- W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
- Th.J. Visser - CDA
- C.P. Elenbaas - GroenLinks
- S.D. van den Heuvel - VVD
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
- J. Streefkerk - PvdA
Groen Licht voor Duurzame Scholen in Leidschendam-Voorburg
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een wijziging in de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs, die een voorziening toevoegt voor de verduurzaming van onderwijshuisvesting. Dit besluit maakt deel uit van het bestedingsplan voor de bestemmingsreserve duurzaamheid en energietransitie, dat in 2021 is vastgesteld. Het plan biedt tot 2024 jaarlijks € 432.500 om 50% van de investeringskosten voor duurzaamheidsmaatregelen van schoolbesturen te vergoeden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering spraken verschillende fracties hun steun uit voor het voorstel, hoewel er ook enkele amendementen en vragen werden ingediend. De fractie van Gemeentebelangen, vertegenwoordigd door de heer Ross Benders, benadrukte het belang van goede ventilatie op scholen. "Duurzaamheid in de huisvesting moet de norm worden," aldus Benders. Hij diende twee amendementen in om ervoor te zorgen dat ventilatie voldoet aan de adviezen van het RIVM.Het CDA, vertegenwoordigd door de heer Visser, steunde het voorstel eveneens, maar waarschuwde tegen het opleggen van prioriteiten aan schoolbesturen. "Niemand is beter in staat te bepalen hoe de invulling van duurzaamheid zal zijn dan de schoolbestuurders zelf," stelde Visser. Hij vroeg zich af waarom er specifiek naar RIVM-normen werd verwezen, gezien de veranderlijkheid daarvan, en suggereerde om te verwijzen naar het programma van eisen voor frisse scholen.
GroenLinks, bij monde van de heer Elenbaas, sprak zijn steun uit voor de subsidievoorziening, maar uitte zorgen over het lage aantal aanvragen. "Onze belangrijkste zorg was dat er nog nauwelijks aanvragen voor het lopende jaar bleken te zijn," zei Elenbaas. Hij pleitte voor een inventarisatie van de klimaatinstallaties op scholen.
De VVD, vertegenwoordigd door mevrouw Van den Heuvel, gaf aan het voorstel te steunen en wachtte op verdere beantwoording van de wethouder over de amendementen. De heer Wilschut van een andere fractie benadrukte het belang van keuzevrijheid voor scholen en gaf aan de amendementen te steunen, mits deze de keuzevrijheid van scholen niet beperken.
Wethouder Bau bevestigde dat er inmiddels twee schoolbesturen aanvragen hadden ingediend en dat er werkgroepen zijn om de verduurzaming te bevorderen. Ze gaf aan dat de amendementen van Gemeentebelangen, mits aangepast, omarmd konden worden. "Als het gaat om het in acht nemen van de adviezen van het RIVM, dan kunnen wij daar prima mee aan de slag," aldus Bau.
De raad stemde uiteindelijk in met het voorstel, inclusief de aangepaste amendementen, waarmee de weg vrij is voor een duurzamere toekomst voor de scholen in Leidschendam-Voorburg.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om een wijziging in de Verordening materiële financiële gelijkstelling onderwijs vast te stellen. Deze wijziging voegt een voorziening toe voor de verduurzaming van onderwijshuisvesting. Dit besluit is onderdeel van het bestedingsplan voor de bestemmingsreserve duurzaamheid en energietransitie, dat in 2021 is vastgesteld. Het plan omvat vier pijlers, waaronder de verduurzaming van onderwijshuisvesting, waarvoor tot 2024 jaarlijks € 432.500 beschikbaar is. Het doel is om 50% van de investeringskosten voor duurzaamheidsmaatregelen van schoolbesturen te vergoeden. De regeling is afgestemd met de schoolbesturen, die de enige direct belanghebbenden zijn, waardoor inspraak niet nodig werd geacht. Het voorstel draagt bij aan de klimaatdoelen voor 2050 en ondersteunt schoolbesturen bij het verduurzamen van schoolgebouwen, wat ook een gezonder binnenklimaat bevordert. De cofinanciering is besproken met de schoolbesturen, die akkoord zijn met de voorziening, waardoor de gemeente al in 2022 kan starten met het toekennen van middelen voor duurzaamheidsmaatregelen.