Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dank u wel, voorzitter. De Dijsselbloem, we hebben net meerdere insprekers gehoord uit het gebied van de Rijnlandlaan. En laat ik namens de VVD maar gelijk duidelijk zijn. Wij vinden het totale plan volledig onaanvaardbaar, zoals het op dit moment voorligt, en heb ik het over het totale plan. Niet alleen de Dijsselbloem, voorzitter, dat vanavond op de agenda staat. De heer Knoester.
Plan ligt helemaal niet voor. Nou, de spreker zei dat het plan voorligt, maar dat ligt er niet voor. Alleen de Dijsselbloem ligt voor en dan met name de verklaring van geen bedenkingen meer niet. Dank u wel, gaat u.
Dank u, meneer Knoester. Daarom begon ik me ook al te nuanceren. Ik zeg het totale plan zelf dat gepresenteerd is en niet alleen het plan van de Dijsselbloem dat we vanavond bespreken, maar het plan waarop de insprekers hebben ingesproken. Dat plan zoals dat gepresenteerd is, is voor de VVD onaanvaardbaar. Er zijn te veel functies, het is te groot en het is te massief. Daarom is het zeer ongelukkig dat het college op dit moment voorstelt om dit hele projectplan in zijn totaliteit op te knippen in kleinere stukjes en vanavond alleen te besluiten over het postzegeltje Dijsselbloem. Door nu te besluiten voor het stukje Dijsselbloem binnen de totale opgave die er ligt voor de invulling van deze plek, in deze wijk leggen we ons nu al aan banden voor dit stukje van het grasveld, zal ik maar zeggen, waarin we niet meer kunnen schuiven. Voorzitter, zou de wethouder aan kunnen geven of er ergens nog een mogelijkheid is om deze besluitvorming uit te stellen zonder dat de volledige scholen schuif in het kader van de IP in het geding komt? Want hoe vast ligt de rest van het bouwplan hierna? Mocht het allemaal doorgaan richting de Raad en mochten we daar besluiten dat het allemaal door kan gaan, dan kan volgende maand de eerste schep de grond in. Maar zijn we dan nog vrij om de rest van de kavel helemaal anders in te delen? Stel, we willen First Voorburg naar de andere kant hebben waar het ooit gestaan heeft, zijn we daar nog vrij in als we vanavond al besluiten om de Dijsselbloem neer te zetten waar we neer gaan zetten? Want we zijn het volledig met de insprekers eens: een middelbare school en een tikkeltje en de basisschool naast elkaar moeten we natuurlijk niet willen. Dan het schoolplein van de Dijsselbloem, zoals het vanavond voorligt. Ik heb begrepen dat het... Heer de Jager.
Ja, ik wilde u graag even uithoren op dit ene stukje. Ik begrijp nu dus dat u tegen het plan bent zoals het voorligt. En beseft u zich dan dat op het moment dat u straks tegenstemt dat de Dijsselbloem al niet meer op deze locatie zit, hè? Ze zijn inmiddels verplaatst naar de Oranje Nassaustraat, dat op dat moment als wij nu niet gaan beginnen, zij ook niet op korte termijn weer terug kunnen naar die school, dat op dat moment het ook niet mogelijk wordt. Voor andere scholen die ook nog in deze locatie moeten om door te gaan, dat u daarmee eigenlijk ook andere scholen blokkeert en dat een heleboel nieuwbouw door deze blokkade van de VVD dan eventueel niet door kan gaan.
Voorzitter, ik zal voor meneer De Jager mijn vraag nog eens herhalen die ik net gesteld heb aan de wethouder. Kan de wethouder aangeven of er ergens nog een mogelijkheid is om deze besluitvorming uit te stellen zonder dat de volledige scholen schuiven in het kader van het IHP in geding komt? Heb ik zo antwoord gegeven op uw vraag?
Wel dan het schoolplein, zoals het op dit moment voorligt. Het schoolplein voldoet precies aan de minimale normen die er gesteld zijn voor schoolpleinen voor basisscholen. Dat is een norm die ophoudt bij een bepaald aantal leerlingen en al zouden we het aantal leerlingen verdubbelen, dan nog blijft het schoolplein zo klein als het op dit moment is. Is er ruimte op het huidige perceel, zoals het nu voor besluitvorming voorligt, om het schoolplein groter te maken? Want het schoolplein heeft niet alleen een functie voor de school, maar het schoolplein heeft ook een hele belangrijke functie voor de wijk. Het is een belangrijke speelplaats voor de kinderen uit de wijk en het zou fijn zijn als we misschien wel met de wethouder speelruimte iets kunnen regelen om speelruimte en schoolplein te combineren. Voorzitter, kan de wethouder aangeven of dat binnen het voorliggende bouwplan kan of dat het eventueel kan in het aangrenzende bouwplan? Wat vanavond niet voorligt en daarom weer ongelukkig om vanavond dit ene postzegeltje te bespreken. Maar de ruimte die er nog is in de aangrenzende percelen, is daar dan eventueel ruimte om meer speelruimte te creëren? De derde verdieping, er werd net al aan gerefereerd door een inspreekster. Op welke termijn zou de derde verdieping van de Dijsselbloem daar eventueel op moeten komen? Over hoeveel tijd hebben we het dan en waarom, als we nu al weten dat die derde verdieping nodig gaat zijn, bouwen we hem dan niet direct mee? Het lijkt mij op de lange termijn en de bouwkosten goedkoper om hem direct mee te bouwen dan dat we nu een tijdelijk dak gaan maken en dan over een aantal jaar weer een derde verdieping erop gaan zetten. En dan als laatste, voorzitter, de parkeernorm. Er komen parkeerterreintjes. Er wordt wat straatparkeren ingevoerd, maar er komt ook een turnhal waar al eens aangegeven is dat er ruimte is voor wedstrijden. Hoeveel mensen kunnen we verwachten op zo'n wedstrijd? Is dat een regionale aantrekkingskracht, misschien zelfs nationale aantrekkingskracht? Hoeveel auto's verwachten we dan? En is daar dan ruimte voor als er zo'n wedstrijd wordt georganiseerd of betekent het dat als er in het weekend een wedstrijd is dat er geen enkele inwoner meer kan parkeren in zijn eigen wijk? Oftewel, gaat dat passen op het moment dat er ook een wedstrijd is? Of moeten we op zo'n moment eventueel extra maatregelen nemen om te zorgen dat de wijk op zijn minst bereikbaar blijft? Voor zover, voorzitter. Dank u wel, meneer.
Dank u, voorzitter, ook daarvoor. Voorzitter, de Dijsselbloem ligt op een centrale plek in de wijk Het Loo. Nu al staat op dezelfde plaats een gebouw op een locatie die ooit voor twee scholen bedoeld was. Dat levert voordelen op: groot schoolplein, veel licht, lucht. Ik hoef u dat niet uit te leggen. U kent de locatie. Maar ook nadelen. Het gebouw zelf was niet meer van deze tijd en het is eigenlijk hoognodig dat daar een nieuwe mooie school gaat komen. Om te zorgen dat een goede onderwijskundige ontwikkeling gestimuleerd wordt. D66 is dan ook blij met de bouw van de nieuwe Dijsselbloem en moderne faciliteiten. Een mooie gymzaal, turnhal en een uitnodigend gebouw. Dat stimuleert zowel kinderen, ouders als het team om goed onderwijs te geven. Dit college verdient dan ook een compliment met een ruime opzet binnen de school. En hierbij is niet alleen gekeken naar de huidige leerlingaantallen, maar ook naar doorgroeimogelijkheden, zoals de al net genoemde derde verdieping. Dat heet vooruitkijken. Meer inwoners in de wijk betekent immers dat er ook meer leerlingen zullen zijn. Daartegenover vragen veel ouders zich af of die buitenspeelmogelijkheden wel voldoende zijn en kinderen daardoor niet beperkt worden in hun eigen ontwikkeling. De wettelijke norm van 600 m² mag dan wel gehaald worden, maar die is met de huidige leerlingaantallen al net aan toereikend. Met meer leerlingen in de toekomst lijkt me dat ronduit krap. Wij zullen dit college dan ook middels een motie gaan vragen om werk te maken van een groter schoolplein en die zullen we samen met de PvdA indienen. Voorzitter, net als de insprekers kijken wij niet alleen naar de Dijsselbloem, maar naar het hele gebied en daar knelt nog wel het een en ander. We voelen mee met een aantal van de door de insprekers en eerder door omwonenden bekendgemaakte bezwaren. De kinderen van de school en het kinderdagverblijf hebben ruimte nodig. De vraag is of die ruimte er is binnen de huidige plannen. We zullen hier in de rest van het project aan de Rijnlandlaan zeker nog op terugkomen. Dank u wel. Dank u wel, meneer.
Dank u, voorzitter, en dank vooral aan alle insprekers, zowel vanavond als tijdens de fractievergadering vorige week. Ook per mail, telefoon en ter plekke is een inbreng welkom en hun zorgen zijn ook welkom. Het wordt te vol als ik het goed allemaal op een rij zet: te dicht op elkaar, te veel voorzieningen, te klein schoolplein en nog een paar zaken. Die zorgen nemen we mee bij de verdere behandeling van het integrale plan. Want wat nu voorligt is de Dijsselbloem. Maar wij zijn heel blij dat die nieuwbouw van de Dijsselbloem eindelijk kan starten. De school zit er al heel lang op te wachten. De leerlingen zijn al verhuisd en met de invulling van de Dijsselbloem zal vervolgens het integrale plan daar gewoon op moeten aansluiten. Dus wij zijn niet voor enige vertraging rond de Dijsselbloem. Er zitten inderdaad meer scholen te wachten, zoals de heer De Jager ook al zei, en het moet nu snel van start. Maar dat wil niet zeggen dat het onzorgvuldig van start moet en ook niet dat het nu zo door moet gaan. Zoals waar ook over gesproken wordt met het te kleine schoolplein. We concentreren ons op de Dijsselbloem. Dat plan staat vast en het integrale plan inrichting eromheen zal op een goede wijze moeten worden ingevuld. Wat het schoolplein betreft, wat betreft de inbreng daarvan. De insprekers, daar kan ik me ook goed iets bij voorstellen. Het schoolplein is minimaal, voldoet echt aan de minimale eisen. Het gaat om een boel kinderen. Het zijn ook nog eens kinderen die een hele dag, het is een continurooster, moeten doorbrengen op de school. En inderdaad, wij zijn voor frisse scholen en groene schoolpleinen. De uitspraak dat met veel buitenspelen kinderen ook beter hun best doen op school, daar heb ik bij mijn zoon helaas niks van gemerkt, maar het zal wel zo zijn. Dus we willen toch inderdaad daar graag wat meer aandacht voor vragen. We willen de wethouder daarom vragen om te kijken en naar ons terug te komen wat de mogelijkheden zijn om het schoolplein uit te breiden. Er komt in het gebied eromheen ook een herinrichting van het openbaar gebied en wij zouden heel graag zien dat er gekeken wordt of daar een stukje van aan het schoolplein kan worden aangesloten, bijvoorbeeld door dat juist groen in te richten of daar een moestuin van te maken of een stukje natuurtuin. Dat vinden we beter dan wanneer het openbaar gebied misschien ook open wordt gesteld voor het spelen van kinderen. Want dat betekent toch dat ze de straat over moeten steken of iets anders. We horen graag van de wethouder welke mogelijkheden zij hiertoe ziet, om dat nu al in het bouwplan mee te nemen dan wel hoe dat verdere proces eruit gaat zien. Voor ons is het een heel belangrijk punt en we willen het dan ook graag agenderen voor de Raad, omdat we met de motie dit vast willen leggen voor één groot schoolplein. Dank u. Dank u.
Ja, het is weer eens wat anders tijdens de commissievergadering achter het spreekgestoelte te staan. Maar ja, als iedereen het doet, dan moet ik ook maar hè? Ja, even over het geheel wat er nu speelt. We hebben het nu alleen over de Dijsselbloem, dat was duidelijk, maar de insprekers hebben het over andere zaken gehad. Wil ik toch even iets over zeggen? Heel kort.
Zeggen? Ik wil namelijk zeggen dat we het hier niet over hebben. Het staat niet op de agenda, maar ik wil toch even aangeven dat het college nog geen besluit daarover heeft genomen. Er is een informatieavond geweest. De inwoners hebben zich duidelijk geroerd. Ik was ook op die informatieavond en heb dat ook gezien. We hebben vanavond van alles gehoord. Het college gaat nog praten met de inwoners, dus ik neem aan dat daar iets uitkomt en dat het college ook goed luistert, dus dat krijgen we nog wel een keer aan de orde. Maar nu gaat het dus om die Dijsselbloem, dat proces loopt al een flink aantal jaren. We hebben vele stappen gemaakt, dit is het allerlaatste stapje en dat moeten we ook gewoon nemen. De aannemer staat ook klaar, de kinderen zijn verhuisd. Het enige wat wij nog moeten doen is deze verklaring van geen bedenkingen, ingewikkelde term, accorderen en dat gaan we ook doen. Wat ons betreft. En dan even over dat schoolplein. Ja, ik heb eens gekeken naar andere schoolpleinen en ik kom elke week bij een basisschool en die 600 m² leek me een redelijke maat. Het voldoet ook aan de eisen, maar goed, het kan altijd groter natuurlijk, maar wat ons betreft zouden we eigenlijk toch aandacht willen vragen voor die motie die aangenomen is. Ook met name op initiatief van GroenLinks over de vergroening van schoolpleinen. Dus mocht het mogelijk zijn om het schoolplein groter te maken dan zouden wij het op prijs stellen om dat toch in de vorm te doen van die vergroening en met name ook ten behoeve van de leerlingen, zodat ze kunnen omgaan met groen en radijsjes kunnen kweken. Of nou ja, ik weet niet wat tegenwoordig de mode is, dat deden we dan vroeger, maar dat is heel lang geleden, maar dus sluit ik me aan bij het verzoek van die motie die dan in de Raad zal gaan komen om te kijken wat er nog mogelijk is. Voorzitter, dat was het eigenlijk wel heel kort vandaag.
Dank u, voorzitter. Ik heb nog een veel kortere reactie vandaag. Ik heb gewoon op mijn stoeltje zitten nadenken. Wat betreft de scholen denkt Gemeentebelangen dat de bouw van de school door moet gaan, daarbij wel opgemerkt dat wij ook vinden dat er in dit kleine gebied heel veel functies samenkomen. Het is zonder meer duidelijk dat het erg krap gaat worden en aangezien een en ander nog steeds niet in steen gebeiteld is, wil ik dat toch echt wel als een aandachtspunt voor de wethouder meegeven. Omdat er natuurlijk met die verschillende deelgebieden nog te schuiven is. Er is nog steeds zoiets als een integraal plan. Het ontwerp is niet definitief, het is al gezegd, er komt ook nog een tweede bijeenkomst, een tweede voorlichting. Ik zou ervoor willen pleiten om te kijken hoe alle pijnpunten binnen de randvoorwaarden misschien toch net nog wat beter kunnen. Dat zou ik wel mee willen geven. Ten aanzien van dat sympathieke idee om dat schoolplein te vergroten, denk ik toch dat je dat eigenlijk ook integraal moet zien. Dus daar waar je het schoolplein vergroot, haal je het ergens anders weer vandaan. Dus ik zou het ook niet los willen zien van de rest.
Ik moet kijken of je het openbaar groen een stukje bij het schoolplein kunt trekken, dan hoef je niks op te laten wachten. Dan kan je dat gewoon wel nu doen en dan hoeft het niet de inrichting straks in de knoop te brengen. Ja dat
Dat is inderdaad een goed idee, maar als je het integraal bekijkt, dan heb ik dat van de anderen niet gehoord. Maar dat vind ik inderdaad een goed idee. Dat was het eigenlijk al, voorzitter. Dank.
Dank u wel, voorzitter. Ik kan het eigenlijk samenvatten, want de vraag is eigenlijk of er een integrale afstemming kan plaatsvinden die hoogst noodzakelijk is. Wat vindt het college daarvan? Hoeveel tijd is er daar nog voor? We hebben nog slechts een vlekkenplan gezien voor het hele gebied met al die functies. Hoeveel tijd is er nodig om dat verder uit te werken opdat we de integraliteit kunnen beoordelen?
Ik vind het toch merkwaardig dat u zegt een vlekkenplan, want er is een onderdeel wat al zo ontzettend concreet is dat morgen de aannemer aan het werk kan en dat is geen vlekkenplan meer, meneer.
En er is op gewezen dat er een aantal functies is, dus u bedoelt mijn totale plan? Exclusief de Dijsselbloem, even voor alle duidelijkheid, meneer Geluk.
Ik bedoel met het totale plan, inclusief de Dijsselbloem, en de vraag is of wij vandaag zeggen dat we bij de volgende raadsvergadering een verklaring van geen bedenkingen moeten afgeven. Daarover vraag ik aan het college hoeveel tijd er nog is om te beoordelen of dat plan voor de Dijsselbloem past in het totale plan waarvan we nog slechts een vlekkenplan hebben gezien. En we zouden dan wellicht de veelheid van functies en de bebouwingsdichtheid beter kunnen beoordelen. En mijn vraag aan het college is om daar eerst op te willen reageren voordat wij een standpunt innemen. Dank u.
U wel dank u wel meneer Geluk, dan zou ik graag het woord willen geven aan de wethouder en volgens goed gebruik is het altijd hier. Wie zit er naast u voor degenen die dat nog niet weten? Voorzitter dank.
Dank u wel. Naast mij zit de heer Wassenaar, ambtelijk op het gegeven van het project de Dijsselbloem en de bouw van de turnhal. Want voorzitter, dat is inderdaad waar we het vanavond over hebben. Dat is ook het besluit dat aan u voorligt om inderdaad de verklaring van geen bedenkingen, volgens mij, netjes af te geven indien u daartoe over zou willen gaan. Voorzitter, laat ik even beginnen met een aantal algemene opmerkingen. Ik realiseer mij natuurlijk heel erg goed dat er de afgelopen tijd meerdere ontwikkelingen hebben voorgedaan op het betreffende perceel. Maar goed, voorzitter, we zijn wel als college hiermee verder gegaan, ook omdat u ons de opdracht heeft gegeven. U heeft aan ons aangegeven, volgens mij was het zelfs in de Raad nog op 15 december 2015, dat we door moeten gaan met het bouwplan van de Dijsselbloem en niet moeten wachten op de eventuele ontwikkelingen op de rest van het perceel. En dat was, voorzitter, voortvloeiend uit het besluit van uw Raad voor het ruimtelijk kader al reeds in 2013. Want inderdaad, we zijn hier al een aantal jaren mee bezig. Dijsselbloem wacht al een jaar of 10, ongeveer 15, op zo'n nieuwbouw en gelukkig, eindelijk ligt het er dan en we mogen daar ook heel erg blij om zijn, denk ik. Maar goed, ik realiseer mij dat de wereld wat is veranderd, maar om gelijk mijn antwoord te geven op de vragen van de heer Eleveld: is er een mogelijkheid tot uitstel? Nee, dat is er niet. Uitstel betekent dat de kinderen die nu inderdaad in de voorjaarsvakantie al verhuisd zijn naar de Oranje Nassaustraat, veel langer daar moeten gaan zitten. En dat heeft onherroepelijk consequenties voor alle scholen die erna gaan komen. Zoals u weet, is de Oranje Nassaustraat een tijdelijke locatie. Dat betekent dat elke school die vernieuwd wordt daar tijdelijk in gaat zitten en vertraging met het ene plan betekent onmiddellijk een vertraging in het andere plan, dus die ruimte is er helaas niet. Dat betekent dus ook iets voor de rest van het IP, namelijk kijk de rest van de vragen dan, voorzitter, hebben mij ook mij te vragen. Volgens mij heeft de heer Geluk uw vraag naar de integrale afstemming beantwoord. Ja, ik handel juist in opdracht van uw Raad om dit plan zo snel als mogelijk door te gaan zetten, gezien het feit dat ze al zo lang daarop wachten. En ik wil u ook dan echt ontraden om deze verklaring aan te houden, want voorzitter, de Dijsselbloem moet nu echt verder worden gegaan. De kwaliteit van de school was dusdanig slecht te noemen dat we ook echt deze vorming moesten gaan geven. Voorzitter.
De wethouder noemde het integraal huisvestingsplan. Kan zij aangeven welke scholen er nog volgen, dus hè? Er zit een reeks van scholen die ook komen. Welke scholen zijn er die er nog achteraan komen?
Nou voorzitter, als je niet heel erg, ik weet niet exact de hele IP uit mijn hoofd, maar volgens mij komt hij weer naar de Pius staat daar voor in de planning. Maar ik zie u al knikken, dus u heeft het waarschijnlijk beter. Nick, maar er zijn nog heel veel andere stappen. Sorry. Gaat u verder voorzitter? Dan de vraag van de heer Eleveld ook over de derde etage. Nou, we hebben geconstateerd de mogelijke derde etage. Laat ik mij even zorgvuldig uitdrukken. Wij hebben geconstateerd dat natuurlijk er komt woningbouw bij het CBS, een locatie die wordt ook natuurlijk herontwikkeld en de wethouder onderwijs zei een aantal maanden geleden tegen mij: "Ja, als ik kijk naar het aantal woningen dat er gaat komen, als we kijken naar de capaciteit. Basisscholen willen graag dat onze kinderen ook in onze gemeente dichtbij huis naar hun basisschool kunnen. Ja, dan is het nog maar de vraag of daar voldoende capaciteit voor is. Dus moeten we niet inderdaad alvast het construct maken dat er mogelijk, indien dat nodig is, er een derde verdieping bovenop zou kunnen komen?" Op welke termijn? Ik heb geen flauw idee, want het zal echt moeten blijken op basis van de ontwikkelingen van het aantal kinderen op de basisscholen. Indien dat moment zich gaat aandienen, zullen wij daarvoor uiteraard eerst bij uw raad komen. Dan moet gewoon een ordentelijke procedure ook voor worden gevolgd. Dat spreekt voor zich. Dan voorzitter, de parkeernorm. De heer Eleveld heeft gevraagd, ja, ik bij het plan. Dus van de Dijsselbloem is er allemaal al over gesproken, ook over het ruimtelijk kader. Daarin staan ook de parkeernormen. We houden ons aan de parkeernormen zoals die gelden in de gemeente Leidschendam-Voorburg en ik wil het dan toch eigenlijk kort zoals wijzen naar die discussie en ook naar dat besluit. Ik kan het wel gaan voorlezen hier, maar wellicht is dat misschien even nu voldoende. Ja, voorzitter, dan het schoolplein waar u allen naar heeft gevraagd. Nou, u heeft ook aangegeven dat het schoolplein voldoet inderdaad aan de richtlijnen zoals zeg maar ook hoort. Wij hebben natuurlijk maar een beperkt plekje, zal ik maar zeggen, waarbinnen de Dijsselbloem turnhal moet worden gerealiseerd. Binnen dat kader wat u heeft meegegeven aan mij kon dit schoolplein worden gerealiseerd binnen dit plan. In dit huidige plan is een vergroting van het schoolplein niet mogelijk. Alleen voorzitter, ik heb ook in beantwoording van de zienswijze en dan ga ik toch een klein stukje voorlezen. Voorzitter, hebben we al aangegeven dat we gaan kijken of er mogelijkheden eventueel zouden zijn. Ik heb letterlijk opgeschreven dat, zoals uiteengezet, vormt de nieuwbouw van de Dijsselbloem slechts een relatief beperkt onderdeel van de totale ontwikkeling van de locatie Rijnlandlaan-Delflandlaan. Bij de verdere integrale invulling van de locatie zal worden onderzocht of er mogelijkheden zijn de buitenspeelmogelijkheden ten behoeve van de Dijsselbloem, ondanks dat er aan de geldende normen wordt voldaan, verder uit te breiden. Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat een groter speelplein wordt gerealiseerd. Denkbaar is bijvoorbeeld ook dat een aangrenzend deel van de openbare ruimte geschikt kan worden gemaakt voor het spelen. En voorzitter, volgens mij is dat precies waar het hier om gaat. Die opdracht heeft het college al aan zichzelf gegeven, die gaan we ook op ons nemen en die gaan we ook uitvoeren. En daar wordt bij de herontwikkeling van de rest van het gebied zal dat duidelijk gaan worden waar de mogelijkheden liggen. Maar het feit dat ik mezelf al die opdracht heb gegeven, dat zegt wel weer genoeg. Mevrouw van...
Twee vragen. U geeft aan dat u het nu niet kunt meenemen, maar u kunt bij het plan kijken. Dat betekent dus dat het nu gewoon zo wordt uitgevoerd, maar kan het dan ook nog? Kan een schoolplein nog vergroot worden als het nu gebouwd wordt en daarna de invulling van het gebied eromheen gaat plaatsvinden? En de tweede is precies wat u zegt: kijk of het vergroot kan worden door bijvoorbeeld openbaar groen. Dat is juist waarom ik aangaf: trek het dan bij het schoolplein, laat het niet zo zijn dat kinderen een straat over moeten steken naar het parkje aan de overkant, want dat lijkt mij niet veilig. Ja, voorzitter.
Eerste vraag kan ik ja beantwoorden en tweede vraag, heb ik al beantwoord? Dat punt heb ik aangegeven. We willen ook echt kijken naar plekken waar kinderen ook gewoon kunnen spelen. Hoe dat exact gaat worden vormgegeven, dat zal nog verder moeten worden uitgewerkt.
Voorzitter, hartstikke leuk. We gaan de Parachute heeft natuurlijk een groen-blauw schoolplein realiseren. Ja, en ik volgens mij, maar ik weet niet of ik het hardop kan zeggen allemaal. Maar ik heb begrepen, maar echt nog een vraagteken, dat ook de Dijsselbloem bezig is om een groene structuur op een schoolplein aan te leggen of dat ze aan het kijken zijn op welke wijze dat kan worden geïntegreerd op het schoolplein. Ik zeg het even voorzichtig omdat ik niet de exacte stand van zaken ken, maar daar zijn ze al mee bezig heb ik begrepen, ja, dus dat en dat zullen wij daar waar mogelijk ook gaan ondersteunen. Net als bij het groen-blauwe schoolplein van de Parachute.
Meneer Knoester, en de aanleiding van uw opmerking om openbaar groen erbij te betrekken was van mevrouw Van Giessen, maar die zou u bekijken. In dat kader wil ik vragen of het niet mogelijk is om dat openbaar groen dan in een soort groentetuintje of schooltuintjes, of hoe noem je dat? Ik weet niet hoe we het noemen, maar in het kader van de vergroening van de schoolpleinen mee te nemen.
Neem deze suggestie heel graag mee. We gaan er zeker naar kijken, want hoe meer speelmogelijkheden voor kinderen, hoe beter. Het is een ongelooflijk waardevolle suggestie die u beiden heeft gedaan en die nemen we ook mee bij de verdere planontwikkeling. Goed, dank.
Dank u wel voor de beantwoording van de vraag in eerste termijn volgens goed gebruik en ik kijk even naar rechts. Is het zo dat de insprekers nog even kort mogen reageren op dit eerste rondje? Als daar behoefte toe is. Ik zie al een vinger, maar ik ga toch het rijtje af, mevrouw Damen. Ja, als er behoefte is dan hier aan de microfoon. Nee, want het wordt ook uitgezonden. U bent op TV. Nou, ik wil heel erg graag reageren op het feit dat het nog een tijd gaat duren voordat die Dijsselbloem in gebruik gaat, die derde verdieping, want ik begrijp eerlijk gezegd niet, waarom er enorme wachtlijsten zijn op iedere school, zo ook onder de Dijsselbloem. Afgelopen januari hebben we nog een brief in de bus gehad dat onze kinderen daar niet terecht kunnen, terwijl niet bekend is hoe lang het nog gaat duren alvorens die derde verdieping in gebruik gaat nemen. Dank mevrouw Damen, mevrouw Balk had ik al gezien.
Ik heb daarnet een beroep gedaan inderdaad op die motie groene schoolpleinen en mijn volgende mededeling was ja graag één groen schoolplein en vervolgens zei ik geen sigaar uit eigen doos. Wat bedoel je daarmee? Het is natuurlijk heel leuk als zo direct een stukje van het openbaar groen moestuintje wordt voor...
En radijsjes en dergelijke, hartstikke leuk, maar we hebben ook heel veel buurkinderen die willen spelen. We hebben een wijk die 40 jaar oud is en de ouderen gaan verhuizen en we krijgen allemaal gezinnen met jonge kinderen die gewoon graag willen spelen. En ik denk niet dat het de bedoeling is dat die dus gaan wroeten in de schooltuintjes van de school, dus dat bedoel ik dus met sigaar uit eigen doos, dan verdwijnt er dus ergens anders een stukje groen waar onze buurtkinderen kunnen spelen. En ja, ik denk dat dat ook moet worden voorkomen, dat wilde ik zeggen.
Dank u wel, ik wil het ook nog graag over de groenstrook hebben. Inderdaad, we hadden vorig jaar al tijdens een raadsvergadering begrepen dat er eventueel 150 m² bij zou komen. Maar inderdaad, dat is een sigaar uit eigen doos en als dat het is, ja, daar staan wij hier vanavond niet voor, dus dat wil ik nog even duidelijk zeggen. Tot slot, kijk
Ik geef even de heer Kerkvliet nog de behoefte om te reageren. Nee, dank u wel. Dan ga ik verder met de Commissie in de tweede termijn. Kan ik hetzelfde rondje weer aanhouden, dan begin ik bij de heer Eleveld.
Dank u wel, voorzitter. Ik wil de wethouder bedanken voor de beantwoording in elk geval. Als ik het goed begrepen heb, is er dus inderdaad helaas op dit moment geen ruimte om de besluitvorming omtrent de Dijsselbloem uit te stellen om alles in zijn geheel te bekijken. Als we dan gaan kijken naar de Dijsselbloem als gebouw, dan is drie hoog wat het uiteindelijk zou worden binnen deze woonwijk. Denken wij ook wel ongeveer de maximale maat van een pand wat eventueel zou kunnen. Dus de in eerste instantie voorgestelde combinatie van bijvoorbeeld Dijsselbloem met woningbouw, dan zouden we te ver de hoogte in gaan. Dus aangezien die combinatie al vervalt, kunnen we ons als VVD redelijk vinden in het plan zoals het nu voorligt om te voorkomen dat al die andere scholen ook vertraging op gaan lopen. Wel wil ik benadrukken dat de VVD heel scherp het vervolg zal gaan volgen van de omliggende percelen, omliggende plannen, het schoolplein. Ik ben het helemaal eens met de insprekers die net nog hebben gesuggereerd over de sigaar uit eigen doos. Het kan niet zo zijn dat we een stukje openbaar groen onttrekken aan de openbare ruimte en alleen aan de school aan het schoolplein geven, waardoor de buurt nog weer minder groen heeft, waar er al zo weinig groen is ingetekend in het bouwplan. Dus de VVD zal er zeker scherp op blijven. En dan met betrekking tot de eerste inspreker die refereerde aan de overvolle scholen die we inderdaad hebben in de gemeente. Zou de wethouder misschien met de wethouder onderwijs nog eens kunnen kijken of het niet zinnig is om die derde laag gewoon direct mee te bouwen en daarmee dus misschien dan overcapaciteit te creëren, maar in elk geval ruimte voor kinderen die naar school willen in hun eigen buurt. Dank u wel.
Dank u wel, meneer Eleveld, het woord is aan de heer De Jager. Als er geen behoefte is, is het nee ook goed, maar een kleine aanvulling. Wij sluiten ons graag aan bij de vraag naar een groen schoolplein. Ik denk dat een groen schoolplein sowieso voor de aanblik van de wijk het al een heel stuk fijner kan maken, dus dat willen we graag ondersteunen. Dank.
U voorzitter, ja, wat betreft de sigaar uit eigen doos. Het is wel zo dat we in onze gemeente ook in het speelplan hebben staan dat schoolpleinen ook openbaar speelgebied moeten zijn voor kinderen in de gemeente. Maar dat wil niet zeggen dat we vinden dat er dan maar opgeofferd moet worden ten behoeve van het stukje schoolplein. Dus uitbreiding en voldoende groen in de wijk houden lijkt mij een logische zaak. We willen het hoe dan ook graag agenderen voor de Raad, maar ik zou de wethouder willen vragen of het mogelijk is juist om die afweging te kunnen maken. Ook met het schoolplein en wat het verdere proces is. En het hoeft niet nu, maar dat zou dan bij de Raad mee kunnen. Wat het verdere proces is van het integrale plan. Wanneer komt er wat naar ons toe en wanneer hebben we een beeld van het integrale plan? Want ik denk dat de mensen op de tribune dat ook graag willen weten. En dan kunnen we het ook betrekken bij de besluitvorming in de Raad. Dank u. Dank.
Dank u wel, voorzitter. Bedankt ook wethouder voor de toelichting en beantwoording van de vragen. En ook voor min of meer de toezegging die ik zo begrijp van het speelplein en het mogelijke groene speelplein. Nou, dat komt in de motie ook wel tot uitdrukking. Ik denk dat wij ons zullen kunnen aansluiten bij die motie. Ja, en verder gaat het eigenlijk om die verklaring van geen bedenkingen. Ik vind het altijd een moeilijke kreet. Wat ons betreft zijn de zienswijzen adequaat en uitvoerig beantwoord door het college en kunnen wij instemmen met die verklaring van geen bedenkingen. Helder antwoord.
Ja, wij kunnen ook akkoord gaan. Ik vind wel dat dat bijkomende punt van die onderwijsdruk, hou me april nog even vast, die onderwijsdruk wat ik zo hoorde, dat vind ik eigenlijk ook wel zorgelijk. Wat dat betreft kan ik meegaan met de heer Eleveld. Het is misschien een beetje een bijkomend punt, maar ik zou ook inderdaad denken, kijk daarnaar en misschien moet je dat in één keer goed aanpakken. Ik kijk uit naar de komende informatieavond of middag, wat het zijn mogen, omdat ik hoop dat daar zeg maar het plan inderdaad in een zekere integraliteit gepresenteerd wordt.
Dank u wel, voorzitter. Ook mijn dank aan de wethouder. Ze is heel helder over uitstel: dat daar is geen tijd voor. Dat kunnen we op zich respecteren. Ook wij vinden dat het onderwijs voort moet, blijft wel de vraag van de integraliteit en ik heb nog niks teruggehoord van haar over de veelheid van functies en bebouwingsdichtheid in het gebied die toch in een integraal plan moet worden afgewogen. Ik zou graag nog horen wat het college daarmee gaat doen, dank u wel.
Voorzitter, dank. Ik begin met een vraag van de heer Eleveld over het derde derde bouwlaag gelijk aanbrengen. Ja, het is mijn. Op dit moment was niet helder dat er wachtlijsten zijn, zeg ik in alle eerlijkheid. We hebben ook geen signaal gehoord dat die derde bouwlaag nu op dit moment nodig is. Ik heb intensief overleg met de school en met de schoolbestuurders. Ik ben daar wat door verrast. Ik neem het mee indien het nodig is. Nou moeten we even kijken, maar afgelopen heb ik geen enkel signaal ervan gekregen, dus ik ga ervan uit dat het nu op dit moment niet nodig is en daar hebben we ook door zullen gaan met het plan, zoals het nu zeg maar voorligt. Als reactie op hetgeen mevrouw Van Giessen zei over de schoolpleinen: die zijn inderdaad openbaar, zijn niet afgesloten. Daarmee ook een speelruimte voor de buurt ook na schooltijd. Dat is zeker waar. Voor wat betreft de hele planning van de rest van het gebied moet ik u het antwoord schuldig blijven. Dat weet ik gewoon niet. Ik zal de vraag doorgeven aan mijn collega, die wethouder van een antwoord zal gaan voorzien. Dank u.
Voorzitter wethouder, mag ik u nog één ding meegeven? Daar is een heel mooi park, park Het Loo, waar goed gespeeld zou kunnen worden, ware het niet vergeven te zijn van de hondenpoep. Misschien kan het ook meegenomen worden in het integrale plan, want dan kunnen alle bewoners, misschien ook de school daar, ook gebruik van maken.
Dank voor de melding dat er blijkbaar te veel hondenpoep ligt. Ik zal dat meenemen en bespreken. De eigenaren van de honden zijn natuurlijk verantwoordelijk om op te ruimen, hè? Zo is het netjes.
De essentie was niet dat er teveel hondenpoep ligt, maar dat het gebruikt kan worden als kinderspeelterrein. Dat was de essentie van mijn opmerking. En dank u.
U wel voor deze suggestie. Even kijken hoor, dus daar was ik gebleven. Excuseer de planning van de rest van het gebied, die geef ik door aan mijn collega wethouder De Ridder. Ze zal u conform afspraak daarover nader informeren. Dan, voorzitter, de heer Geluk vraagt hoe het college aankijkt tegen de veelheid van de functies. Ja, voorzitter. Volgens mij heeft het college een aantal plannen aan u voorgelegd. U heeft erover gesproken in deze Raad. De uitwerking vindt nu plaats en over die nadere uitwerking in het hele proces heeft u met elkaar afspraken gemaakt. Dus ja, daar laat ik het verder bij.
Dank u wel, dan aan mij de schone taak om te komen met een soort van conclusie. En ik heb het gevoel dat iedereen toch wel akkoord kan gaan met de verklaring van geen bedenkingen. Dank u vriendelijk, is die conclusie juist? Die is er juist. Er waren nog wel wat opmerkingen over een schoolplein, beetje links, beetje rechts. Als ik nu zeg dat we dit als hamerstuk toevoegen aan de Raad, de aankomende Raad. Alles kan altijd, mevrouw Van Giesen. Ik
Proberen kan ik het altijd wel, maar goed, het wordt een bespreekstuk voor de Raad aankomend, dan sluit ik hiermee dit agendapunt af. Dank voor ieders inbreng, dank nogmaals aan de mensen op de publieke tribune voor de, ja, de code, laat ik het zo maar zeggen, die hier in deze Raad geldt en het feit dat u zich daaraan heeft willen houden. Ik wens u wel thuis, u mag blijven zitten. Er komen nog hele leuke onderwerpen, ik schors de vergadering even voor 5 minuten. Goed, ik heropen de vergadering. En ik ga met u verder. En nog...