- W.F. Steutel - GBLV
- J. Brokke - VVD
- J. Streefkerk - PvdA
- J.H.A. Voortman - VVD
- C.P. Elenbaas - GroenLinks
- L. Vogelaar - D66
- E.R. van der Schaft - SP
- E. van der Heide - CDA
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
Klimaatinstallaties in scholen: een gemiste kans of een stap vooruit?
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde over een voorstel om de verduurzaming van onderwijshuisvesting te bevorderen. Het plan, dat deel uitmaakt van een bredere duurzaamheidsstrategie, biedt financiële ondersteuning aan schoolbesturen voor duurzaamheidsmaatregelen. Maar de discussie liep hoog op over de prioritering van klimaatinstallaties.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd een voorstel besproken om de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs te wijzigen. Deze wijziging zou een voorziening toevoegen voor de verduurzaming van schoolgebouwen, met als doel om 50% van de investeringskosten voor duurzaamheidsmaatregelen van schoolbesturen te vergoeden. Het voorstel is onderdeel van een breder bestedingsplan voor duurzaamheid en energietransitie, dat in 2021 is vastgesteld.De discussie in de raad draaide vooral om de vraag of klimaatinstallaties voorrang moeten krijgen bij de toekenning van subsidies. Meerdere raadsleden, waaronder de heer Steutel van GBV, benadrukten het belang van goede klimaatinstallaties, vooral in het licht van de coronapandemie. "Een moderne klimaatinstallatie past volledig in de duurzaamheidsdoelen," stelde Steutel. Hij pleitte ervoor dat aanvragen voor subsidies altijd eerst de klimaatinstallaties moeten betreffen, vooral als deze nog niet voldoen aan de eisen die tijdens de pandemie door het RIVM zijn gesteld.
De heer Streefkerk vroeg zich echter af waarom klimaatinstallaties bij uitstek zouden bijdragen aan duurzaamheid en of scholen niet zelf beter weten wat ze nodig hebben. "Moeten we dat niet gewoon een level playing field laten zijn?" vroeg hij zich af.
Wethouder Bouw benadrukte dat de regeling in overleg met de schoolbesturen is opgesteld en dat er geen signalen zijn dat de huidige procedure niet zou werken. "De schoolbesturen zijn zich bewust van het binnenklimaat en de aandacht voor het binnenklimaat dat belangrijk is," aldus de wethouder.
Toch bleef de vraag hangen of de prioritering van klimaatinstallaties niet explicieter in de regeling opgenomen moet worden. De heer Fortman van de VVD deelde zijn persoonlijke ervaring als invaldocent, waar kinderen met jassen aan in een klaslokaal zaten met open ramen. "Dat leidde tot veel hilariteit, maar niet tot kwaliteit van onderwijs," zei hij.
De discussie leidde tot de aankondiging van een amendement door GBV om de prioritering van klimaatinstallaties expliciet in de regeling op te nemen. Dit amendement zal tijdens de volgende raadsvergadering verder besproken worden.
Het debat toont aan dat, hoewel er brede steun is voor de verduurzaming van schoolgebouwen, de weg naar een gezonde en duurzame leeromgeving nog vol uitdagingen zit. De gemeenteraad zal zich binnenkort opnieuw over het voorstel buigen, met hopelijk een oplossing die zowel duurzaamheid als gezondheid vooropstelt.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een wijziging in de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs vast te stellen. Deze wijziging voegt een voorziening toe voor de verduurzaming van onderwijshuisvesting. Dit besluit is onderdeel van het bestedingsplan voor de bestemmingsreserve duurzaamheid en energietransitie, dat in 2021 is vastgesteld. Het plan omvat vier pijlers, waaronder de verduurzaming van onderwijshuisvesting, waarvoor tot 2024 jaarlijks € 432.500 beschikbaar is. Het doel is om 50% van de investeringskosten voor duurzaamheidsmaatregelen van schoolbesturen te vergoeden. De regeling is afgestemd met de schoolbesturen, die de enige direct belanghebbenden zijn, waardoor inspraak niet nodig werd geacht. Het voorstel draagt bij aan de klimaatdoelen voor 2050 en ondersteunt schoolbesturen bij het verduurzamen van schoolgebouwen, wat ook een gezonder binnenklimaat bevordert. De cofinanciering is besproken met de schoolbesturen, die akkoord zijn met de voorziening, waardoor de gemeente al in 2022 kan starten met het toekennen van middelen voor duurzaamheidsmaatregelen.