Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-05-2022, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • W.F. Steutel - GBLV
  • J. Brokke - VVD
  • J. Streefkerk - PvdA
  • J.H.A. Voortman - VVD
  • C.P. Elenbaas - GroenLinks
  • L. Vogelaar - D66
  • E.R. van der Schaft - SP
  • E. van der Heide - CDA
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie. Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven. Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.

3.c Raadsvoorstel: Vaststellen voorziening verduurzaming onderwijshuisvesting. - 22:00


W.F. Steutel - GBLV

Dank u wel, voorzitter. De fractie van GBV heeft het afgelopen half jaar regelmatig de wethouder verzocht om meer aandacht te hebben voor klimaatinstallaties met betrekking tot bouwen en renovatie, en zij heeft eind vorig jaar toegezegd daaraan te zullen werken. Wat mij opviel in het raadsvoorstel is dat er een gemiste kans ligt. Het wordt weliswaar in de bijlage genoemd, maar in de bijlage die voorziet in een aantal keuzes voor scholen. De fractie van GBV pleit ervoor dat in het raadsvoorstel wordt aangegeven dat bij subsidieverstrekking het college ervan uitgaat dat een aanvraag altijd prioriteit moet geven aan de klimaatinstallatie, daar waar de klimaatinstallatie nog niet voldoet aan de eisen die tijdens corona door het RIVM zijn gesteld. Dus ik wil de wethouder vragen wat zij van onze reactie vindt en of zij dat op gaat nemen. Misschien...

J. Streefkerk - PvdA

Ja, dank voorzitter, eigenlijk twee verhelderende vragen. Eén: waarom draagt wat Gemeentebelang betreft een klimaatinstallatie nou bij uitstek bij aan het bereiken van duurzaamheid en de energietransitie, want daar is dat fonds voor bedoeld? En de tweede is: weten scholen niet zelf heel goed wat ze nodig hebben? Dus moeten we dat niet gewoon een level playing field laten zijn, voorzitter?

W.F. Steutel - GBLV

Voorzitter, dank u wel. De heer Stres, kan ik de veronderstelling, maar inmiddels is gebleken dat dat gewoon niet het geval is. Dat scholen mogelijk wel oog hebben, maar nooit voldoende middelen hebben gehad om dat in feite aan te brengen en uw Raad op de vorige Raad wilde ook niet deze kwestie opnemen in de verordening. Wij waren toen als fractie de enige die daarvoor gepleit hebben, maar niemand ging daarin mee en onze fractie blijft hierin herhalen. Want inmiddels is wel duidelijk dat er wel degelijk wat aan de hand is met klimaatinstallaties in scholen en het zal niet overal even ernstig zijn. Maar als je nu een uitgangspunt formuleert: duurzaamheid, maar ook effectiviteit, maar ook de kwaliteit van klimaat waar we met zijn allen toch de mond van vol hebben naar aanleiding van corona en de consequenties die dat heeft met betrekking tot het ontbreken van adequate klimaatinstallaties, dan is dit juist de kans om dat nu op te nemen en te stellen. Dank u wel.

J. Streefkerk - PvdA

Want ik ben ook benieuwd naar wat de portefeuillehouder gaat zeggen. Ja, maar ik was juist zo benieuwd naar waarom de prioritering gerechtvaardigd is vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Waarom draagt dit nou meer bij aan het bereiken van die duurzaamheid en die energietransitie dan andere maatregelen? En dat scholen onvoldoende geld hebben en daarom daar niet in hebben geïnvesteerd, dat snap ik ook, maar dat vind ik dus geen argument in het kader van prioriteren in het kader van duurzaamheid.

W.F. Steutel - GBLV

Om de discussie te voorkomen dat ik in een duurzaamheidsdiscussie wordt getrokken. De heer Streefkerk zou ook kunnen weten dat een moderne klimaatinstallatie volstrekt past in de duurzaamheidsdoelen. Dus wat dat betreft zie ik geen enkel probleem. Waar het onze fractie om gaat, is dat u die prioriteit stelt en dat we scholen helpen met de subsidie, maar dat we wel aangeven: kijk nu eens naar je klimaatinstallatie, want het vorige onderwerp was ook al duidelijk dat we weer een periode van mogelijk zelfs een lockdown verwachten in uitersten. Nou, dan komt dat punt dus weer helemaal naar boven. De klimaatinstallaties zoals we nu zitten voldoen enigszins, maar de oudere scholen hebben enkel glas en daar zeggen we gewoon van: zet de ramen maar open. Of het nou zomer of winter is, maakt niet uit, lekker fris, lekker koud, terwijl als je een adequate klimaatinstallatie hebt, dan is alles opgelost. En daar pleiten wij nu voor de tweede of derde keer voor en ik houd de wethouder nu ook aan de toezegging die ze eind vorig jaar heeft gedaan middels een brief. Als ik het goed heb, ik zat in Miami, die heb ik volledig gemist. Wanneer ze niet een toezegging heeft gedaan, dus vandaar dat ik het nu een gemiste kans vind. Dank u wel. Een korte ochtend.

J. Streefkerk - PvdA

Dank, ik ontken ook op geen enkele manier dat een klimaatinstallatie past in de gedachte van duurzaamheid. Mijn vragen zijn alleen gericht op de prioritering daarvan en de argumentatie daarvan, die heb ik gewoon nog niet helemaal. Nou.

W.F. Steutel - GBLV

Daar kan ik heel kort over zijn: op het moment dat wij geen regie voeren, terwijl we weten dat klimaatinstallaties gewoon een hot item zijn in de schoolgebouwen, en dat we geen prioriteit stellen op het moment dat we nieuwbouw plegen, dat dat een voorwaarde ook is. Dat maakt dat je dat dus nu vanuit je regiefunctie en je verantwoordelijkheid naar onze inwoners, hè? Want daar hebben we het over. We hebben het gewoon over onze kinderen die naar school gaan en die eigenlijk in een situatie zitten waarin wij als gemiddelde kantoorgebruiker niet zitten. Daar zijn over het algemeen adequate klimaatinstallaties en niet op scholen. Dus eigenlijk is het nou godsonmogelijk. Dank u.

J. Brokke - VVD

Dank u wel. Dit is ook het slot van de eerste termijn.

J. Brokke - VVD

Dan ga ik naar de heer Voortman van de VVD. Ja, dank.

J.H.A. Voortman - VVD

U wel, meneer de Voorzitter, even wennen hoor, dus de eerste keer maar. Ik moet zeggen, het voorstel in het kader, daar zijn we eigenlijk helemaal mee eens, zoals de cofinanciering 50% ook de tijdslijn tot en met 24 en verder uitlopen tot 50. Maar en dan één grote maar, we hebben het hier al diverse keren gehoord over dat corona niet weg is en zeker dit najaar verwacht wordt terug te komen. Dan grijp ik even terug op een van mijn eigen ervaringen. Ik heb vorig jaar winter als invaldocent voor een klas gestaan waar de kinderen hun jas aanhadden en de ramen open stonden. Dat leidde tot veel hilariteit, maar niet tot kwaliteit van onderwijs kan ik zeggen. Dus toen dit verzoek kwam van de heer Steutel om hier bij hem te ondersteunen met een klimaatinstallatie, die waarbij we dit soort situaties in de toekomst en ook snel kunnen voorkomen, dan moet er een prioriteitsstelling en urgentie bij komen die dat regelt dat wij in ieder geval voor het najaar en voor de winter dit in onze moderne scholen, wat we eigenlijk voor ogen hebben, niet meer kan voorkomen met jassen aan en met ramen open. Dank u wel. Dank u wel.

J. Brokke - VVD

Meneer Voortman, dan ga ik naar de heer Elenbaas van GroenLinks. Ja, dank u.

C.P. Elenbaas - GroenLinks

Wel voorzitter, ik zal het vrij kort proberen te houden, want het besluit is eigenlijk al opgesteld in 2021 en het zal u niet verbazen dat onze fractie helemaal voor de verduurzaming van de onderwijshuisvesting is. Wat ons wel opvalt, is dat het lijkt dat er nog nauwelijks aanvragen zijn voor het lopende jaar. Er wordt gezegd dat 1 augustus de peildatum is. Ons voorstel zou zijn om het wat uit te breiden naar bijvoorbeeld oktober of november voor wat betreft de prioritering van die klimaatinstallaties. Ja, dat heeft onze steun. Klimaatinstallaties moeten natuurlijk op orde zijn, maar om dat als voorwaarde of als prioriteit per se bij de subsidieverstrekking in te vullen, dat gaat me weer wat te ver. Ik denk dat het belangrijk is om misschien nog een keer met de scholen in gesprek te gaan en ze te wijzen op de subsidie. Want ik vraag me eerlijk gezegd af of het bij de verschillende scholen en bij de verschillende besturen wel voldoende prioriteit heeft en of ze op de hoogte zijn van de mogelijkheid die er nu ligt. Dus ik zou erop aan willen dringen om nog een keer met de scholen in gesprek te gaan, ook te wijzen op die mogelijkheid van die klimaatinstallatie, maar om dat nog eens een keer duidelijk onder de aandacht te brengen. Dank u wel.

J. Brokke - VVD

Dan ga ik naar mevrouw Vogelaar van D66.

L. Vogelaar - D66

Dank u wel, voorzitter. Het zal u ook niet verbazen dat D66 de verduurzaming van schoolgebouwen en ander maatschappelijk vastgoed natuurlijk van harte toejuicht. En het is ook heel mooi dat de gemeente schoolbesturen hierbij financieel wil ondersteunen. De voorziening die door de wethouder wordt voorgesteld is een stap in de goede richting, maar zonder te willen treden in welke klimaatinterventie dan ook gekozen wordt, heb ik enige zorgen omtrent de tijd en het geld die met deze voorzieningen gemoeid zijn. Ik heb hier ook schriftelijke vragen over gesteld, weliswaar een beetje laat. En omdat ik nog in afwachting ben van de beantwoording, grijp ik toch deze kans even om voor de volgende zaak aandacht te vragen. Namelijk, denkt de wethouder dat het voorgestelde budget voldoende zal zijn om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming? Als je mij vraagt wat een gemiddelde investering aan een schoolgebouw kost, denk ik dat €432.000 uit mijn hoofd niet toereikend zal zijn. Wat als er meer aanvragen binnenkomen dan er financiële ruimte voor is? Worden er dan aanvragen afgewezen of wordt het geld verdeeld, zodat er per aanvraag minder overblijft? Graag hier antwoord op. Ten tweede, de tijd. Collega Ellen Baas van GroenLinks noemde het net ook al: scholen moeten de aanvragen voor deze gelden vrij lang van tevoren indienen, wat lastig kan zijn, aangezien de offertes van een aannemer of een andere partij voor een investering maar een beperkte geldigheidstermijn hebben. Daarnaast lijkt het ons zaak om, wanneer er kansen gezien worden om te verduurzamen en energie te besparen, dat dan zo snel mogelijk te benutten. Daarom een oproep aan de wethouder om deze termijnen te verkorten dan wel het aanvraagproces flexibeler te maken, zodat scholen hier sneller mee aan de slag kunnen. Dank voor uw aandacht. D66 kijkt uit naar de beantwoording.

J. Brokke - VVD

Ik zie een interruptie van de heer Van der Schaft.

E.R. van der Schaft - SP

Ja, of het nu echt een interruptie is, of toch maar een eerste termijn, dat laten we even in het midden en dan gaat de tijdwaarneming daarover, want ik wil toch... Ja.

J. Brokke - VVD

En ik ook, want dan gaat u als laatste.

E.R. van der Schaft - SP

Dat is prima, dan wacht ik wel even. Het is geen interruptie.

J. Brokke - VVD

Is goed. Dan wil ik graag mevrouw Van Eijden van het CDA het woord geven. Ja, dank u.

E. van der Heide - CDA

Wel voorzitter, het uitgangspunt voor het CDA in het hele duurzaamheidsdossier is altijd geweest: isoleren, investeren en duurzaamheid moet je zoveel mogelijk faciliteren. Wat dat betreft zijn we blij met de ambities die we ook hier in deze verordening weer terugzien. En ook dat we zien dat dit in bespreking met en rekening houdend met de wensen van schoolbesturen is opgesteld. Ook waar het gaat om bijvoorbeeld de indieningstermijnen. We willen wel de wethouder nog vragen de nieuwe subsidieregeling SDE++ die vorige week door het ministerie van BZK is aangekondigd, een pot van 52 miljoen, ook proactief weer onder de aandacht te brengen van de scholen en in het kader van de vraag van collega van GBOV. Daar wordt ook juist veel geld beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld klimaatinstallaties. Het is wel een pot waarvoor geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt, dus zeker bij die pot is haast geboden. In aansluiting bij wat collega Elenbaas van GroenLinks zojuist ook aangaf, gezien de complexiteit van de vele subsidieregelingen die onder verschillende portefeuillehouders, dossiers en verschillende bestuurslagen vallen, willen we nogmaals ook benadrukken hoe belangrijk het is dat we het als gemeente zo makkelijk mogelijk maken, dus steeds ook opnieuw blijven wijzen op indieningstermijnen en flexibiliteit betrachten als het daarom gaat. Als raad is voortaan natuurlijk in het bestedingsplan van de bestemmingsreserve unaniem ingestemd met de besteding van dit bedrag, ook als het gaat om de termijnen. Wij vroegen ons wel af, heeft de wethouder recent nog signalen gekregen als het gaat om overleggen met scholen over de stijgende energiekosten, die natuurlijk eigenlijk na die hele discussie pas hebben plaatsgevonden door de oorlog in Oekraïne? Leidt dat tot versnelling van de aanvragen of de plannen van schoolbesturen en is daar ook ruimte voor vanuit de gemeente om dat te faciliteren als men eerder aan de slag wil? En, we willen ook nogmaals aandacht vragen, vorig jaar ook in een motie de wethouder opgeroepen om toch als het gaat om de besteding van de gelden maximaal 20% daarvan te besteden aan zaken als onderzoek, participatie en procesbegeleiding, dus echt te investeren in maatregelen. Dank u wel.

J. Brokke - VVD

Dank u wel, dan ga ik nu naar meneer Van der Schaft.

E.R. van der Schaft - SP

Ja dank u wel, voorzitter. Ja, want gedurende het debat wilde ik eigenlijk hier niet zo op ingaan, want het lijkt me prima om scholen te verduurzamen, maar er wordt wel een interessant punt aangeraakt door GWLV. En ik praat een beetje ook uit mijn verleden, uit mijn ervaring, want ik denk dat het in 2002 of 2004 was dat er een rapport verscheen, "De Schone School". En dat gaat over de kwaliteit van het binnenmilieu. En het aardige is namelijk dat als je gaat investeren in klimaatinstallaties, dat een direct gevolg heeft voor je binnenmilieu. Dat kan je niet los van elkaar zien. In ieder geval de monitoring daarvan, dus als het gaat om subsidieverstrekking, dan moet er in ieder geval ook rekening gehouden worden dat er ook geïnvesteerd wordt in het monitoren van het binnenmilieu. Want je kan dat niet loskoppelen van elkaar en "De Schone School" gaat nog verder. En als het zeker gaat om het voorkomen van besmetting en epidemieën, dan zijn er nog andere maatregelen die in dat kader vallen. Maar dat zie ik dan weer als een los traject. Maar de koppeling monitoring van de kwaliteit van het binnenmilieu is zeker iets wat in deze subsidieverstrekking meegenomen zou moeten worden. Dus wat dat betreft wilde ik dat even aanvullen. Dank u wel. Dank.

J. Brokke - VVD

U wel. Dan was dit de eerste termijn van de zijde van de Commissie en dan kijk ik naar de wethouder, die ik bij deze ook graag uitnodig om bij ons aan te sluiten, al dan niet met ondersteuning. Welkom wethouder, als u ons even wil vertellen bij de start wie er naast u zit en wellicht ook wie er nog op de ambtenarentribune zit, dan hebben we het helemaal rond.

J.J. Bouw - CDA

Ja goedenavond leden van de Raad en kijkers en luisteraars thuis. Voor mij links, voor u rechts, is de heer Frank Breedeveld en die is nieuw bij de gemeente op het gebied van onderwijshuisvesting. Nou, dank in ieder geval voor de steun voor dit stuk. Dat heb ik in ieder geval breed gehoord. Er zijn een aantal vragen en opmerkingen nog gemaakt, onder andere over de prioritering die nu niet in deze voorziening zit. Het feit dat het er niet in zit, betekent niet dat het niet mogelijk is. De verduurzaming van de onderwijshuisvesting is natuurlijk een onderwerp wat wij zeer uitgebreid met de schoolbesturen bespreken. Dat gebeurt op ambtelijk niveau in een werkgroep, een speciale werkgroep onderwijshuisvesting, en bestuurlijk wordt er ook met de schoolbestuurders overlegd over de onderwijshuisvesting. Dus het is een onderwerp wat al een hele tijd intensief besproken wordt. Ook de schoolbestuurders zijn zich bewust van het binnenklimaat en de aandacht voor het binnenklimaat, dat dat belangrijk is. U ziet zelf daar ook regelmatig in de media dat daar veel aandacht voor is. Nou, die programma's en die kranten, die worden ook gelezen door de schoolbesturen. Die zijn zich dat ook wel degelijk bewust. Dit onderdeel komt natuurlijk uit ons duurzaamheidsbeleid. Daar hebben we een aantal doelstellingen en beheer. Streefkerk wees daar terecht al op. We hebben natuurlijk een aantal doelstellingen die we met ons duurzaamheidsbeleid willen bereiken en dat moeten we gewoon niet uit het oog verliezen. Maar dat er aandacht en zeker nu extra aandacht is voor die klimaatinstallaties, dat is iets wat zeker is. Dan zijn er vragen gesteld over hoe zit het nou met de procedure voor dit jaar en voor komend jaar. Die procedure is ook besproken met de schoolbesturen. Er is gekeken naar wat ook voor dit jaar haalbaar is en mogelijk is. Ja, en als de schoolbestuurders zeggen dat dat gewoon lukt en dat dat kan op deze manier, dan denk ik dat we het ook gewoon moeten doen. Dus om nu te zeggen, nou, laten we die termijn van 1 augustus voor dit jaar oprekken naar 1 oktober. Het is niet nodig. Ik heb geen signalen gekregen vanuit schoolbesturen dat het ze niet lukt om dat voor 1 augustus te doen. Deze regeling was al iets langer bekend, dus voor dit jaar is dat zeker niet nodig en men kan ook goed leven met de procedure die in dit stuk zit. Het is natuurlijk zo dat als je kijkt naar klimaatdoelstellingen en meerjarige onderhoudsprogramma's, dat het niet iets is wat je per kwartaal als schoolbestuur bekijkt. Schoolbesturen maken echt meerjarige onderhoudsprogramma's en dan kan het ook prima dat men daar tijdig over nadenkt. De interruptie...

C.P. Elenbaas - GroenLinks

U wel voorzitter, kan de portefeuillehouder misschien zeggen hoeveel aanvragen er liggen op dit moment voor het lopende jaar? Wethouder.

J.J. Bouw - CDA

Op dit moment, maar het loopt nog tot 1 augustus, is er door een schoolbestuur iets ingediend. Maar goed, we gaan natuurlijk vanavond afwachten of wanneer ze de Raad 7 juni het vaststellen en dan is het een formeel stuk. Maar op dit moment is het door een schoolbestuur aangevraagd. Daarvan weten we het met zekerheid, maar ik sluit niet uit dat de rest ook nog komt. Maar dat is ook aan de schoolbesturen zelf, maar ze weten dat het onderwerp bij ons hoog op de agenda staat. Zowel de duurzaamheid als het binnenklimaat. Maar het is uiteindelijk aan scholen om aanvragen te doen. Dat kunnen wij niet voor ze overnemen, ook omdat er natuurlijk sprake is van cofinanciering en schoolbesturen ook zelf een gedeelte moeten betalen.

C.P. Elenbaas - GroenLinks

Instellingen blijft daar niet. De belangstelling blijkt dan niet uit het aantal aanvragen. Ik bedoel, als het nu al ligt en de vakanties komen er zo aan, dan vraag ik me af van.

J.J. Bouw - CDA

Ja, het is niet zo dat ze op een of andere manier door ons belemmerd worden in het doen van een aanvraag. Ik denk dat we een heel transparant, eenvoudig proces daarvoor hebben. We hebben zelfs een speciale werkgroep daarvoor, maar ik kan niet het werk van de scholen doen. De scholen moeten zelf aangeven hoe de prioriteitstelling is en moeten ook zelf aangeven in welke scholen zij eerst willen investeren omdat we niet in alle scholen tegelijk kunnen investeren. Slot interruptie nog.

J. Brokke - VVD

Nog van de hele maand. Ja, vandaar mijn...

C.P. Elenbaas - GroenLinks

Mijn verzoek van, misschien is het zinnig om de scholen alsnog te attenderen op die mogelijkheid, want we hebben het ook niet over één schooljaar, maar we hebben het over tenminste nog drie schooljaren, dus ik bedoel, er ligt, als ik het even snel uitreken, 1,3 miljoen aan subsidie. Het is, misschien is het wel.

J.J. Bouw - CDA

Specifiek wat ik net zei. We hebben een speciale werkgroep onderwijs huisvesting. Die komt echt geregeld bij elkaar. Ik bespreek het met de schoolbestuurders zelf, dus we hebben het echt onder de aandacht gebracht en het is ook een onderwerp dat wij zelf heel erg belangrijk vinden. Anders hadden we ook niet voorgesteld om geld daarvoor vrij te maken. Maar ik begrijp uw zorg en die zorg kan ik nog wel een keer overbrengen. Dat de gemeenteraad toch aandacht ervoor vraagt. Maar we zijn in gesprek en dat blijven we ook. Dan zijn er vragen gesteld over of dat budget voldoende is of niet. Kijk, de gemeenteraad heeft vorig jaar bepaald hoe de gelden voor duurzaamheid verdeeld moesten worden over verschillende partijen. Vraagt u van, wilt u nog meer geld? Kijk, als wethouder van onderwijs vind ik elke cent die er extra naar onderwijs gaat, ben ik blij mee en de school natuurlijk ook. Toch, zo simpel is het wel. Maar het is wel een verdelingsvraagstuk en het voorstel dat er nu ligt is gemaakt op basis van wat de gemeenteraad heeft besloten en hoe de gemeenteraad dat graag ziet. En dat hebben wij uit te voeren. Ja, dan maakt u zich zorgen dat het budget niet hoog genoeg is. Ik denk dat we dat gewoon zullen bekijken met elkaar. Daar staat nu een budget per jaar. Nou, mocht het zo zijn dat in enig jaar dat budget ruim overschreden dreigt te worden, dan weet vast ook mijn opvolger wel de weg naar de gemeenteraad om te kijken of gelden naar voren gehaald kunnen worden of niet. Maar het moet ook nog, hè? Het zijn niet alleen plannen, maar ze moeten ook nog uitgevoerd worden en ik denk dat ook iedereen weet dat op dit moment, hè, als je gaat verbouwen dat er gewoon ook krapte is op de arbeidsmarkt. Krapte in materialen, dus of er een probleem ontstaat of niet, dat kan ik nu niet van tevoren helemaal voorspellen, maar daar waar nodig, dan weten we de weg naar de gemeenteraad te vinden om te kijken of de verdeling over de jaarschijf anders moet of niet. Maar om dat op voorhand al anders te doen, daarvoor heb ik geen signalen dat dat nodig is. Dan is ook nog gevraagd of het aanvraagproces flexibeler kan worden. Nou, ook daarvoor geldt dat de schoolbestuurders dit een prima voorstel vonden en daar goed mee konden leven. Ook omdat natuurlijk wat langer van tevoren nagedacht wordt over investeringen. Mocht het blijken dat dat in de loop van de tijd anders moet, dan kunnen we dat altijd weer wijzigen. Het is ook fijn om op enig moment met elkaar te kijken of we onderuitputting van het budget hebben of juist veel aanvragen voor het budget. En om nou per kwartaal een budget ter beschikking te stellen, dat lijkt mij ook niet werkbaar. Laten we gewoon nu eerst proberen dit op deze manier te doen. De schoolbestuurders zijn het daar in ieder geval mee eens, dus of dat versneld moet worden, laten we daar gewoon kijken hoe dat in de praktijk werkt. We zijn tenslotte allemaal erbij. Dan heeft het CDA ook nog aandacht gevraagd voor de MAVA-regeling van 52 miljoen euro. Dat is een regeling die gaat over de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, MAVA, maatschappelijk vastgoed. Die is uiteraard onder de aandacht gebracht van de scholen. Alleen die mag niet gestapeld worden, dus op het moment dat scholen van onze regeling gebruik maken, kunnen ze niet gebruik maken van de MAVA-regeling en overigens is dat voor alle maatschappelijk vastgoed. En we hebben ook nog meer maatschappelijk vastgoed in deze gemeente waar we dat ook graag voor willen gebruiken. Dan heeft de SP nog gevraagd om een monitor voor het binnenmilieu. Dat is voor mij niet meteen duidelijk wat u daarmee bedoelt, maar u wilt het vast nog wel even iets meer toelichten.

J. Brokke - VVD

Kunt u die toelichten? Ik ga het proberen.

E.R. van der Schaft - SP

Ja, ik put ook even een beetje uit een ver verleden hoor, want de discussie rond binnenmilieu op scholen is een hele oude discussie en die is alleen in de actualiteit gekomen door corona ook meer in de actualiteit gekomen. Als je gaat sleutelen aan, zeg maar, verwarmingsinstallaties, laat ik het zo plat maar zeggen, en zeg maar, de toevoer van verse lucht, dan heeft dat direct gevolgen voor de luchtkwaliteit. Dat is een van de onderdelen om een goed binnenmilieu te realiseren, dus dat kan betekenen dat je dus als een school dat nog niet doet. Want er zijn ook subsidies geweest voor, zeg maar, monitoring van de luchtkwaliteit binnen scholen, dan is dat wel iets om nu mee te nemen, want je wil te allen tijde voorkomen dat door de maatregelen die je neemt in het kader van duurzaamheid je vervolgens stappen terug maakt in de luchtkwaliteit. Dus dat is het enige wat ik wilde aangeven.

J.J. Bouw - CDA

Scholen hebben op dit moment al allerlei meters hangen in de klaslokalen, dus ik denk dat daarmee uw zorg wel wordt weggenomen, dat op het moment dat er nog andere apparatuur wordt toegevoegd, dat dat nog steeds gemonitord blijft.

W.F. Steutel - GBLV

Ja, voorzitter. Meneer Sleutel, wat ik jammer vind, is dat de wethouder wat wegblijft van mijn vraag met betrekking tot de prioritering. Maar de relatie legt je had gehad om duurzaamheid en eigenlijk minder om prioritering van een klimaatinstallatie. Maar ik herformuleer mijn vraag: kan de wethouder aangeven dat eind van dit jaar alle scholen voldoen aan de RIVM-eis corona op het gebied van klimaatinstallatie?

J. Brokke - VVD

Want als dat zo is, dan weet ik het wel. Ja, volgens mij...

J.J. Bouw - CDA

Mij heb ik u een een. Hebben wij een uitvraag gedaan bij de scholen. We hebben de staat van het binnenklimaat in kaart gebracht. Daarvan was duidelijk dat de waardes niet substantieel overschreden werden gedurende langere tijd, dus dat op dit moment men voldoet aan de eisen die gesteld worden. En natuurlijk kan het binnenklimaat verbeterd worden. Daarvoor maken wij ook deze regeling en ik heb volgens mij ook duidelijk gemaakt dat ik nog weer extra aandacht wilde vragen voor het binnenklimaat, weliswaar als onderdeel van duurzaamheid, maar de luchtkwaliteit staat echt op de agenda, meneer Sleutel.

W.F. Steutel - GBLV

Meneer, dat weet ik, want dat heeft u ook toegezegd. Maar het punt is wat onze fractie betreft dat op het moment dat je niet een aantal voorwaarden inbouwt, je het zijn beloop laat en er toch andere keuzes kunnen worden gemaakt. Als je kijkt naar de mogelijkheden die er bij liggen, en dat is precies het punt dat wij willen maken. Neem nu als college je verantwoordelijkheid en omschrijf dat in ieder geval die klimaatinstallatie moet voldoen aan de RIVM-eisen voor corona en niet aan het bouwbesluit van het jaartal dat de school is gebouwd, want daar kunnen we het natuurlijk over hebben. Maar ik verwijs wel naar het RIVM corona en dat is heel duidelijk. Dus als je dat niet doet, dan blijven we deze discussie iedere keer voeren. En daar willen wij als fractie van af. Zet in op een goede klimaatinstallatie die voldoet aan die eisen en natuurlijk kun je er afspraken over maken over faseringen. Maar neem dat in ieder geval op. Dat is ons verzoek.

J.J. Bouw - CDA

En u wilt dan dat we de voorzieningen zelf georganiseerd hebben, begrijp ik. Want dan kunt u met een voorstel met een amendement komen om de voorziening nog te wijzigen.

W.F. Steutel - GBLV

Als dat de enige mogelijkheid is, dan die benutten.

J.J. Bouw - CDA

Zo werkt het volgens mij wel een beetje.

J. Streefkerk - PvdA

Streefkerk, ja, als er zo'n amendement komt, dan zou mijn vraag echt zijn om te onderbouwen waarom dat amendement bijdraagt aan het eerder bereiken of het op een betere manier bereiken van de duurzaamheidsambitie die we hebben als gemeente. Want dat is waar het geld voor bedoeld is. Dank u, meneer Sleutel.

W.F. Steutel - GBLV

Ja, ik heb daar net al iets over gezegd. Je kan dat. Ik heb niet zoveel behoefte om nu weer in een stap naar haarkloverij te beginnen van wat, waarom, waarom duurzaamheid iets anders is dan je klimaatinstallatie op orde brengen, want dat heeft alles met elkaar te maken. Een oude klimaatinstallatie vervuilt ook, meneer Streefkerk.

J. Streefkerk - PvdA

Ja, maar dan maak ik hem toch scherp. Het gaat mij dus niet erom wat de verhouding is tussen duurzaamheid en klimaat. Ik snap best dat die aan elkaar gerelateerd zijn. Het gaat mij om de prioritering. Waarom is prioritering nodig en wenselijk vanuit het bereiken van een duurzaamheidsambitie?

W.F. Steutel - GBLV

Als die er niet komt, dan denk ik dat we volgend jaar dezelfde discussie hebben en als we daar dus geen regie op voeren als Raad, waarin we duidelijk een aantal voorwaarden stellen, dan loopt het weg. En dan heb je weer kans dat de soep door het toetje gaat lopen, want dan vinden we wel met elkaar van alles, maar het gebeurt niet. En dat constateer ik dus nu wel al, dat constateren wij in bijna een klein jaar. En het moet duidelijk zijn dat ik die duurzaamheid niet in de weg wil zitten, maar het gaat ook om de gezondheid van onze kinderen en daar staan we hier als Raad volgens mij ook voor. En we hebben die kans al een keer gekregen en niet genomen. Dus we pleiten er weer voor, dank u wel. Ja.

J. Brokke - VVD

Tot slot en daarna, mevrouw Van der Heijden.

J. Streefkerk - PvdA

Dit laatste punt, ik snap volledig dat klimaatverbetering bijdraagt aan de gezondheid van kinderen, maar benoem het dan ook op die manier en gebruik geen duurzaamheidsmiddelen om een gezondheidsdoel te realiseren. Dat vind ik twee verschillende dingen. Ik vind niet dat het een meer of minder belangrijk is dan het ander, maar er wordt wel gesteld dat het een meer belangrijk is, want er wordt een prioritering voorgesteld en dan gaat de soep door het toetje lopen.

E. van der Heide - CDA

Dank u, voorzitter, om dan maar in de culinaire aforisme te blijven. We willen natuurlijk uiteindelijk allemaal het hele diner waar gewoon met grote letters duurzaamheid boven staat, wat ook veel gezondheidseffecten heeft. Ik ben het overigens helemaal met de collega Streefkerk eens. Ik begrijp ook niet waarom klimaatinstallaties belangrijker zouden zijn dan andere duurzaamheidsmaatregelen. Volgens mij, als je kijkt naar bijvoorbeeld de onderliggende onderzoeksrapporten die ook bij de warmtevisie zijn geleverd, blijkt juist dat je dat wil doen in combinatie met bijvoorbeeld isolatiemaatregelen. Om ook te voorkomen dat je enerzijds alleen in een schoner klimaat investeert, om dat vervolgens letterlijk weer de deuren of de muren uit te laten lopen. Dus volgens mij zijn we allemaal helemaal voor het belang van klimaatinstallaties en gezonde lucht en dat is inderdaad een mooi gevolg daarvan, maar ik zou vooral oproepen, doe dat nou in combinatie met andere maatregelen en in eerste instantie is dat volgens mij ook vooral aan schoolbesturen om te kijken. Wat hebben wij nodig en welke combinaties kunnen we daarin maken op basis van deze verordening, maar ook op basis van de door het rijk beschikbaar gestelde gelden? Meneer

W.F. Steutel - GBLV

Streefkerk ja, in de divisie die wij als tractie hebben, is het zo dat op het moment dat je feitelijk de keuze laat waar die ogenschijnlijk gemaakt zou moeten worden en constateert dat het dus niet gebeurt. De rijksoverheid attendeert iedereen erop. Er komen subsidies voor. Er wordt verwezen naar al de normering die het RIVM heeft aangegeven en dan moet je op een gegeven moment gewoon regie gaan voeren. Dat het ook een keer gebeurt en ik sta duurzaamheid niet in de weg met het prioriteren van ons voorstel. Want het voldoet, het komt tegemoet aan duurzaamheid.

E. van der Heide - CDA

Dank u, voorzitter. Nou, om dat nog iets scherper te maken: als daarmee dan schoolbesturen zouden zeggen, nou ja, wij worden dan gedwongen om klimaatinstallaties te prioriteren, terwijl wij eigenlijk op dit moment liever bijvoorbeeld investeren in goede dakisolatie voor het gebouw, is dat wat u betreft een wenselijke situatie?

W.F. Steutel - GBLV

Ja, nu gaan we op uitersten van uitspraken in de discussie voeren en daar pas ik voor. Dan zou ik zeggen, nou, laten we dan de medezeggenschap en alle ouderraden maar raadplegen wat die vinden. Dan denk ik dat we een ander geluid gaan horen, voorzitter.

J. Streefkerk - PvdA

Ja, er wordt natuurlijk een karikatuur gemaakt, want als gemeentebelang een wijziging voorstelt of suggereert, dan trekken wij de consequentie van die wijziging door. Althans, we bevragen de consequenties van die wijziging en dan zou dat de discussie ontsporen. Dat snap ik niet helemaal.

E.R. van der Schaft - SP

Meneer Van der Schaaf, ja, ik zou hier toch wel een constructieve bijdrage willen leveren, want als het gaat om verduurzaming prima, maar leg dan wel zeg maar ook de nadruk op dat alle duurzaamheidsmaatregelen geen nadelige effecten mogen hebben op het binnenklimaat. Leg je die verantwoordelijkheid toch weer bij de partij waar het hoort? En dan hou je de discussie in ieder geval wat zuiverder.

W.F. Steutel - GBLV

Is het nou zo raar om een voorwaarde te stellen, want nou, nou, nou wordt het net gedaan alsof er een hele harde eis is en dat er geen keuzes meer worden gemaakt. Dus je kan toch een voorwaarde stellen, wat is daar mis mee? Ik zie het hele probleem niet. Ik ben blij.

J. Brokke - VVD

Met het onderlinge debat, maar ik wil nu toch wel graag terug naar de beantwoording van de wethouder. Ja, voorzitter, volgens...

J.J. Bouw - CDA

Volgens mij ben ik met de toezegging richting het CDA dat we zullen kijken dat er niet meer dan 20% terechtkomt. Bij het proces ben ik aan het einde gekomen van mijn beantwoording. De vragen van D66 zijn bij ons pas vanochtend binnengekomen, vandaar dat het nog niet gelukt is om die helemaal af te hebben, maar die komen zo snel mogelijk naar u toe. Dank.

J. Brokke - VVD

U wel. Dan sluit ik hierbij de eerste termijn van de zijde van de Commissie af en dan ga ik naar de tweede termijn met het verzoek om ook gelijk duiding te geven aan de wijze van agendering voor de Raad van dit raadsvoorstel. En dan begin ik bij de eerste spreker.

W.F. Steutel - GBLV

Ja voorzitter, dank u wel. Ja, het hoge woord is er al uit in de eerste termijn bespreekstuk en we komen met een amendement.

J. Brokke - VVD

Dank u wel, dan ga ik naar meneer Voortman van de VVD.

J.H.A. Voortman - VVD

Ja, wij volgen daarin geen BOVAG dus. Absoluut die prioritering dat toch ergens op de lijst in hebben staan in het hele voorstel. Dus daar gaan we gewoon in mee.

J. Brokke - VVD

Ook een bespreekpunt hoor ik van de heer Elenbaas.

C.P. Elenbaas - GroenLinks

Nou, wat ons betreft kan het in 10 minuten klaar zijn, hoor. Ja? Mevrouw Vogelaar.

L. Vogelaar - D66

Om te horen dat de wethouder in contact blijft met de scholen over de toereikendheid van de middelen. Wat ons betreft kan het een hamerstuk zijn.

E. van der Heide - CDA

Ja, wat ons betreft ook een hamerstuk, alhoewel, als we graag nog een keertje argumenten willen uitwisselen, dan zijn wij niet tegen een bespreekpunt. Meneer Van

E.R. van der Schaft - SP

Dank u wel, nou we zijn geïnteresseerd in, zeg maar, dat amendement, want dat kan wellicht gewoon iets extra's bijdragen en dus daar gaan we het over hebben in de Raad. Dank.

J. Brokke - VVD

Dank u wel, dan kijk ik tenslotte nog of de ChristenUnie nog iets wil toevoegen. Meneer, sorry, excuses, meneer Streefkerk. 10 minuten.

F.B. Wilschut - ChristenUnie

Wij hadden het allemaal gehoord. Wordt het tenminste een 10 minuten debat, dat is prima.

J. Brokke - VVD

Ja, en die kennen we nog van de vorige keer, hè? Dus ik hoorde discussie over het abonnement en de gevoeligheden daarover, dus ik denk toch dat we daar maar een bespreekpunt van moeten maken op het moment dat het abonnement daadwerkelijk voorligt. Zo concludeer ik hem dan ook af. Wellicht een toezegging van de wethouder in ieder geval om de beantwoording nog door te zenden. En nou ja, of tenminste een bespreekpunt, tot zover dank voor de wethouder en de ondersteuning in ieder geval voor de beantwoording in deze ronde en daarmee sluit ik ook dit agendapunt af. Dan hebben wij

J. Brokke - VVD

Wij hebben nog een aantal hamerstukken: de besluitenlijst van de Commissie Samenleving van 20 april. De besluitenlijst is bij de aanwezigen toegevoegd. Mevrouw Van der Heijden van het CDA en daarmee.

J. Brokke - VVD

Is de besluitenlijst dan ook vastgesteld en het Raadsvoorstel wijzigen diverse regelingen in verband met de invoering van de Wet open overheid. Het gaat ook als hamerstuk richting de gemeenteraad. Dan