- G.D. Beek - VVD
- W.F. Steutel - GBLV
- A.J.M. Hielkema - D66
- C.A. Bos - D66
- C.P. Bregman - ChristenUnie
- M.W. Belt - Wethouder
- S.R. Paltansing - PvdA
- N.A. van Weers - GroenLinks
- R.M. de Klerk - VVD
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg zet stap naar duurzame toekomst met nieuwe verordening
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een belangrijke stap gezet in de energietransitie door de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen 2022 goed te keuren. Deze verordening is bedoeld om de ordening en regulering van bodemenergiesystemen, zoals Warmte en Koude Opslag (WKO), te verbeteren in de gebieden Klein Plaspoelpolder en Overgoo.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat in de gemeenteraad werd duidelijk dat er brede steun is voor het voorstel. Mevrouw Bosch van D66 noemde het "een mooie volgende stap in de energietransitie" en prees de gemeente voor haar proactieve aanpak. Ze benadrukte echter ook het belang van duidelijke communicatie naar de inwoners: "Het mag wat ons betreft nog wel een tandje minder vakjargon en meer begrijpelijke taal zijn."De heer Steutel van Gemeentebelangen sloot zich hierbij aan en stelde vragen over de capaciteit van de bodemenergiesystemen: "Is de opbrengst in dat gebied voldoende om een hele wijk te voorzien van warmte?" Ook de heer Beek van de VVD uitte zijn zorgen over de toetsbaarheid van de regeling, maar gaf aan dat zijn fractie de regeling zou steunen na de verduidelijkingen van de wethouder.
Wethouder Belt benadrukte dat de verordening de gemeente in staat stelt om regie te voeren over de bodemenergiesystemen en zo te voorkomen dat systemen elkaar negatief beïnvloeden. "We pakken hier echt een rol in de energietransitie," aldus de wethouder. Hij verzekerde de raad dat de verordening is getoetst door externe partijen en dat er voldoende capaciteit in de bodem is om de geplande nieuwbouw van energie te voorzien.
De ChristenUnie vroeg naar de mogelijkheden voor een gemeentelijke website die informatie biedt over bodemenergiesystemen, vergelijkbaar met initiatieven in andere gemeenten. De wethouder gaf aan dat er plannen zijn om de communicatie te verbeteren en de inwoners beter te informeren.
Na een constructief debat besloot de raad unaniem dat het voorstel als hamerstuk kan worden aangenomen, wat betekent dat er geen verdere discussie nodig is in de volgende raadsvergadering. Hiermee zet Leidschendam-Voorburg een belangrijke stap richting een duurzame toekomst.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de Verordening interferentiegebieden bodemenergiesystemen 2022 vast te stellen. Deze verordening is bedoeld om de ordening en regulering van bodemenergiesystemen, zoals Warmte en Koude Opslag (WKO), in de gebieden Klein Plaspoelpolder en Overgoo te verbeteren. Dit is belangrijk vanwege de geplande grootschalige nieuwbouw in deze gebieden, waar veel gebruik zal worden gemaakt van deze systemen voor duurzame klimatisering. De verordening voorkomt dat systemen elkaar negatief beïnvloeden en bevordert een doelmatig gebruik van bodemenergie. Het college heeft intensief afgestemd met betrokken partijen, waardoor er geen inspraakreacties zijn binnengekomen tijdens de inzageperiode. Na vaststelling van de verordening zal het college het definitieve Bodemenergieplan voor deze gebieden vaststellen. De verordening maakt het mogelijk om nieuwe interferentiegebieden aan te wijzen en bestaande gebieden te wijzigen, in lijn met de energietransitie. De Omgevingsdienst Haaglanden zal de vergunningverlening en meldingen afhandelen, zonder extra kosten voor vergunningplichtige systemen binnen de interferentiegebieden.