Leidschendam-Voorburg zet in op 750 nieuwe sociale woningen
De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde op 8 oktober 2019 over de dringende noodzaak van sociale woningbouw. Met een gemiddelde wachttijd van 45 maanden voor sociale huurwoningen, is de druk om te bouwen hoog. De raad besprak een motie om het college te verzoeken budget vrij te maken voor een business case die de bouw van 750 sociale woningen moet versnellen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de urgentie van het woningtekort in Leidschendam-Voorburg breed erkend. "Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen," benadrukte raadslid Willemse Jacobs. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen zeker is van een betaalbare woning."De motie, ingediend door de Partij van de Arbeid samen met ChristenUnie, SGP, GroenLinks en Gemeentebelangen, roept het college op om in de begroting van 2020 budget te reserveren voor het uitwerken van een business case. Deze moet leiden tot de realisatie van 750 sociale woningen. Wethouder Rouwendaal, nieuw in deze portefeuille, gaf aan dat het college al kansrijke locaties heeft geïdentificeerd voor de bouw van circa 800 woningen.
De discussie in de raad ging verder dan alleen de sociale woningbouw. Er werd ook aandacht gevraagd voor het middensegment en de doorstroming op de woningmarkt. "Waar zijn de middenklasse en seniorenwoningen?" vroeg VVD-raadslid Brands zich af. De wethouder erkende dat de marktwerking een rol speelt in de ontwikkeling van deze segmenten.
Een ander belangrijk punt van discussie was het vereveningsfonds, bedoeld om projectontwikkelaars die niet aan de 30% norm voor sociale woningbouw voldoen, te laten bijdragen aan sociale woningbouw elders. De wethouder gaf aan dat het fonds nog niet gevuld is, omdat de projecten die onder deze regeling vallen nog niet zijn gestart.
De raad besloot om de motie van de PvdA en partners over te nemen, waarmee het college wordt aangespoord om snel werk te maken van de business case. Daarnaast werd afgesproken om een beeldvormende avond te organiseren over het vereveningsfonds, zodat raadsleden beter geïnformeerd beslissingen kunnen nemen.
Met deze stappen hoopt de gemeente de woningnood aan te pakken en de wachttijden voor sociale huurwoningen te verkorten. "We willen de schop zo snel mogelijk de grond in zien," aldus Willemse Jacobs.
Samenvatting van het voorstel
De motie, ingediend door de leden Streefkerk, Verschoor, Reijnders en Duijvestijn tijdens de vergadering van de raad van Leidschendam-Voorburg op 8 oktober 2019, richt zich op de concrete invulling van plannen voor sociale woningbouw. Het college heeft het voornemen om tussen 2017 en 2025 ongeveer 750 sociale woningen te bouwen en heeft kansrijke ontwikkellocaties geïdentificeerd die goed zijn voor circa 800 woningen. De motie benadrukt de urgentie van het bouwen van meer sociale woningen vanwege de lange gemiddelde wachtduur van 45 maanden. Het college wordt verzocht om in de begroting van 2020 budget te reserveren voor het uitwerken van een business case voor sociale woningbouw en om de raad voor de zomer van 2020 te informeren over de concrete plannen voor de realisatie van de 750 woningen.