Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 13-11-2018, Raadsforum
Met elkaar in debat zijn
  • J. Streefkerk - PvdA
  • R. van Duffelen - CDA

"Leidschendam-Voorburg Debatteert over Kompas van de Leefomgeving: Veiligheid en Participatie Centraal"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg boog zich onlangs over het Kompas van de Leefomgeving, een cruciaal document dat de basis vormt voor de verplichte Omgevingsvisie onder de nieuwe Omgevingswet. Het Kompas stelt zeven doelstellingen voor, waaronder het behoud van een groene woonomgeving en het streven naar een energieneutrale gemeente in 2050. Tijdens het debat kwamen vooral de thema's veiligheid en burgerparticipatie naar voren als belangrijke aandachtspunten.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering uitte de VVD, bij monde van de heer Heil, zorgen over het ontbreken van veiligheid als thema in het Kompas. "Wat er niet in staat, is net zo belangrijk als wat er wel in staat," benadrukte Heil. Hij pleitte voor de toevoeging van veiligheid en een prettige leefomgeving voor kinderen als expliciete doelstellingen. Ook vroeg hij om meer aandacht voor actieve burgerparticipatie in de zeven bestaande doelstellingen.

Mevrouw Veluw van Gemeentebelangen complimenteerde de makers van het Kompas, maar wees op de noodzaak van flexibiliteit en samenwerking met buurgemeenten. "Is er een inventarisatie ooit volledig? Ik denk het niet," stelde ze. Ze riep op tot samenwerking met gemeenten als Den Haag, vooral in het licht van regionale ontwikkelingen zoals de bouwplannen rond station Laan van Nieuw Oost-Indië.

Het CDA, vertegenwoordigd door de heer Van Duffelen, vroeg zich af welke vrijheid de raad nog heeft bij de invulling van beleidsonderwerpen. "Waar verbinden wij ons nu aan als we instemmen met het Kompas?" vroeg hij. Ook hij benadrukte het belang van burgerparticipatie en vroeg aandacht voor de ruimte voor gezinnen en ouderen.

D66, bij monde van de heer Maslouhi, uitte twijfels over het bereik van de participatietrajecten. Hij vroeg zich af hoe de gemeente lastiger bereikbare doelgroepen, zoals ouderen en mensen met een niet-westerse achtergrond, beter kan betrekken. "Er is zeker nog wel wat winst te behalen," aldus Maslouhi.

Wethouder Rouwendal erkende de zorgen en benadrukte dat participatie een doorlopend proces is dat bij alle stappen van de Omgevingsvisie hoort. "Participatie hoort als een cocon om het hele proces heen," legde hij uit. Hij gaf aan dat de raad veel vrijheid houdt in het verdere traject en dat er ruimte is voor aanvullingen en voortschrijdend inzicht.

Het debat over het Kompas van de Leefomgeving wordt in een volgende raadsvergadering voortgezet, waarbij de raad de mogelijkheid heeft om amendementen en moties in te dienen om het document verder te verfijnen.

Samenvatting van het voorstel


De raad van Leidschendam-Voorburg wordt gevraagd in te stemmen met het Kompas van de Leefomgeving, dat de basis vormt voor de Omgevingsvisie. Deze visie is een verplicht onderdeel van de nieuwe Omgevingswet en moet door elke gemeente worden opgesteld. Het Kompas bevat zeven doelstellingen: het behouden van een groene en aantrekkelijke woongemeente, het bieden van een gevarieerd en betaalbaar woningaanbod, het streven naar een energieneutrale en klimaatbestendige gemeente in 2050, het bevorderen van een gezonde leefomgeving, het creëren van een inclusieve gemeente, het ondersteunen van een vitale economie, en het verbeteren van de bereikbaarheid. Deze doelstellingen zijn gebaseerd op trends, huidig beleid en participatierondes. Het Kompas dient als richtlijn voor de Omgevingsvisie, die flexibel moet zijn om mee te bewegen met ontwikkelingen. Het draagt bij aan de hoofddoelen van de gemeente: een groene en aantrekkelijke woongemeente en het bevorderen van participatie. De raad wordt betrokken bij de uitgangspunten om de voortgang te volgen. Regionaal worden thema's als verstedelijking, bereikbaarheid, energietransitie, water, veiligheid en gezondheid opgepakt.

Documenten