- M.W. Vroom - Burgemeester
- W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
- I.M. Feld - GroenLinks
- J. Brokke - VVD
- S.R. Paltansing - PvdA
- F.B. Wilschut - ChristenUnie
Leidschendam-Voorburg zet in op begrijpelijke communicatie
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een belangrijke stap gezet richting heldere communicatie. Op 28 januari 2025 werd een motie aangenomen die de gemeente opdraagt om al haar communicatie in begrijpelijke taal te voeren. Dit initiatief, geïnspireerd door een soortgelijk project in Arnhem, moet ervoor zorgen dat alle inwoners de informatie van de gemeente kunnen begrijpen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering benadrukten de indieners van de motie, Klazenga, Rosbenders en Feld, het belang van B1-taalgebruik. "We willen dat inwoners duidelijk de informatie tot zich kunnen nemen die wij als gemeente verstrekken," aldus een van de indieners. Het voorstel omvat ook de oprichting van een digitaal meldpunt waar inwoners onduidelijke brieven kunnen melden. De gemeente belooft binnen twee weken een begrijpelijke versie terug te sturen.De discussie in de raad was levendig. Mevrouw Wilt van Gemeentebelangen toonde zich verheugd over de motie: "Ik ben heel erg blij met deze stap. Begrijpelijke taal is iets waar we al langer op aandringen." Toch waren er ook vragen over de reikwijdte van de motie. Mevrouw Pater Ansing vroeg zich af of de motie ook geldt voor brieven van derde partijen die namens de gemeente communiceren. "In eerste instantie niet," antwoordde een van de indieners, "maar dat zou een goede tweede stap kunnen zijn."
Burgemeester Van der Zwan sprak zijn steun uit voor het initiatief, maar wees ook op de uitdagingen. "We hebben al een stevige lijn in B1-taalgebruik, maar het blijft ingewikkeld. Tientallen procenten van onze inwoners vinden B1 nog te moeilijk," aldus de burgemeester. Hij benadrukte dat communicatie niet alleen schriftelijk hoeft te zijn: "We bieden ook altijd de mogelijkheid voor mondelinge toelichting."
De motie werd uiteindelijk niet in stemming gebracht, omdat de burgemeester toezegde de belangrijkste punten mee te nemen. "Communicatie is van ons allemaal," concludeerde een van de indieners. De raad besloot de motie in te trekken en de discussie op een later moment voort te zetten.
Met deze stap hoopt de gemeente Leidschendam-Voorburg een voorbeeld te stellen voor andere gemeenten en de communicatie met haar inwoners te verbeteren. De komende tijd zal blijken hoe de plannen in de praktijk worden gebracht en welke impact dit heeft op de betrokkenheid van de inwoners.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op 28 januari 2025 een motie aangenomen om het taalgebruik in de communicatie vanuit de gemeente duidelijker en begrijpelijker te maken. De motie, ingediend door de leden Klazenga, Rosbenders en Feld, benadrukt het belang van B1 taalgebruik, zodat alle inwoners kunnen deelnemen aan de communicatie. In navolging van de gemeente Arnhem, wordt voorgesteld dat inwoners en instanties onduidelijke brieven kunnen retourneren, waarna de gemeente binnen twee weken een begrijpelijke versie opstelt. Het college wordt opgedragen om alle communicatie helder te maken, een digitaal meldpunt in te richten en de kosten te dekken uit het bestaande communicatiebudget.