Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-01-2020, Commissie Samenleving
Met elkaar in debat zijn
  • H.P. Klazenga - GBLV
  • W.F. Steutel - GBLV
  • J. Streefkerk - PvdA

Nieuwe Jeugdhulpverordening Leidschendam-Voorburg: Raad Vraagt om Duidelijkheid


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde over de voorgestelde vernieuwing van de Verordening Jeugdhulp 2020. De verordening moet de verouderde versie uit 2015 vervangen en is aangepast aan nieuwe wetgeving en inzichten. Hoewel de raad de inspanningen van de adviesraad waardeert, roept de presentatie van de wijzigingen vragen op.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering over de nieuwe Verordening Jeugdhulp 2020 werd duidelijk dat er behoefte is aan meer transparantie over de voorgestelde wijzigingen. Meerdere raadsleden gaven aan dat het moeilijk was om de veranderingen ten opzichte van de oude verordening te doorgronden. "Ik zie echt niet wat de verschillen zijn," aldus de heer Van Dolen van D66. Hij pleitte voor een uitstel van de besluitvorming totdat de wijzigingen duidelijker zijn gepresenteerd.

De verordening is bedoeld om de gemeente in staat te stellen toegankelijke jeugdhulp te organiseren en legt regels vast voor de toekenning en beoordeling van jeugdhulp. Het doel is om jeugdigen gezond en veilig te laten opgroeien, zelfstandigheid te bevorderen en maatschappelijke participatie te ondersteunen. De voorgestelde wijzigingen moeten ervoor zorgen dat de gemeente volgens de laatste regelgeving werkt en de verordening gebruiksvriendelijker wordt.

De heer Strauss van de PvdA vroeg zich af of de verordening niet beter afgestemd kon worden met andere gemeenten, gezien de trend naar meer regionale inkoop van jeugdhulp. "In hoeverre is dat nou handig of kun je daarna ook beter afstemmen met andere gemeentes?" vroeg hij zich af.

Wethouder Bouw erkende de behoefte aan meer duidelijkheid en zegde toe om een verduidelijking van de wijzigingen te verzorgen. "Het is nogal ingrijpend veranderd, ook in de vorm," gaf hij toe. Hij stelde voor om de wijzigingen per artikel toe te lichten en een publieksvriendelijke versie van de verordening te maken.

De discussie leidde tot het besluit om de verordening eerst in de Raadswerkgroep Jeugdzorg te bespreken voordat deze opnieuw in de commissie wordt behandeld. Dit biedt de mogelijkheid om de verordening grondiger te bestuderen en eventuele amendementen, zoals voorgesteld door de heer Streefkerk, te overwegen.

De gemeenteraad blijft zich inzetten voor een verordening die niet alleen juridisch klopt, maar ook praktisch toepasbaar is voor zowel inwoners als ambtenaren. De verwachting is dat de verordening na verdere bespreking en aanpassingen in een toekomstige vergadering opnieuw op de agenda zal staan.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd om de Verordening jeugdhulp 2020 en het bijbehorende inspraakverslag vast te stellen. De huidige verordening uit 2015 moet worden vernieuwd vanwege jurisprudentie, wetswijzigingen en inzichten vanuit de organisatie. Het college heeft de conceptverordening vrijgegeven voor inspraak, waarbij reacties van de Adviesraad en andere belanghebbenden zijn verwerkt. De verordening richt zich op de bevoegdheden en plichten van de gemeente om toegankelijke jeugdhulp te organiseren en legt regels vast voor toekenning en beoordeling van jeugdhulp. Het doel is om jeugdigen gezond en veilig te laten opgroeien, zelfstandigheid te bevorderen en maatschappelijke participatie te ondersteunen. De verordening betreft vrijwillige jeugdhulp, terwijl jeugdbescherming en jeugdreclassering onder het gedwongen kader vallen. De voorgestelde wijzigingen zorgen ervoor dat de gemeente volgens de laatste regelgeving werkt, resultaatgericht kan indiceren en de verordening gebruiksvriendelijker wordt. Het voorstel draagt bij aan de doelen van tijdige en juiste hulpverlening aan inwoners en een goed functionerende democratie.

Documenten