Met elkaar in debat zijn
- M.J.R. Hartsinck - GBLV
- J. Brokke - VVD
- J. Streefkerk - PvdA
- N.A. van Weers - GroenLinks
- W.F. Steutel - GBLV
- S.J. Duijvestijn-van Leusden - GBLV
Brandstichting in de Wijk: Gemeenteraad Debatteert over Veiligheidsmaatregelen
In een poging om de recente golf van autobranden in de wijk aan te pakken, kwam de gemeenteraad bijeen voor een intens debat over mogelijke veiligheidsmaatregelen. De politie heeft tot nu toe nog geen daders kunnen arresteren, wat de bezorgdheid onder bewoners vergroot.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de vergadering benadrukte de heer Verschoor de ernst van de situatie: "Een verschrikkelijke ervaring voor gedupeerden en omwonenden." Hij riep de gemeenschap op om de politie te helpen met informatie, zelfs anoniem. "Melden bij de politie is rechtvaardig voor gedupeerden en kan ook positief uitwerken in de zin van een kans op hulpverlening voor een zwakbegaafde dader," voegde hij toe.De raad besprak verschillende moties, waaronder preventief fouilleren, verbeterde verlichting en training voor buurtpreventieteams. "Er zijn toppoints om de politie zo goed mogelijk hun werk te laten doen," aldus Verschoor. De moties werden overwegend positief ontvangen, hoewel er enige discussie was over de effectiviteit en haalbaarheid van bepaalde voorstellen.
De heer Hartsink introduceerde een motie voor een versterkingsprogramma voor de wijk Prinsenhof, gericht op thema's als school, werk, wonen, cultuur, bewoners en veiligheid. "We moeten geïntegreerd en langjarig aan verbetering werken," stelde hij.
Burgemeester Van Goor benadrukte de noodzaak van een gezamenlijke aanpak: "De situatie in de wijk is niet de situatie die we met elkaar daar willen. Grenzen worden overschreden en daar moet tegen opgetreden worden." Hij wees op de noodzaak van zowel repressieve als preventieve maatregelen en benadrukte de rol van de gemeenschap in het melden van verdachte activiteiten.
De avondklok, voorgesteld door het CDA, leidde tot verdeeldheid. Hoewel sommige raadsleden de maatregel als noodzakelijk zagen, wezen anderen op de juridische en praktische complicaties. "Het is een vergaande maatregel die we niet zomaar kunnen nemen," aldus de burgemeester.
De vergadering eindigde met een oproep tot samenwerking en een belofte om de situatie nauwlettend te blijven volgen. De raad stemde in met de meeste moties, met uitzondering van de avondklok, en benadrukte de noodzaak van een lange termijn aanpak om de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te verbeteren.