Een besluit terugkijken

Zoek en kijk hoe het besluit door gemeenteraad is genomen.

Kijk terug

Hierover praat de raad

Bekijk de analyses en samenvattingen van documenten.

Kijk vooruit

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 29-06-2022, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • J. Brokke - VVD
  • E. van der Heide - CDA
  • S.D. van den Heuvel - VVD
  • W.E.J. Jorissen - D66
  • Th.J. Visser - CDA
  • M.J.R. Hartsinck - GBLV
  • I.M. Feld - GroenLinks
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg in debat over nieuwe APV: "Geen haantje de voorste"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg boog zich deze week over de actualisatie van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het voorstel bevatte onder meer nieuwe regels over hanen, bedelarij en wapenbezit. Vooral dat laatste onderwerp zorgde voor een levendig debat.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de APV te actualiseren besproken. De wijzigingen zijn gebaseerd op de model-APV en ledenbrieven van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Belangrijke aanpassingen zijn onder andere de verkorting van beslistermijnen, nieuwe regels omtrent exploitatievergunningen, hanen in de bebouwde kom, bedelarij, het voederen van dieren en woonoverlast. Het doel van deze actualisatie is het bevorderen van een veilige gemeente door het stellen van regels ter handhaving van de openbare orde.

Het debat werd aangezwengeld door het CDA en de VVD, die pleitten voor een aanscherping van de regels rondom wapenbezit, met name steekwapens onder jongeren. "Het is onze plicht als gemeente om inwoners en bezoekers te beschermen," aldus mevrouw Van Eijden van het CDA. De VVD sloot zich hierbij aan en benadrukte de urgentie: "We zitten al twee jaar te wachten op landelijke wetgeving. Waarom dan niet nu lokaal regelen?"

De burgemeester reageerde terughoudend op het voorstel om een messenverbod in de APV op te nemen. "We moeten de jeugd goed volgen, maar op dit moment is er geen reële onderbouwing om onze instrumentarium verder aan te scherpen," aldus de burgemeester. Hij wees erop dat er al een werkgroep in de regio actief is die zich over dit vraagstuk buigt.

Naast het messenverbod zorgde ook het hanenverbod voor discussie. De Partij van de Arbeid vroeg zich af of er geen precedent werd geschapen door specifiek hanen op te nemen in de APV. "Er kraait geen haan naar, maar waarom kiezen we nu specifiek voor hanen?" vroeg de heer Van Hoogdalem zich af.

GroenLinks en de ChristenUnie zagen geen bezwaar in de voorgestelde wijzigingen en pleitten voor een snelle goedkeuring. "Laten we vooral deze stukken die echt spoedeisend zijn, zoals het voederverbod, zo snel mogelijk afhameren," stelde de heer Van der Heijden van GroenLinks.

De gemeenteraad besloot uiteindelijk om het voorstel voor een messenverbod verder te bespreken in een 10-minutendebat tijdens de volgende raadsvergadering. De overige wijzigingen in de APV, waaronder het hanenverbod, lijken op weinig weerstand te stuiten en kunnen mogelijk als hamerstuk worden aangenomen.

Met de zomer in aantocht, wenste de voorzitter de raadsleden een goede vakantie toe, in de hoop dat de rust ook in de gemeente zal wederkeren.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de geactualiseerde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vast te stellen. Deze actualisatie omvat redactionele verbeteringen, nieuwe jurisprudentie, inhoudelijke wijzigingen en de toevoeging van nieuwe artikelen. De wijzigingen zijn gebaseerd op de model-APV en ledenbrieven van de VNG. Belangrijke aanpassingen zijn onder andere de verkorting van beslistermijnen, de wijziging van bevoegdheden voor het stellen van nadere regels, en nieuwe regels omtrent exploitatievergunningen, hanen in de bebouwde kom, bedelarij, het voederen van dieren en woonoverlast. Het doel van deze actualisatie is het bevorderen van een veilige gemeente door het stellen van regels ter handhaving van de openbare orde. De APV wordt periodiek geactualiseerd om up-to-date te blijven, met een volgende wijziging gepland voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet later dit jaar.

Documenten