Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-05-2022, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • I.M. Feld - GroenLinks
  • J. Brokke - VVD
  • L. Vogelaar - D66
  • S.D. van den Heuvel - VVD
  • E. van der Heide - CDA
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • W.F. Steutel - GBLV
  • S.G.D. Kok - PvdA
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

2.c Coalitieakkoord in kindvriendelijke taal. - 21:30


I.M. Feld - GroenLinks

Ja, dank u voorzitter. Zoals Save the Children in hun brief beschrijft, is veel van het beleid waar kinderen en jongeren mee te maken krijgen, zoals op het gebied van jeugdzorg, armoede en schuldenbeleid en passend onderwijs, sinds de decentralisatie in 2015 de verantwoordelijkheid van gemeenten geworden en daarmee dus onze verantwoordelijkheid. Daarom roept Save the Children alle gemeenten op om beleidsstukken die van grote invloed zijn op het leven van de jeugd in kindvriendelijke taal te publiceren, om te beginnen met het coalitieakkoord. Dit is belangrijk omdat hierin de plannen voor de komende jaren beschreven staan die van grote invloed zijn op de levens van kinderen en jongeren in deze gemeente. Met het oog op participatie en inclusiviteit, onderwerpen waarvoor deze gemeente en de komende coalitie zich hopelijk hard zullen maken, vond ik dit een mooie start van de komende 4 jaar. Een tweede stap is om te zorgen dat dit kindvriendelijke coalitieakkoord verspreid wordt onder de jeugd door het bijvoorbeeld naar scholen op te sturen of zelf langs te gaan. Want als we willen dat kinderen en jongeren participeren, moeten ze ook kunnen begrijpen wat er is afgesproken en staat te gebeuren. En daarnaast, waarom moeilijke ambtelijke taal gebruiken als het ook in normale makkelijke woorden beschreven kan worden? Voorzitter, voor een duidelijker beeld hoe zo'n coalitieakkoord er dan uit zou zien, verwijs ik naar de handleiding van Save the Children. De uitvoering is niet al te ingewikkeld en daarnaast hoeven we ook niet zelf het wiel uit te vinden. Nee, het gaat hier om wilskracht, wilskracht van de onderhandelende partijen en gezien de mooie woorden in de partijprogramma's hoop en verwacht ik dat die wilskracht aanwezig is. Dank u wel. Dank u wel mevrouw.

J. Brokke - VVD

Wel, dan ga ik naar mevrouw Vogelaar van D66.

L. Vogelaar - D66

Dank u wel, voorzitter. D66 vindt het op zich een sympathiek idee en omarmt de oproep om het coalitieakkoord in voor iedereen toegankelijke taal te schrijven. Aan de formatietafel is dat al een punt van aandacht en samen met de andere formerende partijen zullen wij zorgdragen dat het akkoord in makkelijk Nederlands wordt opgesteld. D66 wil er wel aan toevoegen dat als je het akkoord in eenvoudig of goed begrijpbaar Nederlands schrijft, dat niet betekent dat kinderen dat uit eigen beweging gaan lezen, want bestuurlijke documenten liggen vaak gewoon buiten hun belevingswereld. Wat ons betreft is er daarom iets meer nodig, namelijk dat jongeren actief betrokken worden bij wat het coalitieakkoord voor hen betekent. Hierbij kun je denken aan jongerenambassadeurs of het akkoord, zoals collega Veld zei, bij scholen onder de aandacht brengen, zodat kinderen in de klas daarover horen en met elkaar over kunnen praten. Dat past ook binnen onze plannen om de politieke betrokkenheid van jongeren in deze gemeente te verhogen. Wij zien hier een mooie taak voor het nieuwe college en zullen ons hier zeker voor inzetten aan de onderhandeltafel. Dus samengevat: sympathiek idee, we zijn ermee bezig en we blijven ermee bezig. Dank u wel, mevrouw.

S.D. van den Heuvel - VVD

Ja dank u wel, voorzitter. Ik denk een heel mooi en belangrijk onderwerp, dus dank aan de collega's van GroenLinks dat ze het vanavond hebben geagendeerd, vooral omdat het ook raakt aan iets waar we natuurlijk de afgelopen weken met elkaar ook over hebben gesproken. Namelijk dat we toch, hè, lage opkomst zagen, misschien wel zelfs een kloof tussen onze inwoners en, nou ja, politiek en bestuur. Het gras is me wel een beetje voor de voeten weggemaaid nu, want ik ben het met de collega van D66 eens. Dat ik denk dat het niet zozeer over kindertaal moet gaan, maar over duidelijke taal, hè? We hebben ook een aantal bewonersgroepen die ook op een ander niveau spreken en lezen, die gewoon ook niet gewend zijn beleidsteksten en beleidsjargon te lezen. Dus dat we ons daarvoor in moeten zetten. En nou ja, goed om dan ook maar aan te sluiten met dat ik denk dat dat ook aan de onderhandelingstafel gehoord wordt en dat we ons daar, zoals je het zo mooi zei, voor gaan inzetten en blijven inzetten. Dankjewel. Dank.

J. Brokke - VVD

Jawel, dan ga ik naar het CDA, mevrouw Van der Heijden.

E. van der Heide - CDA

Ja dank u wel, voorzitter. Het CDA staat voor een transparante en toegankelijke overheid en dat betekent, zoals we ook in ons verkiezingsprogramma hebben gezet, ook gemeentelijke stukken in begrijpelijk taalgebruik. Dus wat dat betreft vinden we dit een goed initiatief van Save the Children en ook dank voor het agenderen hier in de raad. Tegelijkertijd wat ons betreft hebben we twee punten meer prioriteit. Eerste wederom net al genoemd door meerdere collega's. Het coalitieakkoord zou sowieso in begrijpelijke taal moeten worden geschreven en hopelijk betekent dat dat het niet alleen leesbaar is voor kinderen, maar voor jongeren en voor alle inwoners van onze gemeente. En tweede punt is, het is één ding om zo'n coalitieakkoord in begrijpelijke taal op te schrijven. Veel belangrijker is natuurlijk om met zo'n document de boer op te gaan, want laten we wel wezen, wie gaat dat akkoord lezen? Waarschijnlijk iedereen die hier in de zaal zit. Onze collega raadsleden, de ambtelijke organisatie, een aantal journalisten en nog wat extra geïnteresseerde burgers. En dan houdt het denk ik snel op. Dus met een document in begrijpelijke taal op papier komen we er niet en wat ons betreft dan ook vooral een oproep aan de formerende partijen en het nieuwe college straks om vooral op scholen aan de slag te gaan met wat er straks op papier staat om daarmee jongeren in eerste instantie en ook kinderen in de basisschool groep 7/8 wellicht het gesprek aan te gaan van wat staat hier nou eigenlijk en wat is jullie rol eigenlijk in de lokale politiek? Dus wat ons betreft gaat het vooral om wat doen we nou met wat we sowieso op een begrijpelijke taal papier gaan zetten en verder nog een specifieke vraag, ik meen mij te herinneren dat onze collega's van de VVD via de informateur hadden aangegeven sowieso bewoners te willen betrekken via inspraak op het coalitieakkoord wat er gaat komen en wat ons betreft is dat ook een hele goede stap in, dus het betrekken van ook jongeren en kinderen bij dit akkoord. Dus hoop ook zeker dat dat gaat gebeuren. Dank u wel. Dank u.

J. Brokke - VVD

Wel mevrouw Van der Heijden, dan ga ik naar de heer Wilschut van de ChristenUnie. Ja voorzitter, is

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Is het al een paar keer gezegd, maar begrijpelijke taal is belangrijk. De samenleving is complex en dan is het belangrijk dat de gemeente ook een extra stap zet, zodat alle inwoners en dus ook kinderen kunnen snappen wat de gemeente doet. En als ik bijvoorbeeld naar onze raadsvoorstellen kijk, dan hebben we nog wel een weg te gaan. Dus heel goed, het initiatief van Savills en Iris van GroenLinks om het coalitieakkoord als eerste stap kindvriendelijk te vertalen en dat we het hierover hebben. Wat ons betreft zetten we ook nog een volgende stap om een zogenaamd versimpelteam in te zetten, zo voor meer teksten van de gemeente, bijvoorbeeld die raadsvoorstellen waar ik het net over had. En kunnen we ook daarvoor inwoners vragen om mee te denken over wat beter kan. Ik ben er heel erg benieuwd naar hoe de andere partijen hierover denken. Tot zover.

J. Brokke - VVD

Dank u wel, dan ga ik naar meneer Sluijs van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg. Voorzitter, dank.

W.F. Steutel - GBLV

Dank u wel. Ik sluit me aan bij de woorden van D66 en de VVD, maar ik hoor daar ook uit de CDA-hoek interessante voorstellen. En ik kan me zo voorstellen dat we straks samen op pad gaan om het coalitieakkoord uit te gaan leggen op scholen, dat dat interessant wordt. Maar het is in ieder geval evident dat dit coalitieakkoord in begrijpelijk Nederlands wordt verwoord. En dat we daar met name de doelgroep die voor ons de komende jaren van belang is, dat zijn de jongeren die naar die stemgerechtigde leeftijd gaan, dat die betrokken zijn en dat die mee kunnen doen in de trajecten die we gaan lopen. Dus het lijkt me evident dat we daar aandacht aan besteden. Kan ik u melden, dank u wel.

J. Brokke - VVD

Dank u wel en dan ga ik tenslotte naar mevrouw Kok, Partij van de Arbeid.

S.G.D. Kok - PvdA

Dank u wel, voorzitter. Ik heb eigenlijk weinig meer toe te voegen aan wat de collega-fracties hebben gezegd. Dank mevrouw Veld voor het agenderen van dit punt. De Partij van de Arbeid is het helemaal met alle fracties eens dat het een belangrijk thema is. Fijn ook om te horen dat al aan de onderhandeltafel is afgesproken om dat niet alleen in kindvriendelijke taal, maar om dat eigenlijk breder te trekken. Dat geldt natuurlijk voor veel meer inwoners, dus dat is goed om te horen en om daar ook mee de boer op te gaan. Dus dat ondersteunen wij van harte. Nog één ding om aan toe te voegen, zoals we ook in de verkiezingsdebatten herhaaldelijk hebben aangegeven, is naast het feit dat we het helder moeten communiceren naar onze inwoners, is het natuurlijk ten eerste van belang, denk ik, dat er keuzes worden gemaakt die in het belang zijn van de inwoners waar we het over hebben, zoals in dit geval jongeren, maar ook de door mevrouw Van den Heuvel genoemde andere doelgroepen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn. Dank u wel.

J. Brokke - VVD

Dank u wel dan. Dit is volgens mij de eerste termijn, en ik heb ook al een aantal antwoorden van de coalitiepartijen gehoord. Ik kijk even naar mevrouw Veld. Ja, heel...

I.M. Feld - GroenLinks

Heel blij met de antwoorden. Ik had ook eigenlijk niet anders verwacht, gezien wat ik al zei. De mooie woorden in alle partijprogramma's kunnen ook heel blij dat er hier in ieder geval een aantal dingen uit de partijprogramma's al waar worden gemaakt. Dus dat is heel mooi. Ik hoor een aantal keer ja, we willen echt begrijpelijk Nederlands. Ik hoop dan ook wel dat dit betekent dat dit meer is dan wat we nu doen, want het is heel makkelijk om te zeggen, ja, we willen echt begrijpelijk Nederlands, maar de beleidsdocumenten hier tot nu toe zijn niet echt begrijpelijk Nederlands, dus er moet echt een tandje bijgezet worden. Laat het dan ook een aanzet zijn om veel meer beleidsdocumenten voor jeugd, de laaggeletterden en ook mensen waarvan Nederlands niet de moedertaal is, op te stellen zodat echt iedereen kan begrijpen wat er gebeurt en dus ook iedereen mee kan doen. Dan hoor ik ook van een aantal partijen inderdaad dat ze een stap verder willen zetten. En dat vind ik ook heel mooi. Ik denk dat we dit ook echt moeten doen, want dit vraagt om meer inspanning dan slechts een beleidsdocument op te zetten. We moeten ons echt willen inzetten om iedereen te bereiken. Ook degenen waarmee je niet in eerste instantie in aanraking komt. Dus dit vraagt om een echte inzet de komende 4 jaar en eigenlijk hopelijk nog de jaren daarna om echt te kijken naar onszelf. Wat kunnen wij nou doen? Langsgaan op scholen, langsgaan op plekken waar je de mensen tegenkomt die niet naar jou toe komen en er echt voor hen willen zijn, want alleen zo kunnen we echt iets voor hen betekenen en hopelijk ook die opkomst waar ook eerder over gesproken is omhoog krijgen. Dank u wel.

J. Brokke - VVD

Kijk ik nog even rond of een van de overige partijen nog een reactie in tweede termijn gegeven wil worden of anders mevrouw Vogelaar. Dank u.

L. Vogelaar - D66

Wel voorzitter, ik ben het met mevrouw Veldt eens dat dit niet iets is van alleen het coalitieakkoord, maar volgens mij moet bij alle gemeentelijke en bestuurlijke documenten heldere taal het idee en het doel zijn. Ik wilde nog even reageren op het idee van collega Wilschut van het versimpelteam. Ik snap wat hij bedoelt, maar ik denk dat het een beetje de verkeerde insteek is. Volgens mij moet het gewoon de inzet zijn dat alle documenten die de gemeente produceert, helder en toegankelijk in Nederlands geschreven zijn. En, het lijkt me niet handig om documenten te gaan vertalen zo je wilt en dat er dan twee versies van een document gaan circuleren, voorzitter.

I.M. Feld - GroenLinks

Sorry, mevrouw, ik snap wat mevrouw Vogelaar bedoelt, maar zou er dan ook vanuit, nou ja, misschien al op dit coalitieakkoord vanuit jullie, maar verder natuurlijk ook uit toekomstige colleges een voorstel kunnen komen. Welke dingen jullie nagaan om zo'n document dan duidelijk te maken, want het gaat dus verder nogmaals dan alleen zeggen, begrijpelijk Nederlands, zoals Save the Children ook al liet weten, gaat het ook om bijvoorbeeld plaatjes toevoegen. Duidelijke voorbeelden toevoegen in de documenten. Dus als het niet vanuit zo'n team zou komen, zou het dan vanuit de overheid van de gemeente zelf kunnen komen? Maar duidelijk elke keer een document wordt gevolgd? Hoe je zo'n document dan duidelijker maakt, want alleen zeggen, we gaan het doen. Mevrouw Vogelaar.

L. Vogelaar - D66

Nou ja, ik denk dat de handleiding die ze via het Children hebben verschaft een nuttig hulpmiddel kan zijn en die zullen we zeker inzetten.

I.M. Feld - GroenLinks

Dus niet alleen bij het coalitieakkoord, want we spreken natuurlijk nu al breder, dus dan heeft de Children. Dat gaat natuurlijk puur om de kindvriendelijke taal wat ook de inzet is van dit debat, zoals supergoed. Maar we hebben het ook al gehad over andere doelgroepen, dus hoe we echt op meerdere handleidingen gebruiken en die duidelijk gebruiken bij alle beleidsdocumenten. Dus dit is niet alleen naar u toe, maar eigenlijk naar iedereen hier. Dank u wel dan.

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Kleine aanvulling hierop: het Versimpelteam is niet bedoeld om meerdere documentversies te maken, maar om deze beweging in te zetten. Maar ik dacht, dat is niet iets wat de gemeente alleen zelf moet doen, maar ook waarin ze expertise vanuit de samenleving voor kunnen gebruiken. Dus volgens mij is dat juist het leukste eraan, ja.

E. van der Heide - CDA

Ja, ook een korte aanvulling: het ministerie van BZK heeft in 2019 de Direct Duidelijk Brigade en de Gebruiker Centraal ook voor communicatieadvies en een aantal gemeenten die dat hebben ondertekend en dat er ook in de praktijk hebben belegd bij beleidsmakers. Bijvoorbeeld interessant om te kijken of dat niet ook een idee is om dat niet alleen toe te zeggen, maar ook te kijken of je dat ook niet bij een afdeling communicatie bij iemand kunt neerleggen om echt als soort laatste check: wanneer is het dan direct duidelijk en hoe pakken andere gemeenten dat op? Dank u.

J. Brokke - VVD

Wel, dan kijk ik nog even rond en dan ga ik afronden met de conclusie dat de onderhandelende partijen, evenals de overige aanwezigen, volgens mij goed notie hebben genomen van hetgeen hier vanavond met elkaar besproken is. En daarmee sluit ik dit onderwerp en dit agendapunt af. Ik zie dat...