- M.W. Vroom - Burgemeester
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- S.D. van den Heuvel - VVD
- M. Mathlouti - D66
- B. Ogric - raadscommissielid
- Th.J. Visser - CDA
- W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
- C.P. Elenbaas - GroenLinks
- E.R. van der Schaft - SP
- B.B.M. Bremer - Wethouder
- M. van Wijk - GBLV
Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert Heftig over Asielopvang
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 13 februari 2024 een motie besproken over de asielopvang. De motie, ingediend door leden van de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, CDA en D66, benadrukt de noodzaak om te voldoen aan de spreidingswet en zo gedwongen aanwijzing van opvanglocaties te voorkomen. Het debat was fel, met uiteenlopende meningen over de aanpak en uitvoering van de wet.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een verhitte raadsvergadering werd de motie over asielopvang besproken. De motie, die door een brede coalitie van partijen werd ingediend, roept het college op om voor de zomer een plan te presenteren om te voldoen aan de spreidingswet. "We willen zelf het stuur in handen houden waar en hoe we de opvang van asielzoekers organiseren," aldus de ChristenUnie.De VVD toonde zich kritisch over de snelheid en de manier waarop de wet wordt uitgevoerd. "De wet is op 1 februari in werking getreden, en we hebben pas de officiƫle taakstelling van de minister per 2 februari ontvangen," aldus de VVD. Ze pleitten voor meer tijd en zorgvuldigheid in het proces, met nadruk op draagvlak en participatie van de inwoners.
De wethouder erkende de uitdagingen en benadrukte de noodzaak van regionale samenwerking. "We hebben kortweg geen ruimte, en onze hele regio moet samenwerken om deze opgave te realiseren," zei de wethouder. Ze gaf aan dat het college zich zal inspannen om voor de zomer met een plan te komen, maar benadrukte dat dit een uitdaging is.
De motie van de ChristenUnie en mede-indieners werd met een meerderheid aangenomen, terwijl de motie van de VVD, die opriep tot meer tijd en zorgvuldigheid, werd verworpen. De discussie toonde de verdeeldheid binnen de raad, maar ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid om tot een oplossing te komen. "Het is een morele verplichting om onze medemens te helpen," aldus het CDA.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de gemeente om een plan te ontwikkelen dat zowel aan de wettelijke eisen voldoet als draagvlak heeft onder de inwoners. De wethouder beloofde de raad regelmatig op de hoogte te houden van de voortgang.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 13 februari 2024 een motie besproken over de asielopvang. De motie, ingediend door leden van de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, CDA en D66, constateert dat er momenteel onvoldoende asielopvangplaatsen zijn omdat veel gemeenten hun verantwoordelijkheid niet nemen. De spreidingswet verplicht echter elke gemeente om asielzoekers op te vangen. De motie benadrukt dat Leidschendam-Voorburg nog niet voldoet aan deze wet en dat er risico is op gedwongen aanwijzing van opvanglocaties door de staatssecretaris. De raad spreekt uit dat de gemeente zo snel mogelijk aan de minimale eisen van de spreidingswet wil voldoen om opvangdwang te voorkomen. Het college wordt verzocht om voor de zomer een plan te presenteren waarmee de gemeente begin 2025, of eerder, aan de wettelijke eisen voldoet.