Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 17-05-2023, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • Th.J. Visser - CDA
  • J. Streefkerk - PvdA
  • R. van Duffelen - CDA
  • C.A. Bos - D66
  • G.D. Beek - VVD
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • C.P. Elenbaas - GroenLinks
  • M.J.R. Hartsinck - GBLV
  • M.W. Belt - Wethouder

Gemeente Leidschendam-Voorburg Debatteert over Duurzaamheidsplan: "In Geouwehoer Kun Je Niet Wonen"


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een intensief debat gevoerd over het uitvoeringsprogramma duurzaamheid 2023-2026. Het plan, dat zich richt op klimaatmitigatie, klimaatadaptatie, vergroening en andere duurzaamheidsthema's, moet de gemeente helpen om tegen 2050 klimaatneutraal, circulair en biodiverse te worden. Hoewel er brede steun is voor de ambities, zijn er ook zorgen over de uitvoeringscapaciteit en de concrete invulling van het plan.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het uitvoeringsprogramma duurzaamheid besproken, dat als doel heeft om de gemeente Leidschendam-Voorburg tegen 2050 klimaatneutraal, circulair en biodiverse te maken. Het plan omvat zes thema's, waaronder participatie, energie, klimaatadaptatie, circulariteit, lucht- en waterkwaliteit, en een duurzame gemeentelijke organisatie. De herziening van het plan is nodig vanwege nieuwe financiële middelen van het Rijk en de noodzaak om de energietransitie te versnellen.

De heer Streefkerk opende het debat met een positieve noot: "Je kunt moeilijk tegen de thema's in het plan zijn." Toch uitte hij zorgen over de uitvoeringscapaciteit: "Er is niet voor niets zoveel scepsis over de vraag of er wel genoeg uitvoeringscapaciteit is."

De heer van Duffelen van het CDA sloot zich hierbij aan en benadrukte de noodzaak van concrete stappen: "Het is een uitvoeringsplan. Daarin zouden veel helderder tussendoelen en concretere stappen moeten terugkomen." Hij pleitte voor meer lef en stelde voor om het taboe op windturbines te doorbreken.

Mevrouw Bosch van D66 prees de ambitieuze toonzetting van het plan, maar vroeg om gerichte communicatie naar verschillende doelgroepen: "Wat is er voor iedere specifieke groep nodig?" Ze benadrukte het belang van verduurzaming voor iedereen en vroeg om heldere communicatie over de energietransitie.

De VVD, vertegenwoordigd door de heer Beek, vroeg om haalbare en betaalbare oplossingen en uitte zorgen over de netcongestie bij Stedin: "In hoeverre gaat de beperking in ons netwerk onze plannen in de weg zitten?"

GroenLinks, bij monde van de heer Elenbaas, steunde de ambities van het plan, maar vroeg zich af of de doelstellingen wel haalbaar zijn: "Hoe krijg je de mensen mee die er niet dagelijks over nadenken maar bezig zijn de eindjes aan elkaar te knopen?"

De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Wilschut, benadrukte het belang van recht doen aan de schepping en onze inwoners: "De beste energie is immers bespaarde energie." Hij pleitte voor een snelle koerswijziging op het gebied van afvalscheiding.

Gemeentebelangen, vertegenwoordigd door de heer Hartsink, prees de overzichtelijkheid van het plan en vroeg om jaarlijkse herijking op het vlak van innovatie: "Hoe borgen we dat innovatieve ontwikkelingen ook een plek krijgen in onze gemeente?"

Wethouder Belt reageerde op de vragen en zorgen van de raadsleden en benadrukte dat het uitvoeringsprogramma op hoofdlijnen is opgesteld. Hij erkende de zorgen over de uitvoeringscapaciteit en gaf aan dat er een verdubbeling van de capaciteit en financiële inzet komt. "We denken dat we hiermee flinke slagen kunnen maken," aldus de wethouder.

Het debat eindigde met de toezegging van de wethouder om met een aantal aanvullende maatregelen en onderzoeken te komen, waaronder een inventarisatie voor groene schoolpleinen en een pakket voor verenigingen. Het plan zal als bespreekstuk naar de gemeenteraad gaan, waar enkele moties en amendementen worden verwacht.

Samenvatting van het voorstel


Het voorgestelde raadsbesluit van de gemeente Leidschendam-Voorburg omvat de vaststelling van de 1e herziening van het bestedingsplan voor de bestemmingsreserve Duurzaamheid en Energietransitie en het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2023-2026. Dit programma richt zich op klimaatmitigatie, klimaatadaptatie, vergroening en andere duurzaamheidsthema's. Voor de jaren 2023-2026 worden specifieke bedragen onttrokken uit de bestemmingsreserve om deze initiatieven te financieren. De herziening is nodig vanwege nieuwe financiële middelen van het Rijk en de noodzaak om de energietransitie te versnellen. Het programma omvat zes thema's, waaronder participatie, energie, klimaatadaptatie, circulariteit, lucht- en waterkwaliteit, en een duurzame gemeentelijke organisatie. Het doel is om een klimaatneutrale, circulaire en biodiverse gemeente te worden tegen 2050. Er zijn risico's zoals financiële onzekerheden en draagvlak bij inwoners, maar het college is alert en speelt hierop in. Inwoners en belanghebbenden zijn betrokken via participatietrajecten en een webinar, wat heeft geleid tot waardevolle input voor het programma.

Documenten