Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-11-2022, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • S.D. van den Heuvel - VVD
  • J. Streefkerk - PvdA
  • E.R. van der Schaft - SP
  • N.A. van Weers - GroenLinks
  • M. van Wijk - GBLV
  • R. van Duffelen - CDA
  • W.E.J. Jorissen - D66
  • M. Mathlouti - D66
  • H.P. Klazenga - GBLV
  • J.J. Koster - CDA
  • E.J. Muller - CDA
  • Ph. van Veller - Wethouder
  • A.J.W. van Eekelen - Wethouder
  • B.B.M. Bremer - Wethouder
  • I.M. Feld - GroenLinks
  • M.W. Belt - Wethouder
  • J. Keus - Wethouder

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Programmabegroting 2023-2026


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft de programmabegroting voor 2023-2026 besproken. De begroting, die gebaseerd is op eerdere financiële documenten, informeert de raad en inwoners over de planning en uitvoering van beleid. De gemeente staat voor uitdagingen zoals de energietransitie en woningbouw, maar is financieel stabiel met een positief structureel begrotingssaldo. In 2026 wordt echter een nadelig saldo verwacht door veranderingen in de financieringssystematiek van het gemeentefonds.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat kwamen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder de opvang van vluchtelingen, woningbouw en sociale activiteiten. VVD-raadslid Wilschut vroeg zich af of er in de gemeente ruimte is voor vluchtelingen en benadrukte dat dwang vanuit de overheid ongewenst is. "Als mensen vanwege oorlog of crisis tijdelijke opvang nodig hebben, staan we daar natuurlijk voor open," aldus Wilschut.

Streefkerk van de PvdA vroeg aandacht voor het woningbeleid en sociale activiteiten. Hij pleitte voor een actievere rol van de overheid, zeker omdat "de miljoenen tegen de plinten klotsen." Van den Heuvel van de VVD waarschuwde echter dat de financiële situatie minder rooskleurig kan worden als externe factoren veranderen.

GroenLinks-raadslid Van Weerst benadrukte de noodzaak van investeringen in sociale projecten en vroeg zich af hoe warm de uitgestrekte hand van de gemeente is voor inwoners die hulp nodig hebben. "Hoe gemakkelijk is het om een aanvraag te doen? Wordt er ruimhartig meegedacht?" vroeg Van Weerst zich af.

Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) sprak over het belang van burgerparticipatie en stelde voor om een huiskamer van de democratie te creëren, waar inwoners op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met raadsleden.

Het CDA vroeg aandacht voor veiligheid, bereikbaarheid en het versterken van de sociale functie van verenigingen en wijkcentra. "Solidariteit houdt in dat iedereen mee mag doen en kan doen," aldus Van Duffelen van het CDA.

D66 benadrukte het belang van vooruitkijken en het voorbereiden op de wereld na de crisis. "We moeten ons niet alleen laten leiden door het paniekvoetbal van vandaag," zei Jorissen van D66.

De SP en ChristenUnie vroegen aandacht voor sociale woningbouw en het betrekken van inwoners bij besluitvorming. "De overheid moet inwoners royaal vertrouwen geven," aldus Wilschut van de ChristenUnie.

Het debat toonde aan dat er binnen de raad verschillende visies zijn op hoe de gemeente de komende jaren moet omgaan met financiële stabiliteit, sociale uitdagingen en burgerparticipatie. De besluitvorming over de begroting zal in de komende vergaderingen worden voortgezet.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de programmabegroting voor 2023-2026 vast te stellen. Deze begroting is gebaseerd op eerdere financiële documenten en ontwikkelingen. De begroting informeert de raad en inwoners over de planning en uitvoering van beleid en autoriseert de totale lasten en baten per programma. De gemeente staat voor uitdagingen zoals de energietransitie en de woningbouwopgave, maar is financieel stabiel met een positief structureel begrotingssaldo voor de komende jaren. In 2026 wordt echter een nadelig saldo verwacht door veranderingen in de financieringssystematiek van het gemeentefonds. De begroting omvat financiële aanpassingen op basis van het coalitieakkoord en externe ontwikkelingen. Er is een project gestart om de investeringsplanning realistischer te maken. Inwoners zijn niet direct betrokken bij de totstandkoming van de begroting, maar worden geïnformeerd via een persbericht en een infographic.

Documenten