Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 07-06-2022, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
  • Th.J. Visser - CDA
  • C.P. Elenbaas - GroenLinks
  • S.D. van den Heuvel - VVD
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • J. Streefkerk - PvdA
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

4.b Raadsvoorstel: Vaststellen voorziening verduurzaming onderwijshuisvesting. - 21:15


W.J.B.M. Rosbenders - GBLV

Ja, dank u wel, voorzitter. De fractie van Gemeentebelangen is blij met het voorliggende stuk ten aanzien van de voorziening voor verduurzaming van onderwijshuisvesting. Belangrijk dat onderwijshuisvesting in onze gemeente duurzaam is. Een goede duurzame huisvesting geeft een goed voorbeeld aan onze jeugd. Duurzaamheid in de huisvesting moet de norm worden. Voor Gemeentebelangen is goede ventilatie op scholen ook een zeer belangrijk punt. Dit hebben we meerdere malen eerder aangegeven. We willen ten aanzien van dit deelonderwerp twee amendementen indienen. Voor ons is het namelijk belangrijk dat de ventilatie op orde is op onze scholen en voldoet aan de adviezen van de RIVM. De amendementen roepen op bij subsidieaanvragen rond ventilatie de adviezen van het RIVM in acht te nemen. Dank u.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

U wel meneer Bos Benders, dan kom ik toe volgens mijn lijstje aan de heer Visser van het CDA. Gaat u gang meneer Visser.

Th.J. Visser - CDA

Dank u wel, voorzitter. Voor het CDA staat duurzame onderwijshuisvesting hoog op de agenda. We zijn dan ook blij met de mogelijkheden voor de scholen in onze gemeente om hier geld voor te vragen en op zoek te gaan naar de beste manier om energiezuinig of energieneutraal, groen en toekomstgericht te bouwen. We zijn ook blij met het voortouw dat het college en de wethouder hierop tot nu toe hebben genomen door proactief in gesprek te gaan met die scholen, steeds te wijzen op de mogelijkheden en dit proces zoveel mogelijk te faciliteren. Wat we niet willen, is dat wij als raad op de stoel van de schoolbesturen gaan zitten en zelf gaan bepalen wat scholen moeten prioriteren. De een vindt groene schoolpleinen belangrijk, de ander zonnepanelen of isoleren, en een derde het binnenklimaat. Wat het CDA betreft is de prioriteit duurzaamheid in de breedte en is niemand beter in staat te bepalen hoe de invulling hiervan zal zijn dan de schoolbesturen zelf, in gesprek met ontwikkelaars en de gemeente. Hoewel ook wij als partij het binnenklimaat op scholen van belang vinden, denken we dat met deze toevoeging we precies doen wat we niet willen: prioriteren binnen duurzaamheid en op de stoel van een schoolbestuur gaan zitten. Dan hebben we nog twee vragen wat betreft de inhoud van het stuk. Allereerst, waarom, als je dat dan toch opneemt, verwijzen naar de vigerende RIVM-normen? Dat is een schuivend geheel en ook niet gangbaar. De overheid heeft een programma van eisen voor frisse scholen. Dat zijn hele concrete criteria voor verduurzaming van onderwijshuisvesting die aansluiten bij het RIVM en veel logischer zijn om naar te verwijzen. Ik kan de link doorgeven als dat nodig is. Tweede punt, hoe denkt de coalitie dit te gaan financieren? Wil men dit ten koste laten gaan van andere duurzaamheidsmaatregelen of nieuwe financiering hiervoor beschikbaar stellen? Samenvattend, sympathiek voorstel en ook het CDA is groot voorstander van een goed binnenklimaat. Maar dit amendement en deze amendementen doen geen recht aan de bredere opgave van verduurzaming. Het gaat daarbij ook nog eens ten koste van het mandaat van de schoolbesturen. Dank u wel, voorzitter.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Meneer Visscher, dank u wel voor uw bijdrage, dan kom ik bij de heer Elenbaas voor de fractie GroenLinks. Gaat uw gang.

C.P. Elenbaas - GroenLinks

Ja, dank u wel, voorzitter. Ja, het wordt een beetje herhaling van zetten van wat er al besproken is in de commissie Samenleving. Wij hebben ons als fractie nadrukkelijk uitgesproken voor deze subsidievoorziening. Onze belangrijkste zorg was dat er nog nauwelijks aanvragen voor het lopende jaar bleken te zijn of blijken te zijn. We zouden graag een antwoord daarop willen van de wethouder of daar al iets aan gedaan is. Voor ons was het ook heel belangrijk om de scholen nog eens een keer te wijzen op die mogelijkheid van die subsidie. Ook daarvan zouden we graag willen weten of dat gebeurd is of daar al een reactie op gekomen is. Ja, wat betreft de prioritering van die klimaatinstallatie. Ook daarvan hebben we al eerder gezegd dat het te ver voert om een schoolbestuur daarop vast te pinnen. Het kan tot onnoemelijk hogere kosten leiden, ook misschien een hogere energierekening enzovoort. Ons voorstel was vorige keer om met de schoolbesturen een inventarisatie te maken van hoe het staat met die klimaatinstallaties en dan van daaruit een volgende stap te nemen. Dus nogmaals steun voor het voorstel zoals het er ligt en die prioritering hoeft wat ons betreft niet. Dank u wel.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Dank u wel meneer Elenbaas, dan kom ik bij mevrouw Van den Heuvel voor de fractie van de VVD. Gaat uw gang. Ja, dank.

S.D. van den Heuvel - VVD

U wel voorzitter, goedenavond. In de commissie heeft mijn collega de heer Voortman al duidelijk gemaakt dat wij het voorstel voor de subsidieregeling zoals het er nu ligt, steunen. Duurzame inrichting van het gebouw waarin onze kinderen gemiddeld 36 uur per week aanwezig zijn, vindt ook de VVD erg belangrijk. Daarover is in de commissie een goed debat gevoerd en ook nu worden door collega's weer goede vragen gesteld. Met betrekking tot de vragen zijn wij erg benieuwd naar de antwoorden en wij wachten dan ook even de verdere beantwoording van de wethouder af, dank u wel. Dank u.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Mevrouw Van den Heuvel, de heer Wilschut, tenslotte, gaat uw gang. Ja, voorzitter.

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Wij zijn blij met een steun in de rug voor scholen, voor het verduurzamen van schoolgebouwen en zullen daarom het voorstel ook steunen. Wij zijn ook blij dat scholen zelf een keuze kunnen maken wat voor hen het meest urgent is en volgens mij blijft dat, als ik de amendementen van GB goed begrijp, ook zo in hun voorstellen. Maar misschien moeten we daar ook een reactie van het college op vragen. Ik ben heel benieuwd naar die reactie en in de tweede termijn laat ik weten wat ik van die amendementen vind. Oké, hallo.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Wellicht zei ik tenslotte miste ik daarmee de heer Streefkerk en dat was niet de bedoeling. Gaat uw gang.

J. Streefkerk - PvdA

Nee, dank voorzitter. Terwijl ik aan het gebaren was, werd mijn vraag min of meer gesteld door collega Wilschut, dus ik zal niks herhalen, maar één ding scherper. Het is eigenlijk een vraag aan collega Ross Benders: is het nou de bedoeling om wel een prioritering aan te brengen? Want ik lees het simpelweg niet in uw tweede amendement. Namelijk, het blijft mogelijk, hè? Om of energiereducerende maatregelen of een klimaatinstallatie daar subsidie voor aan te vragen. En vervolgens lees ik later dat ieder plan moet aantonen hoe de klimaatinstallatie wordt vervangen. Dus mijn vraag is even expliciet: bedoelt u een prioritering aan te brengen of niet? Als u dat wel bedoelt, dan zullen wij het amendement niet steunen. Dank u. Goed voorzitter.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Voorzitter, antwoord komt. Ja. Nou, kom maar op, dan doen we het als een soort interruptie. Ja, dat was...

W.J.B.M. Rosbenders - GBLV

Ook de bedoeling voor mij. En nee, de schoolbesturen blijven de prioriteit bepalen. Maar als ze de ventilatie aanpassen, dan willen wij dat conform de adviezen van het RIVM. Oké, lijkt.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Mevrouw Helder, dan kunt u dat overwegen. Mevrouw Bouw, mag ik u uitnodigen om, denk ik, een van uw laatste wandelingen van daar naar hier te maken? Er is gedacht dat jullie aan deze kant spreken, want dan kan de kaart erin. Goed, beantwoording eerste termijn namens het college, portefeuillehouder mevrouw Bouw.

J.J. Bouw - CDA

Goedenavond leden van de Raad en de kijkers en de luisteraars thuis. Het raadsvoorstel voorziening onderwijs, huisvesting en verduurzaming onderwijshuisvesting. Nou, ik ben blij om te horen dat u allemaal daar enthousiast over bent en dat u allemaal heel graag wil dat de schoolbesturen hiermee aan de slag gaan, dus dat is heel erg mooi. We hebben de afgelopen weken, net zoals we dat al eerder gedaan hebben, omdat we daar werkgroepen voor hebben met de schoolbesturen, opnieuw ook met de schoolbesturen overlegd over de duurzaamheid. En daar waar ik in de commissievergadering aangaf dat er een schoolbestuur was dat een aanvraag had gedaan, zijn dat inmiddels twee schoolbesturen die een aanvraag hebben gedaan. Dus er wordt gewoon aan gewerkt en misschien kan mijn opvolger volgende week... Moet ik het kaartje aanduwen? Naam in...

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

In beeld te moeten komen. Het was de bedoeling dat de naam dan in beeld zou komen, maar nogmaals, het is wethouder Opbroek die spreekt. En zonder kaartje lukt het helemaal niet, denk ik.

J.J. Bouw - CDA

Doet hij het zo? Nee, zonder kaartje doet hij het niet.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Ja, Jes, jij schakelt het beeld dan van daarover door. Dan ben ik het ook kwijt. Nou, dan moet het helemaal goed zijn. De wethouder bouw volgt. Kijk, hoe...

J.J. Bouw - CDA

Hoe mooi kan het leven zijn? Dus ik. Ik was net aan het vertellen dat we dus nu twee schoolbesturen hadden en niet de minste: Pantarijn en Spinoza. Goed voor een heel groot deel van de scholen in onze gemeente die aanvragen hebben ingediend en wie weet komt ook het Lucas Onderwijs nog wel met een aanvraag of Montessori, we zullen het afwachten. Maar we hebben werkgroepen en er wordt gewoon aan gewerkt qua inventarisatie. Dat is natuurlijk al eerder gebeurd, meneer Elenbaas, hoe het stond met de ventilatie, ook omdat scholen dat ook voor het Rijk moesten doen. Vanwege de SIVIS-regelingen, hè, de regelingen specifiek gericht op de ventilatie, moesten scholen ook in kaart brengen wat nodig was, dus dat is ook daadwerkelijk al gebeurd. Dan hebben wij twee amendementen van de fractie van GBLV. Ik hoorde de heer Ross Benders daarnet een nuancering aangeven naar aanleiding van zijn amendementen. En hij sprak in zijn bijdrage over adviezen die in acht genomen moeten worden en ik denk dat met die constatering dat we daar zeker mee aan de slag kunnen in de amendementen. Dus als de amendementen daartoe voorzien, dan denk ik dat we daar prima mee verder kunnen. Er stond nu conform vigerende RIVM-richtlijnen, die richtlijnen zijn adviezen. Dus het is ook veel juister om te spreken van adviezen die in acht genomen moeten worden, is dat hetgeen wat u bedoelt? De ingediende motie.

W.J.B.M. Rosbenders - GBLV

Motie heeft inderdaad die tekstuele aanpassingen. Oké, dank.

J.J. Bouw - CDA

Die heb ik nog niet in mijn iBabs, voorzitter. Kan dat kloppen? Moet dat?

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

U zou moeten verversen, maar hij moet ze moeten in iBabs staan. Oké.

J.J. Bouw - CDA

Misschien is het goed dat ik even mag. Mag ik heel even eentje schorsen? Dat ik even... Precies.

J.J. Bouw - CDA

Want anders dan sta ik iets te omarmen waarvan ik later denk van nou, gaan we dat niet vaststellen overigens? Als u

J.J. Bouw - CDA

Vind ik allemaal best. Zo gek maken we het niet vanavond.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Nu moeten we zeker schorsen? Nou, ik geloof dat de schorsing weer beëindigd kan worden als ik het goed zeg, mevrouw Bouw. En druk op de knop om te gaan spreken, gaat u? Ja. Als het gaat

J.J. Bouw - CDA

Gaat om het innemen van de adviezen van het RIVM en dat is de bedoeling volgens mij van de wijziging nu. Dan kunnen wij denk ik daar prima mee aan de slag. Ik heb nog wel even een vraag over het amendement bij criteriapunt 3 hè, daar heeft u het over de maatregelen met betrekking tot het verbeteren van het binnenklimaat, hè? Volgens de oorspronkelijke tekst gaat het dan om ventilatie, verwarming en koeling en dat heeft u in het amendement uitgehaald en dat zouden wij toch wel heel erg jammer vinden, want duurzaamheid gaat breder dan alleen ventilatie. En juist op het moment dat scholen ook die ventilatie prima op orde hebben, zou het gewoon toch wel heel prettig zijn als ook verwarming en koeling gewoon mogelijk moeten blijven. Dat in

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

In uw tweede termijn meenemen wat mij betreft, want dan weet iedereen hoe het zit. Ik ging er vanuit dat u klaar was. Mevrouw Bouw, klopt dat? Ik durf bijna

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Ik ben klaar, stel een vraag, hè? Oké, meneer Osborne, als u dat dan oplost en gelijk uw tweede termijn meeneemt, dan kunnen we voortgang maken in uw gang. Dank u wel.

W.J.B.M. Rosbenders - GBLV

Voorzitter, dank aan de wethouder voor de beantwoording. De opmerking die u maakte, is inderdaad een omissie aan onze zijde dat dat eruit is gehaald. Dat is zeker niet de bedoeling, dus daar zullen we dan even denk ik een nieuwe tekst voor moeten aanleveren. Of schuift u dat al meteen bij? Ik weet niet wat uw werkwijze is. Is officieel.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Officieel allemaal wel, maar ik denk dat iedereen wel hetzelfde gevoel heeft over het amendement als het college dat omarmt, inclusief die passage over. En dat koelen, dan zal dat het probleem niet zijn, toch? Maar als ik even rondkijk, zie ik allemaal instemmend geknik. Dus vervolgt u uw tweede termijn, dan maak ik eronder af en dan doen we besluitvorming.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Dan de heer Visser, tweede ronde. Bedankt, dank u wel, heer Elenbaas. Ook niet, mevrouw Van den Heuvel. Ja, voorzitter, dank.

S.D. van den Heuvel - VVD

Dank u wel. Ik had nog een vraag aan, die hoorde ik volgens mij collega Visser net wel noemen. Namelijk, zitten er enige financiële consequenties aan deze amendementen? Oké, dat...

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Zullen we aan de wethouder door moeten spelen, die vraagt tenminste de taxatie daarvan. De heer Wilschut. Ja.

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Voorzitter, ik had beloofd om nog even te vertellen wat wij van de amendementen vinden. Wij zullen allebei de amendementen steunen die over dat advies gaan. Het kan geen kwaad om duidelijk te maken welk advies leidend is en die tweede zullen we ook steunen. Goed als de scholen luchtkwaliteit serieus moeten nemen en laten zien welke stappen ze daarin nemen, maar tegelijkertijd ook wel de keuze hebben om zelf te kiezen wat voor hen urgentie heeft. Dank.

J. Streefkerk - PvdA

Wij kunnen we sowieso ook steunen. Ik vind de pragmatische manier waarop er nu mee om wordt gegaan, ver te verkiezen boven de manier waarop er principieel over werd gediscussieerd in de commissie. Dus dat wil ik ook nog even noemen. De manier waarop het nu gaat, kan ik volledig onderschrijven. Dank.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Nou absoluut altijd. Zo doen we het, meneer Schrijfwerk, dan hebben we winst geboekt. Toch? Ja, beantwoording tweede termijn. Het gaat om specifiek even over die kosteninschatting, denk ik. Ik

J.J. Bouw - CDA

Ben nog steeds bouw precies. Kijk qua kosteninschatting. Het is natuurlijk een best groot budget voor verduurzaming van schoolgebouwen. Daar hebben we nu van gezegd: per jaar halen we daar geld uit en dan kijken we gewoon per jaar wat daarvoor mogelijk is. Als het nou zo is dat er één grote aanvraag of veel meer aanvragen komen, of die aanvraag is veel hoger, dan kan natuurlijk de Raad ervoor besluiten om een deel van het budget naar voren te halen en dat eerder te doen. Dus ik denk dat we daar voorlopig geen problemen hebben. Er is genoeg geld beschikbaar en als het niet vanuit het budget voor dit jaar betaald kan worden, dan kunnen we gewoon budgetten naar voren halen. En daar is de Raad ook gewoon zelf bij betrokken.

J.G. Bijl - Waarnemend burgemeester

Nou, dan kijk ik voor de besluitvorming, waarbij we normaal gesproken eerst de amendementen in stemming hebben en daarna een eventueel geamendeerd stuk. Maar de amendementen hadden algemene instemming, wel met de nuance dat er een mondelinge aanvulling op gepleegd is, omdat dat was weggevallen, dus dat zullen we in de uiteindelijke besluitvorming verduidelijken. Maar dan heb ik het gevoel dat we hier geen stemming verder over nodig hebben en dat dit stuk geaccepteerd wordt in de gewijzigde vorm. En dat klopt, dank u wel. Dan ga ik...