Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Nou, gaan we door naar het volgende agendapunt, agendapunt 4.3: raadsvoorstel vaststellen eerste wijziging huisvestingsverordening 2023 en dan kijk ik de zaal weer even rond. Begin ik dit keer maar weer aan de rechterkant van mij. Of ik zie je eigenlijk alleen, Goedman. Is er nog iemand die specifiek wil beginnen, of zal ik? Dan ga ik gewoon dit keer in het midden beginnen. Goedman, wordt er nu.
Dank u voor de eer. Ja, de meeste wijzigingen zijn natuurlijk het gevolg van wijzigingen in de wet, systeem en synchroniseren de afspraken in Haaglanden, dus ik kan me ook voorstellen dat er misschien nog weinig debat overblijft, maar toch heb ik nog wel een vraag. En het is wel heel prettig dat regionaal gelijkluidende wijzigingen komen, zodat dat ook voor woningzoekenden heel prettig is. We weten veel meer mensen ook waar ze aan toe zijn, zeker in deze tijd waarin de krapte op de woningmarkt zo groot is. Wij vinden het ook heel erg prettig dat de middeldure huur ook nu toegewezen kan worden aan de doelgroep en de urgentieregeling. Menselijke maat. We hebben nog wel een vraag over het lokale maatwerk, wat natuurlijk heel prettig is, het belang van onze eigen inwoners ook. Maar ik heb ook begrepen dat dat toch ook nog wel een addertje onder het gras heeft, omdat die lokale maatwerk uitgaat van zowel lokaal, regionaal en urgente zoekenden spelen daarin ook een rol. En ja, je kan natuurlijk maar aan één partij een huis toewijzen, dus ja, de woningzoekende met binding van in al die drie partijen, dat zou gaan van 25 en 50%. Dat lijkt dan een heel grote groep en aan de andere kant. Als er zoveel meer lokaal regionaal te kiezen valt, dan is het misschien toch ook wel weer minder wat je uiteindelijk kan krijgen als woningzoekende. Dus hoe gaat de wethouder bewaken dat er voldoende plek blijft? Met name voor de lokale woningzoekenden? Ja, en ik begreep dat de participatie bijvoorbeeld ook gebeurd is onder de sociale huurdersvereniging Haaglanden. Nou ja, wellicht liggen daar ook nog mogelijkheden dus. Bij deze dank u wel. Dank.
Ja dank voorzitter. Ja inderdaad, huisvestingsverordening vooral veel technische wijzigingen. Het ziet er prima uit. We willen de wethouder nog bedanken voor de uitgebreide memo en het onderliggende onderzoek naar toeristische verhuur en de oplossingen die daarin worden geboden. Wij hebben eigenlijk vanuit het CDA een vraag. In de reactie van de sociale verhuurders Haaglanden wordt aangegeven dat ze de verkenning van een regionale urgentiecommissie missen in de wijzigingsronde. Klopt dat en zo ja, waar ligt dat aan? En in het verlengde daarvan, en dat sluit een beetje aan bij het verhaal van mijn collega Kortman zojuist, als het gaat om lokaal en regionaal maatwerk, doen zij ook in hun brief een oproep aan ons als gemeente om zeer terughoudend om te gaan met de mogelijkheid om die preferente beroepsgroepen voorrang te geven. Precies omdat ze eigenlijk zeggen in hun advies van: hé, gaan we daarmee onszelf niet in de vingers snijden en juist eigenlijk nog op lagere aantallen uitkomen die we daadwerkelijk voorrang kunnen geven. Dus ben gewoon even benieuwd naar de reflectie van de wethouder daarop. Dank.
Ja dank u wel, voorzitter. Ja, wij. Deze wijzigingsvoorstellen zijn vooral technisch in eerste instantie. Het is mooi dat er een behoud is opgenomen van de inschrijfduur lokaal maatwerk, dat geeft mogelijkheden voor beroepsgroepen om voorrang te krijgen. De menselijke maat wordt er ook in genoemd, hè? De mantelzorgers en mensen uit een blijf-van-mijn-lijfhuis die voorrang zouden kunnen krijgen. Aanscherping van de herhuisvesting van statushouders in de lokale opvang heb ik wel een vraag bij: hoe staat het met de achterstand op dat gebied? Want ik begrijp dat die er wel degelijk is. En dan tot slot, waar wij wel van zijn geschrokken, is dat er een enorme krapte is in Leidschendam-Voorburg van die middenhuurwoningen. Het onderzoek dat in de bijlage staat, laat zien dat er een tekort is van iets van ongeveer 3000 woningen in die sector. Bovendien gaat het om een gemiddelde huur van € 1.552 per maand, wat boven het gemiddelde van de WWS ligt, € 429 daarboven. Dus graag een reactie van de wethouder daarop. Hoe ziet het college om daaraan tegemoet te komen aan die enorme krapte? Dank u wel.
Ja, dank voorzitter. Wij zien vooral technische verbeterpunten. Er wordt geen koerswijziging voorgesteld, dus wij hebben een opmerking: nu al hamerstuk.
Dank je, weer een verordening die aangepast wordt. Een zeer belangrijke vraag, ook het lokale maatwerk. Dat is heel divers natuurlijk. We kunnen doelgroepen aanwijzen. We hebben de urgentieverklaringen, woonzorg en heel veel die wij onder lokaal maatwerk ook verstaan. We zijn in de regio nu ook bezig om te kijken hoe we dat beter kunnen verdelen. Gaan we inderdaad op postcode, zoals u dat in de vorige periode heel veel gehoord heeft, bekijken of gaan we het verdelen en het lijkt er nu wel heel erg op dat we voor onze eigen inwoners die een binding hebben met Leidschendam-Voorburg. Daar kunnen we gewoon voorkeur aangeven, voorrang hoe je het wil uitleggen. Dat blijft, maar de zorg zit met name in dat er heel veel vraag is naar sociale woningbouw en daar komen we gewoon tekort. De mensen verhuizen nog steeds te weinig en dat is tevens het antwoord. Ook op GroenLinks zie je hele basis. U zegt, nou ja, lopen we nog achter? Ja, we hebben dezelfde achterstand nog op de statushouders. We zijn nu wel gewoon aan het kijken. Kunnen we het op een andere manier oplossen door bijvoorbeeld een middenhuurwoning aan te wijzen en dan kijken we hoe dat verschil eventueel bij geplust kan worden. Dat zijn allemaal dingen die we nu aan het onderzoeken zijn, ook in de regio, maar ook gewoon zelf binnen onze gemeente. Omdat we die taakstelling moeten voldoen, maar er zijn gewoon onvoldoende woningen en daarnaast komen we ook middenhuur tekort en daar zijn we ook stevig op aan het inzetten hè? We weten de verhuizing Laan is in ieder geval een 30-20 verhouding, er komt een huis eraan, daar zit minimaal 30-20 de verhouding nog en overal waar we binnen 3 jaar de schop de grond weer moeten doen met bijna 1000 woningen, maar heel veel met het duur ook zit. Dus we zijn echt wel met een goede inhaalslag bezig, alleen die woningen zijn er nog niet. Dus tot die tijd is het gewoon heel ingewikkeld en blijven we nadenken en kijken naar alternatieven, panden die leeg komen of die omgebouwd kunnen worden. En zo ja, hoe, maar ook panden waarvan we weten dat er naar de Raad van State gegaan wordt, kunnen we die twee jaar misschien met iets anders vullen, zodat het in ieder geval niet leeg staat hè? Totdat we antwoord hebben van de Raad van State en zo zijn we met elkaar deze ingewikkelde puzzel aan het leggen. En ja, ingewikkeld is het en inderdaad ook te duur die 1500. Dat ben ik ook met u eens. Dus ja, we doen onze best en de SVH wat mevrouw Van der Heijden ook vroeg. Die missen de urgentie, maar die praten natuurlijk voor de hele regio, hè? Dus niet specifiek voor ons Leidschendam-Voorburg. Wij liggen echt wel op koers en wij kunnen de urgenten nog wel tot dusver huisvesten, maar het wordt heel ingewikkeld en steeds lastiger.
Dan kijk ik even de zaal rond of de vragen beantwoord zijn. Dan gaan we op voor de tweede termijn en stel ik de vraag ook meteen of er behoefte is aan een tweede termijn. Nou, van de heer Van Dijk was dat toch wel duidelijk, maar helemaal. Dan gewoon de vraag of het een hamerstuk of een bespreekpunt is, dan begin ik gewoon bij de heer Van Wijk. Maar dat nee, dat wist ik al, dus dan kan ik meteen door naar de heer Wilschut: hamerstuk. Dan gaan we deze afronden als een hamerstuk en kunnen we door naar vergaderpunt of agendapunt. Excuus even. Nog voordat we doorgaan naar het volgende agendapunt even vragen voor een korte schorsing van twee minuten. Ja, volgens mij heeft iedereen het nieuwe. Een nieuwe koffie of thee, zit iedereen weer op zijn plek. Volgens mij kunnen we weer beginnen. Nou, daar hebben we agendapunt 4.3 wordt dus een hamerstuk. Dan gaan we verder naar agendapunt 4.4: aanbevelingen rapport Rekenkamer over de effectiviteit van het woonbeleid. En dan