Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-06-2024, Raadsvergadering
Met elkaar in debat zijn
  • M.W. Vroom - Burgemeester
  • I.M. Feld - GroenLinks
  • S.G.D. Kok - PvdA
  • Th.J. Visser - CDA
  • E.R. van der Schaft - SP
  • S.D. van den Heuvel - VVD
  • W.J.B.M. Rosbenders - GBLV
  • L. Vogelaar - D66
  • Ph. van Veller - Wethouder
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie

Nieuwe Subsidiesystematiek Leidschendam-Voorburg: Gemeente Neemt Regie


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft ingestemd met een nieuw voorstel voor maatschappelijke subsidies, dat de regierol van de gemeente versterkt en ruimte biedt voor innovatie. Het debat over de startnotitie leidde tot een levendige discussie over de sociale basis en de rol van de overheid.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Leidschendam-Voorburg werd een voorstel besproken om een nieuwe subsidiesystematiek voor maatschappelijke subsidies vast te stellen. Dit voorstel volgt op een evaluatie die aantoonde dat de huidige aanpak niet effectief genoeg was. De nieuwe systematiek, die in 2025 gereed moet zijn, legt de nadruk op de regierol van de gemeente en stimuleert samenwerking tussen maatschappelijke partners.

GroenLinks, samen met PvdA, CDA en SP, diende een amendement in om de sociale basis beter te definiëren. "De sociale basis vormt de kern van de nieuwe subsidiesystematiek," aldus een woordvoerder van GroenLinks. Het amendement stelt dat de sociale basis uit drie lagen bestaat: de individuele, gemeenschappelijke en institutionele sociale basis. Deze lagen moeten inwoners zekerheid bieden op gebieden als werk, inkomen en sociale contacten.

Hoewel het amendement brede steun kreeg, stemde de VVD tegen. "Het gesprek over de sociale basis is te belangrijk om in een raadsvoorstel vast te leggen," verklaarde een VVD-raadslid. De partij pleit voor een bredere discussie met inwoners en benadrukt de kracht van de leefwereld van de inwoners boven de systeemwereld van de overheid.

Wethouder Van Veller toonde zich tevreden met het debat en de uitkomst. "We hebben een mooi inhoudelijk debat gehad over de sociale basis. De raad wil kaders meegeven, en dat is goed," zei hij. De wethouder beloofde dat de gemeente deze zomer hard aan de slag gaat met het uitwerken van de sociale basis, met een terugkoppeling in september.

Het amendement werd met 25 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. Het geamendeerde voorstel kreeg unanieme steun van de raad. De nieuwe systematiek zal in 2026 ingaan, na een inspraakprocedure die in augustus 2024 van start gaat.

Samenvatting van het voorstel


Samenvatting:

Het voorstel aan de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg is om een nieuwe subsidiesystematiek voor maatschappelijke subsidies vast te stellen en in te stemmen met het inspraakvoorstel voor de nieuwe algemene subsidieverordening. Dit voorstel komt na een evaluatie die aantoonde dat de bestaande subsidietafels niet de gewenste effectiviteit en efficiëntie in de uitvoering van activiteiten leverden en de doelen van het Sociaal Kompas niet behaalden. Het college wil de gemeentelijke regierol in het subsidieproces versterken en de systematiek aanpassen aan ontwikkelingen zoals de sociale basis.

De nieuwe systematiek, die in 2025 gereed moet zijn, zal de nadruk leggen op de regierol van de gemeente, samenwerking tussen maatschappelijke partners stimuleren, de administratieve lasten verlagen, en ruimte bieden voor flexibiliteit en innovatie. Er wordt een onderscheid gemaakt in de mate van betrokkenheid van de gemeente en de vereisten voor verschillende soorten en groottes van subsidies.

De huidige Algemene subsidieverordening uit 2019 zal worden vervangen door een nieuwe verordening die de nieuwe systematiek ondersteunt, met aandacht voor meerjarige financiering en monitoring. De veranderingen hebben geen bezuinigingsdoelstelling en de financiële gevolgen van het besluit zijn neutraal.

Inwoners en belanghebbenden worden bij het proces betrokken, met 2025 als implementatiejaar en de nieuwe systematiek die in 2026 ingaat. Er wordt een inspraakprocedure opgesteld voor de nieuwe verordening, gericht op de uitvoerbaarheid ervan, en niet op zaken zoals subsidieplafonds of indexatie. Een eerste concept van de verordening zal in augustus 2024 ter inspraak worden voorgelegd, met een inspraakperiode van een maand. Na verwerking van de inspraakreacties zal de definitieve versie aan de gemeenteraad worden voorgelegd voor vaststelling.

Documenten