- H.P. Klazenga - GBLV
- J.H.A. Voortman - VVD
Bomenstrijd in Leidschendam-Voorburg: Gemeenteraad verdeeld over uitbreiding beschermingsmaatregelen
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteert over een voorstel om de bescherming van bomen uit te breiden door de 'bebouwde grens' gelijk te stellen aan de 'gemeentegrens'. Het college van burgemeester en wethouders heeft echter geconcludeerd dat dit niet het gewenste resultaat oplevert en ongewenste juridische en financiële consequenties kan hebben.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd een voorstel besproken om de bescherming van bomen in de gemeente uit te breiden. De motie, die eerder was aangenomen, stelde voor om de 'bebouwde grens' gelijk te stellen aan de 'gemeentegrens'. Dit zou betekenen dat grotere houtopstanden in het buitengebied opnieuw onder een kapvergunning zouden vallen. Het college van burgemeester en wethouders heeft echter geconcludeerd dat deze maatregel niet het gewenste resultaat oplevert en mogelijk in strijd is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.Mevrouw Kortman van de VVD uitte haar teleurstelling over de conclusie van het college. "Het is al laat op de avond, dus we zullen er niet een te grote boom over opzetten, maar het is wel een belangrijk punt," begon ze haar betoog. Ze benadrukte dat de motie bedoeld was om de gemeente meer zeggenschap te geven over het groene buitengebied, zoals Vlietland en Leidschendammerhout. "Met de motie was het de bedoeling dat de gemeente het zeggenschap eigenlijk veel meer zou behouden over het groene buitengebied," aldus Kortman.
Andere raadsleden deelden hun zorgen over de herplantplicht en de effectiviteit van de huidige wetgeving. De heer Geluk noemde het een dilemma en vroeg zich af of de provincie wel te vertrouwen is in het naleven van de herplantplicht. Mevrouw Plomp van de PvdA vond de reactie van het college kort door de bocht en vroeg zich af hoe het beoogde effect van de motie anders bereikt zou kunnen worden.
Burgemeester Klaas Tigelaar legde uit dat de huidige Wet natuurbescherming al voldoende bescherming biedt voor houtopstanden buiten de bebouwde kom. "De bedoeling van de wetgever is dat het bevoegd gezag bij gedeputeerde Staten ligt," aldus de burgemeester. Hij stelde voor om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om Vlietland als deelgebied onder de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te brengen, zodat de gemeente meer regie kan houden.
De gemeenteraad stemde in met het voorstel van de burgemeester om de juridische en financiële consequenties van een dergelijke wijziging verder te onderzoeken. "We willen wel zeker weten dat het iets oplevert," benadrukte de heer Knoester. Het college zal de resultaten van het onderzoek op een later moment presenteren aan de raad.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een motie aangenomen om de bescherming van bomen uit te breiden door de 'bebouwde grens' gelijk te stellen aan de 'gemeentegrens'. Het college heeft echter geconcludeerd dat dit niet het gewenste resultaat oplevert en ongewenste juridische en financiële consequenties kan hebben. De huidige Wet natuurbescherming biedt al voldoende bescherming voor houtopstanden buiten de bebouwde kom, en een uitbreiding van de bebouwde komgrens zou in strijd kunnen zijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Het college stelt daarom voor om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) alleen tekstueel aan te passen aan de Wet natuurbescherming, zonder de motie uit te voeren. De houtopstanden in gebieden zoals Vlietland en Leidschendammerhout worden volgens het college al voldoende beschermd onder de huidige wetgeving.