Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 14-01-2025, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • Th.J. Visser - CDA
  • Q.J. Stout - CDA
  • R.M. de Klerk - VVD
  • A.J.M. Hielkema - D66
  • S.R. Paltansing - PvdA
  • N.A. van Weers - GroenLinks
  • C.P. Bregman - ChristenUnie
  • M. van Wijk - GBLV
  • M.W. Belt - Wethouder
  • G.D. Beek - VVD
  • J.M. van Wissen - GBLV
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

Raadsvoorstel vaststellen Beheerplan Wegen 2025-2029


Th.J. Visser - CDA

Agendapunt 4.1 Raadsvoorstel vaststellen beheersplan wegen in 2025-2029. En uiteraard wethouder, welkom. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gemeentelijke wegennet. Het gaat om de openbare wegen waar de gemeente ook onderhoudsplichtig is. Het vorige beheersplan heeft de Raad in 2019 vastgesteld en dat had een looptijd tot en met 2023. Voor het groot onderhoud van de wegen wordt gebruik gemaakt van de voorzieningen om de onderhoudskosten te betalen. Voor deze voorziening moet de gemeente een recent beheersplan hebben. Daarom moet de Raad het beheersplan aanpassen voor het nieuwe beheersplan. In 2025-2029 is de balans van de toestand van de wegen opgemaakt. Het plan geeft inzicht in de ambities met betrekking tot de wegen en de huidige stand van zaken. Het nieuwe beheersplan heeft een looptijd van 2025 tot 2029. Dit beheersplan houdt geen rekening met de wegen die aan het eind van hun levensduur zijn en geheel vervangen moeten worden. Daarvoor zijn vervangingsinvesteringen nodig en bij het Raadsvoorstel zijn ook de financiële gevolgen in beeld gebracht. Wie wil hierover het woord voeren? Ik kijk even naar links en naar rechts. Sorry, CDA. VVD. De heer Hielkema. Mevrouw Paltansing. Mevrouw van Weers. ChristenUnie, Bregman. En GBLV. Dank u wel. Meneer Stout.

Q.J. Stout - CDA

Bedankt voorzitter. Ja, het beheerplan wegen 2025-2029, het eerste dat opvalt is dat de kwaliteit van de wegen in Leidschendam-Voorburg niet goed scoort. Er is werk aan de winkel, de doelstelling van het beheerplan is daarom ook om in 5 jaar het achterstallig onderhoud weg te werken en de kwaliteit weer op orde te hebben. Het CDA onderschrijft het doel, maar vraagt zich ook af hoe de kwaliteit zo is afgenomen. Er wordt onder andere gewezen op grotere renovaties, zoals bij de Julianabaan, waardoor onderhoud is uitgesteld. Toch is het aandeel lage kwaliteit erg hoog en voelt deze verklaring niet helemaal bevredigend. Kan de wethouder daarom nader toelichten wat mogelijke oorzaken zijn van de afgenomen kwaliteit van de wegen in onze gemeente? Ten tweede de financiën. Er wordt een forse investering gevraagd en de raad heeft al een voorziening beschikbaar gesteld. Onze vraag is, welke risico's zijn er nog op nog meer benodigde financiën om de plannen te realiseren? Om iets te noemen. Er zijn verschillende risico's geïdentificeerd in de risicoparagraaf. We zagen niet opgenomen dat de kwaliteit van de wegen mogelijk sneller zal afnemen door de elektrificatie van het wagenpark, met name van de zwaardere voertuigen, zoals elektrische bussen en elektrische vrachtwagens. Een positieve ontwikkeling voor klimaat en milieu. Maar uit onderzoek blijkt dat deze zwaardere wagens tientallen procenten meer slijtage kunnen veroorzaken. In hoeverre is rekening gehouden met bijvoorbeeld deze specifieke ontwikkeling en de mogelijke invloed hierop op het beheerplan wegen. Ten derde 7% van onze wegen betreft fietspaden. Ook hier is sprake van een aanzienlijk aandeel lage kwaliteit, 13%. Er wordt wel gesteld dat er extra aandacht wordt gegeven aan de fiets- en voetpaden en er wordt hier en daar gesproken over het mogelijk asfalteren van fietspaden. Maar de fietspaden komen verder niet heel sterk naar voren in het beheerplan volgens het CDA. Onze vraag is daarom, wat is de ambitie als het gaat om de fietspaden in de gemeente? Tot slot wordt bij inwoners de doelstelling vlot en veilig bewegen genoemd, de beheersmaatregel. Vol actie, die hierbij staat genoemd, lijkt hier niet helemaal op aan te sluiten, gaat vooral om herstelmaatregelen en informatie maatregelen. Onze laatste vraag daarom aan de wethouder is, hoe wil de wethouder de doelstelling vlot en veilig bewegen realiseren? Dank u wel.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. De heer De Klerk.

R.M. de Klerk - VVD

Ja voorzitter, dank u wel en een goedenavond uiteraard ook nog. Vanavond bespreken wij het wegenbeheerplan waarin staat dat het belangrijk is dat de wegen in de gemeente veilig blijven en woningen, bedrijven en voorzieningen goed bereikbaar zijn. Met het onderhoud van de wegen worden maatregelen uitgevoerd die bijdragen aan de verkeersveiligheid en aan het klimaatbestendiger en groener maken van de gemeente. Daarmee werkt de gemeente toekomstbestendig en wordt er slim gecombineerd in werkzaamheden. Hierdoor hoeft de weg minder vaak open en wordt er kostenefficiënt gewerkt. Nou, voorzitter, dat is iets waar wij als VVD erg blij van worden, want wij pleiten al jaren voor verkeersveiligheid, planmatig onderhoud en een goede combinatie van werkzaamheden zodat de straat niet zes keer per jaar open hoeft. Maar ondanks dat het zo mooi beschreven staat in dit plan, zijn we toch wel benieuwd, wethouder, hoe gaat u er nou voor zorgen dat die straat niet echt alsnog zes keer per jaar opengaat? En als die straat dan wel open gaat, wethouder, dan willen wij graag dat de inwoners en ondernemers in de straat tijdig en juist geïnformeerd worden. Dit is iets wat de afgelopen jaren niet altijd even goed ging. Kan de wethouder aangeven hoe hij gaat zorgen dat dit nu wel goed gebeurt? In het plan is aandacht voor verkeersveiligheid en dat zal u niet verbazen. Dat verheugt ons, maar ik vraag me af of we dit juist niet in het actieplan verkeersveiligheid hadden moeten zien. En daarover gesproken, wanneer zien we die eigenlijk? Als we wat verder door het plan lezen, dan vallen nog twee dingen op: het beheersysteem voor wegen is niet op orde. Kan de wethouder aangeven wanneer dit beheersysteem wel op orde is? Ook staat er benoemd dat er een meerjareninvesteringsplan komt, een punt waar wij als VVD al langer om vragen. Mijn collega Van den Heuvel heeft hier eerder al een motie over ingediend. Goed beheer vraagt strategie. Dan, voorzitter, in het vorige beheersplan werd al aangegeven dat we achterlopen. Mijn collega refereerde daar net al aan. In het stuk staat dit aangeduid als dat we een hoog aandeel C-kwaliteit wegen hebben en dus een laag aandeel A-kwaliteit wegen. We hebben in de kadernota al geld beschikbaar gemaakt om deze achterstand in te lopen, maar voorzitter, omdat deze C-kwaliteit de afgelopen jaren alleen maar toegenomen is, willen wij als VVD Leidschendam-Voorburg wel graag van de vordering op de hoogte gehouden worden. Kan de wethouder toezeggen dat hij ons jaarlijks rapporteert wat de voortgang is met betrekking tot het inlopen van het onderhoud? Voorzitter, voorts zijn wij van mening dat er altijd voldoende ruimte moet zijn voor de automobilist en de andere weggebruikers.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. De heer Hielkema.

A.J.M. Hielkema - D66

Dank u wel, voorzitter. D66 ondersteunt deze toekomstgerichte, misschien zelfs wel progressief te noemen, beheeraanpak waarin vergroening, dierenwelzijn en duurzame mobiliteit hand in hand gaan. We zien het ook terug in dit plan, waarvoor complimenten aan de opstellers. In dit beheerplan zien wij de volgende hoofdpunten, dat zijn punten waarvoor D66 zich ook in zal blijven zetten. Meer ruimte voor groen en biodiversiteit bij onderhoud en herinrichting van wegen; de kansen voor ontharding en vergroening moeten structureel worden benut. Dit draagt niet alleen bij aan klimaatadaptatie, maar ook aan een leefbare omgeving waarin flora en fauna gedijen. Een veilige en comfortabele fietsomgeving; fietsen moet aantrekkelijker en veiliger worden. Dit vraagt om kwalitatief hoogwaardige fietspaden, bij voorkeur geasfalteerd, en waar nodig een prioriteit voor fietsroutes in onze investeringen. Dan dierenwelzijn in de openbare ruimte. Het beheer van wegen moet diervriendelijke maatregelen omvatten, zoals veilige oversteekplaatsen voor dieren en vergroening die schuilplaatsen bieden voor dieren. Mobiliteit afgestemd op stedelijke connectiviteit; in vergelijking met andere gemeenten die verbonden zijn met één grote stad, is het essentieel dat het beheerplan voldoende inspeelt op de uitdagingen en kansen van mobiliteit. Goede fiets- en ov-verbindingen naast veilige doorgaande wegen zijn van cruciaal belang om de regio leefbaar en bereikbaar te houden. Door deze hoofdpunten te combineren bouwen we aan een gezondere, groenere en toekomstbestendige gemeente, leefbaar voor alle inwoners, mens en dier. Dank u wel, voorzitter.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. Mevrouw Paltansing.

S.R. Paltansing - PvdA

Ja voorzitter, dank u wel. We hebben het vandaag over het beheerplan wegen, een zeer belangrijk onderwerp, want de wegen vormen namelijk de basis voor onze infrastructuur, zodat Leidschendam bijvoorbeeld de goed bereikbare en toegankelijke gemeente is die we willen zijn. Ook voor de auto. De titel van het plan belooft veel goeds: alle wegen op orde, duurzaam op weg naar de toekomst. En dat is ook precies waar D66 op aansloeg, want zo gestructureerd als de heer Hielkema het bracht. Welke duurzame oplossingen ermee gemoeid zijn. Ik heb ze niet zo 1-2-3 op die manier eruit kunnen halen, dus dank voor de samenvatting. Maar ik was ook eigenlijk wel op zoek naar wat zijn nou de duurzame oplossingen die we bieden naast, zeg maar, bevorderen van biodiversiteit, maar gebruiken we ook. Bijvoorbeeld is er nagedacht over, ik noem maar een voorbeeld, duurzaam asfalt of dat soort zaken. Het beheerplan, ik noem het een noodzakelijk kwaad, we moeten dit gewoon doen en daar is veel geld mee gemoeid. We lopen in principe al een tijdje achter en de VVD, daar ben ik het niet vaak mee eens, maar op dit gebied wel, want we liepen in het vorige plan al achter en nu ook weer wordt geconstateerd. Hoe gaan we de achterstanden inhalen en op welke manier? Want ik heb begrepen in het stuk dat capaciteit nogal een probleem is en verloop binnen het ambtelijk apparaat, hoe kunnen we er nou voor zorgen dat zo'n belangrijk iets als het beheerplan wegen continuïteit heeft binnen onze gemeente en daarmee ook prioriteit.

Th.J. Visser - CDA

Hé, wilt u wil even een punt zetten. Ik zie dat dit toevallig toch uitvalt want de VVD heeft een vraag.

R.M. de Klerk - VVD

Dank u wel, ik was even benieuwd of mevrouw Paltansing het dan ook met mij eens is of zij onze oproep tot de vraag voor de toezegging aan de wethouder over de terugkoppeling van de rapportage ook ondersteunt, mevrouw Paltansing.

S.R. Paltansing - PvdA

Ja voorzitter, de heer De Klerck, die beproeft altijd zijn geluk bij mij en dat vind ik prima. Maar ik heb even de vraag gemist, welke rapportage bedoelt u precies?

Th.J. Visser - CDA

Meneer De Klerk.

R.M. de Klerk - VVD

Vroeg of de wethouder toe kan zeggen dat hij ons jaarlijks rapporteert wat de voortgang is. De voortgang is in het inlopen van het achterstallig onderhoud.

S.R. Paltansing - PvdA

Ja dank u wel, ja, dat vind ik een goed plan. Ik zou dat wel ondersteunen inderdaad. Ik zou ook wel van de wethouder willen horen of dat mogelijk is, want ik zou liever willen dat zeg maar het hoge percentage aan lage kwaliteit wegen wordt ingelopen dan dat de wethouder al zijn ambtelijke capaciteit inzet om ons te rapporteren over wat de heer De Klerk zegt. Daarnaast ben ik ook benieuwd welke risico's wij lopen met dat hoge percentage aan lage kwaliteit van de wegen. Want dat percentage is best hoog en ik vraag me dus af of we daar specifieke risico's mee lopen en om welke gebieden het gaat. Ja, eigenlijk heb ik. Het is een redelijk technisch stuk en dat nodigt uit voor technische vragen, maar dat doe ik liever niet. Ik heb nog wel een opmerking ten aanzien van werken van derden. De wethouder en ik hebben daar een aantal keren geen akkefietje over gehad, maar wel discussie over als derden ergens werken, hoe wordt dat dan door de gemeente gecoördineerd? En dan moet ik helaas toegeven dat ik het weer eens ben met de VVD. Hoe zorgen we ervoor dat dezelfde weg niet zes keer wordt opengebroken? Dat hebben we nu ook met de aanleg van glasvezel, bijvoorbeeld dat wegen open worden getrokken door derde partijen en dat daar glasvezel wordt aangelegd en dat niet de hoogwaardige kwaliteit van de openbare ruimte wordt teruggelegd. Wat ons betreft hebben wij daar echt problemen mee, want wij hebben nou eenmaal een bepaalde kwaliteit vastgesteld voor de openbare ruimte. Voorzitter.

Th.J. Visser - CDA

Even een moment, want er is weer een vraag van de heer De Klerk.

R.M. de Klerk - VVD

Ja, ik vind het, dank u wel voorzitter. Ik vind het fijn om te zien dat we vandaag zo eensgezind zijn met mevrouw Paltansing, want we hebben dit voor u al in een eerder stadium geregeld. We hebben daar een motie over ingediend als VVD Leidschendam-Voorburg, met op het moment dat de straat opengaat dat er iemand komt controleren en daar rijdt dus ook echt een karretje, zeg maar, achter de werkzaamheden aan. Dus nou ja, fijn dat we het zo eens zijn met elkaar.

Th.J. Visser - CDA

Er bloeit een politieke romance bijna.

S.R. Paltansing - PvdA

Ja, nou, ik waardeer de woorden van de heer De Klerk enorm. Alleen ik heb dat karretje nog nooit daarachter zien aanrijden en ik kom toch wel vaak wat wegwerkzaamheden tegen los daarvan dat dat vraagt om verbetering in de uitvoering, laat ik het daarbij houden. En nu ben ik inderdaad van mijn à propos wegens deze politieke romance hier. Al met al is het beheerplan zeer noodzakelijk. Ik ben benieuwd welke risico's we op dit moment lopen met de, zeg maar, onderhoudskwaliteit van de wegen. En het laatste punt dat ik heb gaat over de toegankelijkheid van de wegen, want vorige week hebben we hier het platform gehandicapten gehad en die maakt zich ernstig zorgen over de boomwortels. Er was een term voor, maar die ben ik vergeten. Ik noem het boomwortels onder de grond. En ik heb het idee dat daar in dit plan, maar verbeter me vooral als ik het verkeerd heb, nog niet de volledige aandacht in zit. En ik begrijp ook dat het een zeer hardnekkig probleem is om dat aan te pakken, dus ik hoor graag daar de reflectie van de wethouder op.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. Mevrouw Van Weers.

N.A. van Weers - GroenLinks

Nou, daar komt-ie meneer De Klerk, ik denk dat u hier ook nog gaat schrikken dat ook GroenLinks zegt: We zijn het eens met de VVD. Dat gebeurt niet vaak. We zijn het eens met de VVD dat als we iets doen, dat dat in één keer goed moet gebeuren, want we moeten niet elke keer die wegen open hebben. Dus daarom moeten we kijken naar wat willen de mensen in die straten waar we die daar wonen, die daar elke dag doorheen rijden, die daar elke dag parkeren, die elke dag hun fiets kwijt moeten, die elke dag daar met een rollator lopen. Dat is belangrijk. We hebben een heel mooi project in Voorburg Noord gehad waar we mensen actief gingen bevragen over wat zij nu wilden met de inrichting van hun wijk, van de omgeving. Dat zouden we eigenlijk altijd moeten doen. Niet alleen op die hele grote projecten, maar juist ook op die kleine projecten. Want ja, we hebben die boomwortels die opkomen en dan kun je dus niet meer gebruik maken van die stoep. En we hopen ook dat die bomen dan weer niet omgehakt worden, want dat is ook wel weer heel fijn als dat niet zou gebeuren. We hebben stoepen die niet breed genoeg zijn om er invalide tegels en tegels neer te leggen, zeg maar voor slechtzienden, maar dat je er dan ook nog met je rolstoel naast kunt, want dan houden we die rekening mee dat de ene handicap misschien de andere tegenwerkt. Daarom moeten die stoepen breed genoeg zijn. We hebben bushaltes die wel, zeg maar, voor iemand met een beperking bereikbaar zijn, alleen de bus kan niet dicht genoeg langs die bushalte parkeren, omdat er ergens een hobbel in die weg zit waar we door moeten. En dat zijn dingen, daar moeten we nu eindelijk een keer goed rekening mee houden. Dus als we die ene weg bekijken, als we dat plan maken, zorgen we dat die weg gewoon goed is en dat we niet daarna nog weer wat moeten plakken. Ook, zeg maar, als jij bijvoorbeeld in een kinderrijke buurt woont, dan is het ook wel fijn als je ergens die bakfietsen kwijt kan. Wat doen we met die scooters, die deelscooters? Die moeten ook een plekje vinden. Laten we dat allemaal alsjeblieft in één keer goed bekijken als we die weg openhalen, wat gaan we ermee doen? Dat zijn dingen die heel belangrijk zijn en heel makkelijk te realiseren als we er toch een keer aan beginnen. En als er een ding is, ja, wat ik er ook wel zei, misschien dat u nog gaat vragen: ik wil ook graag die rapportages zien, want ik ga ervan uit dat slecht wegdek onveilige wegen maakt, dus dat moeten we zo snel mogelijk fixen. En dan nog iets: als we dan toch willen kijken dat die wegen zo lang mogelijk meegaan, kunnen we dan zoveel mogelijk 30 kilometerzones inrichten? Want als we minder hard rijden, slijt de boel ook minder snel. Dus dat wilde ik graag weten. Dank u.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel en dan de heer Bregman.

C.P. Bregman - ChristenUnie

Dank u wel, voorzitter. In het raadsvoorstel wordt een rijtje wegen genoemd. De Stompwijkseweg heeft onze aandacht. De Stompwijkseweg is een doorgaande weg in de opsomming. Fietsers en auto's rijden naar hun werk of naar school via deze weg. Fietsers fietsen met ruime afstand van de slootkant. De heipalen die als grote hobbels door het wegdek heen steken. Auto's die stoppen als er een vrachtauto van de andere kant komt. Ze stuiteren anders tegen het dak van hun auto. Het document vermeldt dat groot onderhoud al reeds is uitgevoerd voor noodzakelijk herstel. Het is dan vreemd dat de hobbels van de heipalen van de schouwing niet zijn meegepakt. Wellicht dat de heipalen dan meegenomen worden via het meerjareninvesteringsplan. Aan dit plan wordt nog gewerkt, staat in een document. Vraag één, kan de wethouder aangeven of de hobbels van de heipalen met het meerjareninvesteringsplan meegenomen gaan worden? Vraag twee, wanneer is dit plan dan gereed? De tabel met de indicatieve gevolgen en effecten door achterblijvend beheer en onderhoud blijkt dat de wegen in fase 3 en 4 zitten. Als frequent verkeersdeelnemer van de Stompwijkseweg, krijg ik de indruk dat die weg al in fase 5 en 6 zit. Ontevreden burgers, klachten, afnemend rijcomfort, plasvorming en gaten in de weg. Vraag 3. Concreet, wanneer worden de investeringen via het meerjareninvesteringsplan op de Stompwijkseweg uitgevoerd, zodat die hobbels weggaan? Voorzitter, u begrijpt dat onze fractie zich zorgen maakt over deze verbindingsweg naar de derde kern van onze gemeente. We hopen dat de wethouder enige duidelijkheid kan geven over verbetering van de Stompwijkseweg, ondanks juridisch gesteggel met de aannemer die de weg heeft aangelegd. Tenslotte gaat het om de veiligheid van onze burgers die dagelijks gebruik maken van deze weg en die zien wij graag weer thuiskomen bij hun gezin. Tot zover, dank u wel.

Th.J. Visser - CDA

U heeft een vraag van de VVD.

R.M. de Klerk - VVD

Ja, zonder het belang te benadrukken van een goede Stompwijkseweg, zonder dat achter te stellen, was ik toch even benieuwd. Volgens mij gaat dit wegenbeheerplan juist over alle wegen, behalve onder andere de Stompwijkseweg. En uw hele betoog gaat over de Stompwijkseweg. Hoe kijkt u daar zelf op terug?

Th.J. Visser - CDA

ChristenUnie.

C.P. Bregman - ChristenUnie

In het rijtje worden de wegen benoemd en daar staat dus achter in tussen haakjes dat het onderhoud is uitgevoerd en daar gaat mijn vraag over, hoe zit dat nu precies met die Stompwijkseweg en hoe zit het nou met het groot onderhoud en het meerjareninvesteringsplan? Dat is dus eigenlijk een samenvatting van de vragen die ik stel.

Th.J. Visser - CDA

U was klaar met uw betoog geloof ik, hè? Ja, GBLV, meneer Van Wijk.

M. van Wijk - GBLV

Ja dank voorzitter als laatste dus er zullen wat dubbelingen in zitten en ik moet ook constateren, meneer de Klerk dat hier drie Stompwijkers op een rijtje zitten, dus maak uw borst maar nat voorzitter. Goed dat er aandacht is voor de wegen en dan ook met name de focus op duurzaamheid, verkeersveiligheid en een gezond woonklimaat. Woon-leefklimaat. Eigenlijk moet dit meer gewoon zijn in plaats van een extra focus. Ditzelfde geldt voor de integrale aanpak. De fractie Gemeentebelangen pleit hier al jaren voor, dus wij juichen het alleen maar toe. Als ook hier extra de focus op wordt gericht. Nou, daar komen we. De fractie van Gemeentebelangen is ook al jaren bezig met de situatie van de vernieuwde Stompwijkseweg. Deze is gevaarlijk en de herinrichting heeft niet de beoogde kwaliteit die vooraf beloofd is. Helaas moeten wij nu constateren dat hier flinke herstelwerkzaamheden nodig zijn en dat het juridische getouwtrek, mijn buur had het er net al over, met aannemer BAM een pittige zal worden. Gelukkig zien wij wel dat het college dit inziet nu en dat deze op de lijst staat van aan te pakken onderhoud. Dit is echt noodzakelijk, maar zal dus financieel nog wel een staartje krijgen. Kan de wethouder aangeven wat de herstelwerkzaamheden op korte termijn zullen zijn? Wat betreft onderhoud voor de fietspaden mogen wij als voorbeeld de Parkweg in Voorburg nemen? Niet heel erg lang geleden opnieuw ingericht, onder andere met mooie nieuwe rode fietspaden. Wat blijkt bij noodreparaties die door boomwortels, al eerder genoemd, zijn ontstaan, wordt dit mooie rode fietspad hersteld met zwart asfalt. Wie verzint dit? Dit komt de gestelde netheid niet ten goede. Graag een reactie van de wethouder hoe dit mogelijk is en hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen? Wat ons ook bevreemdt, voorzitter, is dat de Koningin Julianalaan in Leidschendam op de lijst staat van onderhoud. Deze is ook niet zo lang geleden opnieuw ingericht, maar praten wij dan alleen over het fietsgedeelte of de complete inrichting van de Julianalaan? Graag een reactie hiervan van de wethouder. Nou voorzitter. Wat is er nu in godsnaam misgegaan bij het vorige beheerplan, waardoor er nu achterstallig onderhoud gepleegd moet worden en er daardoor bijna 1,1 miljoen per jaar en over 5 jaar dus 5,5 miljoen extra geïnvesteerd moet gaan worden? Ook hier graag een reactie van de wethouder. En hoe voorkomen we dit bij het nieuwe beheerplan? Tot zover dank u.

Th.J. Visser - CDA

Dank U wel, wethouder. Sorry, meneer de Klerk.

R.M. de Klerk - VVD

Ja, dank u wel, voorzitter. Ik was nog eventjes benieuwd of meneer Van Wijk dan ook mijn oproep aan de wethouder tot een toezegging over de jaarlijkse rapportage ondersteunt?

Th.J. Visser - CDA

De heer Van Wijk.

M. van Wijk - GBLV

Had u sorry, voorzitter? Die vraag had u volgens mij niet in het algemeen gesteld, dus dat is een directe vraag op dit moment. Ik sta daar zeer positief tegenover.

Th.J. Visser - CDA

U moet een goed gevoel aan de avond overhouden, meneer Van Wijk. Wethouder, aan u het woord?

M.W. Belt - Wethouder

Ja, dank u voorzitter en ook dank aan de Raad en de Commissieleden voor de waardering en ook het uitspreken van het belang voor dit plan. En ook inderdaad vanuit de GBLV de focus die gelegd wordt. Ja, ik denk dat ik voorafgaand best wat vragen heb opgeschreven. Zal ik zo even een voor een aflopen? Ik denk dat het goed is om te beseffen dat dit een beheerplan is en dat dit niet direct nu het investeringsplan is waarin we grootschalige herinrichting voorbereiden. Ik merkte toch bij een aantal vragen dat daar wat verwarring in zat. Die grootschalige herinrichting doen we natuurlijk ook al. Dat doen we via dat meerjareninvesteringsplan en dan kan je echt een weg helemaal grootschalig op de schop nemen. Dit gaat echt in de eerste instantie om het beheren van het bestaande areaal en in eerste instantie ook op de manier zoals het er ligt. Maar zoals we het in het stuk hebben aangegeven, gaan we wel degelijk bij die beheeroperaties ook zoveel mogelijk kijken hoe we vergroening, verkeersveiligheid en optimalisaties voor inwoners kunnen meenemen. En ik denk dat even voorafgaand en ook kijk, we zien integrale uitdagingen voor het hele beheer van de openbare ruimte. Niet alleen vanuit bijvoorbeeld het klimaat dat we vaker te maken hebben met droge periodes, waardoor tegels bijvoorbeeld sneller los komen te liggen, maar ook meer regenval, waardoor we daar meer op moeten anticiperen en natuurlijk ook groter verkeer en zwaarder verkeer, dus onder andere ook vanwege elektrificatie, maar ook überhaupt grotere auto's. Dus dat zijn allerlei uitdagingen waar we mee te maken hebben. We hebben ook de achterstanden genoemd. Dat is natuurlijk iets waar we in 2019 niet vanuit gingen dat we daarvoor zaten, maar vanwege verschillende redenen zijn die achterstanden wel opgelopen. Dat is onder andere ook wel vanwege die dingen die ik net noemde, dus vanuit klimaat, zwaarder verkeer, maar ook omdat sommige wegen vanuit de monitoring er toch slechter bij lagen dan we dachten. En daarnaast hebben we inderdaad ook wel zo eerlijk mogelijk aangegeven dat we ook wel de afgelopen jaren te maken hebben gehad met, nou ja, wat organisatorische lastigheid en dus personeelswisselingen. Dus dat hebben we hier aangegeven en ook hoe we daar nu zoveel mogelijk op proberen in te spelen. En die organisatie is met name dat we continu blijven professionaliseren met nieuwe systemen, met betere overdracht, regelingen en betere monitoring. Ik denk dat even voorafgaand waar we op inzetten is, en dat is een keuze die we in het college gemaakt hebben, is ondanks de financiële uitdaging die we hebben om wel het beheer op het hogere niveau te houden dat we op dit moment hebben, dus we gaan daar niet in zakken. Omdat we voor die veiligheid, leefbaarheid en dat aanzien dit hoog willen houden. En we willen die toekomstbestendige uitdagingen erin meenemen. Dat denk ik even voorafgaand dan een aantal specifieke vragen vanuit het CDA, de heer Stout. Ja, hoe is die kwaliteit afgenomen, net al even genoemd inderdaad vanwege klimaat, zwaarder verkeer, maar ook inderdaad een aantal situaties waarin we toch zaten te wachten met elkaar op wat grotere besluitvorming van projecten. Ik noem maar even de Julianabaan. Daar moesten de wegen eigenlijk veel eerder aangepakt worden, maar omdat we daar op een groter plan zitten te wachten, hebben we daar met wat regulier beheer dat aangepakt en dat zien we op een aantal andere locaties ook. Ja, als je dan vraagt, wat zijn nou de risico's die dat op dit moment meebrengt dat we eigenlijk op 19% van die wegen nog wat minder scoren? Op zich vallen die risico's in de praktijk nog wel mee, maar het zit een iets groter risico op dat er wellicht sneller schade of een aansprakelijkheid kan optreden, maar dat risico moeten we ook niet nu heel groot zien. Het is meer dat het ook minder comfortabel is. Vanuit CDA werd ook gevraagd naar de ambitie voor de fietspaden. Nou ja, vanuit het hele college en ook wethouder Keus hebt u dat vaak natuurlijk horen zeggen willen we natuurlijk inzetten op die andere mobiliteit, dus dat stromen principe. Dus fietspaden spelen daar een hele belangrijke rol in. Vandaar ook dat we door dit beheerplan zeggen van hé op dat hoge niveau beheren, zorg dat het goed ligt en daarnaast hebben we de transitie dat we ze ook waar dat kan gaan tegelpaden gaan asfalteren ook op de lange termijn. En daarnaast werken we ook door natuurlijk met de grotere fietslijnen die we in de Metropoolregio met elkaar hebben afgesproken. U vroeg ook specifiek naar de doelstelling, vlot en veilig bewegen die ja, daar staat echt even een toelichting op pagina 9 wil ik u daarnaar verwijzen en dat is met name dat we door kleinschalig onderhoud en die reparatiewagen die we waar we de afgelopen jaren ook vaak over hebben gesproken. Die gaan we met dit plan bestendigen. Zitten we er heel snel bovenop door, nou ja, kleine reparaties te doen.

Th.J. Visser - CDA

Even een punt wethouder. Er komt een vraag van de heer Hielkema.

A.J.M. Hielkema - D66

Ja, excuus, ik zat er nog een beetje over te mijmeren, maar mijn vraag gaat nog over het stukje fietspaden van zojuist. Ik las in aanloop naar dit gesprek toe dat Leiden bijvoorbeeld niet eens in de top 100 van de fietssteden in Nederland staat, dus we doen dat gewoon niet goed. En het is hartstikke mooi dat we natuurlijk gaan kijken naar die fietspaden. Maar misschien kun je die wat scherper maken. Kan de wethouder misschien ook toezeggen dat hij in beeld gaat brengen waar dan de kansen liggen op het gebied van die fietspaden in de komende beheerperiode?

Th.J. Visser - CDA

Wethouder.

M.W. Belt - Wethouder

Via dit beheerplan proberen we zoveel mogelijk kansen mee te pakken, hè? Maar als je het echt hebt over het grootschalig transformeren van bestaande fietspaden, dan komt er net even wat vaker wat meer budget en aandacht bij kijken. Wij hebben tegelijkertijd in onze begroting ook middelen hiervoor staan om die fietspaden actief om te bouwen. Daar hebben we ook recent in het laatste kwartaal van 2024 nog een aantal routes bijgekregen. Maar ik denk dat het goed is om inderdaad in beeld te brengen hoe we dat zien, waar de komende jaren juist de kansen liggen. Ik geef daar wel even een winstwaarschuwing bij af dat op veel van de paden waarvan we denken van hé, dat kun je vrij makkelijk asfalteren, daar ligt juist de riolering eronder. En dat is de reden dat die er ook nu niet zo bijliggen. Maar ik kan dat toezeggen dat we dat proberen in beeld te brengen hoe we dat de komende jaren zien. Ik stap even door naar de vragen van de VVD, de heer Declercq. Ja, hoe zorgen we nou dat we niet 6 keer per jaar de boel opentrekken? Nou ja, dat kunt u zien in dit stuk. Dat is absoluut de ambitie. Dat vraagt ook niet alleen vanuit het wegenplan, maar ook de afstemming met de andere disciplines die er zijn, dus met riool, met verkeersveiligheid acties, maar ook met groenbeheer om dat af te stemmen. Nou, dat doen we steeds beter. Ook door die systemen beter te krijgen. Dat proberen we ook zo goed als mogelijk te doen met andere partijen, zoals bijvoorbeeld Dunea. Dat wil niet zeggen dat als een KPN bij ons aanklopt, ja, die hebben het recht om die wegen nu gewoon zo open te trekken. Die proberen we zoveel mogelijk af te stemmen, maar dat is heel lastig om dat te voorkomen. Aan de andere kant krijgen we daar wel weer ook een deel van die middelen voor om te zorgen dat het in ieder geval goed blijft. Maar voor inwoners blijft dit inderdaad een uitdaging.

Th.J. Visser - CDA

Een lastige vraag van mevrouw Van Weers?

N.A. van Weers - GroenLinks

Werkt dat ook de andere kant op? Stel dat KPN de straat openbreekt, gaat er dan niet ergens een alarmbelletje af? Oh, maar we zouden over twee maanden het riool doen in diezelfde straat. Kunnen we dat dan niet beter met elkaar afstemmen en dat misschien naar voren schuiven? Of wordt er...

M.W. Belt - Wethouder

Nou, dit is een heel andere orde van projecten. Kijk, voor het vervangen van een riool, dan ligt een weg zomaar een maand of veel langer open. Als we het hebben over het doortrekken van een KPN-leiding of een kabel van ODF, dat is dezelfde dag, dat is binnen een uur gepiept, laat ik het zo maar even zeggen. Dus dat is juist met die partij extreem lastig. Maar als we het hebben over bijvoorbeeld partijen als Stedin, dus de gasleidingen, of Dunea, dan kunnen we daar wel degelijk via werkafspraken zoveel mogelijk op sturen. En ik hoop dat het met T-Mobile en nu KPN ook straks wel een keertje klaar is met weer een andere aanbieder erin. Ook zijn er vragen gesteld over de informatievoorziening door onder andere het VVD, maar ook de PvdA. Ja, dat doen we door minimaal twee weken van tevoren een bewonersbrief te sturen. We hebben het More-systeem, dus dat zijn we eigenlijk voor de kleinere ingrepen, hè? Dus direct vervangen en ook weer dicht. Als het gaat om grotere projecten, dan hebben we de app 'Werken in de Wijk' en daar proberen we bewoners echt heel goed op de hoogte te houden. Ik volg dat zelf ook, ik zie hoe dat gaat bij onze rioolprojecten. En nou ja, volgens mij is dat best een hele mooie manier die we ook zoveel mogelijk communiceren dat die app er dan ook is. En vragen over het actieplan verkeersveiligheid. Nou, de bedoeling is dat die er in dit eerste stuk voortaan aankomt. En ik weet dat dat nu op de dreef ligt bij mijn collega, dat hij daar aankomt. Beheerssysteem inderdaad dat voldoet nu niet. We zijn nu bezig met het opzetten van een nieuw integraal beheersysteem, dus dat geldt niet alleen voor de wegen, maar voor alle assets. Om dat zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. De verwachting is dat we dat in 2026 hebben en dat is een hele belangrijke om ook dat meerjareninvesteringsplan voor elkaar te krijgen, ook in 2026. Dan daarnaast, nou ja, u heeft een vraag of ik een toezegging kan doen, dan heeft u ook gevraagd voor steun bij de andere partijen op het jaarlijks rapporteren. Dat wil ik doen, dus op die toezegging kan ik ingaan. Mijn voorstel is om even te kijken of we dat nou via ofwel het projectenboek doen of anders via de P&C-cyclus. Ik moet erbij zeggen dat onze inspectie, zoals u in dit stuk hebt kunnen lezen, tweejaarlijks ook is, maar ook daartussendoor kunnen we echt nog wel iets zeggen. Dus een jaar is wat mij betreft prima. Dan naar de heer Hielkema, net al even over fietspaden tussendoor gehad en die toezegging gedaan. U doet ook een pleidooi voor rekening houden met flora en fauna, met dieren. Nou ja, dan proberen we zoveel mogelijk natuurlijk bij al onze werken in de openbare ruimte te vergroenen. Dus dat is op zich al natuurlijk een stap die we maken voor dieren. Bij de wat grotere projecten proberen we ook echt te kijken door met de kennis die we nu hebben met de stadsecoloog echt in te zetten op ecologische verbindingen. Nou, volgens mij is de, hoe heet die, de Veurse Straatweg een heel goed voorbeeld van waarin we daar naar verbinding hebben gekeken. En op basis van de kennis die we nu echt heel erg aan het schroeven zijn over verbinding van natuur proberen we dat ook zoveel mogelijk bij werkzaamheden mee te nemen. Dan even kijken. De Partij van de Arbeid heeft een aantal vragen gesteld over hoe ze, hoe duurzame oplossingen staan dat we daarvoor kiezen, maar hoe passen we dat nou toe? Nou, een onderdeel daarvan is dat we het werk zoveel mogelijk bundelen, hè? Dus minder open. Dat is een voorbeeld daarvan. Hergebruik van materialen, dat is een. We hebben in het beheerplan staan ook onder andere dat we hergebruik ook op asfalt doen en dat we inzetten op lage temperatuur asfalt. Op verschillende manieren proberen we die duurzame oplossingen te vinden. En ja, het belangrijkste is dat we gewoon een duurzaam goede inrichting hebben die je ook niet na 10 jaar weer moet aanpassen. Dat nou de achterstanden, ja, hoe lopen we die in? Capaciteit hebben we op dit moment op orde en die kennis borgen we ook in de organisatie nu. Ik heb al verteld over de beheersystemen die we aan het inzetten zijn. Daarmee kan je ook veel beter die achterstanden voorkomen. De monitoring die we in het verleden ook al deden, nemen we nu veel serieuzer, dus die zit in die beheersystemen en kunnen we het ook veel beter volgen. Ja, en die achterstanden halen we natuurlijk in door een deel van de middelen echt in te zetten de komende 5 jaar, dus dat is de ambitie. Dichtwerken die komende 5 jaar en dan duurzaam op orde blijven. Even kijken wat ik nog heb staan. Ik heb een aantal vragen vanuit onder andere GroenLinks ook al beantwoord. Ja, als we het hebben over groot onderhoud en vervanging, dan gaan we echt actief met bewoners ook in gesprek om te kijken van joh, wat zijn nou maatregelen? Bij groot onderhoud hebben we het dan wel over wat kleinere aanpassingen die we mee kunnen nemen, hè? Dus bijvoorbeeld een verkeersdrempel of net even een hoekje anders inrichten of groen. Bij vervanging heb je natuurlijk veel meer, zoals bijvoorbeeld nu in Voorburg Noord doen vanwege de riolering. Daar heb je veel meer vrijheid om dat op te pakken. Datzelfde geldt dat als je echt naar 30 km per uur moet gaan, dat zijn wel projecten dat je echt naar een hele andere herinrichting of inrichting toe gaat, dus dat vraagt wel wat meer. Even kijken dan een aantal vragen over de Stompwijkseweg. Kijk, de Stompwijkseweg, zo staat ie er ook in, die is uitgevoerd, maar we weten allemaal dat daar problematiek omheen zit, die kuilen die daar zitten. Dat is bekend, daar zijn we met de BAM over in gesprek. Dat zijn pittige gesprekken. Dat gaat over verantwoordelijkheid of over juridische verantwoordelijkheid, die gesprekken die worden gevoerd waar wethouder Van Eekelen bij is. Het project zit bij wethouder Van Eekelen en het is wachten op die uitspraak. En ik weet dat er ook met een aantal van u gesproken is om daar wat duidelijkheid in te krijgen. Maar ik denk, ik neem hem even mee naar het college om te kijken hoe we u daar op korte termijn ook goed over kunnen informeren wat er hier nou aan de hand is, maar weet dat we er bovenop zitten en daar samen naar een oplossing zoeken. Dus daar kom ik op terug via een, laten we zeggen, een college mail. Dan, ja, vanuit GBPV wordt er naar mijn idee terecht een opmerking gemaakt, ook over hoe met de Parkweg de reparatie is omgegaan. Daar hebben we het intern in het team ook uitgebreid over gehad. En daar is in ieder geval de werkafspraak uitgekomen dat we voortaan echt de, nou ja, de rood asfalt met rood repareren en zwart met zwart en dat we de belijning gelijk goed nemen. En we hebben hier ook al over gehad dat we hier ook volgend jaar al wat extra slagen weer kunnen maken, omdat toch ook wat reparatie moet gemaakt worden. Vorige week is onder andere de belijning daar ook wel weer verbeterd. Maar u

M.W. Belt - Wethouder

heeft zeker een punt en we gaan dat voorkomen. Koningin Julianalaan? Nou ja, even een specifieke vraag. Daar kreeg ik net vanuit de beheerder wegen door dat dat deel is vanaf de Veursestraatweg en tussen de Bachlaan en die komt in het meerjareninvesteringsplan terecht en dat dat zijn onderdelen die nog niet gedaan zijn. Ja, ga ik dit even oplezen wat ik hier zie staan: asfalteren van het fietspad is niet enkel door de riolering, maar juist ook door de vele andere kabels en leidingen die daar liggen. Dat is ook lastig. Dus wij zien gewoon dat onder die tegelfietspaden die we hebben, daar gewoon zoveel kabels en leidingen onder liggen. Op basis daarvan hebben we ook wel gezegd dat we aankomend jaar moeten nadenken hoe we die ondergrond veel beter kunnen gaan inrichten. Dus daar zit ook onze aandacht op. Nou, volgens mij heb ik ze zo op een rij gehad, voorzitter.

Th.J. Visser - CDA

Ik kijk even rond of iedereen zijn vraag beantwoord ziet, meneer Stout.

Q.J. Stout - CDA

Ja, voorzitter, de wethouder ging vooral in de beantwoording over de financiële risico's in de context van mogelijke aansprakelijkheid, waar de Partij van de Arbeid ook naar vroeg. Onze vraag was meer ingestoken vanuit het idee: wat zijn de risico's dat we hierover een aantal jaar weer zitten en dat er alsnog meer geld bij moet om de plannen te realiseren? Ook gelet op het feit dat nu bleek dat de slijtage op sommige plekken wat meer had plaatsgevonden dan verwacht.

Th.J. Visser - CDA

Wethouder.

M.W. Belt - Wethouder

Ja dat klopt, excuus, die heb ik net even anders beantwoord. Kijk, het plan wat er nu ligt, is op basis van een monitoring die we begin 2024 gedaan hebben, dus dat is de situatie die we nu weten. We doen het tweejaarlijks, dus daar komt iedere keer een ander beeld uit. Ik kan nu niet zomaar zeggen van hé, over 1,5 jaar dat het beeld nog steeds hetzelfde is. Dat hoop ik natuurlijk wel, dat er niet een extra opgave bij komt, maar het kan zomaar zijn dat er op bepaalde situaties net even weer een andere ingreep is. Maar om denk ik realistisch ook wel te zijn: we gaan hiermee echt wel een flinke slag maken. Dus er komt best wel wat beheergeld bij natuurlijk. We zetten geld in om achterstanden weg te werken, dus zo'n groot risico als dat we hier maar oplossen, dat verwacht ik dan niet. Maar door die monitoring en de toezegging om het jaarlijks ook in de gaten te houden, nemen we u zo goed mogelijk daarin mee. Dank.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. Als ik het goed heb, heb ik hier een ...

M. van Wijk - GBLV

Voorzitter, ik had ook nog een GBLV aan uw linkerhand, rechts voor u, dank u. Ik had ook nog een vraag die volgens mij niet helemaal goed beantwoord is. Mag ik die nog stellen? Gevraagd wat er mis is gegaan bij het vorige beheerplan. En, hoe kunnen we dat voorkomen? Nou, u heeft net wel een antwoord gegeven dat we beter aan de knoppen kunnen draaien en beter kunnen monitoren. Maar is dat het antwoord om het ook bij het volgende beheerplan goed te kunnen controleren, zodat we niet over 5 jaar, of diegenen die er dan zitten, dezelfde discussie weer hebben?

Th.J. Visser - CDA

Wethouder.

M.W. Belt - Wethouder

Wat ik net noemde en wat ook in het stuk staat, is dat we vanwege een aantal oorzaken die achterstanden hebben opgelopen, hè? Dus onder andere het klimaat zwaarder wegen, maar ook die koppeling met die projecten, ook het stukje organisatie en dat daar hebben we nu expliciet. Met dit plan spelen we daarop in om dat natuurlijk te voorkomen in de toekomst, dus door te kijken met die beheersystemen, hoe we dit en die monitoring beter in de gaten kunnen houden. De organisatie van stadsbeheer ondergaat ook wat veranderingen om dat beter te borgen, dus dat zijn allemaal manieren waarvan we hebben gezien van, hé, dat is de afgelopen periode niet goed gegaan. Daar proberen we nu, nou ja, gewoon wel de grip op te houden. En het heeft ook naar het vervolg de aandacht van het college uiteraard.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel. Ik heb drie toezeggingen, zal ik het maar even noemen, genoteerd. Eentje is de jaarlijkse rapportage of monitoring die toegezegd is. De tweede is de aandacht voor de kwaliteitsslag met betrekking tot de fietspaden, zoals die door de heer Hielkema gevraagd is. En de derde toezegging is dat u even aangeeft, en dan hoop ik niet alleen aan de dames of heren die uit Stompwijk komen, maar aan de hele commissie of de raad, wat de toestand van de situatie is met betrekking tot de Stompwijkseweg. Dat noem ik dan een toezegging, want u zou daarover informeren. En dan heeft hij ook een belofte gedaan, en dat is dat meneer Keus dit jaar in ieder geval met zijn verkeersveiligheidsplan komt. Dus ik hoop dat u hem dat nog eventjes influistert dat hij dat dan ook doet. Ik kijk even voor wat betreft de tweede termijn, wie heeft er behoefte aan een tweede termijn? Ik noteer even vanaf CDA, VVD, D66. D66 nee. En GBLV, en als hij dan ook even wil aangeven wat u dan verder wil met dit raadsvoorstel, dan hou ik me aanbevolen en dan begin ik weer bij het CDA.

Q.J. Stout - CDA

Ja, bedankt aan de wethouder voor de beantwoording van de vragen, ook over de financiële risico's. In dat kader vroegen wij ons ook af of de wethouder dan kan toezeggen dat in die voortgangsrapportage, die al is toegezegd, daarin ook een financiële component wordt meegenomen en dat daarover ook wordt gerapporteerd. En verder kan dit wat ons betreft een hamerstuk worden.

Th.J. Visser - CDA

VVD

R.M. de Klerk - VVD

Dank u wel, wethouder, bedankt voor de beantwoording. Wij zijn erg blij met de toezegging over de voortgangsrapportage en we kijken uit naar het meerjareninvesteringsplan. Toch heb ik nog even een punt over het openmaken van de straten en de communicatie. U geeft aan: we zijn ermee bezig en dat zit in dit plan. Maar als we kijken naar de afgelopen paar jaar, ging die straat toch echt met regelmaat open. Was die communicatie echt niet tijdig en voor iedereen beschikbaar? U geeft aan dat u daarmee bezig bent, maar ik ben nog niet helemaal gerustgesteld en ik kan me zo voorstellen dat de inwoners ook nog niet helemaal gerustgesteld zijn. Hoe gaan we dit precies beter maken? Kunt u ons daar nog een keer doorheen nemen? Want ja, ik kan me voorstellen dat dit speelt bij heel veel inwoners. Kunt u ons nog geruststellen?

Th.J. Visser - CDA

Meneer Hielkema.

A.J.M. Hielkema - D66

Ja, dank voorzitter. Ik had eigenlijk nog twee vragen, één is in een vorig debat. Vanavond ging het over een 30 km per uur zone, specifiek op een locatie bij het Oosteinde. Dus mijn vraag is eigenlijk, past het aanpassen van de snelheid op een weg in dit beheerplan, ja of nee? Nou, eerst maar even het antwoord afwachten en dan mijn tweede vraag was: rondom de Mall. Daar is natuurlijk qua mobiliteit veel te doen, maar heeft Leidschendam-Voorburg een A-status wegen. Nou heb ik gelezen dat met name bij attracties aangrenzende wegen best wel in trek zijn, heel veel gebruikt worden. Is het dan niet zo dat Leidschendam-Voorburg eigenlijk een A-status weg daar nodig heeft rondom de Mall? Dankjewel VVD.

Th.J. Visser - CDA

VVD, kunt u ook even aangeven of het een hamerstuk moet zijn? En D66?

R.M. de Klerk - VVD

Ja voorzitter, dat zou ik wel willen. En wat mij betreft is het een hamerstuk, maar ik wil wel eerst nog even flink goed gerustgesteld worden door de wethouder, want de zorg is hierover nog wel eventjes flink.

Th.J. Visser - CDA

Het ligt nog even boven de markt om maar even zo te zeggen, hamerstuk of niet hamerstuk, ook afhankelijk van de antwoorden.

A.J.M. Hielkema - D66

Ja

Th.J. Visser - CDA

Oké. Ik kijk even naar GroenLinks en PvdA, wat voor u?

S.R. Paltansing - PvdA

Ja voorzitter, wat ons betreft een hamerstuk, tenminste wat onze partij, nu we nog gescheiden zijn, betreft een hamerstuk.

Th.J. Visser - CDA

U spreekt nu voor beiden of u spreekt. Nee, wat...

S.R. Paltansing - PvdA

Wat de Partij van de Arbeid-fractie betreft. Ik ben alleen niet zo content met, zeg maar, het antwoord van de heer De Klerk over het hangt nog boven de markt, want ik zit ook in de agendacommissie en daar moeten we wel een besluit nemen of het een naamstuk wordt of een bespreekstuk. Dus ...

Th.J. Visser - CDA

Hij wil het laten afhangen. Heb ik het idee van wat hij zometeen hoort?

S.R. Paltansing - PvdA

Oké. Dan horen we het vanavond nog. Dank u wel, voorzitter.

N.A. van Weers - GroenLinks

Nou in dit geval wat zij zegt.

Th.J. Visser - CDA

Goh. ChristenUnie.

C.P. Bregman - ChristenUnie

Wethouder, bedankt voor de antwoorden en de toezegging. Ik zou wel graag over die college-e-mail ook willen vragen of er enige duidelijkheid kan komen over de tijdslijnen en wanneer het nu precies gebeurt en wat er dan meegenomen wordt. Ook de hobbels, bij wijze van dus enige duidelijkheid in de beantwoording of in de kleurmiddelen. Dat wordt zeer op prijs gesteld en voor ons kan het dan een hamerstuk worden.

Th.J. Visser - CDA

GBLV.

M. van Wijk - GBLV

Dank voorzitter, dank aan de wethouder voor de toezeggingen en de antwoorden. Wij hebben daar het volste vertrouwen in dat dat allemaal goed gaat komen, dus voor ons had het een hamerstuk kunnen worden.

Th.J. Visser - CDA

Dankuwel. Wethouder

M.W. Belt - Wethouder

Ja dank u, voorzitter. Ja, wat betreft de voortgangsrapportage. Daar kunnen we iets zeggen inderdaad over een financiële component die eraan vastzit. Dat beste beeld krijgen, waardoor die tweejaarlijkse monitoring dus dat waar, maar die nemen we daarbij op. Ja, dan de communicatie. Die proberen we natuurlijk. We proberen inwoners zo goed mogelijk mee te nemen. Daar zit wat je ook ziet in het collegevoorstel en het beheerplan zelf zit er natuurlijk een gradient in. Hoe groot werkzaamheden zijn hè? Sommige zijn de straat een uurtje open, anderen is een wat we bijvoorbeeld twee weken open, dus daar zitten verschillende vormen van communicatie aan. Ik zei net dat we twee weken van tevoren die informatie doen. We hebben dat MOR-systeem, we hebben ook die wijkapp, maar het lijkt mij goed en dat weet ik dan ook die toezegging ook doen dat we bijvoorbeeld in het krantje ook eens een keer opnemen van een bericht van waar kunnen mensen informatie vinden of dat we daar nog even de extra aandacht op hoe ze dat in het algemeen over werkzaamheden kunnen vinden? Dus welke middelen we allemaal hebben als gemeente, die zal ik er extra bij. Of die geef ik dan als toezegging. Dan even de vraag van de heer Hielkema over 30 km per uur? Ja, dat is echt een grotere ingreep voor een weg, dus dat komt in een meerjaren investeringsplan moet dat opgenomen worden. Dus dat kunnen we niet zomaar met zo'n beheerplan meenemen. Dat vraagt echt veel meer van een weg dan vanuit het beheer. Dan had u ook een vraag over die hogere kwaliteitsweg die dan bij de mal eventueel nodig zou zijn. Daar moet ik echt even op terugkomen op die specifieke vragen hoe dat zit.

Th.J. Visser - CDA

Hoe wilt u daarop terugkomen?

M.W. Belt - Wethouder

Ik bel de heer Hielkema wel even op. Nee, ik kon het ook even in een college of ja, laten we dat via een collegemail doen.

Th.J. Visser - CDA

Meneer Hielkema.

A.J.M. Hielkema - D66

Nou ik hoopte dat 30 km per uur onderdeel zou kunnen zijn van het beheerplan, zodat het met een toezegging af zouden kunnen, maar op die 30-kilometer per uurzône op het Oosteinde. Dat gaat hem niet worden. Dus voor dit vraagstuk wordt het wat mij betreft gewoon een hamerstuk.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel en kijk nog even naar de VVD.

R.M. de Klerk - VVD

Nou dank u wel, ik kijk terug naar u. Ik ben blij met de toezegging van de wethouder. Ik hoop dat dat de lading gaat dekken en dat gaan we eventjes afwachten. Maar ik betwijfel of dat al gaat zorgen dat de informatie er tijdig is, want als die informatie niet altijd tijdig komt bij de mensen, dan ontbreekt die informatie. En dan is het simpelweg zeggen van ja, je had het daar kunnen vinden, misschien niet de juiste route. Maar ik ben blij met de toezegging. Nogmaals, dus ik ben blij dat u deze moeite gaat doen en we kijken dit gewoon nog eventjes aan en dan kunnen we daar altijd in een later stadium nog wat van vinden. Dus wat mij betreft een hamerstuk.

Th.J. Visser - CDA

Dan stel ik vast dat wij dit agendapunt als een hamerstuk naar de Raad brengen, met als aanvullende toezeggingen dat er een financiële component bij de rapportage komt en dat er een toezegging is dat u zult pogen om via berichtgeving in het krantje enige zicht of duidelijkheid te geven over werkzaamheden met betrekking tot de weg naar voren.

M.W. Belt - Wethouder

Ja, we geven verduidelijking over hoe we communiceren of waar mensen informatie kunnen geven over die weg. Ja.

Th.J. Visser - CDA

Ja, oké. Sorry, dan sluit ik hiermee dit agendapunt af, dan blijft ons nog over: de terugkoppeling.