- R. van Duffelen - CDA
- E.R. van der Schaft - SP
- J.M. van Wissen - GBLV
- N.A. van Weers - GroenLinks
- A.J.M. Hielkema - D66
- J. Streefkerk - PvdA
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
Nieuwe Woningbouwverordening Leidschendam-Voorburg: Een Stap naar Meer Sociale Woningen
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft een nieuwe verordening voor sociale en middeldure woningbouw voorgesteld, die de versie van 2020 moet vervangen. Het doel is om een groene, duurzame en inclusieve woongemeente te bevorderen. De verordening biedt meer flexibiliteit voor woningcorporaties en past bouwnormen aan voor sociale huurwoningen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werden verschillende amendementen en moties besproken. Het CDA benadrukte het belang van voldoende sociale en middeldure woningen. "De wachtlijsten zijn te lang en het aanbod is beperkt," aldus een CDA-raadslid. Het CDA diende een amendement in om te garanderen dat bij samenvoeging van bouwprojecten minimaal 30% sociale en 20% middeldure huurwoningen worden gerealiseerd.De SP steunde het CDA en stelde voor om de bevoegdheid om af te wijken van de bouwnormen bij de gemeenteraad te leggen. "We willen voorkomen dat er juridisch onhoudbare situaties ontstaan," aldus een SP-raadslid. Daarnaast pleitte de SP voor onderzoek naar wooncoƶperaties, waarbij bewoners zelf woningcomplexen kunnen realiseren.
GroenLinks en D66 spraken hun steun uit voor de verordening, maar benadrukten ook het belang van diversiteit in het woningaanbod. "Er is een tekort aan normale woningen voor mensen met een modaal inkomen," stelde een D66-raadslid. De VVD waarschuwde echter voor te veel regels die de bouw kunnen vertragen.
Wethouder Rouwendal reageerde op de voorstellen en benadrukte dat de verordening al voorziet in flexibiliteit bij samenvoeging van projecten. Hij waarschuwde dat het verleggen van bevoegdheden naar de raad bouwprojecten kan vertragen.
De nieuwe verordening moet bijdragen aan de regionale woningbouwdoelstellingen, waaronder de toevoeging van 750 sociale huurwoningen voor 2030. De gemeenteraad zal binnenkort stemmen over de voorgestelde wijzigingen en moties.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Leidschendam-Voorburg stelt voor om de Verordening sociale en middeldure woningbouw 2022 vast te stellen en de versie van 2020 in te trekken, met ingang van 1 juli 2022. Dit besluit volgt op een evaluatie die aangaf dat herziening nodig is. De nieuwe verordening ondersteunt doelen zoals het bevorderen van een groene, duurzame en inclusieve woongemeente. Belangrijke wijzigingen zijn onder andere meer flexibiliteit voor woningcorporaties, aanpassingen in de bouwnormen voor sociale huurwoningen, en een kortere exploitatieperiode van 25 jaar. De verordening is een cruciaal instrument voor het realiseren van de regionale woningbouwdoelstellingen, waaronder de toevoeging van 750 sociale huurwoningen voor 2030. Woningcorporaties Vidomes en WoonInvest hebben bijgedragen aan de opstelling van de nieuwe verordening. Er is geen inspraakronde gepland, omdat de direct betrokken partijen al zijn geraadpleegd. Het overgangsrecht bepaalt dat initiatieven die zijn ingediend onder de oude verordening, blijven vallen onder de regels van 2020 tot de nieuwe verordening van kracht wordt.