Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-01-2020, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • H.P. Klazenga - GBLV
  • Ph. van Veller - VVD
  • Th.J. Visser - CDA

Bibliotheekdebat in Voorburg en Leidschendam: Participatie als Sleutel tot Succes


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een levendig debat over de toekomst van de bibliotheekvoorzieningen in Voorburg en Leidschendam, benadrukten raadsleden het belang van burgerparticipatie en creatieve oplossingen. Het college heeft het oorspronkelijke voorstel ingetrokken na kritiek op het gebrek aan inspraak.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de commissievergadering werd duidelijk dat de toekomst van de bibliotheken in Voorburg en Leidschendam een heet hangijzer is. Het college had een voorstel ingediend met verschillende scenario's voor de bibliotheekvoorzieningen, maar trok dit in na protesten en onbegrip vanuit de gemeenschap. "We waren verbijsterd dat het voorstel überhaupt op tafel lag zonder een participatietraject," aldus de heer Rozenberg.

De discussie draaide vooral om de noodzaak van burgerparticipatie en het heroverwegen van de scenario's uit een eerder Raadsbesluit van 2016. De heer van Rossem benadrukte dat het belangrijk is om te weten welk probleem men probeert op te lossen. "Als we willen dat meer mensen lid worden van de bibliotheek in Leidschendam, moeten we kijken naar activiteiten die daarbij helpen."

Meerdere raadsleden, waaronder mevrouw Bosch en de heer Verschoor, spraken hun waardering uit voor het besluit van de wethouder om het voorstel terug te nemen en meer tijd te nemen voor een participatietraject. "Dank u wethouder dat u hebt geluisterd naar de inwoners," zei mevrouw Bosch.

Er werd ook gepleit voor een bredere visie op de bibliotheekvoorzieningen. De heer van Hoogdalem stelde voor om de Eneco-gelden te gebruiken voor een culturele voorziening die 25 jaar meegaat. "Politiek is ook dromen," voegde hij toe.

De wethouder gaf aan dat het participatietraject breed zal worden opgezet, met input van diverse groepen zoals de adviesraad, ouderenbond en scholen. Ze vroeg de commissie of de uitgangspunten van 2016 losgelaten kunnen worden om ruimte te maken voor nieuwe ideeën. De commissie stemde hiermee in, mits er een duidelijk plan wordt gepresenteerd.

De vergadering eindigde met een oproep tot samenwerking en creativiteit. "We moeten het samen met elkaar doen," concludeerde de wethouder. Het debat over de bibliotheekvoorzieningen zal ongetwijfeld worden vervolgd, maar met een hernieuwde focus op participatie en innovatie.

Samenvatting van het voorstel


De tekst biedt een gedetailleerde uitwerking van scenario's met betrekking tot de bibliotheekvoorzieningen in Voorburg en Leidschendam. Het college heeft zeven punten uitgewerkt, waaronder de noodzakelijke aanpassingen en kostenverdeling voor de hoofdvestiging aan de Koningin Julianalaan in Voorburg, en de mogelijke herbestemming van het Fluitpolderplein in Leidschendam. Er wordt ook gekeken naar een ondersteunende locatie in het Damcentrum, afhankelijk van de sluiting van het Fluitpolderplein. Verder zijn er plannen voor de subsidietafels en de samenwerking met maatschappelijke, culturele en commerciële partners. Het plan van aanpak van een adviseur wordt gepresenteerd, en er zijn geen aanpassingen nodig in de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Rijswijk, tenzij Scenario 3 wordt gekozen, waarbij de samenwerking zou worden beëindigd.

Documenten