Inclusie-agenda in Leidschendam-Voorburg: Een Stap naar Toegankelijkheid
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van Leidschendam-Voorburg op 14 juli 2021 werd een motie ingediend door J. Streefkerk van de Partij van de Arbeid, die oproept tot de ontwikkeling van een inclusie-agenda. Deze agenda moet ervoor zorgen dat mensen met een fysieke of visuele handicap beter worden meegenomen in nieuw beleid en initiatieven in de openbare ruimte.In de raadsvergadering werd de motie met enthousiasme ontvangen. Raadslid Roosenberg sprak zijn steun uit: "Ik vind hem zeer sympathiek." Hij stelde voor om de inclusie-agenda in cocreatie met burgers te ontwikkelen, een suggestie die Streefkerk graag omarmde. "Het lijkt mij zeker een optie," reageerde Streefkerk, die benadrukte dat het college hierin een trekkende rol zou moeten spelen.
De motie komt voort uit de constatering dat Nederland het VN-verdrag Handicap heeft geratificeerd, maar dat er in Leidschendam-Voorburg nog veel te verbeteren valt. Er werd specifiek gewezen op de ontoegankelijkheid van stembureaus en The Mall of The Netherlands. Ook is er kritiek op het gebrek aan uitvoering van een eerdere CDA-motie over een inclusieve samenleving.
Naast de inclusie-agenda werd er ook een tweede motie besproken, die raakt aan de toeslagenaffaire. Streefkerk benadrukte dat de gemeente beter in staat zou zijn om maatwerk te leveren aan gedupeerden dan het rijk. "We hebben allemaal gezien dat er blunder op blunder is gestapeld," aldus Streefkerk. De motie roept op om publieke schulden van gedupeerden in Leidschendam-Voorburg kwijt te schelden, in lijn met afspraken tussen het rijk en gemeenten.
De raadsvergadering toonde een duidelijke wil om stappen te zetten richting een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving. De komende maanden zal blijken hoe deze plannen in de praktijk worden gebracht.
Samenvatting van het voorstel
De motie van J. Streefkerk, lid van de Partij van de Arbeid, ingediend tijdens de raadsvergadering van Leidschendam-Voorburg op 14 juli 2021, roept op tot de ontwikkeling van een inclusie-agenda. Dit verzoek komt voort uit de constatering dat Nederland het VN-verdrag Handicap heeft geratificeerd en dat er in de gemeente Leidschendam-Voorburg onvoldoende rekening wordt gehouden met mensen met een fysieke of visuele handicap bij nieuw beleid en initiatieven in de openbare ruimte. Er wordt specifiek gewezen op de ontoegankelijkheid van stembureaus en The Mall of The Netherlands, evenals het gebrek aan uitvoering van een eerdere CDA-motie over een inclusieve samenleving. De motie verzoekt het college om uiterlijk december 2021 een inclusie-agenda op te stellen en deze met de raad te bespreken.