Het transcript dat je hieronder aantreft is gegenereerd met behulp van computertechnologie.
Hierdoor kunnen de namen van personen en partijen soms foutief zijn weergegeven.
Indien je een fout opmerkt kun je deze gemakkelijk verbeteren door op het bewerk-symbool (het potloodje) te klikken.
Dank voorzitter, ja, zoals in de agenda staat toch, zoals bij de vaststelling van de agenda ook hebben gesteld een motie vreemd aan de orde van de dag. Er is ter elfde uren nog communicatie over geweest. Ik ben alleen tot mijn spijt niet helemaal blij met zoals die hier letterlijk staat en dan gaat het met name om het stuk wat er staat in de aankondiging moties, CDA en VVD tot het omvormen van de Woei-gids in een volwaardige ouderengids. Dat gaat even voorbij aan hetgeen wat wij hiermee beogen. Ik wil even nadrukkelijk aanstippen en benadrukken dat wij niet een volledige 80-paginagrote of iets dergelijks ouderengids willen hebben, zoals die vroeger binnen onze gemeente bekend was. Maar het beeld wat wij hebben is een soort A5-boekje met ja, zeg maar een pagina of 20 waarin de huidige partners binnen het sociaal domein geschetst worden. En wat dan als een naslagwerk voor de doelgroep kan functioneren en we op die manier nader in een document wat gewoon onze ouderen kunnen naslaan kunnen gebruiken. Het moet dus vooral niet, want dat was het bezwaar wat de heer Kist in het verleden ook had en in de discussie tussen mevrouw Oosterveer en het college van moeten we het wel doen, moeten we het niet doen. De kosten zijn te groot. Het is als je het gedrukt hebt, is het al oud? Noem maar op noem maar op, dus met name die informatieplicht daarin voldoen en dat in een beperkte of in een redelijk eenvoudige uitgave van ons als gemeente voorzienend in onze informatieplicht te doen en niet via een van onze instellingen waar alleen dan de Woei of alleen Florence. Of nou ja, noem alle instellingen maar op het doet wat op een gegeven moment toch op de stapel reclame eindigt. Mevrouw Oosterveer en de wethouder waren het hier niet allemaal eens, maar ook in de overwegingen staat heel duidelijk van. Nou ja, niet al onze inwoners zijn zo vaardig binnen het internet en met het internet en met de wegen daar te vinden, dus ik vind dat we daar toch een hand moeten reiken en daar op deze wijze via deze motie roepen wij iedereen op om ons erin te steunen en ook vooral de ouderen binnen de gemeente. Tot zover, voorzitter.
Heer Van Haren, vragen daarbij? Het roept het college op. Daar staat bij de tweede bullet: mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Want dat is tegenwoordig een beetje een variabel begrip. Dus.
In de laatste vraag in de Commissie MA is heel duidelijk aangegeven dat op dat moment alleen de 75-pluslijst leidend is geweest in het selecteren van de mensen die op dat moment de Woei-gids plus de extra inlegvellen hebben gekregen. Dat voorzag niet in de informatiebehoefte, maar ook mevrouw Oosterveer gaf aan dat daarmee ook een gedeelte van de doelgroep niet bereikt was. Ja, we kunnen hier met elkaar een discussie gaan voeren of dat je dan inderdaad of dat het 65e, 57e waar je begint. Ik neem aan dat onze organisatie en de wethouder daarin een fatsoenlijke afweging kunnen maken. Het blijft grijs, er zullen altijd mensen buiten de boot vallen, maar goed.
Nee, dan hebben we daar in ieder geval helderheid over. Wie wenst daar? Nee, ik ga toch eerst even een reactie van het college vragen en dat mee te laten nemen in de overweging. Wethouder Kist. Ik begrijp, voorzitter.
Voorzitter, dat ik toch een licht déjà vu gevoel heb bij deze discussie. Ik vind hem lastig, want ik begrijp de behoefte best. Hé, daar zijn we het altijd met elkaar over eens geweest dat we gewoon op een bepaalde manier toch de oudere inwoners van onze gemeente in moeten gaan hebben. Ik hoor overigens de heer Van Houwen, als ik het goed heb begrepen, iets anders zeggen dan wat de heer Volwaardige, oudere gids staat. Hij zegt, ik moet handzamer en dan moet het gewoon wat anders waar ik nou altijd moeite mee heb. En dat is de discussie die we natuurlijk, mevrouw Oosterveer, met u hebben gehad en mevrouw hebben gebracht, is dat ik op dit moment nog niet constateer dat er een stabiliteit is in het sociaal domein van het aantal instellingen waar we terecht kunnen en dat wat de heer Van Houwen ook zelf al heeft aangegeven op het moment dat het gedrukt is, of het nou 20 pagina's, 4 pagina's, 8 pagina's is, dat hij dan per definitie verouderd is, hè? U weet wellicht dat ik een paar dagen geleden een servicenetwerkpunt heb geopend om juist te zorgen dat al die organisaties bij elkaar komen en ook daar merk je gewoon dat organisaties elkaar voor het eerst zien, dat dan een organisatie de volgende keer verdwenen is omdat ze wat anders zijn gaan doen. Dus ik blijf het gewoon heel lastig vinden om die stabiliteit te kunnen bieden op papier waar, zoals de heer Van der Houwen ook aangeeft, er langdurig van op aan kan worden gegaan dat de informatie klopt en daarom blijf ik hem gewoon lastig vinden. En ik ga niet zo flauw zijn dat er geen financiële dekking is dat ik hem daarom dan de Raad, dit, dit, dit overleven allemaal wel, maar ik doe wel een pleidooi en bij het CDA VVD zodra we natuurlijk iets op papier gaan zetten en het is verouderd, dan vind ik toch dat we op een verkeerde manier onze oudere inwoners informeren. En ik zou daar toch niet voor willen pleiten. Ik
Oké, er is inderdaad het punt wat de wethouder aangeeft met de wisseling in het sociaal domein. Daar is inderdaad ook redelijk wat wisseling, maar er is ook een hele grote harde kern waar wel op teruggevallen kan worden. Maar ook ons eigen 070-nummer, hoe je 070-20... nou ja, ik weet het niet eens. Maar als dat als houdbaar document, zeg maar, bij de ouderen thuis ligt op het moment dat ze het nodig hebben, dat ze dan ook weten hoe ze de gemeente moeten bereiken. En ook met name omdat, wat mevrouw Oosterveer aangaf en wat ik zelf ook ervaren heb, het krantje er niet iedere week is, wordt gewoon niet iedere week bezorgd. En in die zin zat ik aan die vorm te denken en ik ben het eens, de oude ouderen gids, de vorige waar dan de timmerfabriek in stond enzovoort en nog ook heel veel andere diensten. Ja, zover moeten we volgens mij niet willen gaan, want dan is de houdbaarheid... gaan we zwaar aan voorbij, voorzitter.
Voorzitter, ik probeer de woorden van de VVD even te vatten, maar zou het dan niet veel simpeler zijn om gewoon stickers aan te bieden met 140,70 erop?
Hè? In de discussie vind ik dat wat de heer Van der Houwen voorstelt niet staat in deze motie. Hé, daar wordt wel gevraagd naar een volwaardige ouderenwijzer en ik zou het jammer vinden als ik of anderen, mijn opvolgers, daar vervolgens aan gehouden zouden worden, terwijl we in feite nu al een enorme nuancering hebben aangebracht op datgene wat er is. Ook ben ik op zoek naar wat zijn nou de constante nummers waar je mee te maken hebt en u weet van mij dat ik meerdere keren heb gezegd: het is je huisarts, het zijn de ouderen, de seniorenadviseurs van Woei en het is 14 070 en in wezen zou je met die drie telefoonnummers een heel eind moeten kunnen komen. En als de heer Van der Houwen graag wil dat we alle bewoners van boven de 50 een brief sturen waarin die drie telefoonnummers staan omdat we ook wat voor gepensioneerden hebben, dan wil ik dat best doen. Maar ik weet niet of dat dan weer voldoet aan hetgeen, want de heer Van der Houwen en ik...
Bedoel, ik stel voor dat wij dit nu verder in bespreking nemen en dan kunt u uw reacties geven. Wie wenst hierover te spreken? De heer Van Rossem. De heer Blanken. De heer Steutel. De heer Rouwendaal. De heer Van Rossum.
Ja voorzitter, ik blijf even zitten, want volgens mij kan ik het heel kort houden. Het voorstel dat de heer Van der Houwen mondeling doet, vind ik nog best heel sympathiek. Staat hier niet, maar ik wil er ook maar even op wijzen dat de telefoongids niet voor niets ophoudt te bestaan. En zeker als ik dan de boel hetzij deze ook aan te bieden aan mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Ik ken een hoop mensen die dat bijna gaan doen die intens beledigd zouden zijn als ze een ouderengids op de mat zouden krijgen. Dus volgens mij is het inderdaad zaak dat het telefoonnummer bekend is en ik begrijp best dat het vervelend is als het krantje niet komt. Maar het argument dat je na 3 weken het krantje te missen allerhande levensreddende informatie mist is natuurlijk ontzettende kul, daar wil ik het maar bij houden. Dank.
Ja, voor mij is dit een beetje... We slaan, we gaan de verkeerde kant op, vind ik. We gaan terug. Ik dacht dat wij het 2,5 jaar geleden goed geregeld hadden en volgens mij heb ik 2,5 jaar niemand gehoord dat er een probleem was. Nu komt het opeens op. Natuurlijk vinden we dat de informatieplicht aan ouderen goed verzorgd moet worden. Dat bestrijdt hier niemand, maar hier gaan we volgens mij de rotonde weer af en weer de verkeerde kant op dus. Van de...
Ik snap het betoog van heer Blanken, maar het is niet helemaal waar, want we hebben in de geest van 2015 gezegd dat het niet zomaar een inlegvelletje moet zijn. Het moet echt een aanvulling zijn en samen uitgroeien tot een oude gids. Ik constateer dat op de dag van vandaag dat het helaas niet zo is gerealiseerd als wij in de geest van 2015 als raad hebben gevraagd en dat er geen geluiden zijn geweest, bestrijd ik ook tot vorige commissie toe. Ik besef dat het wel mevrouw Oosterveer is, die daar de meest fervente pleitbezorger van is, maar ook die geluiden blijven doorklinken, dus ik zou beide punten willen bestrijden. De
Ja, dat is het goede recht van de heer Paardenkooper, maar dat brengt mij niet van mijn standpunt af. Of dat volgens mij adequaat was verzorgd. Die informatieplicht van de gemeente via de site, via het krantje en via een telefoonnummer, en ik heb geen behoefte om daar opnieuw in te gaan roeren. Dus ja, mij ontgaat het probleem dat hier wordt aangekaart. Dank u.
Ja, het is een klein probleem wat toch ingewikkeld kan worden gemaakt, voorzitter, heb ik het idee. Je kunt over al die punten gaan twisten. Hoe oud moeten mensen zijn dat ze een steentje kunnen krijgen? Ja, ik vind pensioenleeftijd ook wel erg jong. Tegenwoordig gaan mensen steeds later met pensioen, maar blijven ook steeds langer vitaal. Ja, wat is een volwaardige oudere gids? Ja, ook daar kun je heel lang over praten met elkaar. Sommige gegevens blijven wel hetzelfde, ja, die kun je op indruk veel stellen, dus ja, nou ja, je kunt er alle kanten mee op en als de wethouder zegt, we gaan het niet doen, dan volg ik de wethouder maar.
Dank u wel, de heer Steutel. Ja, voorzitter, dank u wel. Ja, voorzitter, dit is een prachtig onderwerp waarbij ik altijd de term gebruik van: het is een spagaat waarbij het kruisvorm weer uitschiet. Ja, dat is zo, want het is een terugkerende discussie. Ik voel mee met de heren Van Rossum en Blanke. Ook op het moment dat je weer een hardcopy document gaat maken. Nou, dat is verouderd als het uitkomt en dan hebben we weer discussie: hoe vaak moet dat dan weer herdrukt worden? En dan voel ik het liever voor, maar misschien mag ik de VVD een geste doen. Waarom zetten we niet een keer per kwartaal een thema in het krantje? Ook al vinden we dat dat krantje niet overal bezorgd wordt. Ja, ik bedoel alle stickers. Ja, nee, maken ook dat het krantje niet overal binnenkomt. Ik bedoel, dat moeten we natuurlijk ook niet vergeten. Dus wat dat betreft zijn we niet voor. Dank u wel.
Ja voorzitter, de wethouder haalde mij de woorden uit de mond, want ik had ook een déjà vu-gevoel en ik zat in mijn aantekeningen te zoeken. We hebben deze discussie natuurlijk al uitgebreid gevoerd in 2015 en 2016. Er is een heel onderzoek geweest naar de zorginformatiebehoefte, dat hebben we hier ook besproken. En we hebben volgens mij gewoon ingestemd met de aanpak die wethouder Kist heeft gekozen. Dus om dan nu ineens te zeggen dat we het weer anders moeten doen, ik zou zeggen, laten we over een paar jaar eens kijken als we weer een keer een evaluatie doen van de WMO of zo, of op het gebied van communicatie, of het goed gaat of niet goed gaat, en dan kijken of je nog iets extra's moet doen. Maar nu, dat zou ik echt willen afraden. Dank u.
Dan kijk ik nog even naar de indieners. De heer Van der Houwen nog behoefte. De heer Paardenkooper niet? Nee. Dan wil ik voorstellen om over te gaan tot stemming over deze motie. En wie is voor de motie die is ingediend? De fracties van de VVD en CDA tegen de overige fracties en daarmee is de motie niet aangenomen. Hiermee hebben we ook het laatste punt van deze agenda met elkaar behandeld en zoals gezegd was dit ook de laatste reguliere raadsvergadering voor de verkiezingen van 21 maart. En, we hebben nog een allerlaatste raadsvergadering, maar dat is natuurlijk een hele bijzondere raadsvergadering waarin we ook echt de periode met elkaar afsluiten en afscheid nemen van deze raadsperiode. Maar met deze reguliere raadsvergadering op deze laatste vergadering hebben we ook een aantal belangrijke onderwerpen nog met elkaar niet alleen besproken, maar ook besluiten over genomen en die gaan over de toekomst van onze gemeente en de toekomst van onze gemeente gaat u allen aan en wilt u zich ook voor inzetten? En dat zal ook in de komende periode gebeuren, want we gaan echt een periode van campagne in. In campagnetijd worden tegenstellingen natuurlijk altijd wat duidelijker en wat scherper gemaakt, zodat ook onze inwoners hun keuze kunnen maken. En dat is heel goed en we sluiten met deze raadsperiode ook een periode af van debatten die we hebben gehad. Daarin ging het af en toe ook best scherp, waren ook tegenstellingen, maar wisten we ook de bruggen te slaan en tot besluiten te komen. Want dat is natuurlijk ook politiek in de periode dat we met elkaar hebben te besturen en het algemeen belang van onze gemeente hebben te dienen. De campagnetijd zal altijd een mooie tijd zijn voor, ik zou bijna echt zeggen, de raspolitici om daar ook debatten met elkaar te voeren en vooral ook nou een stukje promotie van je eigen standpunten, eigen visie en de eigen kleur van de partij zo goed mogelijk naar voren te laten brengen. En daarmee hebben we een kleurrijke gemeente met de verschillende partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Ik zeg er ook altijd bij, we leggen daarmee ook een mooie basis weer voor een nieuwe periode. Hé, de wijze waarop we met elkaar de debatten voeren, leggen we ook een basis voor straks de nieuwe tijd. Ik wens jullie daar heel veel succes bij. En, ik zal het met veel genoegen van een afstandje, misschien wel of van dichterbij af en toe eens de debatten volgen en kijken en zie uit naar een mooie tijd en hopen ook dan met de verkiezingen dat mooi te kunnen afsluiten en een nieuwe periode te starten. Zover is het nog niet, maar u al een veel succes toegewenst in de komende maanden. Hierbij sluit ik onze laatste raadsvergadering. Dank u wel.