Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 29-06-2022, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • J. Brokke - VVD
  • M.J.R. Hartsinck - GBLV
  • J.J. Koster - CDA
  • L.N.R. van der Linden - VVD
  • E.R. van der Schaft - SP
  • W.E.J. Jorissen - D66
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • N.A. van Weers - GroenLinks

Raadsdebat over Huisvesting: Symboliek versus Kosten


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde fel over de toekomstige huisvesting van de raad en de griffie. De discussie draaide om de vraag of de raad moet blijven in het huidige Raadhuis of verhuizen naar een andere locatie, zoals Huize Swaensteyn. Een budget van € 50.000,- is beschikbaar gesteld voor een haalbaarheidsonderzoek naar de verschillende opties.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens het debat kwamen de verschillende visies van de raadsleden duidelijk naar voren. De heer Hartsink opende de discussie met een kritische noot over de kosten: "Waarom is het 6 miljoen of 10 miljoen waard dat het gevoel van dualisme bewaard wordt?" Hij benadrukte dat dualisme niet afhankelijk is van de fysieke locatie van de vergaderingen.

De heer Koster van het CDA verdedigde de huidige locatie met een reeks argumenten, waaronder de symbolische waarde van dualisme. "Het is een collectief aan redenen die wij hebben aangedragen als fractie," aldus Koster. Hij benadrukte dat de keuze niet alleen gebaseerd is op gevoel, maar op meerdere factoren.

De discussie werd verder aangezwengeld door de heer Van der Linden van de VVD, die pleitte voor een verhuizing naar Raadhuisplein. "De huidige situatie is niet houdbaar op de lange termijn," stelde hij. De VVD ziet in de verhuizing een kans om de huisvesting toekomstbestendig en duurzaam te maken.

De Partij van de Arbeid kwam met een verrassende wending door te pleiten voor nieuwbouw. "In een nieuwbouwplek kunnen we alles in één keer goed doen," aldus de heer Van Hoogdalem. Hij benadrukte dat een nieuwe locatie de mogelijkheid biedt om optimaal te voldoen aan de eisen van de raad.

GroenLinks en de SP sloten zich aan bij de voorkeur voor scenario twee B, waarbij de raad zou verhuizen naar Raadhuisplein met een overkapping op het binnenplein. "Het is wel heel veel geld als het de rest van de tijd leeg staat," merkte mevrouw Van Weert van GroenLinks op, verwijzend naar de kosten van nieuwbouw.

De discussie werd afgesloten met een oproep van de heer Van Hoogdalem om te durven dromen en te investeren in de toekomst. "We hebben in het verleden wel meer beslissingen genomen om investeringen niet te doen omdat het ons te duur leek," waarschuwde hij.

Het presidium is nu aan zet om een Raadsvoorstel voor te bereiden, waarbij de verschillende opties en hun financiële consequenties verder worden uitgewerkt. De uiteindelijke beslissing zal door de nieuwe raad na de gemeenteraadsverkiezingen worden genomen.

Samenvatting van het voorstel


De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg overweegt verschillende opties voor de toekomstige huisvesting van de raad en de griffie. Een werkgroep is aangesteld om vervolgonderzoeken te begeleiden en een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar mogelijke locaties, waaronder het Raadhuis en Huize Swaensteyn. Er wordt een budget van € 50.000,- beschikbaar gesteld voor deze onderzoeken. De commissie Samenleving heeft geadviseerd dat de werkgroep een voorstel opstelt waarin meerdere huisvestingsopties worden afgewogen, inclusief de financiële consequenties en exploitatiekosten. De raad moet uiteindelijk een besluit nemen over de meest geschikte optie, waarna het college deze verder kan uitwerken. De planning is om het eindverslag voor het einde van de raadsperiode te presenteren, zodat de nieuwe raad na de gemeenteraadsverkiezingen een weloverwogen beslissing kan nemen.

Documenten