- R. van Duffelen - CDA
- J. Brokke - VVD
- B.B.M. Bremer - Wethouder
- N.A. van Weers - GroenLinks
- L. Vogelaar - D66
- Ph. van Veller - VVD
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- E.R. van der Schaft - SP
- S.G.D. Kok - PvdA
4.a Raadsvoorstel: Vaststellen bestedingsplan corona 2022. - 20:30
Allereerst dank aan de portefeuillehouder voor de beantwoording van de vragen die hier in de commissie rezen tijdens de behandeling in de commissie samenleving. Die hebben enige helderheid geboden. Daar zijn we content mee, tegelijkertijd waren we toch wel in de commissievergadering en zijn we ook nu nog wel enigszins kritisch. Omdat mijn fractie er tegenaan blijft lopen dat het onderscheid tussen de directe besteding en herstel. En wat is dat nou en wanneer vindt dat nou plaats? En zo vragen we ons af of de opgenomen bestedingen voor cultuur, sociaal domein en volksgezondheid toch eigenlijk niet tot het herstelbeleid behoren. De achterliggende problematiek lijkt niet definitief ten einde als we dit jaar voor corona geen lockdowns meer hoeven door te maken en hetzelfde geldt voor het thuiswerken door Drontenaren. En daar staat tegenover dat we moeite hebben met de voorgenomen bestedingen voor bestuur en economie. We betwijfelen sterk of deze uitgaven er daadwerkelijk gaan komen. Kortom, voorzitter, de twijfel heerst dat er een budget wordt gevraagd dat niet uitgeput zal worden. Tegelijkertijd staan er initiatieven in, zoals de amateurkunst, maar ook voor wijkverenigingen die we zeker willen steunen. We weten ook nog niet wat corona einde zomer of in de herfst gaat doen. Er zijn nog veel onzekerheden. En onder deze omstandigheden kan mijn fractie instemmen met het verzochte budget. Wel zouden we daar graag een aantal voorwaarden aan verbinden. Namelijk strikte handhaving van de geldende criteria voor het bestedingsplan, nauwlettende monitoring van de uitgaven, monitoren van het coronavirus einde zomer en najaar en zo nodig aanpassing van bestedingen en indien er geen financiële ondersteuning meer nodig zou zijn dit jaar of in het najaar dan afbouwen van het bestedingsplan. Graag einde van dit jaar een reactie van de wethouder. Dank u wel.
Dan ga ik naar mevrouw Bremer van Gemeentebelangen. Luister naar haar voorkeur.
Ja dank u wel voorzitter, ook voor mij de eerste keer in deze nieuwe setting aan het woord. Dank aan de heer Sleutel die de commissie heeft waargenomen. In de commissie hebben we aardig wat met elkaar gewisseld. De onzekerheden, noodfonds, herstelfonds, hoe daarmee om te gaan? Er zijn vele vragen gesteld die schriftelijk beantwoord zijn, waarvoor dank aan de portefeuillehouder. Dat heeft voor ons gezorgd dat wij geen nadere vragen hebben. Wij kunnen voor nu instemmen met wat voorligt, maar wel met het verzoek aan de heer Van Duffelen, sloot er eigenlijk ook mee af, nauwlettend de uitgaven in acht te nemen en ook te kijken wat er in het najaar en het vroege voorjaar volgend jaar gebeurt en daar waar nodig af te bouwen. Dank u wel. Dank u wel, dan...
Voorzitter, ja, ik ben ook heel erg blij met de antwoorden op de vragen, vooral voor de wijkverenigingen, want die hebben echt dingen nodig. Echt hulp nodig en we kunnen hier instemmend mee instemmen. Ja. Dank u wel. Dank u.
Wel, dan nodig ik mevrouw Vogelaar uit voor het houden van haar maidenspeech en zoals goed gebruik is interrumperen wij niet, dus ga je gang.
Dank u wel voor de mooie speech met persoonlijke noot. Houdt u nog te goed, want bij dit vreselijk sexy onderwerp kon ik niet echt een jeugdherinnering aan koppelen. Voorzitter, nu de zomer nadert en het zonnetje steeds vaker schijnt, lijkt het coronavirus voor nu even naar de achtergrond te zijn verdwenen. Het blijkt echter dat de gevolgen van de coronacrisis nog voelbaar zijn bij verenigingen, ondernemers en bij mensen en bij jongeren in het bijzonder. Onze fractie vindt het belangrijk dat de gemeente bijdraagt aan het oplossen van acute problemen en structureel herstel. Uiteraard, voorzitter, zijn we altijd kritisch geweest op uitgaven en op hun grondslag. Met name dat laatste ontstond de afgelopen commissievergadering onduidelijkheid en discussie. Wat ons betreft heeft de schriftelijke beantwoording van de portefeuillehouder, waarvoor veel dank, die onduidelijkheid weggenomen en het nut en de noodzaak van deze uitgaven duidelijk gemaakt. Daarom kunnen we instemmen met het raadsvoorstel. Deze instemming gaat wel gepaard met een verzoek. We snappen dat het nodig is om budget toe te voegen aan de begroting, zodat het mogelijk is om snel te handelen wanneer steunverzoeken daadwerkelijk binnenkomen. Maar we vragen de portefeuillehouder en het college om verstandig en voorzichtig om te gaan met de toekenning en besteding van deze gelden, zeker met het oog op een mogelijke nieuwe golf aan het einde van het jaar. Mogelijk wordt er dan opnieuw dringend een beroep gedaan op deze gelden, waardoor het verstandig is om een appeltje voor de dorst te bewaren. We willen voorkomen dat het geld uit dit bestedingsplan dan al uitgegeven zal zijn, puur omdat het budget nu al beschikbaar is. Daarom ons verzoek om deze gelden te besteden waar ze echt hard nodig zijn en daar zinnig, zuinig en zorgvuldig mee om te gaan. Met die oproep aan het college eindig ik mijn speech en dank ik u, voorzitter.
En ik dank u en nou ja, wat er nog maar vele speeches mogen volgen, dan ga ik naar de heer Van der Werf van de VVD.
Dank u wel, voorzitter, en mevrouw Vogelaar, gefeliciteerd met de speech waar ik het vrijwel woordelijk mee eens was. Ook dank aan de beantwoording voor de beantwoording natuurlijk van onze vragen en van de vragen van D66 tijdens het debat. Als je kijkt naar het overzicht van alles wat we in de afgelopen twee, 2,5 jaar nu hebben uitgegeven aan coronanoodsteun, is dat indrukwekkend. En helaas was het ook noodzakelijk. Er was ook een afwegingskader. In de loop van de tijd is dat iets veranderd omdat de term acuut eruit is gehaald, maar nog altijd hebben we een afwegingskader en dat wordt gehanteerd bij het uitgeven van geld voor coronanoodsteun. Tegelijkertijd zie je, dat zagen we ook in het debat vorige keer, dat je langzaam in een tijd van herstel komt. We hebben ook een herstelfonds en je ziet dat die nu al in zo'n worsteling krijgt van wat hoort er nou onder nood en wat hoort er nou onder herstelfonds. En tegelijkertijd is het misschien nog te vroeg om te zeggen, laten we het noodfonds afronden, want je weet niet wat er in het najaar gebeurt. Dat weten we geen van allen, maar misschien komt er dan weer een nieuwe noodzaak voor uitgaven uit dat noodfonds helaas dus. Mijn oproep is hetzelfde als mijn voorgaande sprekers: ga dan zorgvuldig om met het uitgeven van geld uit het noodfonds. Als je nu kijkt naar die afrekening, dan zie je dat we dit jaar voor het eerst meer geld gaan uitgeven aan het noodfonds dan we van het rijk binnenkrijgen als compensatie, dus dat geeft wel aan dat we misschien ook wel wat ruimhartiger omgaan. Maar dat noodfonds op zich is niet erg als het echt langs het afwegingskader wordt gehouden en dus echt noodzakelijk is, moeten we het doen, maar niet meer dan dat. En voor de rest zou ik ten tweede het college willen oproepen of de portefeuillehouder nu ook willen vragen wanneer het tijd wordt om eens toch te gaan kijken naar een soort eindafrekening van dit fonds. Misschien kunnen we wel weer een nieuw fonds oprichten als echt de nood weer echt aan de man komt. Maar het zou maar zo kunnen dat we bijvoorbeeld op 3/4 van dit jaar, als er geen nieuwe golf meer komt of in ieder geval geen maatregelen die uitgaven uit dit fonds noodzakelijk maken, dat we dan kunnen zeggen, nou, misschien is het wel tijd voor een afrekening van het fonds en we houden ermee op. We gaan met het herstelfonds verder en dat was het dan. Dus graag daarop een reactie van de portefeuillehouder. Dank u.
Voorzitter, dank. De uitgaven zoals benoemd in het plan, die vinden wij nodig en of het strikt genomen uitgaven zijn die passen onder de coronareserve of onder het herstelfonds, vinden wij minder belangrijk. Omdat het niet helemaal duidelijk is of we nog onder corona leven of al aan herstel kunnen denken. Ons systeem moet niet leidend zijn aan de werkelijkheid. Het is belangrijk dat verenigingen worden ondersteund. De GGD en lokale Kamer kunnen werken aan herstel in onze gemeente. Weer kan bloeien en daarom zullen wij dit voorstel van harte steunen.
Dank u wel, voorzitter. Ja, heel kort. De SP heeft wat moeite met de discussie zoals in de commissie heeft plaatsgevonden over of corona nu wel of niet voorbij is. En waarom hebben we daar moeite mee? Omdat er nog steeds mensen zijn die een diagnose hebben met betrekking tot of in de richting van corona of het gevolg van corona. Dus dat maakt zo'n discussie altijd erg pijnlijk en het maakt ons eigenlijk ook niet uit of het de noodsteun betreft of een herstelfonds. Wij denken dat er goed wordt omgegaan met de besteding van de gelden, dus we zullen voor dit raadsvoorstel stemmen.
Dank u wel, Partij van de Arbeid, mevrouw Kok. Voorzitter, dank.
Dank ook voor de beantwoording van de vragen wat betreft het debat. Even een korte reflectie op het debat in de commissie. De PvdA sluit zich van harte aan bij de voorgangers van de ChristenUnie en de SP. Het debat over is het nou nood of is het herstel is wat ons betreft een beetje semantiek. Waar het volgens mij wel om gaat, is dat corona harde klappen heeft veroorzaakt in onze maatschappij en die klappen zijn precies terechtgekomen op de plekken waar de Partij van de Arbeid zich het hardst voor wil inzetten: in de cultuursector, onder verenigingen in de wijken en buurten, onder de alleroudsten en juist de jongsten in onze gemeente. Op die plekken is steun nodig en de PvdA staat daarom achter de voorgestelde activiteiten. Lijkt ons bovendien verstandig in het licht van dat we nog niet weten wat dit najaar gaat gebeuren met het virus. Nou goed, en met een terugtrekkende landelijke overheid. In dat verhaal lijkt het ons verstandig om daar wat ruimte in te bewaren. Dank u wel. Dank u.
Jawel, dan nodig ik de portefeuillehouder uit voor de beantwoording van enkele vragen. Kijk.
Als het goed is, sta ik nu met name stil bij een toename. Dat zit door die kaartjes. Komt dat ja, voorzitter, in brede zin? Dank voor de steun die de Raad verleent nu aan het stuk. Ik begrijp dat de beantwoording van de vragen en opmerkingen daarbij goed geholpen heeft. Dus zet ik die dank dan graag door aan degenen die daar het hardst aan gewerkt hebben. De ambtenaren die mij daarbij hebben geholpen. Er zit ook wel een ondertoon in, dus. In de medespeech komt naar voren zinnig en zuinig, de twee z's zal ik maar zeggen. Dat proberen we overigens altijd te doen, dus ook in dit geval zullen we, dan kijk ik ook naar de heer Van Duffelen, ons uiteraard gewoon strak richten op de criteria die onder dit fonds zitten. En dat hebben we ook in de afgelopen tijd gedaan, en ik neem ook aan dat we in een nieuwe setting straks met hopelijk ook een strakke portefeuillehouder financiën onszelf ook gewoon goed zullen gedragen en ook zullen verantwoorden, hè? Dus uiteindelijk komen de natuurrampen natuurlijk ook terug met wat er gebeurt zo in de loop van dit jaar. Dat is even na de zomer. En dat zal betekenen dat we dan misschien ook wat dichter bij het goede gevoel komen over die vraag van: is het nou nog een noodzaak om dit noodfonds te hebben of is wat er nu nog aan besteding gevraagd wordt aan het college van ondersteuning gevraagd wordt aan het college veel meer dat verhaal van het wegwerken van de lange termijn gevolgen en het verder op weg helpen van veranderingen die noodzakelijk blijken nadat corona is opgelost. En dan zijn we misschien ook wel iets verder in het seizoen waarin we ook iets kunnen zeggen over keert natuurlijk terug in een variant die toch weer opnieuw bedreigend wordt, waardoor je dan toch ook harder aan de nood zal moeten werken, dus ik ben blij met die ruimte. We zullen die gewoon voorzichtig en netjes hanteren. Zoals altijd zou ik eigenlijk willen zeggen, maar u kunt daarvan op aan en we zullen zelf met natuurramp waarbij we kijken hoe het bestedingsplan loopt, ook het moment vinden dat we met elkaar kijken of we hier nou nog veel uitgeput wordt of dat er toch een verschuiving geeft en dat je aan een afronding en een afwerking van het noodfonds toe bent. Dank u wel, voorzitter. Dank u.
Wel dan. We gaan kijken voor de tweede termijn van de zijde van de Raad, dan ga ik eerst naar de heer Van Duffelen. Voorzitter, dank.