Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 05-07-2023, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • W.E.J. Jorissen - D66
  • M.W. Vroom - Burgemeester
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Minimumloon: "Een Blanco Cheque?"


Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 5 juli 2023 stond een motie centraal die pleit voor een minimumloon van 14 euro per uur bij gemeentelijke aanbestedingen. De discussie, ingediend door de ChristenUnie, SP en PvdA, riep uiteenlopende reacties op.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg boog zich onlangs over een voorstel dat de lonen van werknemers bij gemeentelijke aanbestedingen moet verhogen naar minimaal 14 euro per uur. De motie, die werd ingediend door de ChristenUnie, SP en PvdA, benadrukt dat de huidige lonen niet in lijn zijn met de economische groei en onvoldoende zijn om van te leven. Het voorstel vraagt het college om de financiële gevolgen van deze eis te onderzoeken binnen het actieplan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Inkopen (MVOI).

Tijdens het debat uitten verschillende raadsleden hun zorgen over de uitvoerbaarheid van de motie. "Het lijkt ons lastig af te dwingen bij leveranciers," merkte een raadslid op. De vraag hoe de gemeente dit zou kunnen controleren, bleef onbeantwoord. De heer Ross benadrukte de mogelijke impact op lokale ondernemers: "Wat voor weerslag heeft dit op lokale ondernemers die niet altijd die 14 euro kunnen borgen?"

De heer Wilschut stelde voor om de financiële gevolgen breder te onderzoeken, zodat ook de impact op lokale afnemers duidelijk wordt. "Het lijkt mij inderdaad goed om te onderzoeken," zei hij. Hij verwees ook naar een ander punt van discussie, de vermogensgrens voor kwijtscheldingen, en vroeg zich af waarom deze niet gesteund werd. "Ik ben wel benieuwd waarom niet, want daar zit u ook weer een haakje in om u mogelijk te kunnen overtuigen."

De wethouder gaf aan dat er na het zomerreces een integraal armoedebeleid gepresenteerd zal worden, wat mogelijk meer duidelijkheid kan bieden. Voor nu blijft de motie voor sommige raadsleden een "blanco cheque". "We weten niet waar we ja tegen zeggen, waar gaat het om, hoeveel mensen gaat het? Wat voor invloed heeft het?" vroeg een raadslid zich af.

Het debat maakte duidelijk dat er nog veel vragen zijn over de praktische uitvoering en de gevolgen van het voorstel. De gemeenteraad zal na het reces verder moeten discussiëren over de haalbaarheid en de impact van een verhoogd minimumloon bij gemeentelijke aanbestedingen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 5 juli 2023 een motie besproken tijdens de vergadering over de Kadernota 2024-2027. De motie, ingediend door leden van de ChristenUnie, SP en PvdA, stelt vast dat de lonen structureel achterblijven bij de economische groei en dat het huidige wettelijk minimumloon onvoldoende is om van te leven. De landelijke overheid roept werkgevers op om lonen te verhogen, en de gemeente wordt erkend als indirecte werkgever. De motie verzoekt het college om in het actieplan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Inkopen (MVOI) inzicht te geven in de (financiële) gevolgen van de eis dat werknemers bij aanbestedingen minimaal 14 euro per uur moeten verdienen.

Documenten