Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 24-06-2020, Commissie Omgeving
Met elkaar in debat zijn
  • L.C. Kortman-de Wit - VVD
  • C.A. Bos - D66
  • F.B. Wilschut - ChristenUnie
  • A.J.W. van Eekelen - Wethouder

Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg Debatteert over Regionale Energiestrategie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft een levendig debat gevoerd over de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de energieregio Rotterdam Den Haag. De raad werd gevraagd om geen wensen en bedenkingen te hebben bij de reactie van het college op deze strategie, die als basis dient voor overleg tussen verschillende bestuurslagen. De RES is een cruciaal onderdeel van de energietransitie en draagt bij aan de wettelijke energietaken en een CO2-neutrale gemeente.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat er verschillende meningen zijn over de aanpak van de energietransitie. Mevrouw Kortman van de VVD benadrukte dat de huidige reactie van het college niet meer passend is, gezien de eerder ingediende amendementen en moties. "De VVD ondersteunt de kritische noot van de wethouder over de weinig innovatieve initiatieven," aldus Kortman. Ze pleitte voor meer alternatieven en samenwerking met instellingen zoals TU Delft en TNO.

Mevrouw Bosch van D66 sloot zich hierbij aan en vroeg de wethouder om het amendement over hernieuwbare energie buiten de gemeentegrenzen over te nemen. Ze uitte haar zorgen over het gebrek aan aandacht voor natuur en biodiversiteit in de RES. "Het is een erg technisch stuk, maar wat technisch haalbaar is, hoeft niet automatisch realiseerbaar te zijn," waarschuwde Bosch.

GroenLinks, vertegenwoordigd door mevrouw Van der Gronde, diende moties in over innovatie en het warmtenet. Ze benadrukte het belang van lokale innovatie: "Ik zou heel graag zien dat de gemeente actief ruimte maakt voor inwoners, organisaties en bedrijven die nieuwe technieken willen uitproberen."

De ChristenUnie/SGP, bij monde van de heer Wilschut, uitte zorgen over de afhankelijkheid van niet-duurzame warmte uit de Rotterdamse haven. "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet afhankelijk worden van die niet-duurzame warmte?" vroeg Wilschut.

De PvdA, vertegenwoordigd door de heer Blokland, vroeg zich af waarom de raad al voor de zomer moest reageren, terwijl de deadline pas op 1 oktober is. Hij pleitte voor meer betrokkenheid van de raad in het proces naar de RES 1.0.

Wethouder Van Eekelen verzekerde de raad dat de lokale autonomie voorop staat en dat de gemeente alle tijd neemt voor de implementatie. Ze stelde voor om de reactie van het college aan te passen aan de wensen en bedenkingen van de raad en deze opnieuw voor te leggen. "We gaan gewoon door met de participatie," beloofde Van Eekelen.

Het debat eindigde met de afspraak dat de aangepaste reactie van het college als hamerstuk naar de raad gaat, tenzij er nog discussie nodig is over de moties van GroenLinks. De raad kijkt uit naar de verdere uitwerking van de RES en de rol die zij daarin kan spelen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om geen wensen en bedenkingen te hebben bij de reactie van het college op de concept Regionale Energiestrategie (RES) voor de energieregio Rotterdam Den Haag. Deze concept RES dient als basis voor overleg tussen verschillende bestuurslagen, waaronder gemeenteraden en provinciale staten, met als doel om inzichten te verzamelen die het regionale proces verbeteren. Gemeenten, waterschappen en provincies hebben tot 1 oktober 2020 de tijd om hun input te geven, die vervolgens wordt verwerkt in de RES 1.0. Het college heeft ingestemd met het vrijgeven van de concept RES voor verzending aan het Nationaal Programma RES. De raad wordt gevraagd om via een wensen- en bedenkingenprocedure hun steun voor de reactie van het college te peilen. De Regionale Energiestrategie draagt bij aan de wettelijke energietaken en een CO2-neutrale gemeente, in lijn met het Klimaatakkoord dat streeft naar een CO2-reductie van 49% in 2030. De samenwerking in de regio is essentieel voor de energietransitie, die gemeentegrenzen overstijgt. De gemeente kan via haar reactie op de concept RES aandachtspunten aandragen voor de uitwerking van de RES 1.0.

Documenten