Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 14-01-2020, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • J.H.A. Voortman - VVD

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Participatiekader Omgevingsvisie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft gedebatteerd over het vaststellen van het participatiekader voor de omgevingsvisie en het omgevingsplan. Dit kader is noodzakelijk vanwege de nieuwe Omgevingswet die per 1 januari 2021 in werking treedt. Het voorstel vraagt om specifieke ambitieniveaus voor elk proces, met een onderscheidende aanpak voor de omgevingsvisie en een consoliderende aanpak voor de bestemmingsplannen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het belang van participatie benadrukt, maar de meningen over de timing en invulling van het participatiekader liepen uiteen. GroenLinks, vertegenwoordigd door mevrouw Reinders, vond het te vroeg om de kaders nu al vast te leggen. "We moeten eerst een plan maken van wat we willen bereiken en hoe we dat willen doen," stelde Reinders. Ze pleitte ervoor om de kaders pas vast te stellen nadat er een duidelijk plan is.

Aan de andere kant vond de heer Hendriks dat het raadsvoorstel goed doordacht was. "Bij de samenstelling van het uiteindelijke omgevingsplan wordt overeenkomstig een eerder amendement gewerkt volgens co-creatie. Wat wil een mens nog meer?" vroeg hij retorisch. Hendriks had echter wel vragen over de volgorde van de processen en de mogelijke beperkingen die de bestemmingsplannen zouden kunnen opleggen aan de omgevingsvisie.

De heer Wilschut benadrukte de grote verandering die de Omgevingswet met zich meebrengt. "Inwoners krijgen meer verantwoordelijkheid en als raad zullen we meer moeten loslaten," zei hij. Hij zag een duidelijke link tussen de nieuwe spelregels voor participatie en de drie fasen die het college voorstelt.

Mevrouw Verdu uitte zorgen over de communicatie naar de burgers. "Participatie is één ding, maar neem de burgers mee in hoe de Omgevingswet gaat werken," benadrukte ze. Ze pleitte voor een duidelijk tijdspad en meer communicatie over de veranderingen.

De wethouder erkende de complexiteit van het proces en legde uit dat de stap van 100 naar twee bestemmingsplannen bedoeld is om de uiteindelijke stap naar het omgevingsplan te vereenvoudigen. "Het is een interne stap om de zaak overzichtelijk te maken," legde hij uit. Hij beloofde dat er voor de zomer een concreet voorstel zou komen voor het participatietraject van de omgevingsvisie.

Uiteindelijk besloot de raad het voorstel als hamerstuk naar de gemeenteraad te sturen, met de toezegging dat er nog een vervolgstuk zou komen. De discussie over de participatie en communicatie zal in de volgende fase verder worden uitgewerkt.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel vraagt de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg om het participatiekader voor de omgevingsvisie en het omgevingsplan vast te stellen, met specifieke ambitieniveaus voor elk proces. Dit is noodzakelijk vanwege de nieuwe Omgevingswet die per 1 januari 2021 in werking treedt, waarbij gemeenten verplicht zijn om een omgevingsvisie en omgevingsplan vast te stellen. De wet vereist vroegtijdige participatie, en de VNG heeft een model ontwikkeld om gemeenten te helpen hun participatieambities te bepalen. Voor de omgevingsvisie wordt een onderscheidende aanpak voorgesteld, met een externe focus en gebruik van diverse communicatiemiddelen. Voor de twee bestemmingsplannen wordt een consoliderende aanpak gekozen, gericht op interne aanpassingen. Het omgevingsplan zal in co-creatie worden opgesteld, met een vernieuwende aanpak en grotere externe focus. De gemeenteraad moet de kaders voor participatie bepalen, en het voorstel biedt inzicht in de mate van participatie die wordt toegepast. Voordelen zijn onder andere tijdig inzicht voor de raad en afgestemde participatie op eerdere trajecten. Nadelen kunnen zijn dat stakeholders andere verwachtingen hebben en dat co-creatie meer ambtelijke capaciteit vereist. Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen, maar co-creatie vraagt om meer ambtelijke uren.

Documenten