligheid is een belangrijk onderwerp en bij cybercrime is het inderdaad ingewikkelder om daders op te sporen, maar het is een prima idee om hier meer aandacht aan te besteden. En hoe meer adequaat we huiselijk geweld aanpakken, hoe beter."
De raad stemde unaniem in met het amendement en het aangepaste beleidsplan. "Goede toevoeging van de collega's, goed opgelet," complimenteerde de heer Walschot. Ook andere partijen, zoals GroenLinks en de SP, spraken hun steun uit. "Met name het onderwerp huiselijk geweld vinden we heel belangrijk," aldus de heer Van der Schaft van de SP.
Met de unanieme goedkeuring van het amendement en het beleidsplan, kan de gemeente Leidschendam-Voorburg zich nu richten op de uitvoering van de plannen, in nauwe samenwerking met de regio.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een zienswijze vastgesteld op het Regionaal Beleidsplan "Coalitie voor Veiligheid 2023-2026" voor de politie-eenheid Den Haag. Dit plan, dat elke vier jaar wordt vernieuwd volgens de Politiewet 2012, richt zich op regionale samenwerking voor veiligheid, waarbij gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie samenwerken met ketenpartners, inwoners en ondernemers. De prioriteiten voor de komende vier jaar zijn maatschappelijk ongenoegen, cybercrime, jeugd en veiligheid, zorg en veiligheid, en ondermijning. Het plan benadrukt de noodzaak van een integrale aanpak en samenwerking tussen het veiligheids- en sociale domein. Er zijn geen lokale kosten verbonden aan de uitvoering van de regionale activiteiten, en burgerparticipatie is momenteel niet van toepassing. Het plan erkent ook de onderbezetting bij de politie en het OM en de verschuiving van veiligheidsthema's naar gemeenten.