Met elkaar in debat zijn
- I. Inspreker - 1 - Inspreker
- I. Inspreker - 2 - Inspreker
- R. van Duffelen - CDA
- I. Inspreker - 3 - Inspreker
- S.J. Duijvestijn-van Leusden - GBLV
- Ph. van Veller - VVD
Publiek of Privaat: De Toekomst van Afvalverwerking in Nederland
In een recent debat werden de voor- en nadelen van publieke en private afvalverwerking besproken. Gemeenten staan voor de keuze: samenwerken met publieke partners of kiezen voor private bedrijven. Beide opties hebben hun eigen voordelen en uitdagingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een uitgebreid debat over de toekomst van afvalverwerking in Nederland, kwamen verschillende experts en gemeenteraadsleden samen om de mogelijkheden te verkennen. De centrale vraag was of gemeenten beter af zijn met publieke samenwerkingen of dat ze moeten kiezen voor private aanbestedingen."Je kunt aanbesteden via een private partij, maar ook de samenwerking zoeken met je publieke partners," aldus een van de sprekers. De keuze tussen bronscheiding en nascheiding van afval werd ook uitvoerig besproken. "De kosten van bron- en nascheiding zijn tot op dit moment gelijk," werd er benadrukt, waarbij werd opgemerkt dat de kosten vooral worden beïnvloed door de verbranding van restafval en de bijbehorende heffingen.
Nederland kent een aantal publieke afvalverwerkers zoals HVC, Omrin en AEB, maar ook private bedrijven zoals Attero en AVR. De keuze voor een aanbesteding betekent dat gemeenten hun eisen en wensen kunnen vastleggen in contracten, meestal voor een periode van vijf jaar. "Je hebt als gemeente invloed op de inhoud en de voorwaarden," werd er uitgelegd.
Aan de andere kant biedt inbesteden, waarbij gemeenten aandeelhouder worden van een publieke organisatie, de mogelijkheid om Europese aanbestedingsplicht te omzeilen. "Je bent zowel eigenaar als opdrachtgever," wat betekent dat gemeenten meer strategische invloed hebben, maar ook risico's dragen als aandeelhouder.
Dion van Steensel van HVC gaf een presentatie over de voordelen van publieke samenwerking. "Onze missie is om zoveel mogelijk afval naar grondstoffen te hergebruiken en de energiehuishouding te verduurzamen," vertelde hij. HVC werkt als een coöperatie en richt zich uitsluitend op huishoudelijke stromen, zonder commerciële activiteiten.
De discussie over bronscheiding versus nascheiding blijft actueel. "Wij kunnen als geen ander appels met appels vergelijken," zei Van Steensel, verwijzend naar HVC's unieke positie als zowel bronscheider als nascheider. Hij benadrukte dat de keuze tussen de twee methoden vooral in de gemeenteraden moet worden gemaakt.
Het debat maakte duidelijk dat er geen eenduidige oplossing is. Gemeenten moeten zorgvuldig overwegen welke optie het beste aansluit bij hun specifieke behoeften en omstandigheden. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de besluitvorming, waarbij zowel financiële als milieutechnische overwegingen een rol spelen.