Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 01-04-2025, Commissie Omgeving

Gemeenteraad Debatteert Over Actieplan Verkeersveiligheid: "Elk Verkeersslachtoffer is er Eén te Veel"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een levendig debat heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg het actieplan verkeersveiligheid besproken. Het plan, dat streeft naar een verkeerssysteem waarin iedereen elke dag veilig thuis kan komen, werd kritisch onder de loep genomen door verschillende fracties.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering stond het actieplan verkeersveiligheid centraal. Het college informeerde de raad over de plannen die zijn opgesteld om de verkeersveiligheid in de gemeente te verbeteren. "Elk verkeersslachtoffer is er één te veel," benadrukte de wethouder. Het plan is opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen elke dag veilig thuis kan komen.

De discussie werd aangezwengeld door de heren De Klerk (VVD) en Van Wijk (GBLV), die het debat hadden aangevraagd om te praten over de reeds behaalde 'quick wins' en de kansen om snel meer resultaten te behalen. De Klerk opende het debat met een kritische noot: "Waarom is het actieplan er nu pas?" Hij vroeg de wethouder om uitleg over de vertraging en wilde weten welke snelle acties al zijn ondernomen.

De wethouder gaf aan dat er al diverse maatregelen zijn genomen, zoals het asfalteren van fietspaden en het verwijderen van gevaarlijke obstakels. "We hebben niet stilgezeten," verzekerde hij de raad. Toch was er kritiek op het gebrek aan concrete acties en tijdslijnen in het plan. De Klerk: "We missen nog te veel concrete acties."

D66 en GroenLinks pleitten voor een ambitieuzere aanpak, met meer focus op duurzame mobiliteit en het standaard invoeren van 30 km/u zones. "Een lagere snelheid zorgt voor meer verkeersveiligheid," aldus D66. GroenLinks voegde daaraan toe dat de voetganger centraal moet staan in het beleid.

De ChristenUnie en het CDA benadrukten de noodzaak van een realistische aanpak. "We kunnen niet alles in één keer oplossen," stelde de ChristenUnie. Het CDA vroeg om meer duidelijkheid over de financiering van de plannen en stelde voor om een bestemmingsreserve verkeersveiligheid in te richten.

De Partij van de Arbeid riep op tot een integrale aanpak en vroeg om meer aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. "Laten we alle verkeersonveilige routes aanpakken," was hun oproep.

De wethouder erkende de uitdagingen en beloofde in het derde kwartaal met een concreet overzicht van de geplande acties te komen. Ook gaf hij aan dat er gewerkt wordt aan het uitbreiden van de bevoegdheden van boa's om beter te kunnen handhaven op verkeersveiligheid.

Het debat werd afgesloten met de toezegging van de wethouder om de raad periodiek te informeren over de voortgang van het actieplan. De VVD overweegt een motie in te dienen om meer concrete acties en quick wins te realiseren. Het onderwerp zal als bespreekpunt terugkeren in de raadsvergadering.