- H.P. Klazenga - GBLV
- W.E.J. Jorissen - D66
- Ph. van Veller - VVD
"Eneco-miljoenen: Terug naar de inwoners of investeren in de toekomst?"
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Leidschendam-Voorburg op 10 december 2019, zorgde een voorstel om de extra opbrengst van de verkoop van Eneco-aandelen onder de inwoners te verdelen voor een levendig debat. Het voorstel van P.F. Rozenberg om de 60 miljoen euro surplus terug te geven aan de inwoners, stuitte op gemengde reacties.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
De raadsvergadering van de gemeente Leidschendam-Voorburg kende een vurige discussie over de bestemming van een onverwachte meevaller van 60 miljoen euro, voortkomend uit de verkoop van Eneco-aandelen. Het voorstel van raadslid P.F. Rozenberg om dit bedrag gelijkelijk onder de huishoudens te verdelen, werd door sommigen gezien als een nobel gebaar, terwijl anderen het afdoen als een politieke stunt.Rozenberg verdedigde zijn voorstel met de woorden: "De wethouder heeft aangegeven dat het met 80 miljoen in de begroting zou kunnen. Nou prima, die 80 miljoen is er dus. Er is 60 miljoen over. Dus laat vooral de mensen die het hebben opgebracht, de inwoners, daarvan meeprofiteren."
Echter, niet iedereen was het met Rozenberg eens. De heer Kist van GroenLinks noemde de motie "voorbarig" en benadrukte het belang van een bredere financiële strategie. "We hebben met zijn allen hier een motie aangenomen waarin we over de financiële strategie gaan praten van deze gemeente," aldus Kist.
Ook de CDA-fractie, vertegenwoordigd door de heer Troos, uitte zijn bezwaren. Hij herinnerde zich een eerdere discussie waarin werd gewaarschuwd tegen het te snel uitgeven van onverwachte meevallers. "Ik vond het heel bijzonder en toen werd ik erop gewezen dat in 2017 de gemeente al eerder een prijsvraag heeft uitgegeven," merkte Troos op, verwijzend naar eerdere ideeën om de opbrengst te besteden.
De discussie werd verder verlevendigd door de heer van Veller van de VVD, die het voorstel als een "show motie" bestempelde en het vergeleek met populistische acties. "Het doet me denken aan Ronnie Brunswijk, een Surinaamse politicus die met een helikopter boven een dorp ging vliegen om het geld met bakken zo over het dorp uit te storten," zei van Veller.
Ondanks de felle tegenstand, bleef Rozenberg bij zijn standpunt en benadrukte hij de keuzevrijheid voor inwoners om hun aandeel te doneren aan een fonds voor sociale, culturele en maatschappelijke projecten. "Ik ben heel blij met de woorden van de heer Blokland. Ik zou het bijzonder op prijs stellen als we het als gemeenteraad voor elkaar krijgen om inderdaad te investeren in sociale, maatschappelijke en culturele activiteiten," aldus Rozenberg.
Het debat eindigde zonder consensus, maar met de afspraak dat de motie in een volgende raadsvergadering verder besproken zal worden. De vraag blijft of de gemeente kiest voor directe terugbetaling aan de inwoners of voor een strategische investering in de toekomst van Leidschendam-Voorburg.
Samenvatting van het voorstel
De motie, ingediend door P.F. Rozenberg tijdens de raadsvergadering van de gemeente Leidschendam-Voorburg op 10 december 2019, stelt voor om de extra opbrengst van de verkoop van Eneco-aandelen te verdelen onder de inwoners. Het college had in de meerjarenbegroting rekening gehouden met een opbrengst van 80 miljoen euro, maar de daadwerkelijke opbrengst bleek circa 140 miljoen euro te zijn, wat een surplus van 60 miljoen euro oplevert. Aangezien dit surplus niet nodig is voor de begroting en de inwoners hebben bijgedragen aan het verkoopresultaat, wordt voorgesteld om het verschil gelijkelijk over de huishoudens te verdelen. Inwoners kunnen ervoor kiezen om hun aandeel geheel of gedeeltelijk te doneren aan een nieuw op te richten fonds voor sociale, culturele en maatschappelijke projecten in de gemeente.