Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Zo meteen beginnen we met het burgerinitiatief voor snelheidsremmende maatregelen in de Liedenbuurt. Ik heb gezien dat wethouder Van Eekelen aanwezig is, goedenavond wethouder. Ik heb ook gezien dat van alle fracties iemand aanwezig is, dus we hebben een quorum om de vergadering te beginnen. Ik begin even met wat techniek over het burgerinitiatief. Zoals u weet, hebben we daar een aparte verordening voor. Het burgerinitiatief is iets wat inwoners aan de gemeenteraad sturen met een verzoek van: wilt u dit oppakken? In dit specifieke geval gaat het om een aantal snelheidsremmende maatregelen. Echter, de bevoegdheid om die maatregelen te treffen ligt bij het college. Dus in formele zin heeft de gemeenteraad hier geen rol in. We hebben daarom ook gewoon kennis kunnen nemen van de reactie van het college op het verzoek en uiteindelijk stelt het college voor om een bewonersbijeenkomst te organiseren om te kijken wat passende maatregelen zouden kunnen zijn. Begrijpelijke reden is dat natuurlijk nog niet gebeurd, dus in dit debat gaat het niet om of we het wel of niet wenselijk vinden dat er maatregelen komen, maar dat is een bevoegdheid van het college. Maar het is wel de mogelijkheid voor leden van de commissie om het college nog iets mee te geven, aangezien het gaat om een raadsbrief en een burgerinitiatief. En de bevoegdheid van het college is, zijn we ook niet voornemens het agendapunt te agenderen voor de gemeenteraad. Dus eventjes die formaliteiten. Dan gaan we nu aan dit onderwerp beginnen en dan wil ik graag mevrouw De Pree van GroenLinks het woord geven. Mevrouw De Pree, gaat uw gang. Voorzitter, dank.
Dank u wel, dit burgerinitiatief steunen wij van harte. Juist nu in deze coronatijden is weer eens extra duidelijk geworden dat je directe leefomgeving erg belangrijk is en in deze leefomgeving moet het fijn zijn om buiten te zijn. Een plek waar kinderen buiten kunnen spelen. Auto's die te hard door de straat rijden horen daar wat GroenLinks betreft absoluut niet bij. Volgens de wethouder is het maar 5% die te hard rijdt in deze wijk, maar elke auto die te hard rijdt vinden wij teveel en draagt niet bij aan een fijne leefomgeving. Wij zien dan ook graag zo snel mogelijk snelheidsremmende maatregelen in de Zeeliedenbuurt. Maar we vragen ons wel af, waarom is het niet eerder gebeurd? Volgens de indieners is er meerdere malen contact geweest met de wethouder en de gemeente en toen werd er niks mee gedaan. Nu het voorstel eindelijk op sympathie kan rekenen van de wethouder en het College, wordt het weer uitgesteld tot er een bewonersavond kan plaatsvinden. Wij zijn uiteraard voor participatie, maar dit lijkt wat meer op een vertragingsstrategie. Volgens mij zijn er bij de beeldvormende Raad van 10 maart genoeg ideeën opgenoemd waar de wethouder wat mee kan en waar ze alvast mee kan beginnen. De wethouder heeft zelfs ook op 3 maart al aangegeven bezig te zijn met kijken naar drempels. Dus waarom wordt er niet al begonnen met deze maatregelen? We willen toch allemaal in een fijne en veilige leefomgeving wonen? Dank u wel. Dank.
U wel, mevrouw de voorzitter. Dan wil ik graag de heer Van Dolen het woord geven van D66. Meneer Van Dolen, gaat uw gang. Excuus, ik zie dat de heer Van Dolen niet is ingelogd. Ik vraag even aan de heer Van Maldegem die ik wil. Op het lijstje staat, is hij de woordvoerder voor dit onderwerp, meneer Van Maldegem. Bij mijn weten was het de heer Jorissen. Dat is ook te volgen, dan krijg je van de heer Maslouhi een bericht dat hij de woordvoerder is.
Meneer Jorissen, gaat uw gang. Bij het aanmelden van de sprekers bij de griffie heb ik aangegeven dat het de heer Maruti zal zijn op het gebied van burgerparticipatie en burgerinitiatief en dat ik eventueel op de inhoud even nog bij zou kunnen springen. Maar het gaat dus nu om de heer Maruti, voorzitter.
Verstaanbaar, maar u bent nog niet in beeld. Misschien als u doorpraat, dan reageert uw camera en zien we jullie vanzelf. Gaat uw gang. Dan ga ik wel starten.
Dank u wel, voorzitter. Bewoners uit de Zeehelderwijk vragen mee te denken over hoe zij hun wijk verkeersveiliger kunnen maken. Goed dat het college hier in eerste instantie positief op reageert. D66 is dan ook in ieder geval blij met de houding van de wethouder. Tegelijkertijd is het jammer dat de wethouder aangeeft dat ze gezien de coronasituatie geen mogelijkheden ziet om met bewoners in gesprek te gaan en tot die tijd eigenlijk ook niks met hun onveiligheidsgevoel te doen. Wat D66 betreft is dat een misser, voorzitter, want juist daar hadden we op iets meer creativiteit gerekend, helemaal gezien het feit dat zij het onveiligheidsgevoel van de bewoners erkent en te lezen is in het burgerinitiatief dat het gevoel al jaren bestaat. Wat D66 betreft laten we het participatietraject daarom niet afhangen van corona en een bredere bewonersbijeenkomst. D66 stelt daarom voor om als pilot het participatietraject digitaal vorm te geven, enerzijds omdat we daarmee een moment pakken om alvast ideeën op te halen en een eerste beeld te schetsen, en anderzijds doen we ervaring op met digitale participatie. Juist ook omdat we eerder in deze raad hebben gesproken over de inzet van digitale participatie. D66 zal in ieder geval een motie indienen die de wethouder oproept een digitaal participatietraject te organiseren en de raad hierover te informeren. Ik ben benieuwd hoe de wethouder naar het idee kijkt en welke mogelijkheden zij zelf ziet. Dank u.
Voorzitter, de bewoners van de zee hadden inderdaad hetzelfde initiatief genomen om te bezien of er snelheidsremmende maatregelen nodig zijn vanwege de door hen ervaren verkeersoverlast en snelheid van motorvoertuigen. Een goed initiatief. Fijn dat ze dat zelf ook gedaan hebben. Ik ben ook dankbaar aan de wethouder voor de manier waarop ze dat voortvarend heeft opgepakt. Als ik de raadsbrief goed lees, dan lijken er geen objectieve redenen om echt nog snelheidsremmende maatregelen te nemen. Maar het lijkt me goed ook aan het veiligheidsgevoel gevolg te geven. Wij kunnen dan ook het voorstel steunen van de wethouder om in samenspraak met de bewoners te kijken welke maatregelen getroffen zouden kunnen worden. En ik wil de wethouder daarbij wel vragen om inderdaad wat meer snelheid te treffen, zoals ook de sprekers voor mij deden, dank u wel. Meneer van
Voorzitter, ik was benieuwd naar de mening van de heer Van Duffel over het idee van D66 om participatie ook digitaal vorm te geven. Dank u wel, meneer.
Nou voorzitter, volgens mij hebben wij bij de participatie over de Omgevingswet zijn voorstel ook gesteund, dus we staan er positief tegenover, maar ik wacht even de reactie van de wethouder af.
U wel, Voorzitter. Ik kan het kort houden. Verkeersveiligheid is voor de VVD een belangrijk onderwerp. En, ondanks dat de recente metingen uitwezen dat in dezelfde wijk niet exclusief te hard wordt gereden, ervaren de inwoners toch een onveilig gevoel. En daarom vindt mijn fractie het een goede stap van het college om toch met de inwoners in gesprek te gaan over eventuele maatregelen. En nu de coronabeperkingen langzaam minder en minder worden, verwachten wij dan ook dat het college het snel zal gaan oppakken. Dank u wel, Voorzitter.
Ja goedenavond, fijn dat het college dit oppakt met inbreng van de bewoners. Dit is een mooie vorm van participatie. De zorgen om te hard rijden in het filmpje van Avalex aan het begin. Wordt dat eigenlijk een soort van tweedeling in de wijk? Ik wil aandacht vragen dat alle straten ook vertegenwoordigd zijn bij de bewonersbijeenkomst en wellicht dat ook Avalex aanschuift om hier ook nog een reactie op te geven. Graag hoor ik een reactie van de wethouder op dankjewel. Dank u.
Wel meneer Bregman, u viel een beetje weg, maar wat ik heb begrepen is dat u zegt dat er ook wat vragen zijn over Avalex en de routes die daar worden gereden, en ervoor zorgt dat alle straten vertegenwoordigd zijn. En misschien ook dat Avalex aanwezig kan zijn bij de besprekingen. Heb ik dat zo goed begrepen?
Ja voorzitter, dank u wel. Nou, ik kan ook kort zijn. Ik ben blij met de reactie van het college op dit burgerinitiatief. En ook vooral het feit dat ondanks dat uit metingen blijkt dat het probleem objectief misschien niet zo groot is, inwoners die dat wel zo ervaren en heel veel voorbeelden aandragen, ja, die hebben er ook recht op dat ze gehoord worden. En ik hoop ook dat je bij bewonersbijeenkomsten, in welke vorm dan ook, niet al te lang op zich hoeft te laten wachten, zodat we ook snel actie kunnen ondernemen als de conclusie is dat dat echt nodig is. Dank u wel. Dank u wel, meneer.
Meneer Blokland. Meneer Van Beek, Gemeentebelangen, leest dan voor. Gaat uw gang. Ik zie dat de heer Van Wijck niet aanwezig is. Even kijken. Voorzitter.
Dank u wel, voorzitter. Kaan Yildiz is verhinderd. Ik dacht dat het doorgegeven was. Sorry daarvoor, ik heb verder niks toe te voegen. Wij zullen dit plan steunen, dank u wel. Dank u wel, mevrouw.
Bremer. Dank voor de excuses. Misschien ligt het gewoon aan mijn papiertje dat een beetje ouder is, maar ik ben blij dat u het woord hebt kunnen voeren. Dan hebben we nu geloof ik alle mensen die zich hebben aangemeld voor dit gesprek gehad en daarom wil ik graag wethouder Van Eekelen het woord geven. Wethouder Van Eekelen, gaat uw gang.
Nou, hoorbaar vind ik al heel goed, maar verstaanbaar zou nog beter zijn. Ik ben het met mevrouw Depres eens dat elke auto die te hard rijdt, er één te veel is en uiteraard gaat het om het veiligheidsgevoel van de mensen in de wijk. De heer Van der Wal en de heer Van Duffelen hebben dat aangegeven. Ik ben het daar helemaal mee eens. Velen van u hebben het daarover gehad. Er zijn door de initiatiefgroep meerdere ideeën aangedragen. Nou, die ideeën, dat ligt nogal verdeeld in de wijk. Niet iedereen vindt het fijn om een verkeersdrempel voor zijn deur te hebben of een wegversmalling of iets dergelijks. Vandaar dat ik heb gesuggereerd: laten we nu één grote bewonersavond organiseren waarin we gewoon de diverse maatregelen die voorgesteld zijn ook aan de bewoners kunnen voorleggen. In de tussentijd hebben wij wel de verkeersdrempels die verzakt zijn, dat heb ik vorige keer toegezegd, nagekeken. Eén is opgehoogd en de rest is nog in prima conditie, dus daar hebben we naar gekeken. Die gesprekken gaan we oppakken. Helaas hebben we te maken met corona. Meneer Malloot zegt: doe dat dan digitaal. Ik heb contact opgenomen met de voorzitter van de initiatiefgroep, de heer Berger. Ik heb gevraagd: zullen we dat digitaal doen? Zei hij: nou, ik stel toch voor om dat in persoon te doen. We hebben op 6 juli nu een afspraak met de bewonersgroep die het initiatief heeft genomen en we gaan met hen kijken hoe we die avond vormgeven. Dat is wat nu de stand van zaken is. Wethouder van
Voorzitter, dank u wel. Ik hoorde de wethouder aangeven dat er al maatregelen zijn gesuggereerd en kan de wethouder ook iets meer vertellen over welke maatregelen dan zijn aangedragen? Nou.
Er zijn door de initiatiefgroep volgens mij drempels aangedragen of tenminste voorgesteld en ter hoogte van het speeltuintje dacht ik aan één versmalling. Ik weet ze niet precies uit mijn hoofd, maar er zijn diverse maatregelen aangebracht en die gaan we bekijken met de bewoners van de wijk. Dank.
Ja voorzitter, dank u wel. De wethouder geeft aan dat ze het gesprek met de bewonersvereniging op 6 juli wil afwachten. Maar wat vindt zij zelf van het idee om de participatie bijvoorbeeld digitaal vorm te geven? Dat was eigenlijk mijn vraag, namelijk. Dank u wel. Ik
Heb dat ook voorgesteld aan de voorzitter van de initiatiefgroep. En de voorzitter zei: Nou ja, er zijn ook wat oudere mensen in de wijk. Niet iedereen kan digitaal gebruikmaken van zo'n avond, van een webinar. Is het nu niet veel verstandiger om met elkaar te kijken om gewoon een avond ergens in de wijk te organiseren? Nou, we hebben net van de heer Rutte gehoord dat er weer meer mensen bij elkaar mogen. Dus is dat nou niet veel handiger om iedereen in één keer met elkaar te ontvangen? Nou, dat gaan we op 6 juli bespreken. Mocht daar dan toch nog uitkomen, want ik heb het nu van de voorzitter, mocht straks de groep toch nog zeggen van nee, wethouder, wij willen toch graag dat u begint met een webinar, dan gaan we dat alsnog doen.
Dank u wel. U heeft het gesprek op 6 juli. Op 7 juli zitten wij weer bij elkaar. Voor de raadsvergadering kunnen wij voor die tijd wel of in de tussenliggende tijd even contact hebben, zodat ik weet of de motie nog zinvol is of niet. Dank u wel. Het
Dat kan inderdaad informeel. U zegt 6 juli, heeft u dat gesprek nou? Als ik dan nog het nodig acht om een motie in te dienen om eventueel ideeën mee te geven voor digitale participatie, mocht dat het geval zijn. Laten we naar de vorm kijken. Ik denk dat we daar niet heel moeilijk over hoeven doen.
Nou, ik heb nog de vraag gesteld volgens mij of alle straten vertegenwoordigd zijn. Uiteraard wordt iedereen uitgenodigd of mensen ook komen. Daar ga ik helaas niet over, maar ze worden allemaal zeker uitgenodigd en ik wil ook een oproep doen naar Avalex als een van de veroorzakers van het gevoel bij de buurt of zij ook daadwerkelijk hun snelheid in deze wijk kunnen aanpassen of om daar extra aandacht voor te vragen. Dank u wel.
Dan is volgens mij lees je ook Kim alles beantwoord. Ik denk dat het toch goed is ondanks de informele handreiking, wil neem ik aan dat u gewoon de Commissie wilt informeren, een college mailtje of een ander soort mailtje? Dat stellen we op prijs, want dan kunnen we allemaal mee beoordelen in hoeverre we met die motie nog mee kunnen doen. Dus op dit moment interpreteer ik even dat alle vragen zijn beantwoord. U hebt binnenkort een gesprek. Dat betekent dat zonder tegenbericht we gewoon dit stuk niet gaan agenderen voor de Raad en we zullen eventjes moeten afwachten hoe we dat dan precies doen op het moment dat u meer informatie hebt, maar daar zullen we dan in het presidium een besluit over nemen. Dan kijk ik even de groep rond of er nog behoefte is aan een tweede termijn. Mevrouw de Pree van GroenLinks, gaat uw gang. Ja
Dank u wel, voorzitter. Het is fijn om te horen dat de wethouder in ieder geval wel in gesprek is samen met de indieners om te kijken wat het handigste is. Maar ik wil toch nog eventjes een keer benadrukken dat wij graag zo snel mogelijk maatregelen zien, zodat we zo snel mogelijk naar een veilige en een fijnere wijk gaan. Dank u wel.
Ja, dank u wel, voorzitter. Ik sluit me aan bij het voorgaande. Ik bedank de wethouder voor de snelle actie en verder geen bijdrage in deze termijn. Ook wel meneer.
Nou, dan ronden we dit agendapunt af. We wachten een berichtje van de wethouder af en aan de hand van dat bericht kunnen we overwegen het agendapunt voor 7 juli in de Raad nog te agenderen.